fbpx
logo
Szukaj
open close

Babeczki czekoladowo-bananowe

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c84cb56b9-0f4a-41db-b04d-fa7dfcd10411
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Babeczki czekoladowo-bananowe

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Papierowe foremki lekko smarujemy tłuszczem i wkładamy do foremki na muffiny
  • Do robota kuchennego wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i cukier
  • Jajo wybijamy na talerz i lekko roztrzepujemy
  • Banany obieramy, przenosimy do miski i rozgniatamy (1/3 bananów odkładamy)
  • Do miski z bananami wkładamy tłuszcz, dolewamy jajo oraz maślankę i całość mieszamy
  • Mieszankę bananową przenosimy do robota kuchennego i miksujemy do momentu połączenia się wszystkich składników (nie miksujemy zbyt długo, ponieważ zbyt długie miksowanie sprawi, że babeczki będą twarde)
  • Czekoladę ścieramy na drobnych oczkach tarki, dosypujemy do masy i mieszamy
  • Ciasto nakładamy o foremek i pieczemy przez ok. 20 minut
  • Po tym czasie wyciągamy babeczki z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia
  • Po ostygnięciu babeczek odkrawamy górę
  • Pozostałego banana przenosimy do miski, dodajemy ser oraz cukier puder i mieszamy na jednolitą masę
  • Na każdą babeczkę nakładamy masę bananową i przykrywamy odciętym wierzchołkiem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Na 1 porcję przypadają 3 babeczki.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia babeczek.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Banan (360 g)
  • Mąka orkiszowa (195 g)
  • Cukier trzcinowy (100 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (70 ml)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Soda oczyszczona (2 g)
  • Proszek do pieczenia (2 g)

Potrzebny sprzęt

Foremka na muffiny, Miska, Nóż, Piekarnik, Robot kuchenny, Rózga kuchenna, Sitko, Talerz, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Babeczki z owocami leśnymi

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Foremkę na muffiny lekko smarujemy tłuszczem Pozostały tłuszcz wkładamy do rondla i rozpuszczamy (…)

WIĘCEJ >

Babeczki z malinami

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Formę lekko smarujemy tłuszczem Do miski wsypujemy cukier, dodajemy roztopiony tłuszcz oraz skórkę (…)

WIĘCEJ >

Babeczki z jagodami

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dosypujemy cukier i mieszamy Do (…)

WIĘCEJ >

Babeczki cytrynowo-jogurtowe

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Foremki do babeczek lekko smarujemy tłuszczem Do rondla wkładamy tłuszcz, dodajemy miód, stawiamy (…)

WIĘCEJ >

Babeczki bakaliowe

Bakalie namaczamy gorącej wodzie. Mąkę mieszamy z wodą i rozpuszczonym olejem na jednolitą, rzadką masę. Napęczniałe bakalie wyciskamy pozbywając się (…)

WIĘCEJ >