Sprawdź nasz przepis na pyszne placuszki kasztanowo-bananowe. Ich przygotowanie zajmuje dosłownie kilka minut!
Składniki:
- jaja
- mąka kasztanową
- niedojrzały banan (z powodu skrobi świetnie wiąże)
Wszystkie składniki dodaję „na oko”.
Wszystko miksujemy. Rozgrzewamy olej kokosowy – świetnie nadaje się do smażenia (jest stabilny termicznie). Wylewamy placuszki dowolnej wielkości (nie rozpadają się, jeśli dodamy tylko mąkę, jaja i dojrzałego banana). Jeśli chcemy zrobić placki z granatem, wtedy trzeba smażyć je pod przykryciem bez obracania, bo niestety będą się rozpadać.
Możliwe warianty:
- placki z granatem w cieście,
- placuszki posmarowane dżemem (uwielbiam te dżemy, są bez zbędnych dodatków)
- zamiast placuszków można upiec kasztanowca-bananowca.
Dla kogo placki?
Dla każdego! Mąka kasztanowa rzadko uczula czy wywołuje reakcje nadwrażliwości. To świetnie danie dla dzieci i osób, które cierpią na choroby autoimmunologiczne. Niestety w przepisie są jaja, ale osoby, które nie mogą ich jeść, mogą zamiast jaj dodać wodę, mleko kokosowe i dwa niedojrzałe banany. Jeśli cierpisz na insulinooporność, nie dodawaj dżemu!
Ja placki zjadam na kolację lub zabieram ze sobą. Smakują również na zimno.
Przeczytaj również: 10 powodów, dla których warto jeść jaja.
Autor
Iwona Wierzbicka
Sprawdź nasz przepis na pyszne placuszki kasztanowo-bananowe. Ich przygotowanie zajmuje dosłownie kilka minut!
Składniki:
- jaja
- mąka kasztanową
- niedojrzały banan (z powodu skrobi świetnie wiąże)
Wszystkie składniki dodaję „na oko”.
Wszystko miksujemy. Rozgrzewamy olej kokosowy – świetnie nadaje się do smażenia (jest stabilny termicznie). Wylewamy placuszki dowolnej wielkości (nie rozpadają się, jeśli dodamy tylko mąkę, jaja i dojrzałego banana). Jeśli chcemy zrobić placki z granatem, wtedy trzeba smażyć je pod przykryciem bez obracania, bo niestety będą się rozpadać.
Możliwe warianty:
- placki z granatem w cieście,
- placuszki posmarowane dżemem (uwielbiam te dżemy, są bez zbędnych dodatków)
- zamiast placuszków można upiec kasztanowca-bananowca.
Dla kogo placki?
Dla każdego! Mąka kasztanowa rzadko uczula czy wywołuje reakcje nadwrażliwości. To świetnie danie dla dzieci i osób, które cierpią na choroby autoimmunologiczne. Niestety w przepisie są jaja, ale osoby, które nie mogą ich jeść, mogą zamiast jaj dodać wodę, mleko kokosowe i dwa niedojrzałe banany. Jeśli cierpisz na insulinooporność, nie dodawaj dżemu!
Ja placki zjadam na kolację lub zabieram ze sobą. Smakują również na zimno.
Przeczytaj również: 10 powodów, dla których warto jeść jaja.
Autor
Tagi
Komentarzy: 1
Pozostaw komentarz
Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Koktajl superfoods power
Zdrowy i smaczny zielony smoothie, strzał witamin i minerałów, czyli pozytywna energia w koktajlu.
WIĘCEJ >Domowe mleko kokosowe – jak je zrobić?
Sprawdź, jak samodzielnie przygotować domowe mleko kokosowe. Dzięki temu, że przygotowujemy mleko kokosowe własnoręcznie, mamy 100% pewności, co ono tak naprawdę zawiera. Mleko w kartonie czy w puszce często ma w składzie różne zagęstniki lub…
WIĘCEJ >Jak obierać szparagi?
W Polsce najwięcej szparagów uprawia się w Wielkopolsce i są tam najsmaczniejsze. Ma to związek z tym, że w tamtym regionie jest piaszczysta ziemia, a taką właśnie uwielbiają te warzywa. Niestety, jednak to nie Poznaniacy…
WIĘCEJ >Szynkowar – jak go używać?
Czym jest szynkowar? Jak go używać? Sprawdź, jakie to proste! Szynkowar to specjalny garnek do robienia domowych wyrobów. W dzisiejszych czasach z każdej strony jesteśmy atakowani chemią i nachalną reklamą. Możemy się przed tym bronić,…
WIĘCEJ >
a bez jajka jak zrobic?