fbpx
Szukaj
open close

Placuszki kasztanowo-bananowe

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Tagi

Postaw mi kawę na buycoffee.to
placuszki kasztanowo-bananowe

Sprawdź nasz przepis na pyszne placuszki kasztanowo-bananowe. Ich przygotowanie zajmuje dosłownie kilka minut!

Składniki:

  • jaja
  • mąka kasztanową
  • niedojrzały banan (z powodu skrobi świetnie wiąże)

Wszystkie składniki dodaję „na oko”.

Wszystko miksujemy. Rozgrzewamy olej kokosowy – świetnie nadaje się do smażenia (jest stabilny termicznie). Wylewamy placuszki dowolnej wielkości (nie rozpadają się, jeśli dodamy tylko mąkę, jaja i dojrzałego banana). Jeśli chcemy zrobić placki z granatem, wtedy trzeba smażyć je pod przykryciem bez obracania, bo niestety będą się rozpadać.

Możliwe warianty:

  • placki z granatem w cieście,
  • placuszki posmarowane dżemem (uwielbiam te dżemy, są bez zbędnych dodatków)
  • zamiast placuszków można upiec kasztanowca-bananowca.

Dla kogo placki?

Dla każdego! Mąka kasztanowa rzadko uczula czy wywołuje reakcje nadwrażliwości. To świetnie danie dla dzieci i osób, które cierpią na choroby autoimmunologiczne. Niestety w przepisie są jaja, ale osoby, które nie mogą ich jeść, mogą zamiast jaj dodać wodę, mleko kokosowe i dwa niedojrzałe banany. Jeśli cierpisz na insulinooporność, nie dodawaj dżemu!

Ja placki zjadam na kolację lub zabieram ze sobą. Smakują również na zimno.

Przeczytaj również: 10 powodów, dla których warto jeść jaja.

placuszki kasztanowe - ajwendieta (5)
placuszki kasztanowe - ajwendieta (4)
placuszki kasztanowe - ajwendieta (10)
placuszki kasztanowe - ajwendieta (1)
placuszki kasztanowe - ajwendieta (9)
placuszki kasztanowe - ajwendieta (15)
placuszki kasztanowe - ajwendieta (2)
placuszki kasztanowe - ajwendieta (7)
placuszki kasztanowe - ajwendieta (16)
placuszki kasztanowe - ajwendieta (3)
placuszki kasztanowe - ajwendieta (12)
placuszki kasztanowe - ajwendieta (11)
placuszki kasztanowe - ajwendieta (17)
placuszki kasztanowe - ajwendieta (18)
placuszki kasztanowe - ajwendieta (14)
placuszki kasztanowe - ajwendieta (13)
placuszki kasztanowe - ajwendieta (6)

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Iwona Wierzbicka

Sprawdź nasz przepis na pyszne placuszki kasztanowo-bananowe. Ich przygotowanie zajmuje dosłownie kilka minut!

Składniki:

  • jaja
  • mąka kasztanową
  • niedojrzały banan (z powodu skrobi świetnie wiąże)

Wszystkie składniki dodaję „na oko”.

Wszystko miksujemy. Rozgrzewamy olej kokosowy – świetnie nadaje się do smażenia (jest stabilny termicznie). Wylewamy placuszki dowolnej wielkości (nie rozpadają się, jeśli dodamy tylko mąkę, jaja i dojrzałego banana). Jeśli chcemy zrobić placki z granatem, wtedy trzeba smażyć je pod przykryciem bez obracania, bo niestety będą się rozpadać.

Możliwe warianty:

  • placki z granatem w cieście,
  • placuszki posmarowane dżemem (uwielbiam te dżemy, są bez zbędnych dodatków)
  • zamiast placuszków można upiec kasztanowca-bananowca.

Dla kogo placki?

Dla każdego! Mąka kasztanowa rzadko uczula czy wywołuje reakcje nadwrażliwości. To świetnie danie dla dzieci i osób, które cierpią na choroby autoimmunologiczne. Niestety w przepisie są jaja, ale osoby, które nie mogą ich jeść, mogą zamiast jaj dodać wodę, mleko kokosowe i dwa niedojrzałe banany. Jeśli cierpisz na insulinooporność, nie dodawaj dżemu!

Ja placki zjadam na kolację lub zabieram ze sobą. Smakują również na zimno.

Przeczytaj również: 10 powodów, dla których warto jeść jaja.

placuszki kasztanowe - ajwendieta (5)
placuszki kasztanowe - ajwendieta (4)
placuszki kasztanowe - ajwendieta (10)
placuszki kasztanowe - ajwendieta (1)
placuszki kasztanowe - ajwendieta (9)
placuszki kasztanowe - ajwendieta (15)
placuszki kasztanowe - ajwendieta (2)
placuszki kasztanowe - ajwendieta (7)
placuszki kasztanowe - ajwendieta (16)
placuszki kasztanowe - ajwendieta (3)
placuszki kasztanowe - ajwendieta (12)
placuszki kasztanowe - ajwendieta (11)
placuszki kasztanowe - ajwendieta (17)
placuszki kasztanowe - ajwendieta (18)
placuszki kasztanowe - ajwendieta (14)
placuszki kasztanowe - ajwendieta (13)
placuszki kasztanowe - ajwendieta (6)

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Autor

Iwona Wierzbicka
3 maja 2015

Tagi

Komentarzy: 1

  1. nika801 3 maja 2015 o 14:47

    a bez jajka jak zrobic?

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Koktajl superfoods power

Zdrowy i smaczny zielony smoothie, strzał witamin i minerałów, czyli pozytywna energia w koktajlu.

WIĘCEJ >

Domowe mleko kokosowe – jak je zrobić?

Sprawdź, jak samodzielnie przygotować domowe mleko kokosowe. Dzięki temu, że przygotowujemy mleko kokosowe własnoręcznie, mamy 100% pewności, co ono tak naprawdę zawiera. Mleko w kartonie czy w puszce często ma w składzie różne zagęstniki lub…

WIĘCEJ >

Jak obierać szparagi?

W Polsce najwięcej szparagów uprawia się w Wielkopolsce i są tam najsmaczniejsze. Ma to związek z tym, że w tamtym regionie jest piaszczysta ziemia, a taką właśnie uwielbiają te warzywa. Niestety, jednak to nie Poznaniacy…

WIĘCEJ >

Szynkowar – jak go używać?

Czym jest szynkowar? Jak go używać? Sprawdź, jakie to proste! Szynkowar to specjalny garnek do robienia domowych wyrobów. W dzisiejszych czasach z każdej strony jesteśmy atakowani chemią i nachalną reklamą. Możemy się przed tym bronić,…

WIĘCEJ >