Babeczki owsiane z daktylami
Babeczki owsiane z daktylami
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Formę do muffinów lekko smarujemy tłuszczem i wkładamy w zagłębienia papierowe foremki
- Daktyle drobno siekamy i przenosimy do miski
- Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, otręby, skórkę pomarańczową oraz cukier i całość dokładnie mieszamy
- Marchew obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski, po czym całość dokładnie mieszamy, tak aby rozdrobnić marchew
- Pośrodku ciasta formujemy zagłębienie
- Do dzbanka wlewamy maślankę i tłuszcz, wybijamy jajo i dokładnie mieszamy, a następnie wlewamy mieszankę do zagłębienia i całość lekko mieszamy
- Ciasto nakładamy do papierowych foremek i pieczemy babeczki przez ok. 20-25 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia babeczek.
Autor
Lista składników
- Mąka razowa (300 g)
- Maślanka (250 g)
- Marchew (200 g)
- Otręby owsiane (100 g)
- Cukier trzcinowy (100 g)
- Jajo kurze (51 g)
- Daktyl (50 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Pomarańcza – skórka (6 g)
- Proszek do pieczenia (4 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.