Pokrzywa zwyczajna ma wiele właściwości zdrowotnych. Zawiera wiele substancji biologicznie czynnych, m.in. pierwiastki mineralne, takie jak: potas, krzem, jod, sód, magnez, fosfor, żelazo, wapń, chlorofil, a także witaminy: C, A, K oraz z grupy B.
W celach leczniczych wykorzystuje się liście, korzenie, całe ziele, a także sok z pokrzywy. Liście powinny być zbierane przed kwitnieniem, najlepszy okres to kwiecień i maj.
Właściwości
Pokrzywa wykazuje właściwości antyalergiczne, zawiera m.in. pochodne tyrozyny, które mają działanie przeciwhistaminowe. Roślina ta może więc zmniejszać objawy alergii, takie jak np. alergiczny nieżyt nosa. Wzmacnia również odporność, dzięki zawartości flawonoidów, które stymulują pracę układu odpornościowego poprzez hamowanie wzrostu wolnych rodników.
Wspomaga produkcję czerwonych krwinek i hemoglobiny, jest też źródłem łatwo przyswajalnej formy żelaza, dzięki czemu będzie mieć pozytywny wpływ na osoby chorujące na anemię, a także osłabione czy przemęczone.
Może być korzystna w leczeniu cukrzycy, gdyż powoduje zwiększenie zużycia glukozy przez komórki mięśni, choć należy ją stosować ostrożnie i pod kontrolą lekarza.
Wykazuje właściwości antyoksydacyjne, co związane jest z wysoką zawartością związków fenolowych. Susz z liści pokrzywy zmniejsza poziom reaktywnych form tlenu.
Pokrzywa ma też właściwości moczopędne, zwiększa ilość wydalanego mocznika z organizmu, dlatego bywa pomocna u osób cierpiącym na kamicę nerkową oraz zatrzymywanie wody w organizmie. Należy ją jednak spożywać z umiarem, ponieważ jej nadmiar może spowodować wypłukanie z organizmu witamin i soli mineralnych.
Ponadto roślina ta ma działanie przeciwbakteryjne, dzięki czemu może być pomocna w walce z trądzikiem, a także przy przeziębieniach. Wspiera też układ trawienny, szczególnie przy biegunkach oraz problemach żołądkowo-jelitowych.
Związki zawarte w pokrzywie mogą obniżać ciśnienie, a także poziom cholesterolu oraz mogą łagodzić bóle reumatyczne (działają przeciwzapalnie i przeciwbólowo).
Przeciwwskazania
Przeciwwskazania do stosowania pokrzywy:
- choroby narządów rodnych (np. krwawienia, mięśniaki, nowotwory),
- choroby nerek,
- cukrzyca, ale też hipoglikemia reaktywna, ponieważ pokrzywa obniża poziom cukru we krwi – należy zachować ostrożność i skonsultować jej przyjmowanie z lekarzem,
- niskie ciśnienie,
- nadmiar żelaza w organizmie.
Zastosowanie w kosmetologii
Pokrzywa wykorzystywana jest również w kosmetologii. Wzmacnia włosy i paznokcie, redukuje nadmierny łojotok, działa antybakteryjnie. Korzystnie wpływa na skórę, oczyszcza ją i odżywia, a także poprawia jej mikrokrążenie i redukuje obrzęki.
Zastosowanie w kuchni
Najbardziej popularna jest herbata z pokrzywy. Można z niej także przyrządzić zupę, pesto, sałatkę czy koktajl. Można przygotować też napar ze świeżo zerwanych liści – wystarczy posiekać 3 łyżki pokrzywy, zalać 1 litrem gorącej (nie wrzącej) wody, odczekać 15 minut. Po tym czasie napar jest gotowy. Inną opcją jest sok. Aby go przygotować należy zebraną pokrzywę umyć w zimnej wodzie i osuszyć na ręczniku papierowym. Następnie wrzucić do wyciskarki wolnoobrotowej i poczekać, aż wyciśnie sok.
Przepis na zupę z pokrzywy
Składniki:
- 3 szklanki młodych listków pokrzywy
- 2 marchewki
- 4 ziemniaki
- 1 cebula
- 2 łyżki masła klarowanego
- 2 listki laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 3 ząbki czosnku
- szczypta majeranku
- szczypta soli kłodawskiej
- szczypta pieprzu
Przygotowanie:
- Listki pokrzywy sparz wrzątkiem.
- Zagotuj w garnku 1 litr wody, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, drobno posiekany czosnek, warzywa i sól.
- Pokrzywę i cebulę pokrój, a następnie podsmaż na maśle klarowanym, dodaj majeranek i świeżo zmielony pieprz.
- Gdy warzywa w zupie zmiękną, dodaj pokrzywę i gotuj około 5–10 minut.
- Dopraw do smaku ulubionymi warzywami i podawaj.
Więcej przepisów znajdziesz w naszej aplikacji Pogotowie Dietetyczne.
Sprawdź nasze e-booki:
Autor
Joanna Zawadzka
Pokrzywa zwyczajna ma wiele właściwości zdrowotnych. Zawiera wiele substancji biologicznie czynnych, m.in. pierwiastki mineralne, takie jak: potas, krzem, jod, sód, magnez, fosfor, żelazo, wapń, chlorofil, a także witaminy: C, A, K oraz z grupy B.
W celach leczniczych wykorzystuje się liście, korzenie, całe ziele, a także sok z pokrzywy. Liście powinny być zbierane przed kwitnieniem, najlepszy okres to kwiecień i maj.
Właściwości
Pokrzywa wykazuje właściwości antyalergiczne, zawiera m.in. pochodne tyrozyny, które mają działanie przeciwhistaminowe. Roślina ta może więc zmniejszać objawy alergii, takie jak np. alergiczny nieżyt nosa. Wzmacnia również odporność, dzięki zawartości flawonoidów, które stymulują pracę układu odpornościowego poprzez hamowanie wzrostu wolnych rodników.
Wspomaga produkcję czerwonych krwinek i hemoglobiny, jest też źródłem łatwo przyswajalnej formy żelaza, dzięki czemu będzie mieć pozytywny wpływ na osoby chorujące na anemię, a także osłabione czy przemęczone.
Może być korzystna w leczeniu cukrzycy, gdyż powoduje zwiększenie zużycia glukozy przez komórki mięśni, choć należy ją stosować ostrożnie i pod kontrolą lekarza.
Wykazuje właściwości antyoksydacyjne, co związane jest z wysoką zawartością związków fenolowych. Susz z liści pokrzywy zmniejsza poziom reaktywnych form tlenu.
Pokrzywa ma też właściwości moczopędne, zwiększa ilość wydalanego mocznika z organizmu, dlatego bywa pomocna u osób cierpiącym na kamicę nerkową oraz zatrzymywanie wody w organizmie. Należy ją jednak spożywać z umiarem, ponieważ jej nadmiar może spowodować wypłukanie z organizmu witamin i soli mineralnych.
Ponadto roślina ta ma działanie przeciwbakteryjne, dzięki czemu może być pomocna w walce z trądzikiem, a także przy przeziębieniach. Wspiera też układ trawienny, szczególnie przy biegunkach oraz problemach żołądkowo-jelitowych.
Związki zawarte w pokrzywie mogą obniżać ciśnienie, a także poziom cholesterolu oraz mogą łagodzić bóle reumatyczne (działają przeciwzapalnie i przeciwbólowo).
Przeciwwskazania
Przeciwwskazania do stosowania pokrzywy:
- choroby narządów rodnych (np. krwawienia, mięśniaki, nowotwory),
- choroby nerek,
- cukrzyca, ale też hipoglikemia reaktywna, ponieważ pokrzywa obniża poziom cukru we krwi – należy zachować ostrożność i skonsultować jej przyjmowanie z lekarzem,
- niskie ciśnienie,
- nadmiar żelaza w organizmie.
Zastosowanie w kosmetologii
Pokrzywa wykorzystywana jest również w kosmetologii. Wzmacnia włosy i paznokcie, redukuje nadmierny łojotok, działa antybakteryjnie. Korzystnie wpływa na skórę, oczyszcza ją i odżywia, a także poprawia jej mikrokrążenie i redukuje obrzęki.
Zastosowanie w kuchni
Najbardziej popularna jest herbata z pokrzywy. Można z niej także przyrządzić zupę, pesto, sałatkę czy koktajl. Można przygotować też napar ze świeżo zerwanych liści – wystarczy posiekać 3 łyżki pokrzywy, zalać 1 litrem gorącej (nie wrzącej) wody, odczekać 15 minut. Po tym czasie napar jest gotowy. Inną opcją jest sok. Aby go przygotować należy zebraną pokrzywę umyć w zimnej wodzie i osuszyć na ręczniku papierowym. Następnie wrzucić do wyciskarki wolnoobrotowej i poczekać, aż wyciśnie sok.
Przepis na zupę z pokrzywy
Składniki:
- 3 szklanki młodych listków pokrzywy
- 2 marchewki
- 4 ziemniaki
- 1 cebula
- 2 łyżki masła klarowanego
- 2 listki laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 3 ząbki czosnku
- szczypta majeranku
- szczypta soli kłodawskiej
- szczypta pieprzu
Przygotowanie:
- Listki pokrzywy sparz wrzątkiem.
- Zagotuj w garnku 1 litr wody, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, drobno posiekany czosnek, warzywa i sól.
- Pokrzywę i cebulę pokrój, a następnie podsmaż na maśle klarowanym, dodaj majeranek i świeżo zmielony pieprz.
- Gdy warzywa w zupie zmiękną, dodaj pokrzywę i gotuj około 5–10 minut.
- Dopraw do smaku ulubionymi warzywami i podawaj.
Więcej przepisów znajdziesz w naszej aplikacji Pogotowie Dietetyczne.
Sprawdź nasze e-booki:
Autor
Tagi
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Sól – czy należy się jej bać?
Solić czy nie solić? Jaka sól powinna gościć na naszym stole? Ile jej używać? Sprawdź odpowiedzi na te pytania. Najczęściej słyszymy o tym, aby ograniczać spożywanie soli i nie stosować jej w nadmiarze. Rzadziej mówi…
WIĘCEJ >Hashimoto: co pić, a czego unikać?
Co pić, a czego lepiej unikać, jeśli borykamy się z chorobą Hashimoto? Sprawdź, po jakie napoje najlepiej sięgać. Woda Woda jest oczywiście najbardziej wskazana. Należy pić minimum 1,5 l wody dziennie. Im wyższa masa ciała,…
WIĘCEJ >Soja – 5 powodów, by z niej zrezygnować
Często podkreśla się jej właściwości zdrowotne, głównie dużą zawartość białka. Jednak są powody, by niekoniecznie po nią sięgać. Sprawdź, dlaczego soja nie jest polecana. Soja występuje w postaci ziaren, lecz nie tylko. W sklepach znajdziemy…
WIĘCEJ >Czy mam insulinooporność?
Czy mam insulinooporność? – to pytanie, które obecnie zadaje sobie coraz więcej kobiet i mężczyzn. Jest kilka symptomów, które mogą sugerować, że ten problem dotyka cię bezpośrednio. Na co zwrócić uwagę? Objawy Kiedy możesz podejrzewać, że…
WIĘCEJ >