fbpx
Szukaj
open close

Pestki dyni – dlaczego warto po nie sięgać?

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Tagi

Postaw mi kawę na buycoffee.to
pestki dyni

Pestki dyni są bogate w wiele witamin i minerałów. Zawierają m.in.: witaminę A, E, K, C, witaminy z grupy B (przede wszystkim B1, B2, B3, B6 i kwas foliowy), cynk, potas, wapń, magnez, żelazo i fosfor. Ale to nie jedyny powód, dla którego warto po nie sięgać.

Pestki dyni stanowią też źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, zarówno jedno- jak i wielonienasyconych. Z tego powodu powinny być zjadane tylko na zimno, nie można ich podgrzewać. Spożywamy je w postaci samych pestek, jak i oleju z nich tłoczonego (tylko na zimno). Dzięki zawartości tłuszczów nienasyconych korzystnie wpływają na parametry lipidogramu, szczególnie cholesterolu LDL.

Na odporność i nie tylko

Ze względu na zawartość witaminy A, E i C pestki dyni wykazują działanie antyoksydacyjne, czyli zwalczają wolne rodniki oraz wspierają działanie układu odpornościowego. Ponadto mają pozytywny wpływ na kondycję skóry, włosów i paznokci. Dzieje się tak głównie dzięki obecności cynku, witaminy A i witamin z grupy B.

Magnez i potas zawarte w pestkach dyni korzystnie oddziałują na układ nerwowy – poprawiają nastrój, łagodzą bóle głowy czy nawet stany lękowe. Dodatkowo pozytywnie na nasze samopoczucie może wpływać zawarty w pestkach tryptofan. Działa on też na wydzielanie neuroprzekaźników i poprawia jakość snu.

Wyciąg z pestek dyni może się też sprawdzić w przypadku cukrzycy typu 2, gdyż ma działanie przeciwhiperglikemiczne (normalizuje poziom cukru).

Pestki dyni w diecie mężczyzn

Pestki dyni będą też korzystne dla mężczyzn ze względu na to, że są bogate w łatwo przyswajalny cynk. Pierwiastek ten jest odpowiedzialny za utrzymanie prawidłowego poziomu testosteronu, a także zapobiega zapaleniu i przerostowi prostaty.

W walce z pasożytami

Pestki dyni wykazują też działanie przeciwpasożytnicze. Zawarta w nich kukurbitacyna poraża układ nerwowy pasożytów znajdujących się w układzie pokarmowym, a także przyspiesza proces wydalania ich z kałem. Co ważne – nie podrażnia śluzówki żołądka i jelit, a także nie wchłania się do organizmu z przewodu pokarmowego. Istotne, aby były to świeżo łuskane pestki.

Dowiedz się więcej o pasożytach

Jakie pestki wybierać?

Najlepiej jest wybierać krajowe, ciemnozielone pestki pochodzące ze sprawdzonych upraw. Należy unikać takich, które mają zżółkniętą łupinę. Warto też przechowywać je w lodówce (na najniższej półce), aby uniknąć utlenienia zawartych w nich kwasów tłuszczowych.

To może cię zainteresować:

Sprawdź nasze e-booki:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Joanna Zawadzka

Pestki dyni są bogate w wiele witamin i minerałów. Zawierają m.in.: witaminę A, E, K, C, witaminy z grupy B (przede wszystkim B1, B2, B3, B6 i kwas foliowy), cynk, potas, wapń, magnez, żelazo i fosfor. Ale to nie jedyny powód, dla którego warto po nie sięgać.

Pestki dyni stanowią też źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, zarówno jedno- jak i wielonienasyconych. Z tego powodu powinny być zjadane tylko na zimno, nie można ich podgrzewać. Spożywamy je w postaci samych pestek, jak i oleju z nich tłoczonego (tylko na zimno). Dzięki zawartości tłuszczów nienasyconych korzystnie wpływają na parametry lipidogramu, szczególnie cholesterolu LDL.

Na odporność i nie tylko

Ze względu na zawartość witaminy A, E i C pestki dyni wykazują działanie antyoksydacyjne, czyli zwalczają wolne rodniki oraz wspierają działanie układu odpornościowego. Ponadto mają pozytywny wpływ na kondycję skóry, włosów i paznokci. Dzieje się tak głównie dzięki obecności cynku, witaminy A i witamin z grupy B.

Magnez i potas zawarte w pestkach dyni korzystnie oddziałują na układ nerwowy – poprawiają nastrój, łagodzą bóle głowy czy nawet stany lękowe. Dodatkowo pozytywnie na nasze samopoczucie może wpływać zawarty w pestkach tryptofan. Działa on też na wydzielanie neuroprzekaźników i poprawia jakość snu.

Wyciąg z pestek dyni może się też sprawdzić w przypadku cukrzycy typu 2, gdyż ma działanie przeciwhiperglikemiczne (normalizuje poziom cukru).

Pestki dyni w diecie mężczyzn

Pestki dyni będą też korzystne dla mężczyzn ze względu na to, że są bogate w łatwo przyswajalny cynk. Pierwiastek ten jest odpowiedzialny za utrzymanie prawidłowego poziomu testosteronu, a także zapobiega zapaleniu i przerostowi prostaty.

W walce z pasożytami

Pestki dyni wykazują też działanie przeciwpasożytnicze. Zawarta w nich kukurbitacyna poraża układ nerwowy pasożytów znajdujących się w układzie pokarmowym, a także przyspiesza proces wydalania ich z kałem. Co ważne – nie podrażnia śluzówki żołądka i jelit, a także nie wchłania się do organizmu z przewodu pokarmowego. Istotne, aby były to świeżo łuskane pestki.

Dowiedz się więcej o pasożytach

Jakie pestki wybierać?

Najlepiej jest wybierać krajowe, ciemnozielone pestki pochodzące ze sprawdzonych upraw. Należy unikać takich, które mają zżółkniętą łupinę. Warto też przechowywać je w lodówce (na najniższej półce), aby uniknąć utlenienia zawartych w nich kwasów tłuszczowych.

To może cię zainteresować:

Sprawdź nasze e-booki:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Autor

Joanna Zawadzka
18 maja 2021

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Ile posiłków należy jeść przy insulinooporności?

Ile posiłków należy jeść przy insulinooporności? Odpowiedź na to pytanie nie jest ani prosta, ani jednoznaczna i najczęściej brzmi: to zależy. W dodatku zależy od bardzo wielu kwestii, m.in. od tego, jak wyglądają wyniki badań,…

WIĘCEJ >
soja, tofu

Soja – 5 powodów, by z niej zrezygnować

Często podkreśla się jej właściwości zdrowotne, głównie dużą zawartość białka. Jednak są powody, by niekoniecznie po nią sięgać. Sprawdź, dlaczego soja nie jest polecana. Soja występuje w postaci ziaren, lecz nie tylko. W sklepach znajdziemy…

WIĘCEJ >

Dieta od podstaw: makroskładniki

Decyzja zapadła: zmieniasz swój sposób odżywiania. Od czego zacząć? Informacji na temat żywienia jest mnóstwo i łatwo się w tym pogubić. Aby móc odpowiednio komponować swoje posiłki, warto wrócić do podstaw. Ważnym tematem na początku…

WIĘCEJ >

Problemy z koncentracją – 6 możliwych przyczyn

Częste problemy z koncentracją potrafią skutecznie utrudniać codzienne funkcjonowanie. Z czego mogą one wynikać? Sprawdź! Problemy z koncentracją – przyczyny 1. Przemęczenie Kłopoty z koncentracją mogą wynikać z przemęczenia. Jeśli niedosypiamy, za dużo pracujemy, nie…

WIĘCEJ >