fbpx
Szukaj
open close

Babeczki ryżowo-grzybowe

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c020d1f30-c8c0-4eb4-bbac-64a753bad04a
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Babeczki ryżowo-grzybowe

Przygotowanie

  • Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Formę na babeczki lekko smarujemy tłuszczem
  • Grzyby dokładnie oczyszczamy i kroimy w plasterki
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy grzyby, dodajemy przyprawy (tymianek) i podsmażamy przez ok. 4-6 minut (do momentu, aż pieczarki zmiękną)
  • Następnie ściągamy patelnię z kuchenki i odstawiamy do ostygnięcia
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Zawartość patelni przenosimy do osobnej miski, dodajemy ryż oraz połowę sera i całość dokładnie mieszamy
  • Do trzeciej miski wybijamy jaja, dodajemy białka oraz przyprawy (pieprz) i roztrzepujemy
  • Następnie dodajemy mieszaninę jajek do miski z pieczarkami i dokładnie mieszamy
  • Masę przenosimy do formy i posypujemy z wierzchu pozostałym serem, po czym wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut (pieczemy do momentu, aż babeczki zabiorą złocistego koloru)

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Na 1 porcję przypadają 3 babeczki.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia babeczek.

Do babeczek możesz dodać więcej, ulubionych składników np. świeżą zieleninę w postaci szpinaku.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Pieczarka (świeża) (400 g)
  • Jajo kurze (204 g)
  • Ryż brązowy (100 g)
  • Ser Parmezan (100 g)
  • Jajo białko (60 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Tymianek suszony (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Foremka na muffiny, Garnek, Miska, Nóż, Patelnia, Piekarnik, Rózga kuchenna, Sitko, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Babeczki z Yorkshire

Jaja wybijamy na talerz i lekko roztrzepujemy Do miski przesiewamy mąkę i sól, mieszamy, a następnie formujemy zagłębienie Dodajemy jaja (…)

WIĘCEJ >

Smakowite babeczki serowe

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 230 st. C Formę smarujemy tłuszczem (oliwą) Do miski wybijamy jaja, dolewamy mleko oraz wodę i (…)

WIĘCEJ >

Babeczki z mięsem i cebulą

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Natłuszczamy otwory w formie do muffinów Z chleba usuwamy skórki, 1/3 ilości kromek (…)

WIĘCEJ >

Babeczki z wieprzowiną

Boczek kroimy w grubą kostkę i przenosimy do miski Zieleninę drobno siekamy i przenosimy do miski z boczkiem Do miski (…)

WIĘCEJ >

Babeczki jajeczne z boczkiem

Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Do miski wybijamy jaja, dodajemy przyprawy i roztrzepujemy rózgą kuchenną Boczek kroimy w (…)

WIĘCEJ >