fbpx
logo
Szukaj
open close

Problemy z koncentracją – 6 możliwych przyczyn

problemy z koncentracją

Częste problemy z koncentracją potrafią skutecznie utrudniać codzienne funkcjonowanie. Z czego mogą one wynikać? Sprawdź!

Problemy z koncentracją – przyczyny

1. Przemęczenie

Kłopoty z koncentracją mogą wynikać z przemęczenia. Jeśli niedosypiamy, za dużo pracujemy, nie dbamy o odpoczynek i odpowiednią regenerację, to w którymś momencie może pojawić się przemęczenie. Problem może dodatkowo pogłębiać nieprawidłowa dieta, sięganie po produkty przetworzone zamiast odżywczych i brak ruchu.

Jeśli zadbamy o zniwelowanie tego przemęczenia, a to nie pomaga i nadal nie potrafimy się skoncentrować, to warto zwrócić uwagę jeszcze na inne kwestie.

2. Nieprawidłowe funkcjonowanie tarczycy

Problemy z koncentracją pojawiają się zarówno w przypadku niedoczynności, jak i nadczynności tarczycy. Przy niedoczynności występuje ogólne spowolnienie organizmu, w tym również procesów myślowych, a z kolei przy nadczynności pojawia się gonitwa myśli, która też utrudnia koncentrację.

Sprawdź, jak zbadać tarczycę i dlaczego samo TSH nie wystarczy

3. Wahania glukozy i insuliny

Jeśli poziom glukozy i insuliny w ciągu dnia jest niestabilny, następują duże wahania, szybkie wzrosty i szybkie spadki, to często pojawia się senność, a co za tym idzie – duży problem z koncentracją.

4. Jelita

Stan jelit bardzo mocno wpływa na procesy umysłowe, zarówno emocjonalne, jak i poznawcze. Dysbioza jelitowa będzie miała na nie niekorzystny wpływ i może przyczyniać się do problemów z koncentracją. Dysbioza może wynikać z niedoboru bakterii pożytecznych, ale też nadmiaru bakterii patogennych czy obecności pasożytów lub np. przerostu Candidy. Może to powodować problemy z wchłanianiem i prowadzić do powstania niedoborów.

5. Niedobory

Niedobory mineralno-witaminowe mogą przyczyniać się do problemów z koncentracją. Szczególnie jest to charakterystyczne dla niedoboru magnezu, ale też np. potasu, cynku czy witamin z grupy B. Nieodpowiedni poziom witamin i minerałów może też potęgować stan zapalny, co pogarsza m.in. funkcjonowanie tarczycy i to też przyczynia się do problemów z koncentracją.

 6. Stan zapalny

Każdy stan zapalny będzie prowadził do problemów z koncentracją. Przyczyna stanu zapalnego może być jedna, ale może ich być kilka. Żeby skutecznie zniwelować stan zapalny, trzeba się dowiedzieć, co go powoduje. Można to sprawdzić przy wsparciu dietetyka klinicznego, który zleci odpowiednie badania, przeanalizuje sytuację i pomoże odkryć źródło problemu.

PAMIĘTAJ!

JEŚLI POTRZEBUJESZ POMOCY, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Joanna Zawadzka

Częste problemy z koncentracją potrafią skutecznie utrudniać codzienne funkcjonowanie. Z czego mogą one wynikać? Sprawdź!

Problemy z koncentracją – przyczyny

1. Przemęczenie

Kłopoty z koncentracją mogą wynikać z przemęczenia. Jeśli niedosypiamy, za dużo pracujemy, nie dbamy o odpoczynek i odpowiednią regenerację, to w którymś momencie może pojawić się przemęczenie. Problem może dodatkowo pogłębiać nieprawidłowa dieta, sięganie po produkty przetworzone zamiast odżywczych i brak ruchu.

Jeśli zadbamy o zniwelowanie tego przemęczenia, a to nie pomaga i nadal nie potrafimy się skoncentrować, to warto zwrócić uwagę jeszcze na inne kwestie.

2. Nieprawidłowe funkcjonowanie tarczycy

Problemy z koncentracją pojawiają się zarówno w przypadku niedoczynności, jak i nadczynności tarczycy. Przy niedoczynności występuje ogólne spowolnienie organizmu, w tym również procesów myślowych, a z kolei przy nadczynności pojawia się gonitwa myśli, która też utrudnia koncentrację.

Sprawdź, jak zbadać tarczycę i dlaczego samo TSH nie wystarczy

3. Wahania glukozy i insuliny

Jeśli poziom glukozy i insuliny w ciągu dnia jest niestabilny, następują duże wahania, szybkie wzrosty i szybkie spadki, to często pojawia się senność, a co za tym idzie – duży problem z koncentracją.

4. Jelita

Stan jelit bardzo mocno wpływa na procesy umysłowe, zarówno emocjonalne, jak i poznawcze. Dysbioza jelitowa będzie miała na nie niekorzystny wpływ i może przyczyniać się do problemów z koncentracją. Dysbioza może wynikać z niedoboru bakterii pożytecznych, ale też nadmiaru bakterii patogennych czy obecności pasożytów lub np. przerostu Candidy. Może to powodować problemy z wchłanianiem i prowadzić do powstania niedoborów.

5. Niedobory

Niedobory mineralno-witaminowe mogą przyczyniać się do problemów z koncentracją. Szczególnie jest to charakterystyczne dla niedoboru magnezu, ale też np. potasu, cynku czy witamin z grupy B. Nieodpowiedni poziom witamin i minerałów może też potęgować stan zapalny, co pogarsza m.in. funkcjonowanie tarczycy i to też przyczynia się do problemów z koncentracją.

 6. Stan zapalny

Każdy stan zapalny będzie prowadził do problemów z koncentracją. Przyczyna stanu zapalnego może być jedna, ale może ich być kilka. Żeby skutecznie zniwelować stan zapalny, trzeba się dowiedzieć, co go powoduje. Można to sprawdzić przy wsparciu dietetyka klinicznego, który zleci odpowiednie badania, przeanalizuje sytuację i pomoże odkryć źródło problemu.

PAMIĘTAJ!

JEŚLI POTRZEBUJESZ POMOCY, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Autor

Joanna Zawadzka
12 stycznia 2021

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

błonnik

Błonnik – więcej szkody czy pożytku?

Błonnik to włókno roślinne, które nie jest rozkładane przez enzymy trawienne w przewodzie pokarmowym, więc nie jest trawione. Sprawdź, co warto wiedzieć na jego temat. Składniki błonnika pokarmowego można podzielić na rozpuszczalne i nierozpuszczalne w…

WIĘCEJ >

Zakwaszanie żołądka – tak czy nie?

W internecie krąży wiele sprzecznych teorii na ten temat. Jedna z nich głosi: „Nie zakwaszaj żołądka, bo zakwasisz sobie organizm”. Jak to jest naprawdę? Czy warto brać się za zakwaszanie żołądka? Jak to robić, by…

WIĘCEJ >

Krzywa glukozowo-insulinowa – co warto wiedzieć?

Krzywa glukozowo-insulinowa to oznaczenie poziomu glukozy i insuliny w co najmniej trzech punktach: na czczo, po godzinie i po dwóch godzinach od wypicia 75 g roztworu glukozy. Sprawdź, co warto wiedzieć na temat tego badania….

WIĘCEJ >

Ile posiłków należy jeść przy insulinooporności?

Ile posiłków należy jeść przy insulinooporności? Odpowiedź na to pytanie nie jest ani prosta, ani jednoznaczna i najczęściej brzmi: to zależy. W dodatku zależy od bardzo wielu kwestii, m.in. od tego, jak wyglądają wyniki badań,…

WIĘCEJ >