Aromatyczny pilaw z migdałami
Aromatyczny pilaw z migdałami
Przygotowanie
- Cebulę z imbirem obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki
- W rondlu rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
- Dodajemy imbir, przyprawy (kurkumę, cynamon i kolendrę) oraz płatki migdałowe i smażymy przez ok. 2 minuty, co jakiś czas mieszając
- Dodajemy skórkę z pomarańczy oraz ryż, mieszamy i smażymy przez ok. 1 minutę
- Dolewamy bulion i zagotowujemy
- Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez ok. 20 minut
- Ściągamy pokrywkę, dokładnie mieszamy ryż i gotujemy jeszcze przez ok. 5 minut (pod przykryciem)
- Danie nakładamy na talerze i posypujemy zieleniną (natką)
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.
Autor
Lista składników
- Bulion jarski (600 ml)
- Ryż basmati (300 g)
- Cebula czerwona (105 g)
- Migdał (35 g)
- Orzech nerkowca (35 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Pomarańcza – skórka (6 g)
- Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
- Imbir korzeń (5 g)
- Kurkuma w proszku (3 g)
- Kolendra (ziele) suszona (3 g)
- Cynamon mielony (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.