Piramida żywienia dziecka wg Ajwen – poznaj jej poszczególne piętra.
1. Warzywa
Najważniejszym składnikiem w diecie powinny być warzywa. Powinny być one dodatkiem do każdego posiłku. Warzywa są źródłem witamin i minerałów, w tym cennego wapnia. Marchewka dostarcza ważnych witamin A i E oraz beta-karotenu, który jest ważnym antyoksydantem, czyli chroni komórki przed uszkodzeniem. Warzywa dbają również o właściwe pH organizmu, co ma szczególne znaczenie u młodych sportowców. Jeśli dzieci nie przepadają za warzywami, nie zmuszajmy ich na siłę, jednak starajmy się dać im przykład. Niech na stole królują sałatki, surówki, warzywa gotowane i surowe, pasty mięsno-warzywne, zupy krem z warzyw, kiełki, zioła jako przyprawy. Polecam również prawdziwe kiszonki (kapusta, ogórek, burak) oraz soki warzywne jednodniowe lub samodzielnie wyciskane.
2. Pełnowartościowe białko
Pełnowartościowe białko powinno się znaleźć w dwóch lub nawet trzech posiłkach. Białko to budulec mięśni, stawów, hormonów, krwi. Służy m.in. do regeneracji, odbudowy, wzrostu i procesów myślowych. Polecam: czerwone mięso, drób (ale tylko ten wiejski), dziczyznę, królika, ryby, owoce morza, jaja kurze (najlepiej jaja wiejskie), jaja przepiórcze.
3. Węglowodany
Węglowodany, czyli energia, która jest niezbędna do wykonywania wysiłku, ale również do wbudowywania białka. Proponuję, by były to kasze bezglutenowe, czyli: komosa ryżowa (quinoa), amarantus, gryka, kasza jaglana, ryż basmati lub paraboliczny (dowiedz się więcej na temat tych kasz). Pierwsze trzy kasze mają niezwykłe właściwości odżywcze, m.in. dużą zawartość białka, witamin i minerałów. Kasza jaglana natomiast ma właściwości zasadotwórcze, co jest bardzo ważne szczególnie po wysiłku fizycznym.
4. Orzechy i pestki
Orzechy i pestki – jeśli nie występuje na nie alergia – mogą być świetną przegryzką między posiłkami. Dostarczają witamin z grupy B, niezwykle ważnych dla układu nerwowego. Zawierają też niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, które są ważne dla mózgu. Są również źródłem białka.
5. Owoce
Owoce to źródło zarówno witamin, jak i cukrów prostych, które w niektórych przypadkach nie są wskazane. Jeśli dziecko ma nadmierne kilogramy, nie powinno spożywać owoców wcale lub spożywać je tylko po treningu. Owoce zjedzone po aktywności fizycznej świetnie uzupełniają zapasy glikogenu mięśniowego, co przywraca siły na następny trening. Potreningowo polecam dojrzałe banany oraz suszone daktyle.
6. Nabiał
Nabiał jako źródło wapnia? Wiele osób sądzi, że to najlepsze źródło tego minerału. Tymczasem wapń znajdziemy również w warzywach, owocach, pestkach oraz kaszach. Nabiał powinien być podawany z umiarem, bo często jest przyczyną problemów skórnych czy autoimmunologicznych dziecka. Wybieraj jogurty naturalne, tłuste i zawierające żywe kultury bakterii, dodaj pestki, orzechy i owoc.
7. Tłuszcze
Tłuszcze są bardzo ważne, bo budują układ nerwowy i hormonalny. Tłuszcz znajduje się naturalnie w produktach zwierzęcych, dlatego nie należy wybierać tylko „chudych” produktów. Ponadto znajdziemy go w: prawdziwym maśle, smalcu gęsim, oleju kokosowym, awokado, oliwie z oliwek.
Jak ważne są tłuszcze, widać na poniższej infografice.
To może Cię zainteresować:
- Jak odżywiać dzieci?
- Dieta a emocjonalność dziecka
- Jak odżywiać małego sportowca
- Co kryje nabiał
- Jak odżywiać dzieci – podcast
- Co znajdziesz w czekoladkach
- Słodycze – miśki
- Co oznacza, że produkt zawiera aromaty
- Napoje dla dzieci
- Pulneo – syrop dla dzieci bez recepty – niebezpieczny?
- Parówki dla dzieci?
- Cukier w płynie dla niemowlaka
Autor
Iwona Wierzbicka
Piramida żywienia dziecka wg Ajwen – poznaj jej poszczególne piętra.
1. Warzywa
Najważniejszym składnikiem w diecie powinny być warzywa. Powinny być one dodatkiem do każdego posiłku. Warzywa są źródłem witamin i minerałów, w tym cennego wapnia. Marchewka dostarcza ważnych witamin A i E oraz beta-karotenu, który jest ważnym antyoksydantem, czyli chroni komórki przed uszkodzeniem. Warzywa dbają również o właściwe pH organizmu, co ma szczególne znaczenie u młodych sportowców. Jeśli dzieci nie przepadają za warzywami, nie zmuszajmy ich na siłę, jednak starajmy się dać im przykład. Niech na stole królują sałatki, surówki, warzywa gotowane i surowe, pasty mięsno-warzywne, zupy krem z warzyw, kiełki, zioła jako przyprawy. Polecam również prawdziwe kiszonki (kapusta, ogórek, burak) oraz soki warzywne jednodniowe lub samodzielnie wyciskane.
2. Pełnowartościowe białko
Pełnowartościowe białko powinno się znaleźć w dwóch lub nawet trzech posiłkach. Białko to budulec mięśni, stawów, hormonów, krwi. Służy m.in. do regeneracji, odbudowy, wzrostu i procesów myślowych. Polecam: czerwone mięso, drób (ale tylko ten wiejski), dziczyznę, królika, ryby, owoce morza, jaja kurze (najlepiej jaja wiejskie), jaja przepiórcze.
3. Węglowodany
Węglowodany, czyli energia, która jest niezbędna do wykonywania wysiłku, ale również do wbudowywania białka. Proponuję, by były to kasze bezglutenowe, czyli: komosa ryżowa (quinoa), amarantus, gryka, kasza jaglana, ryż basmati lub paraboliczny (dowiedz się więcej na temat tych kasz). Pierwsze trzy kasze mają niezwykłe właściwości odżywcze, m.in. dużą zawartość białka, witamin i minerałów. Kasza jaglana natomiast ma właściwości zasadotwórcze, co jest bardzo ważne szczególnie po wysiłku fizycznym.
4. Orzechy i pestki
Orzechy i pestki – jeśli nie występuje na nie alergia – mogą być świetną przegryzką między posiłkami. Dostarczają witamin z grupy B, niezwykle ważnych dla układu nerwowego. Zawierają też niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, które są ważne dla mózgu. Są również źródłem białka.
5. Owoce
Owoce to źródło zarówno witamin, jak i cukrów prostych, które w niektórych przypadkach nie są wskazane. Jeśli dziecko ma nadmierne kilogramy, nie powinno spożywać owoców wcale lub spożywać je tylko po treningu. Owoce zjedzone po aktywności fizycznej świetnie uzupełniają zapasy glikogenu mięśniowego, co przywraca siły na następny trening. Potreningowo polecam dojrzałe banany oraz suszone daktyle.
6. Nabiał
Nabiał jako źródło wapnia? Wiele osób sądzi, że to najlepsze źródło tego minerału. Tymczasem wapń znajdziemy również w warzywach, owocach, pestkach oraz kaszach. Nabiał powinien być podawany z umiarem, bo często jest przyczyną problemów skórnych czy autoimmunologicznych dziecka. Wybieraj jogurty naturalne, tłuste i zawierające żywe kultury bakterii, dodaj pestki, orzechy i owoc.
7. Tłuszcze
Tłuszcze są bardzo ważne, bo budują układ nerwowy i hormonalny. Tłuszcz znajduje się naturalnie w produktach zwierzęcych, dlatego nie należy wybierać tylko „chudych” produktów. Ponadto znajdziemy go w: prawdziwym maśle, smalcu gęsim, oleju kokosowym, awokado, oliwie z oliwek.
Jak ważne są tłuszcze, widać na poniższej infografice.
To może Cię zainteresować:
- Jak odżywiać dzieci?
- Dieta a emocjonalność dziecka
- Jak odżywiać małego sportowca
- Co kryje nabiał
- Jak odżywiać dzieci – podcast
- Co znajdziesz w czekoladkach
- Słodycze – miśki
- Co oznacza, że produkt zawiera aromaty
- Napoje dla dzieci
- Pulneo – syrop dla dzieci bez recepty – niebezpieczny?
- Parówki dla dzieci?
- Cukier w płynie dla niemowlaka
Autor
Tagi
Komentarzy: 10
Pozostaw komentarz
Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Substancje słodzące, czyli słodka śmierć
Słodki smak towarzyszy nam już od najwcześniejszego okresu w życiu. Jest to pierwszy rodzaj smaku, jaki poznają nasze kubki smakowe za sprawą mleka matki. I być może to jest jedną z przyczyn, dla których tak…
WIĘCEJ >Homocysteina – cichy zabójca
Homocysteina (hcy) to niebezpieczny aminokwas, którego wysoki poziom przyczynia się do miażdżycy i zawałów serca. To tykająca bomba, cichy zabójca. Homocysteina znana jest od wielu lat, ale wciąż przez wielu lekarzy i diagnostów nie jest…
WIĘCEJ >Dieta a emocjonalność u dzieci
Badania opublikowane przez Food Standards Agency (FSA) we wrześniu 2007r. wykazały, że mieszanki sztucznych barwników z benzoesanem sodu mogą wpływać na nadpobudliwość u dzieci. Szacuje się, że 30% dzieci z ADHD można wyleczyć tylko za
WIĘCEJ >Węglowodany – czym są i gdzie ich szukać?
Węglowodany – każdy kiedyś słyszał to słowo. Gdy zapytamy pierwszą osobę z brzegu, co to jest, to odpowie, że to „coś z cukrem”. Związki te składają się z węgla, wodoru i tlenu, stąd mają taką…
WIĘCEJ >
Dzień dobry.
z moich źródeł wynika, że amarantus i gryka mają dużo kwasu fitynowego (fitowego, różne nazwy są stosowane).
http://pl.wikipedia.org/wiki/Kwas_fitowy
Jedzenie produktów zawierających go uważam za ogromny błąd żywieniowy.
Oba produkty znajduję się w Pani piramidzie.
Proszę o zajęcia stanowiska w tej sprawie.
Dziękuje.
Pozdrawiam
Karol
Panie Karolu, z uporem maniaka wszędzie opowiadam o kwasie fitynowym 🙂 Mają go wszystkie kasze, pestki, orzechy dlatego należałoby je moczyć przed spożyciem. Ale proszę zwrócic uwagę na proporcje w diecie. Kasze są na szczycie czyli nie stanowią podstawy żywienia, zatem taka ilość kwasu fitynowego nie będzie problemem. Małe ilości kwasu fitynowego moga mieć działanie anty nowotworowe, większe – moga upośledzać wchłanianie składników odzywczych. Piramida jest rewolucją, ale gdybym do tego dodała „NALEŻY MOCZYĆ” chyba wiekszość by powiedziała tą Wirzbicką już całkiem…. 🙂
Hehe
Czyli uważa Pani, że małe ilości są ok?
Jak zawsze dopytam ile to mało? 🙂
20-50g amarantusa dziennie?
A piramida jest rewolucją 🙂
Ogólnie prowadzę zawodowo program edukacyjny dla gimnazjalistów, duży.
Może uda się przemycić tę piramidę, ale pewnie po latach „klasyka”, będzie ciężko.
Ostatnio mam wyrzuty sumienia, że „klasyczną” wśród młodych ludzi umacniam…
Ale jestem tylko specjalistą od komunikacji, nie od żywienia 🙂
No ale jak nie tu, to gdzie indziej może się uda 🙂
Zacznę od swoich dzieci.
BTW – odkąd stosuję 03 i D3 chorób w domu nie widać 🙂
Eko – to z pewnością wypasane na łakach, może przygotowywane metodą tradycyjną, takie masło zawiera kwasy CLA, których nie bedzie zawierało masło przemysłowe. Kwasy CLA (nasycone, trans) powstają tylko wtedy kiedy krowa żuje trawę. Mają działanie korzystne dla mózgu, zapobiegają nowotworom, a nawet potrafią wywoływać apoptozę komórek nowotworowych, wzmacniają immunologię, moga mieć działanie prewencyjne w chorobach alergicznych. Tylko masło eko!!
50 i 100g nie będzie problemem, większe ilości kwasu fitynowego ma brązowy ryż, tak często propagowany zamiennie za biały, tymczasem brązowy nie ma fitazy, enzymu rozkładającego kwas fitynowy. Komosę ryżową, amarantus, grykę warto moczyć około 8-12h przed gotowaniem, wody nie trzeba odlewać.
I jeszcze – w piramidzie nie ma wzmianki o tłuszczu?
Jak to rozumieć?
Dzieci mają nie jeść tłuszczu – masła, oleju kokosowego, oliwy?
Karol
Proszę zwrócić uwagę, że jest coś takiego jak budujemy mur gdzie podkreślam wagę tłuszczów. Opis do piramidy pkt 7: „Tłuszcze – są bardzo ważne, gdyż budują układ nerwowy i hormonalny. Tłuszcz znajduje się naturalnie w produktach zwierzęcych, dlatego nie należy wybierać tylko „chudych” produktów”. Ponadto znajdziemy go w: prawdziwym maśle, smalcu gęsim, oleju kokosowym, awokado, oliwie z oliwek. Jak ważne są tłuszcze widać na infografice – Budujemy Mur.”
Dziękuję za odpowiedź 🙂
Faktycznie jest koło wody u góry piramidy.
Osobiście bym go jeszcze jakoś zwizualizował w piramidzie dla „wzrokowców”.
Ogólnie – super robota – piramida, która ma sens 🙂
Czytając wiele źródeł postawiłem na taką samą suplementację – u siebie i u dzieci – D3 + 03.
Pytanie jeszcze do tłuszczy.
Obecnie zgłębiam nurt nisko-węglowy, wysoko-tłusczowy.
Czytam właśnie Phinneya i Voleka „dzieło” życiu low-carb.
Zastanawiam się nad kwestia masła – eko i nie eko.
Może zna Pani różnicę?
Różnica ceny – 3-krotna. Jakości? Czym praktycznie różni się jedno od drugiego?
W piramdzie wskazuje Pani na masło krów wypasanych trawą.
Dziś pierwszy raz użyłem nie-eko i byłem głodny 3h wcześniej niż na maśle eko.
Ale może zbieg okoliczności.
Piramidę będę popularyzował 🙂
Pozdrawiam
Karol
Częstym problemem u dzieci które są niewłaściwie żywione są uporczywe
zaparcia, można im zaradzić stosując dicopeg junior, ale nie wolno
zapominać o odpowiedniej diecie maluszka.
Niedawno czytałam o tej piramidzie. Niestety nie do końca się z nią zgadzam, bo mój maluch miał zaparcia, mimo, że książkowo mu wprowadzałam pokarmy. Pomagał jedynie dicopeg i cierpliwe czekanie aż organizm się przywyczai do czegoś nowego.