fbpx
logo
Szukaj
open close

Dlaczego paleo? Kalendarium ludzkości

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Tagi

Postaw mi kawę na buycoffee.to
paleo, kalendarium, dlaczego paleo

Dlaczego paleo? Prześledźmy 2,5 miliona lat ewolucji i zestawmy 10 tys. lat temu kontra ostatnie 100 lat.

Ludzie pradawni:

  • Nie jedli nabiału – nie było prostą sprawą złapać dzikie zwierzę i je wydoić.
  • Nie spożywali ziaren zbóż – nie uprawiali ich, nie potrafili ich obrabiać.
  • Nie znali soli.
  • Nie spożywali cukru rafinowanego, nie znali buraków cukrowych, nie potrafiliby wydobyć z nich cukru. Jedynym cukrem, jaki spożywali, był miód, jeśli już udało się go znaleźć i wydobyć z dziupli.
  • Węglowodany w ich diecie pochodziły z warzyw i owoców, a więc nieskrobiowych źródeł.
  • W ich diecie przeważały tłuszcze nasycone, duży udział stanowiły również tłuszcze nienasycone, ale nie było tam tłuszczów typu trans.
  • Jedli „żywą” żywność, czyli nieprzetworzoną, niepasteryzowaną, bez pakowania i naświetlania.

Skrócone kalendarium:

  • 3 mln lat temu – człowiekowaci (australopitek, Homo habilis, czyli człowiek zręczny).
  • 1,8–1,7 mln lat temu – Homo erectus – wzrost zbliżony do obecnego człowieka, umiejętność wytwarzania narzędzi i posługiwania się nimi, umiejętność rozniecenia ognia.
  • 300–30 tys. lat temu człowiek neandertalski – mieszkał w jaskiniach, był myśliwym, zbierał dostępne dla niego pożywienie; zachowane ślady pochówków (podobieństwo do współczesnego człowieka).
  • 130–100 tys. lat temu pojawił się człowiek rozumny (Homo sapiens sapiens), wytwarzał narzędzia o znacznym stopniu skomplikowania (kamień, róg, kości, drewno), rozpoczął także wędrówkę.
  • Około 10 tys. lat temu człowiek zaczął siać zboża, uprawiać ziemię i hodować zwierzęta (zaczął wykorzystywać mleko).

Wciąż jednak było to nic w porównaniu z tym, co miało nadejść…

10 tys. lat temu dieta była oparta na produktach:

  • nieprzetworzonych,
  • bez konserwantów (nadpsutych, sfermentowanych).

W dodatku:

  • ziarna były moczone, fermentowane, a przede wszystkim niezmienione genetycznie,
  • mleko pochodziło od kóz, później krów, było surowe, prawdziwe, a zwierzęta pasły się na łąkach.

Pomimo że:

  • człowiek żywił się nieoczyszczonym ziarnem, kozim mlekiem, jajami i mięsem – głównie hodowlanym, ale żyjącym w naturalnych warunkach, czyli żywiącym się trawą, jak również upolowaną dziką zwierzyną.
  • To właśnie w tym czasie zaczęły pojawiać się pierwsze choroby związane ze zmianą diety, czyli próchnica zębów, zmiany w kościach i stawach, osteoporoza, a później nowotwory i inne choroby podobne do współczesnych.

Czy zwierzęta żyjące naturalnie mają:

  • osteoporozę?
  • próchnicę?
  • nowotwory?
  • cukrzycę niemal zaraz po urodzeniu?
  • problem z wypadaniem zębów w młodym wieku?
  • zapalenie i zwyrodnienie stawów?
  • a może mają miażdżycę?

Nasi domowi pupile na pewno TAK, bo jedzą niemal to samo co my!

Skrócone kalendarium – przyspieszamy:

  • 4 tys. lat temu – lodownie – pierwsze wzmianki o przechowywaniu żywności pod poziomem gruntu, obłożonej lodem.
  • 1847 r. – pierwsza czekolada z masła kakaowego, kakao i cukru.
  • 1853 r. – pierwsze chipsy.
  • 1869 r. – guma do żucia.
  • 1901 r. – John F. Quenny produkuje z ropy naftowej sztuczny słodzik nazwany sacharyną.
  • 1906 r. – rozpoczęto suszenie żywności (liofilizowanie).
  • 1910 r. – dezynfekcja wody za pomocą chloru.
  • 1913 r. – chlor pojawia się w gospodarstwach domowych jako wybielacz.
  • 1913 r. – pojawiają się wzmianki o nawożeniu roślin.
  • 1918 r. – pierwsza lodówka.
  • 1920 r. – żywność głęboko mrożona.
  • 1925 r. – początek telewizji.
  • 1928 r. – pierwsze antybiotyki (twórca Aleksander Fleming).
  • 1930 r. – produkcja nawozów w granulatach na skalę przemysłową.
  • 1933 r. – mleko wzbogacone witaminą D.
  • 1939 r. – żywność mrożona w sklepach; wynalezienie owadobójczych pestycydów.
  • 1945 r. – pierwsza kuchenka mikrofalowa.
  • 1946 r. – początki przemysłu koncentratów i żywności w puszkach; internet.
  • 1955 r. – wynalezienie aspartamu (początkowo służył jako lek na wrzody).
  • 1964 r. – początki GMO oraz masowe stosowanie nawozów, herbicydów i pestycydów.
  • 1967 r. – początki produkcji syropu kukurydzianego z podwyższoną zawartością fruktozy, czyli dzisiejszego syropu glukozowo-fruktozowego, który z powodu niskiej ceny produkcji bardzo szybko stał się głównym środkiem słodzącym w żywności.
  • 1974 r. – Roundup w powszechnym użytku. To środek owadobójczy uważany obecnie za najbardziej mutagenny czynnik, który może przedostawać się do naszej żywności.
  • 1978 r. – pierwsze telefony komórkowe.
  • 1985 r. – pojawienie się aspartamu na amerykańskim rynku żywności – promowanie go jako bezkalorycznego i dietetycznego zamiennika syropu glukozowo-fruktozowego i cukru.
  • 1990 r. – rozkwit przemysłu żywności wzbogaconej, nutraceutycznej.

Ile lat/pokoleń potrzeba, by człowiek zmienił genotyp, by dopasował się do tak szybkich zmian? Czy zmieniliśmy się tak, aby zaakceptować zmiany z ostatnich 100 lat czy nawet 150 lat? Czy akceptujemy choćby zmiany z ostatnich 10 tys. lat? Co na to nasze DNA?

Przy okazji moich rozmyślań zapraszam na film, który jest kropką nad i:

To może Cię zainteresować:

PAMIĘTAJ!

JEŚLI COŚ CIĘ NIEPOKOI, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Iwona Wierzbicka

Dlaczego paleo? Prześledźmy 2,5 miliona lat ewolucji i zestawmy 10 tys. lat temu kontra ostatnie 100 lat.

Ludzie pradawni:

  • Nie jedli nabiału – nie było prostą sprawą złapać dzikie zwierzę i je wydoić.
  • Nie spożywali ziaren zbóż – nie uprawiali ich, nie potrafili ich obrabiać.
  • Nie znali soli.
  • Nie spożywali cukru rafinowanego, nie znali buraków cukrowych, nie potrafiliby wydobyć z nich cukru. Jedynym cukrem, jaki spożywali, był miód, jeśli już udało się go znaleźć i wydobyć z dziupli.
  • Węglowodany w ich diecie pochodziły z warzyw i owoców, a więc nieskrobiowych źródeł.
  • W ich diecie przeważały tłuszcze nasycone, duży udział stanowiły również tłuszcze nienasycone, ale nie było tam tłuszczów typu trans.
  • Jedli „żywą” żywność, czyli nieprzetworzoną, niepasteryzowaną, bez pakowania i naświetlania.

Skrócone kalendarium:

  • 3 mln lat temu – człowiekowaci (australopitek, Homo habilis, czyli człowiek zręczny).
  • 1,8–1,7 mln lat temu – Homo erectus – wzrost zbliżony do obecnego człowieka, umiejętność wytwarzania narzędzi i posługiwania się nimi, umiejętność rozniecenia ognia.
  • 300–30 tys. lat temu człowiek neandertalski – mieszkał w jaskiniach, był myśliwym, zbierał dostępne dla niego pożywienie; zachowane ślady pochówków (podobieństwo do współczesnego człowieka).
  • 130–100 tys. lat temu pojawił się człowiek rozumny (Homo sapiens sapiens), wytwarzał narzędzia o znacznym stopniu skomplikowania (kamień, róg, kości, drewno), rozpoczął także wędrówkę.
  • Około 10 tys. lat temu człowiek zaczął siać zboża, uprawiać ziemię i hodować zwierzęta (zaczął wykorzystywać mleko).

Wciąż jednak było to nic w porównaniu z tym, co miało nadejść…

10 tys. lat temu dieta była oparta na produktach:

  • nieprzetworzonych,
  • bez konserwantów (nadpsutych, sfermentowanych).

W dodatku:

  • ziarna były moczone, fermentowane, a przede wszystkim niezmienione genetycznie,
  • mleko pochodziło od kóz, później krów, było surowe, prawdziwe, a zwierzęta pasły się na łąkach.

Pomimo że:

  • człowiek żywił się nieoczyszczonym ziarnem, kozim mlekiem, jajami i mięsem – głównie hodowlanym, ale żyjącym w naturalnych warunkach, czyli żywiącym się trawą, jak również upolowaną dziką zwierzyną.
  • To właśnie w tym czasie zaczęły pojawiać się pierwsze choroby związane ze zmianą diety, czyli próchnica zębów, zmiany w kościach i stawach, osteoporoza, a później nowotwory i inne choroby podobne do współczesnych.

Czy zwierzęta żyjące naturalnie mają:

  • osteoporozę?
  • próchnicę?
  • nowotwory?
  • cukrzycę niemal zaraz po urodzeniu?
  • problem z wypadaniem zębów w młodym wieku?
  • zapalenie i zwyrodnienie stawów?
  • a może mają miażdżycę?

Nasi domowi pupile na pewno TAK, bo jedzą niemal to samo co my!

Skrócone kalendarium – przyspieszamy:

  • 4 tys. lat temu – lodownie – pierwsze wzmianki o przechowywaniu żywności pod poziomem gruntu, obłożonej lodem.
  • 1847 r. – pierwsza czekolada z masła kakaowego, kakao i cukru.
  • 1853 r. – pierwsze chipsy.
  • 1869 r. – guma do żucia.
  • 1901 r. – John F. Quenny produkuje z ropy naftowej sztuczny słodzik nazwany sacharyną.
  • 1906 r. – rozpoczęto suszenie żywności (liofilizowanie).
  • 1910 r. – dezynfekcja wody za pomocą chloru.
  • 1913 r. – chlor pojawia się w gospodarstwach domowych jako wybielacz.
  • 1913 r. – pojawiają się wzmianki o nawożeniu roślin.
  • 1918 r. – pierwsza lodówka.
  • 1920 r. – żywność głęboko mrożona.
  • 1925 r. – początek telewizji.
  • 1928 r. – pierwsze antybiotyki (twórca Aleksander Fleming).
  • 1930 r. – produkcja nawozów w granulatach na skalę przemysłową.
  • 1933 r. – mleko wzbogacone witaminą D.
  • 1939 r. – żywność mrożona w sklepach; wynalezienie owadobójczych pestycydów.
  • 1945 r. – pierwsza kuchenka mikrofalowa.
  • 1946 r. – początki przemysłu koncentratów i żywności w puszkach; internet.
  • 1955 r. – wynalezienie aspartamu (początkowo służył jako lek na wrzody).
  • 1964 r. – początki GMO oraz masowe stosowanie nawozów, herbicydów i pestycydów.
  • 1967 r. – początki produkcji syropu kukurydzianego z podwyższoną zawartością fruktozy, czyli dzisiejszego syropu glukozowo-fruktozowego, który z powodu niskiej ceny produkcji bardzo szybko stał się głównym środkiem słodzącym w żywności.
  • 1974 r. – Roundup w powszechnym użytku. To środek owadobójczy uważany obecnie za najbardziej mutagenny czynnik, który może przedostawać się do naszej żywności.
  • 1978 r. – pierwsze telefony komórkowe.
  • 1985 r. – pojawienie się aspartamu na amerykańskim rynku żywności – promowanie go jako bezkalorycznego i dietetycznego zamiennika syropu glukozowo-fruktozowego i cukru.
  • 1990 r. – rozkwit przemysłu żywności wzbogaconej, nutraceutycznej.

Ile lat/pokoleń potrzeba, by człowiek zmienił genotyp, by dopasował się do tak szybkich zmian? Czy zmieniliśmy się tak, aby zaakceptować zmiany z ostatnich 100 lat czy nawet 150 lat? Czy akceptujemy choćby zmiany z ostatnich 10 tys. lat? Co na to nasze DNA?

Przy okazji moich rozmyślań zapraszam na film, który jest kropką nad i:

To może Cię zainteresować:

PAMIĘTAJ!

JEŚLI COŚ CIĘ NIEPOKOI, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Autor

Iwona Wierzbicka
11 września 2014

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

żelki, misie, żelki dla dzieci

Żelki „Misie” – naturalne?

Szkoda, że nikt nie wpadł na pomysł robienia "jajek niespodzianek real raw coco". Dzieci uwielbiają zabawki, stąd jajo cieszy się takim powodzeniem, podobnie jak zestawy happy meal w Mc Donalds i zestawy maluchów w Tesco.

WIĘCEJ >

Dynia – czy warto ją jeść?

Sezon na dynię trwa. Szczególnie jesienią chętnie sięgamy po to warzywo (a tak właściwie owoc – ze względu na zawartość nasion). Dlaczego warto po nią sięgać? Smak dyni jest neutralny – można ją jeść zarówno…

WIĘCEJ >

Jak przygotować się do ciąży?

Ciąża to bardzo ważny okres w życiu kobiety. To od jej zdrowia i stylu życia zależy zdrowie potomstwa. Sprawdź, jak przygotować się do ciąży i o co zadbać odpowiednio wcześnie.  Planowanie ciąży Okres przygotowania się…

WIĘCEJ >
jaja, jajka, skorupki

Najlepsze źródło wapnia – skorupki jaj

Skorupki jaja kurzego zawierają sole wapnia, miedź, fluor, żelazo mangan, molibden, siarę, krzem, selen, cynk i stront. Stront ma podwójne działanie: hamujące w stosunku do osteoklastów (komórek kościogubnych) i pobudzające czynności osteoblastów (komórek kościotwórczych).

WIĘCEJ >