fbpx
Szukaj
open close

Proste wskazówki, dzięki którym szybko zrobisz obiad

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Tagi

Postaw mi kawę na buycoffee.to
proste wskazówki

Chcesz zdrowo się odżywiać, ale nie wiesz, jak to ogarnąć w praktyce? Mamy dla ciebie proste wskazówki, dzięki którym będzie to łatwiejsze!

Brak czasu to dziś prawdziwa zmora i dotyczy każdego. Na co dzień nie możemy poświęcić zbyt wiele czasu na przygotowywanie posiłków, dlatego często jemy w pośpiechu, byle co. Wydajemy dużo na szybkie dania, przekąski czy jedzenie na mieście. Jak to zmienić?

Proste wskazówki

Po pierwsze zrób dzień przygotowań. Poświęć jeden dzień, aby mieć spokój przez cały tydzień. Może to być poniedziałek. Poniedziałkowa sesja gotowania pomoże wdrożyć menu na resztę dni. Jeśli zrobisz chociaż część dań lub półproduktów, to w ciągu tygodnia będzie ci bez porównania lżej, niż gdybyś zaczynał wszystko od zera.

Zaplanuj, co będziesz jadł przez najbliższe dni. Skup się na głównych posiłkach, których przygotowanie zajmuje najwięcej czasu. Przekąski można wymyślić na poczekaniu. Zastanów się, jak wygląda twój tydzień, o której wychodzisz i wracasz, kiedy możesz coś zjeść. Wymyśl jedno danie, które będzie podstawą innych, np. rosół czy pieczeń. Ustal, co masz w spiżarni, a co trzeba kupić i z gotową listą idź do sklepu lub zrób zamówienie online.

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Warto zaplanować duże zakupy raz w tygodniu. Zdecydowanie polecam zakupy online. Dzięki temu zawsze kupisz tylko to, czego potrzebujesz, a półki ze słodyczami nie będą cię kusić. Dzięki temu oszczędzisz też czas. Zrealizowanie listy zakupów w sklepie internetowym zajmuje kilka minut. A co ważne, twoja lista zostaje zapamiętana, dzięki czemu następnym razem kupisz wszystko jeszcze szybciej. Wystarczy usiąść przed komputerem i wrzucić do wirtualnego koszyka wybrane produkty, a następnie cierpliwie czekać na dostawę.

Gotuj na zapas!

Poniżej znajdziesz proste wskazówki, które pomogą ci w gotowaniu:

  • Podstawowy produkt w zapasie to bulion. Polecam ugotować większą porcję w weekend. Po ostygnięciu przelej bulion do pojemników i przechowuj go w lodówce lub zamrażarce. Dzięki temu zawsze będziesz mieć pod ręką gotową bazę na zupę. W potrzebie wyciągasz słoik wywaru, dodajesz porcję gotowych mrożonych warzyw i posiłek gotowy.
  • Można ugotować większą porcję kaszy czy ryżu i przechowywać w lodówce przez 2–3 dni.
  • Ryby, mięso można zamarynować i przechowywać w lodówce lub zamrozić. Tak w połowie przygotowany produkt można szybko upiec w piekarniku po powrocie z pracy. Można również przygotować większą porcję i tylko w kolejnych dniach odgrzewać.
  • Pamiętaj o tym, aby mieć zawsze coś gotowego w zamrażarce, np. mrożone warzywa, zamarynowane mięso lub rybę. Niezjedzony obiad też można zawsze zamrozić. Dzięki temu będziemy mieć coś na czarną godzinę. W zabiegany dzień wyjmujesz to, na co masz ochotę, i odgrzewasz. Obiad gotowy.  
  • Zadbaj o sprzęt, który przyśpieszy gotowanie. Wolnowar, żaroodporne naczynia czy szybkowar skutecznie ułatwią łatwe i smaczne gotowanie, bez konieczności stania przy garach.

A jakie ty masz sposoby na to, by ułatwić sobie gotowanie?

Jeśli nie masz pomysłu na to, co ugotować, skorzystaj z jadłospisów dostępnych w aplikacji Pogotowie dietetyczne

Sprawdź nasze e-booki, a zwłaszcza ten z przepisami dla zabieganych (dania w 30 minut!):

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Kamila Berdys

Chcesz zdrowo się odżywiać, ale nie wiesz, jak to ogarnąć w praktyce? Mamy dla ciebie proste wskazówki, dzięki którym będzie to łatwiejsze!

Brak czasu to dziś prawdziwa zmora i dotyczy każdego. Na co dzień nie możemy poświęcić zbyt wiele czasu na przygotowywanie posiłków, dlatego często jemy w pośpiechu, byle co. Wydajemy dużo na szybkie dania, przekąski czy jedzenie na mieście. Jak to zmienić?

Proste wskazówki

Po pierwsze zrób dzień przygotowań. Poświęć jeden dzień, aby mieć spokój przez cały tydzień. Może to być poniedziałek. Poniedziałkowa sesja gotowania pomoże wdrożyć menu na resztę dni. Jeśli zrobisz chociaż część dań lub półproduktów, to w ciągu tygodnia będzie ci bez porównania lżej, niż gdybyś zaczynał wszystko od zera.

Zaplanuj, co będziesz jadł przez najbliższe dni. Skup się na głównych posiłkach, których przygotowanie zajmuje najwięcej czasu. Przekąski można wymyślić na poczekaniu. Zastanów się, jak wygląda twój tydzień, o której wychodzisz i wracasz, kiedy możesz coś zjeść. Wymyśl jedno danie, które będzie podstawą innych, np. rosół czy pieczeń. Ustal, co masz w spiżarni, a co trzeba kupić i z gotową listą idź do sklepu lub zrób zamówienie online.

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Warto zaplanować duże zakupy raz w tygodniu. Zdecydowanie polecam zakupy online. Dzięki temu zawsze kupisz tylko to, czego potrzebujesz, a półki ze słodyczami nie będą cię kusić. Dzięki temu oszczędzisz też czas. Zrealizowanie listy zakupów w sklepie internetowym zajmuje kilka minut. A co ważne, twoja lista zostaje zapamiętana, dzięki czemu następnym razem kupisz wszystko jeszcze szybciej. Wystarczy usiąść przed komputerem i wrzucić do wirtualnego koszyka wybrane produkty, a następnie cierpliwie czekać na dostawę.

Gotuj na zapas!

Poniżej znajdziesz proste wskazówki, które pomogą ci w gotowaniu:

  • Podstawowy produkt w zapasie to bulion. Polecam ugotować większą porcję w weekend. Po ostygnięciu przelej bulion do pojemników i przechowuj go w lodówce lub zamrażarce. Dzięki temu zawsze będziesz mieć pod ręką gotową bazę na zupę. W potrzebie wyciągasz słoik wywaru, dodajesz porcję gotowych mrożonych warzyw i posiłek gotowy.
  • Można ugotować większą porcję kaszy czy ryżu i przechowywać w lodówce przez 2–3 dni.
  • Ryby, mięso można zamarynować i przechowywać w lodówce lub zamrozić. Tak w połowie przygotowany produkt można szybko upiec w piekarniku po powrocie z pracy. Można również przygotować większą porcję i tylko w kolejnych dniach odgrzewać.
  • Pamiętaj o tym, aby mieć zawsze coś gotowego w zamrażarce, np. mrożone warzywa, zamarynowane mięso lub rybę. Niezjedzony obiad też można zawsze zamrozić. Dzięki temu będziemy mieć coś na czarną godzinę. W zabiegany dzień wyjmujesz to, na co masz ochotę, i odgrzewasz. Obiad gotowy.  
  • Zadbaj o sprzęt, który przyśpieszy gotowanie. Wolnowar, żaroodporne naczynia czy szybkowar skutecznie ułatwią łatwe i smaczne gotowanie, bez konieczności stania przy garach.

A jakie ty masz sposoby na to, by ułatwić sobie gotowanie?

Jeśli nie masz pomysłu na to, co ugotować, skorzystaj z jadłospisów dostępnych w aplikacji Pogotowie dietetyczne

Sprawdź nasze e-booki, a zwłaszcza ten z przepisami dla zabieganych (dania w 30 minut!):

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Autor

Kamila Berdys
27 maja 2021

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Witamina C na odporność

Czy witamina C rzeczywiście wspomaga naszą odporność? Czy warto ją brać, czy to może kolejny chwyt marketingowy? Przeczytaj o jej właściwościach! Witamina C należy do grupy witamin rozpuszczalnych w wodzie, jest formą nietrwałą, wrażliwą na działanie tlenu,…

WIĘCEJ >

Suplementy na tarczycę

Dowiedz się, jakie suplementy na tarczycę mogą wspomóc działanie tego gruczołu i poprawić twój stan zdrowia oraz twoje samopoczucie. W kontekście poprawy pracy tarczycy ważne jest wyrównywanie niedoborów. Do składników, które mogą być pomocne przy…

WIĘCEJ >
Zaburzone wchłanianie

Zaburzone wchłanianie – jak się objawia?

Zaburzenie wchłaniania (określane także jako zespół złego wchłaniania) występuje, gdy organizm nie przyswaja prawidłowo substancji odżywczych dostarczanych mu wraz z pożywieniem. Sprawdź, co utrudnia wchłanianie i jak można sobie pomóc. Wchłanianie składników odżywczych jest niezbędne do…

WIĘCEJ >

Żelazo – jak sprawdzić, czy masz z nim problem?

Do oceny gospodarki żelaza w organizmie służą różne parametry laboratoryjne. Podstawowym badaniem jest morfologia krwi, kolejne to żelazo w surowicy oraz ferrytyna. Sprawdź, co warto wiedzieć na temat tych badań. Gospodarka żelazowa – badania Morfologia…

WIĘCEJ >