fbpx
Szukaj
open close

Aromatyczne risotto z krewetkami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c64560861-9442-483a-b4b5-ce3652a4e409
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Aromatyczne risotto z krewetkami

Przygotowanie

  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • Krewetki oczyszczamy (obieramy z pancerza i usuwamy przewód pokarmowy)
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Do rondla wlewamy bulion i zaczynamy podgrzewać na małym ogniu
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem oraz skórkę z cytryny i podsmażamy przez ok. 2 minuty
  • Następnie dodajemy ryż i mieszamy przez ok. 1 minutę
  • Zmniejszamy ogień i wlewamy 1/4 bulionu, cały czas mieszając
  • Gdy ryż wchłonie cały płyn – dolewamy kolejną porcję bulionu i powtarzamy tę czynność do momentu, aż wykorzystamy cały bulion
  • Dodajemy krewetki, sok z cytryny oraz połowę zieleniny i gotujemy całość przez ok. 5 minut
  • Wyłączamy kuchenkę, przykrywamy patelnię pokrywką i odstawiamy na ok. 5 minut
  • Następnie nakładamy danie na talerze i posypujemy zieleniną oraz przyprawami (pieprzem)

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia risotto.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Bulion mięsny (1000 ml)
  • Krewetka black tiger (świeża) (300 g)
  • Ryż basmati (200 g)
  • Cebula (105 g)
  • Masło (15 g)
  • Sok z cytryny (bio) (12 ml)
  • Pietruszka – natka (świeża) (9 g)
  • Cytryna – skórka (6 g)
  • Koper (świeży) (6 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Nóż, Patelnia, Pokrywka do patelni, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Risotto cytrynowo-tymiankowe

Mięso kroimy w paski Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Zieleninę drobno siekamy Ser (parmezan) ścieramy na drobnych oczkach (…)

WIĘCEJ >

Risotto z pieczarkami

Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Zieleninę drobno siekamy Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Piekarnik rozgrzewamy (…)

WIĘCEJ >

Risotto z groszkiem i szparagami

Cebulę obieramy i drobno siekamy Por kroimy w cienkie plastry Ze szparagów odcinamy końcówki i kroimy na 3-4 części Ser (…)

WIĘCEJ >

Risotto z cukinią i groszkiem

Nerkowce moczymy przez noc (lub przynajmniej 30 minut wcześniej) Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju do lekkiego wysuszenia/zarumienienia (…)

WIĘCEJ >

Risotto z grzybami

Nerkowce moczymy przez noc (lub przynajmniej 30 minut wcześniej) Grzyby dokładnie myjemy i moczymy przynajmniej 30 minut Cebulę kroimy w (…)

WIĘCEJ >