Dlaczego paleo? Prześledźmy 2,5 miliona lat ewolucji i zestawmy 10 tys. lat temu kontra ostatnie 100 lat.
Ludzie pradawni:
- Nie jedli nabiału – nie było prostą sprawą złapać dzikie zwierzę i je wydoić.
- Nie spożywali ziaren zbóż – nie uprawiali ich, nie potrafili ich obrabiać.
- Nie znali soli.
- Nie spożywali cukru rafinowanego, nie znali buraków cukrowych, nie potrafiliby wydobyć z nich cukru. Jedynym cukrem, jaki spożywali, był miód, jeśli już udało się go znaleźć i wydobyć z dziupli.
- Węglowodany w ich diecie pochodziły z warzyw i owoców, a więc nieskrobiowych źródeł.
- W ich diecie przeważały tłuszcze nasycone, duży udział stanowiły również tłuszcze nienasycone, ale nie było tam tłuszczów typu trans.
- Jedli „żywą” żywność, czyli nieprzetworzoną, niepasteryzowaną, bez pakowania i naświetlania.
Skrócone kalendarium:
- 3 mln lat temu – człowiekowaci (australopitek, Homo habilis, czyli człowiek zręczny).
- 1,8–1,7 mln lat temu – Homo erectus – wzrost zbliżony do obecnego człowieka, umiejętność wytwarzania narzędzi i posługiwania się nimi, umiejętność rozniecenia ognia.
- 300–30 tys. lat temu człowiek neandertalski – mieszkał w jaskiniach, był myśliwym, zbierał dostępne dla niego pożywienie; zachowane ślady pochówków (podobieństwo do współczesnego człowieka).
- 130–100 tys. lat temu pojawił się człowiek rozumny (Homo sapiens sapiens), wytwarzał narzędzia o znacznym stopniu skomplikowania (kamień, róg, kości, drewno), rozpoczął także wędrówkę.
- Około 10 tys. lat temu człowiek zaczął siać zboża, uprawiać ziemię i hodować zwierzęta (zaczął wykorzystywać mleko).
Wciąż jednak było to nic w porównaniu z tym, co miało nadejść…
10 tys. lat temu dieta była oparta na produktach:
- nieprzetworzonych,
- bez konserwantów (nadpsutych, sfermentowanych).
W dodatku:
- ziarna były moczone, fermentowane, a przede wszystkim niezmienione genetycznie,
- mleko pochodziło od kóz, później krów, było surowe, prawdziwe, a zwierzęta pasły się na łąkach.
Pomimo że:
- człowiek żywił się nieoczyszczonym ziarnem, kozim mlekiem, jajami i mięsem – głównie hodowlanym, ale żyjącym w naturalnych warunkach, czyli żywiącym się trawą, jak również upolowaną dziką zwierzyną.
- To właśnie w tym czasie zaczęły pojawiać się pierwsze choroby związane ze zmianą diety, czyli próchnica zębów, zmiany w kościach i stawach, osteoporoza, a później nowotwory i inne choroby podobne do współczesnych.
Czy zwierzęta żyjące naturalnie mają:
- osteoporozę?
- próchnicę?
- nowotwory?
- cukrzycę niemal zaraz po urodzeniu?
- problem z wypadaniem zębów w młodym wieku?
- zapalenie i zwyrodnienie stawów?
- a może mają miażdżycę?
Nasi domowi pupile na pewno TAK, bo jedzą niemal to samo co my!
Skrócone kalendarium – przyspieszamy:
- 4 tys. lat temu – lodownie – pierwsze wzmianki o przechowywaniu żywności pod poziomem gruntu, obłożonej lodem.
- 1847 r. – pierwsza czekolada z masła kakaowego, kakao i cukru.
- 1853 r. – pierwsze chipsy.
- 1869 r. – guma do żucia.
- 1901 r. – John F. Quenny produkuje z ropy naftowej sztuczny słodzik nazwany sacharyną.
- 1906 r. – rozpoczęto suszenie żywności (liofilizowanie).
- 1910 r. – dezynfekcja wody za pomocą chloru.
- 1913 r. – chlor pojawia się w gospodarstwach domowych jako wybielacz.
- 1913 r. – pojawiają się wzmianki o nawożeniu roślin.
- 1918 r. – pierwsza lodówka.
- 1920 r. – żywność głęboko mrożona.
- 1925 r. – początek telewizji.
- 1928 r. – pierwsze antybiotyki (twórca Aleksander Fleming).
- 1930 r. – produkcja nawozów w granulatach na skalę przemysłową.
- 1933 r. – mleko wzbogacone witaminą D.
- 1939 r. – żywność mrożona w sklepach; wynalezienie owadobójczych pestycydów.
- 1945 r. – pierwsza kuchenka mikrofalowa.
- 1946 r. – początki przemysłu koncentratów i żywności w puszkach; internet.
- 1955 r. – wynalezienie aspartamu (początkowo służył jako lek na wrzody).
- 1964 r. – początki GMO oraz masowe stosowanie nawozów, herbicydów i pestycydów.
- 1967 r. – początki produkcji syropu kukurydzianego z podwyższoną zawartością fruktozy, czyli dzisiejszego syropu glukozowo-fruktozowego, który z powodu niskiej ceny produkcji bardzo szybko stał się głównym środkiem słodzącym w żywności.
- 1974 r. – Roundup w powszechnym użytku. To środek owadobójczy uważany obecnie za najbardziej mutagenny czynnik, który może przedostawać się do naszej żywności.
- 1978 r. – pierwsze telefony komórkowe.
- 1985 r. – pojawienie się aspartamu na amerykańskim rynku żywności – promowanie go jako bezkalorycznego i dietetycznego zamiennika syropu glukozowo-fruktozowego i cukru.
- 1990 r. – rozkwit przemysłu żywności wzbogaconej, nutraceutycznej.
Ile lat/pokoleń potrzeba, by człowiek zmienił genotyp, by dopasował się do tak szybkich zmian? Czy zmieniliśmy się tak, aby zaakceptować zmiany z ostatnich 100 lat czy nawet 150 lat? Czy akceptujemy choćby zmiany z ostatnich 10 tys. lat? Co na to nasze DNA?
Przy okazji moich rozmyślań zapraszam na film, który jest kropką nad i:
To może Cię zainteresować:
JEŚLI COŚ CIĘ NIEPOKOI, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN
Autor
Iwona Wierzbicka
Dlaczego paleo? Prześledźmy 2,5 miliona lat ewolucji i zestawmy 10 tys. lat temu kontra ostatnie 100 lat.
Ludzie pradawni:
- Nie jedli nabiału – nie było prostą sprawą złapać dzikie zwierzę i je wydoić.
- Nie spożywali ziaren zbóż – nie uprawiali ich, nie potrafili ich obrabiać.
- Nie znali soli.
- Nie spożywali cukru rafinowanego, nie znali buraków cukrowych, nie potrafiliby wydobyć z nich cukru. Jedynym cukrem, jaki spożywali, był miód, jeśli już udało się go znaleźć i wydobyć z dziupli.
- Węglowodany w ich diecie pochodziły z warzyw i owoców, a więc nieskrobiowych źródeł.
- W ich diecie przeważały tłuszcze nasycone, duży udział stanowiły również tłuszcze nienasycone, ale nie było tam tłuszczów typu trans.
- Jedli „żywą” żywność, czyli nieprzetworzoną, niepasteryzowaną, bez pakowania i naświetlania.
Skrócone kalendarium:
- 3 mln lat temu – człowiekowaci (australopitek, Homo habilis, czyli człowiek zręczny).
- 1,8–1,7 mln lat temu – Homo erectus – wzrost zbliżony do obecnego człowieka, umiejętność wytwarzania narzędzi i posługiwania się nimi, umiejętność rozniecenia ognia.
- 300–30 tys. lat temu człowiek neandertalski – mieszkał w jaskiniach, był myśliwym, zbierał dostępne dla niego pożywienie; zachowane ślady pochówków (podobieństwo do współczesnego człowieka).
- 130–100 tys. lat temu pojawił się człowiek rozumny (Homo sapiens sapiens), wytwarzał narzędzia o znacznym stopniu skomplikowania (kamień, róg, kości, drewno), rozpoczął także wędrówkę.
- Około 10 tys. lat temu człowiek zaczął siać zboża, uprawiać ziemię i hodować zwierzęta (zaczął wykorzystywać mleko).
Wciąż jednak było to nic w porównaniu z tym, co miało nadejść…
10 tys. lat temu dieta była oparta na produktach:
- nieprzetworzonych,
- bez konserwantów (nadpsutych, sfermentowanych).
W dodatku:
- ziarna były moczone, fermentowane, a przede wszystkim niezmienione genetycznie,
- mleko pochodziło od kóz, później krów, było surowe, prawdziwe, a zwierzęta pasły się na łąkach.
Pomimo że:
- człowiek żywił się nieoczyszczonym ziarnem, kozim mlekiem, jajami i mięsem – głównie hodowlanym, ale żyjącym w naturalnych warunkach, czyli żywiącym się trawą, jak również upolowaną dziką zwierzyną.
- To właśnie w tym czasie zaczęły pojawiać się pierwsze choroby związane ze zmianą diety, czyli próchnica zębów, zmiany w kościach i stawach, osteoporoza, a później nowotwory i inne choroby podobne do współczesnych.
Czy zwierzęta żyjące naturalnie mają:
- osteoporozę?
- próchnicę?
- nowotwory?
- cukrzycę niemal zaraz po urodzeniu?
- problem z wypadaniem zębów w młodym wieku?
- zapalenie i zwyrodnienie stawów?
- a może mają miażdżycę?
Nasi domowi pupile na pewno TAK, bo jedzą niemal to samo co my!
Skrócone kalendarium – przyspieszamy:
- 4 tys. lat temu – lodownie – pierwsze wzmianki o przechowywaniu żywności pod poziomem gruntu, obłożonej lodem.
- 1847 r. – pierwsza czekolada z masła kakaowego, kakao i cukru.
- 1853 r. – pierwsze chipsy.
- 1869 r. – guma do żucia.
- 1901 r. – John F. Quenny produkuje z ropy naftowej sztuczny słodzik nazwany sacharyną.
- 1906 r. – rozpoczęto suszenie żywności (liofilizowanie).
- 1910 r. – dezynfekcja wody za pomocą chloru.
- 1913 r. – chlor pojawia się w gospodarstwach domowych jako wybielacz.
- 1913 r. – pojawiają się wzmianki o nawożeniu roślin.
- 1918 r. – pierwsza lodówka.
- 1920 r. – żywność głęboko mrożona.
- 1925 r. – początek telewizji.
- 1928 r. – pierwsze antybiotyki (twórca Aleksander Fleming).
- 1930 r. – produkcja nawozów w granulatach na skalę przemysłową.
- 1933 r. – mleko wzbogacone witaminą D.
- 1939 r. – żywność mrożona w sklepach; wynalezienie owadobójczych pestycydów.
- 1945 r. – pierwsza kuchenka mikrofalowa.
- 1946 r. – początki przemysłu koncentratów i żywności w puszkach; internet.
- 1955 r. – wynalezienie aspartamu (początkowo służył jako lek na wrzody).
- 1964 r. – początki GMO oraz masowe stosowanie nawozów, herbicydów i pestycydów.
- 1967 r. – początki produkcji syropu kukurydzianego z podwyższoną zawartością fruktozy, czyli dzisiejszego syropu glukozowo-fruktozowego, który z powodu niskiej ceny produkcji bardzo szybko stał się głównym środkiem słodzącym w żywności.
- 1974 r. – Roundup w powszechnym użytku. To środek owadobójczy uważany obecnie za najbardziej mutagenny czynnik, który może przedostawać się do naszej żywności.
- 1978 r. – pierwsze telefony komórkowe.
- 1985 r. – pojawienie się aspartamu na amerykańskim rynku żywności – promowanie go jako bezkalorycznego i dietetycznego zamiennika syropu glukozowo-fruktozowego i cukru.
- 1990 r. – rozkwit przemysłu żywności wzbogaconej, nutraceutycznej.
Ile lat/pokoleń potrzeba, by człowiek zmienił genotyp, by dopasował się do tak szybkich zmian? Czy zmieniliśmy się tak, aby zaakceptować zmiany z ostatnich 100 lat czy nawet 150 lat? Czy akceptujemy choćby zmiany z ostatnich 10 tys. lat? Co na to nasze DNA?
Przy okazji moich rozmyślań zapraszam na film, który jest kropką nad i:
To może Cię zainteresować:
JEŚLI COŚ CIĘ NIEPOKOI, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN
Autor
Tagi
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Kolorowe napoje – co kryją?
Wyobraź sobie scenkę: dziecko siedzi przed komputerem, pół dna gra, kładzie się spać po północy, zajada czipsy, paluszki, orzeszki, popija colą lub energetykiem, który teraz można kupić w litrowych butelkach. Stymulowane jest (niebieskim) światłem komputera,
WIĘCEJ >Dlaczego mąka migdałowa nie nadaje się do wypieków?
Ponieważ zawiera za dużo kwasów tłuszczowych wielonienasyconych, które są niestabilne termicznie i atmosferycznie. Jeśli ktoś jest fanem orzechów lub pestek, najlepiej jeśli będzie je spożywał je w formie pierwotnej.
WIĘCEJ >Czy zielone koktajle są zdrowe?
Zielone koktajle są ostatnio bardzo modne i niemal każdy je dzisiaj spożywa. Mają być remedium na wszystkie choroby. Czy faktycznie są takie zdrowe? Tradycyjne składniki tego typu napojów to szpinak, jarmuż, sałata, pietruszka, ogórek, a…
WIĘCEJ >Cytryna – nie wkrajaj jej do napoju!
Woda z cytryną dla orzeźwienia? A może herbata z dodatkiem cytryny dla rozgrzania? Sprawdź, dlaczego nie jest to najlepszy pomysł. Dowiedz się, co takiego ma w sobie cytryna, że lepiej na nią uważać. Zarówno na…
WIĘCEJ >