Osoby, które z przyczyn zdrowotnych muszą wyeliminować gluten ze swojej diety, mogą znaleźć w sklepach różne produkty bezglutenowe. Producenci wychodzą naprzeciw konsumentom i tworzą zamienniki żywności przeznaczone dla chorujących na celiakię lub borykających się z nadwrażliwością na gluten. Czy to faktycznie oznacza, że produkty bezglutenowe są zdrowe i możemy je spożywać?
Nic bardziej mylnego! Bardzo często do tego typu produktów dodawane są szkodliwe substancje, które mają duży wpływ na nasze zdrowie. Warto wiedzieć, że wartość odżywcza przetworzonej żywności jest bardzo niska. Oznacza to, że nie dostarczmy do naszego organizmu potrzebnych składników i minerałów, a jedynie bezwartościowe i szkodliwe substancje. Producenci starają się sprostać wymaganiom rynku, optymalizować koszty, zwiększać zyski przez co wykorzystują w produkcji wiele szkodliwych substancji, które sztucznie modyfikują smak, miękkość i puszystość. Zapominają jednak przy tym o negatywnym wpływie wszelkich dodatkowych składników na funkcjonowanie organizmu albo po prostu go bagatelizują.
Co to właściwie jest gluten?
Gluten składa się z dwóch białek: gluteniny oraz gliadyny. Powstaje podczas wyrabiania ciasta, kiedy łączą się dwie frakcje białek. Dzięki tej reakcji ciasto nabiera „powietrza”, ulega spulchnieniu, jest miękkie i puszyste. Podczas procesu technologicznego brak mąki glutenowej sprawia, że zwiększa się ilość przeróżnych substancji dodatkowych, takich jak: guma guar, guma ksantanowa, guma arabska, utwardzony tłuszcz itp. Dzięki nim produkt uzyskuje odpowiednie właściwości. „Gumy” w dużej ilości mogą wywołać dolegliwości ze strony układu pokarmowego: biegunki, wzdęcia, gazy. Dlatego należy wyrobić sobie nawyk czytania etykiet podczas zakupów.
Dowiedz się więcej: Jak czytać etykiety?
Diagnoza „celiakia” czy „nietolerancja glutenu” i świadomość, że już nie będzie można zjeść chleba i bułek, przeraża. Natomiast eliminacja z diety glutenu to dla naszego organizmu samo dobro. Dzięki temu nasza dieta może być bardziej zasobna w pyszne kolorowe warzywa, owoce, kasze i mąki bezglutenowe oraz wiele innych wartościowych produktów.
Produkty bezglutenowe – tych nigdy nie kupuj!
Przy okazji codziennych zakupów w poszukiwaniu produktów bezglutenowych spotkałam wiele zamienników z tablicą Mendelejewa w składzie. Niech poniższe produkty bezglutenowe posłużą za przykład:
Płatki śniadaniowe
Nieważne czy naturalnie zawierają gluten, czy nie, należy pamiętać, że jest to produkt wysokoprzetworzony, zawierający szkodliwe dla naszego zdrowia substancje. W składzie takich płatków śniadaniowych znalazłam: cukier biały i brązowy (podejrzewam, że ten barwiony karmelem), syrop glukozowo-fruktozowy, barwniki E o różnych końcówkach numerycznych, wzmacniacze smaku i różnego rodzaju aromaty. Większość tych składników to cukier, który przyczynia się do próchnicy zębów oraz chorób cywilizacyjnych. Na dietę bezglutenową przechodzą często osoby chore, a więc produkty wysokoprzetworzone będą im tylko blokowały proces zdrowienia.
Obejrzyj webinar: Dieta bezglutenowa – jak to ogarnąć?
Mieszanki do wypieków chleba
W takich mieszankach można znaleźć gumę guar, glukozę, skrobię modyfikowaną, emulgatory, konserwanty, sztuczne aromaty, zagęszczacze i spulchniacze. Zamiast sięgać po chemiczne substancje, lepiej skorzystać z najróżniejszych czystych mąk bezglutenowych. Można przygotować samodzielnie taką mieszankę z kilku mąk, np. gryczanej, kasztanowej, jaglanej, kokosowej itp. Są o wiele smaczniejsze i przede wszystkim zdrowsze.
Inne gotowe produkty
Takie produkty jak spód do pizzy, gotowe ciasta do zrobienia makaronu czy naleśników zawierają wszystkie wymieniane już wyżej składniki. Dodatkowo mają w składzie utwardzony tłuszcz roślinny, który stymuluje stany zapalne w naszym organizmie. Do zrobienia naleśników bezglutenowych potrzebujesz tylko mąkę kokosową, jaglaną, mleko kokosowe, jajko i ciasto gotowe.
Wiele przepisów znajdziesz też w naszej aplikacji Pogotowie dietetyczne.
Które produkty bezglutenowe są zdrowe?
Jak widać, lista substancji dodawanych do żywności bywa długa. Niepokój wzbudza jeszcze odległy termin ważności tych produktów. Czy jest więc sens zatruwać sobie nimi swój organizm? Czy krótka chwila przyjemności jest tego warta? Jest przecież wiele innych, bogatych w wartości odżywcze produktów. Przykładowo: burak, marchew, sałata, jabłka, owoce jagodowe, przyrządzony w domu kawałek mięsa bez zbędnych dodatków czy naleśniki z mąki kasztanowej i kokosowej.
Dobre produkty bez glutenu
Oto najzdrowsza lista żywności i produktów bez glutenu. Sięgaj po te produkty, a gotowe zamienniki omijaj szerokim łukiem!
- Kasze (tzw. „dobre kasze”) – komosa ryżowa, amarantus oraz kasza gryczana niepalona zawierają komplet aminokwasów egzogennych, a więc takich, które nasz organizm musi dostarczyć z zewnątrz.
- Nieprzetworzone mięso – np. duży kawałek mięsa obtoczony w ziołach, pieczony w żaroodpornym naczyniu, szynka bez glutenu i innych zbędnych substancji dodatkowych.
- Zdrowe mąki – czyli mąka kasztanowa, kokosowa, żołędziowa, gryczana, jaglana. Można robić z nich ciasta, placuszki, naleśniki, bułki, a nawet upiec chleb (sprawdź, jakie mąki nie nadają się do pieczenia).
- Warzywa – najlepiej sezonowe oraz zielone zawierające siarkę, która odtruwa i regeneruje organizm.
- Owoce – dostarczają nam witamin i minerałów.
- Jaja – zawierają wszystkie niezbędne składniki do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Białko jaja kurzego zostało uznane przez WHO za białko wzorcowe!
Chcesz dowiedzieć się więcej o składnikach dodawanych do żywności? Obejrzyj film: Dlaczego zdrowa żywność szkodzi?
To może Cię zainteresować:
Sprawdź nasze e-booki:
Autor
Kamila Berdys
Osoby, które z przyczyn zdrowotnych muszą wyeliminować gluten ze swojej diety, mogą znaleźć w sklepach różne produkty bezglutenowe. Producenci wychodzą naprzeciw konsumentom i tworzą zamienniki żywności przeznaczone dla chorujących na celiakię lub borykających się z nadwrażliwością na gluten. Czy to faktycznie oznacza, że produkty bezglutenowe są zdrowe i możemy je spożywać?
Nic bardziej mylnego! Bardzo często do tego typu produktów dodawane są szkodliwe substancje, które mają duży wpływ na nasze zdrowie. Warto wiedzieć, że wartość odżywcza przetworzonej żywności jest bardzo niska. Oznacza to, że nie dostarczmy do naszego organizmu potrzebnych składników i minerałów, a jedynie bezwartościowe i szkodliwe substancje. Producenci starają się sprostać wymaganiom rynku, optymalizować koszty, zwiększać zyski przez co wykorzystują w produkcji wiele szkodliwych substancji, które sztucznie modyfikują smak, miękkość i puszystość. Zapominają jednak przy tym o negatywnym wpływie wszelkich dodatkowych składników na funkcjonowanie organizmu albo po prostu go bagatelizują.
Co to właściwie jest gluten?
Gluten składa się z dwóch białek: gluteniny oraz gliadyny. Powstaje podczas wyrabiania ciasta, kiedy łączą się dwie frakcje białek. Dzięki tej reakcji ciasto nabiera „powietrza”, ulega spulchnieniu, jest miękkie i puszyste. Podczas procesu technologicznego brak mąki glutenowej sprawia, że zwiększa się ilość przeróżnych substancji dodatkowych, takich jak: guma guar, guma ksantanowa, guma arabska, utwardzony tłuszcz itp. Dzięki nim produkt uzyskuje odpowiednie właściwości. „Gumy” w dużej ilości mogą wywołać dolegliwości ze strony układu pokarmowego: biegunki, wzdęcia, gazy. Dlatego należy wyrobić sobie nawyk czytania etykiet podczas zakupów.
Dowiedz się więcej: Jak czytać etykiety?
Diagnoza „celiakia” czy „nietolerancja glutenu” i świadomość, że już nie będzie można zjeść chleba i bułek, przeraża. Natomiast eliminacja z diety glutenu to dla naszego organizmu samo dobro. Dzięki temu nasza dieta może być bardziej zasobna w pyszne kolorowe warzywa, owoce, kasze i mąki bezglutenowe oraz wiele innych wartościowych produktów.
Produkty bezglutenowe – tych nigdy nie kupuj!
Przy okazji codziennych zakupów w poszukiwaniu produktów bezglutenowych spotkałam wiele zamienników z tablicą Mendelejewa w składzie. Niech poniższe produkty bezglutenowe posłużą za przykład:
Płatki śniadaniowe
Nieważne czy naturalnie zawierają gluten, czy nie, należy pamiętać, że jest to produkt wysokoprzetworzony, zawierający szkodliwe dla naszego zdrowia substancje. W składzie takich płatków śniadaniowych znalazłam: cukier biały i brązowy (podejrzewam, że ten barwiony karmelem), syrop glukozowo-fruktozowy, barwniki E o różnych końcówkach numerycznych, wzmacniacze smaku i różnego rodzaju aromaty. Większość tych składników to cukier, który przyczynia się do próchnicy zębów oraz chorób cywilizacyjnych. Na dietę bezglutenową przechodzą często osoby chore, a więc produkty wysokoprzetworzone będą im tylko blokowały proces zdrowienia.
Obejrzyj webinar: Dieta bezglutenowa – jak to ogarnąć?
Mieszanki do wypieków chleba
W takich mieszankach można znaleźć gumę guar, glukozę, skrobię modyfikowaną, emulgatory, konserwanty, sztuczne aromaty, zagęszczacze i spulchniacze. Zamiast sięgać po chemiczne substancje, lepiej skorzystać z najróżniejszych czystych mąk bezglutenowych. Można przygotować samodzielnie taką mieszankę z kilku mąk, np. gryczanej, kasztanowej, jaglanej, kokosowej itp. Są o wiele smaczniejsze i przede wszystkim zdrowsze.
Inne gotowe produkty
Takie produkty jak spód do pizzy, gotowe ciasta do zrobienia makaronu czy naleśników zawierają wszystkie wymieniane już wyżej składniki. Dodatkowo mają w składzie utwardzony tłuszcz roślinny, który stymuluje stany zapalne w naszym organizmie. Do zrobienia naleśników bezglutenowych potrzebujesz tylko mąkę kokosową, jaglaną, mleko kokosowe, jajko i ciasto gotowe.
Wiele przepisów znajdziesz też w naszej aplikacji Pogotowie dietetyczne.
Które produkty bezglutenowe są zdrowe?
Jak widać, lista substancji dodawanych do żywności bywa długa. Niepokój wzbudza jeszcze odległy termin ważności tych produktów. Czy jest więc sens zatruwać sobie nimi swój organizm? Czy krótka chwila przyjemności jest tego warta? Jest przecież wiele innych, bogatych w wartości odżywcze produktów. Przykładowo: burak, marchew, sałata, jabłka, owoce jagodowe, przyrządzony w domu kawałek mięsa bez zbędnych dodatków czy naleśniki z mąki kasztanowej i kokosowej.
Dobre produkty bez glutenu
Oto najzdrowsza lista żywności i produktów bez glutenu. Sięgaj po te produkty, a gotowe zamienniki omijaj szerokim łukiem!
- Kasze (tzw. „dobre kasze”) – komosa ryżowa, amarantus oraz kasza gryczana niepalona zawierają komplet aminokwasów egzogennych, a więc takich, które nasz organizm musi dostarczyć z zewnątrz.
- Nieprzetworzone mięso – np. duży kawałek mięsa obtoczony w ziołach, pieczony w żaroodpornym naczyniu, szynka bez glutenu i innych zbędnych substancji dodatkowych.
- Zdrowe mąki – czyli mąka kasztanowa, kokosowa, żołędziowa, gryczana, jaglana. Można robić z nich ciasta, placuszki, naleśniki, bułki, a nawet upiec chleb (sprawdź, jakie mąki nie nadają się do pieczenia).
- Warzywa – najlepiej sezonowe oraz zielone zawierające siarkę, która odtruwa i regeneruje organizm.
- Owoce – dostarczają nam witamin i minerałów.
- Jaja – zawierają wszystkie niezbędne składniki do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Białko jaja kurzego zostało uznane przez WHO za białko wzorcowe!
Chcesz dowiedzieć się więcej o składnikach dodawanych do żywności? Obejrzyj film: Dlaczego zdrowa żywność szkodzi?
To może Cię zainteresować:
Sprawdź nasze e-booki:
Autor
Tagi
Komentarzy: 5
Pozostaw komentarz
Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Dieta przeciwzapalna – na czym polega?
Stan zapalny to bez wątpienia przyczyna większości chorób, a także problemów z odchudzaniem. Sprawdź, czym jest stan zapalny, gdzie szukać jego przyczyn i na czym polega dieta przeciwzapalna. Czym jest stan zapalny? Stan zapalny to…
WIĘCEJ >Cukrzyca typu 1 – czy da się przed nią uciec?
Przeciwciała anty-GAD to jedne z najczęściej wykrywanych u dzieci z cukrzycą typu 1, zaraz obok anty-ICA. Poznaj przypadek małej dziewczynki, której zagrażała cukrzyca typu 1. Pacjentką była półtoraroczna dziewczynka z atopią skóry. Po konsultacji w…
WIĘCEJ >Kokos – co można z niego zrobić?
Czym tak naprawdę jest kokos? Co można z niego zrobić? Sprawdź, co warto wiedzieć na jego temat. Każdy pewnie myśli, że kokos to orzech, a tu niespodzianka! Tak naprawdę jest on pestką, owocem palmy kokosowej….
WIĘCEJ >Jak kupić dobry olej?
Czym się kierować podczas zakupów, aby kupić dobry olej? Sprawdź, na co warto zwrócić uwagę. Jak wybrać dobry olej? To zależy do tego, do czego chcesz go użyć. Jeśli do smażenia, to wiele produktów nie…
WIĘCEJ >
A mąka kukurydziana i skrobia ziniaczana ?
Bo mam wiele przepisów bezglutenowych z lbinacją mąki gryczana + kukurydziana + Ziemniaczana…
Kukurydza sama w sobie to paskudztwo, do tego skrobia ziemniaczana, która ma ogromny indeks glikemiczny. Od święta można sobie coś tam upiec, ale do codziennego stosowania nie tknęłabym kijem.
Mam Hashimoto I niedoczynosc tarczycy z tego powodu odstawilam gluten. Zastanawia mnie jak to jest ze sladowymi ilosciami np. nawet na mace kokosowej, kasztanowej jest informacja, ze moze zawierac gluten, orzechy etc. Czy produkty ze sladowa iloscia sa ok czy koniecznie kupowac te z przekreslonym klosem?
Nie ma konieczności aby Pani kupowała tylko produkty z przekreślonym kłosem. Producenci często się zabezpieczają gdyż dany produkt np. może był przechowywany w magazynie gdzie kiedyś było zboże glutenowe i dlatego umieszczają informacje „może zawierać”.
Drogie panie odchudzanie proponuje zaczac od motywacji, jak chcecie cos na motywacje, poszukajcie sobie w google: odchudzanie przed i po by sasetka