Osteoporoza – każdy o niej słyszał, natomiast nie wszyscy wiedzą, że jest to trzecia w kolejności przyczyna zgonów po chorobach układu krążenia i nowotworach. Sprawdź, co warto wiedzieć na ten temat.
Osteoporoza to stan chorobowy szkieletu polegający na ubytku masy kostnej. Najczęściej przez długie lata przechodzimy tę chorobę bezobjawowo, dlatego jest nazywana „cichym zabójcą”.
Rozwojowi osteoporozy sprzyjają:
- niedobór witaminy D i wapnia,
- niedożywienie, niedowaga,
- zaburzenia odżywiania i przyswajania,
- nadmierne spożywanie alkoholu,
- palenie papierosów,
- brak aktywności fizycznej,
- choroby: tarczycy, jelit, cukrzyca itp.,
- zbyt krótka ekspozycja na słońce.
Najczęściej na osteoporozę chorują osoby starsze czy kobiety po menopauzie (szczególnie przedwczesnej, przed 40. rokiem życia).
Diagnostyka
Podstawowym badaniem w kontekście oceny stanu kości jest densytometria. Warto zrobić takie badanie raz w życiu, aby móc później określić stopień pogarszania się stanu kośćca. Dodatkowe badania to sprawdzenie kondycji jelit, poziomu witaminy D i K, a także wapnia i magnezu.
Kto powinien się badać? Na pewno kobiety, u których przerwano bądź zakończono hormonalną terapię zastępczą, kobiety po menopauzie, a także osoby o niskiej masie mięśniowej czy wszyscy dorośli po przebyciu złamania.
Prawidłowe odżywianie kości
Wapń jest niezbędny dla naszych kości. Aby prawidłowo się wchłaniał, musi towarzyszyć mu obecność magnezu oraz witamin: D, K i A. W wapń bogate są: orzechy, pestki, oliwki, brokuł, kapusta, rabarbar, kiwi, czarna i czerwona porzeczka. Zasobne w wapń są także ryby morskie, jajka i wątróbka.
Bardzo ważnym elementem w procesie tworzenia kości jest witamina K. Jej źródłem są zielone warzywa (np. brokuły), dlatego trzeba zadbać o stałą podaż świeżych zielonych warzyw, np. liściastych, takich jak sałata. Ważna jest także witamina K2, którą znajdziesz przede wszystkim w natto (sfermentowane ziarna soi), a także w maśle, wątrobie wołowej czy w żółtkach jaj.
Baza pierwiastków potrzebnych do budowy kości jest długa: wapń, potas, magnez, mangan, krzem, żelazo, cynk, selen, bor, fosfor, siarka, chrom. Dieta w zasadniczy sposób wpływa na zdrowie kości. To właśnie dlatego w naszym codziennym jadłospisie powinny być produkty bogate w minerały budujące kości. Trzeba przy tym pamiętać o eliminowaniu produktów, które będą zaburzały wchłanianie potrzebnych składników. Ogranicz kofeinę, alkohol, kolorowe napoje gazowane oraz żywność zawierającą cukry proste, które zaostrzają stany zapalne.
Kiedyś uważano, że aby zapobiec osteoporozie, należy pić mleko. Aktualnie coraz więcej mówi się o tym, że mleko może sprzyjać rozwojowi tej choroby. Mleko zawiera składniki, które powodują demineralizację kości.
Dowiedz się więcej na temat mleka
Jakie zioła pomogą?
Zioła pomocne w walce z osteoporozą:
- Skrzyp polny – herbatka ze skrzypu polnego zapobiega chorobom kości, włosów czy paznokci i wspomaga ich leczenie. Warto pić dwie filiżanki dziennie.
- Pokrzywa – jest to roślina remineralizująca, stąd często poleca się ją, aby zapobiegać starzeniu. Najlepiej wybierać herbaty liściaste, parzymy je około 15 minut pod przykryciem. Warto pić jedną filiżankę dziennie.
- Wąkrota azjatycka – ma właściwości regenerujące tkankę łączną poprzez stymulowanie kolagenu. Pomaga w odbudowie organicznej części tkanki kostnej, dlatego jest również pomocna już w stanie chorobowym. Suszone liście parzymy przez 15 minut, można pić filiżankę dziennie.
Hormony a osteoporoza
Równowaga hormonalna jest kluczowa dla gęstości kości. Najbardziej widać to na przykładzie kobiet w okresie menopauzalnym, u których spadek gęstości kości przyspiesza z powodu niskiego poziomu estrogenów i progesteronu. Inne hormony ważne dla zdrowia osteoblastów (komórek kościotwórczych) to między innymi testosteron, DHEA, hormon wzrostu i kalcytonina. Dodajmy również, że nadmiar kortyzolu, a także hormonów tarczycy i przytarczyc może przyczyniać się do zaniku tkanki kostnej.
Sprawdź: Menopauza a dieta
Odporność
Co ciekawe, badacze odkryli związek pomiędzy dysfunkcją układu odpornościowego a osteoporozą. Grupa komórek zwanych cytokinami może inicjować reakcję zapalną prowadzącą do osłabienia kości. Na szczęście dobra dieta, zdrowy styl życia, równowaga hormonalna i stosowanie opisanych wyżej zaleceń to czynniki, które są w stanie uchronić nas przed osteoporozą.
JEŚLI POTRZEBUJESZ POMOCY, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN
Autor
Kamila Berdys
Osteoporoza – każdy o niej słyszał, natomiast nie wszyscy wiedzą, że jest to trzecia w kolejności przyczyna zgonów po chorobach układu krążenia i nowotworach. Sprawdź, co warto wiedzieć na ten temat.
Osteoporoza to stan chorobowy szkieletu polegający na ubytku masy kostnej. Najczęściej przez długie lata przechodzimy tę chorobę bezobjawowo, dlatego jest nazywana „cichym zabójcą”.
Rozwojowi osteoporozy sprzyjają:
- niedobór witaminy D i wapnia,
- niedożywienie, niedowaga,
- zaburzenia odżywiania i przyswajania,
- nadmierne spożywanie alkoholu,
- palenie papierosów,
- brak aktywności fizycznej,
- choroby: tarczycy, jelit, cukrzyca itp.,
- zbyt krótka ekspozycja na słońce.
Najczęściej na osteoporozę chorują osoby starsze czy kobiety po menopauzie (szczególnie przedwczesnej, przed 40. rokiem życia).
Diagnostyka
Podstawowym badaniem w kontekście oceny stanu kości jest densytometria. Warto zrobić takie badanie raz w życiu, aby móc później określić stopień pogarszania się stanu kośćca. Dodatkowe badania to sprawdzenie kondycji jelit, poziomu witaminy D i K, a także wapnia i magnezu.
Kto powinien się badać? Na pewno kobiety, u których przerwano bądź zakończono hormonalną terapię zastępczą, kobiety po menopauzie, a także osoby o niskiej masie mięśniowej czy wszyscy dorośli po przebyciu złamania.
Prawidłowe odżywianie kości
Wapń jest niezbędny dla naszych kości. Aby prawidłowo się wchłaniał, musi towarzyszyć mu obecność magnezu oraz witamin: D, K i A. W wapń bogate są: orzechy, pestki, oliwki, brokuł, kapusta, rabarbar, kiwi, czarna i czerwona porzeczka. Zasobne w wapń są także ryby morskie, jajka i wątróbka.
Bardzo ważnym elementem w procesie tworzenia kości jest witamina K. Jej źródłem są zielone warzywa (np. brokuły), dlatego trzeba zadbać o stałą podaż świeżych zielonych warzyw, np. liściastych, takich jak sałata. Ważna jest także witamina K2, którą znajdziesz przede wszystkim w natto (sfermentowane ziarna soi), a także w maśle, wątrobie wołowej czy w żółtkach jaj.
Baza pierwiastków potrzebnych do budowy kości jest długa: wapń, potas, magnez, mangan, krzem, żelazo, cynk, selen, bor, fosfor, siarka, chrom. Dieta w zasadniczy sposób wpływa na zdrowie kości. To właśnie dlatego w naszym codziennym jadłospisie powinny być produkty bogate w minerały budujące kości. Trzeba przy tym pamiętać o eliminowaniu produktów, które będą zaburzały wchłanianie potrzebnych składników. Ogranicz kofeinę, alkohol, kolorowe napoje gazowane oraz żywność zawierającą cukry proste, które zaostrzają stany zapalne.
Kiedyś uważano, że aby zapobiec osteoporozie, należy pić mleko. Aktualnie coraz więcej mówi się o tym, że mleko może sprzyjać rozwojowi tej choroby. Mleko zawiera składniki, które powodują demineralizację kości.
Dowiedz się więcej na temat mleka
Jakie zioła pomogą?
Zioła pomocne w walce z osteoporozą:
- Skrzyp polny – herbatka ze skrzypu polnego zapobiega chorobom kości, włosów czy paznokci i wspomaga ich leczenie. Warto pić dwie filiżanki dziennie.
- Pokrzywa – jest to roślina remineralizująca, stąd często poleca się ją, aby zapobiegać starzeniu. Najlepiej wybierać herbaty liściaste, parzymy je około 15 minut pod przykryciem. Warto pić jedną filiżankę dziennie.
- Wąkrota azjatycka – ma właściwości regenerujące tkankę łączną poprzez stymulowanie kolagenu. Pomaga w odbudowie organicznej części tkanki kostnej, dlatego jest również pomocna już w stanie chorobowym. Suszone liście parzymy przez 15 minut, można pić filiżankę dziennie.
Hormony a osteoporoza
Równowaga hormonalna jest kluczowa dla gęstości kości. Najbardziej widać to na przykładzie kobiet w okresie menopauzalnym, u których spadek gęstości kości przyspiesza z powodu niskiego poziomu estrogenów i progesteronu. Inne hormony ważne dla zdrowia osteoblastów (komórek kościotwórczych) to między innymi testosteron, DHEA, hormon wzrostu i kalcytonina. Dodajmy również, że nadmiar kortyzolu, a także hormonów tarczycy i przytarczyc może przyczyniać się do zaniku tkanki kostnej.
Sprawdź: Menopauza a dieta
Odporność
Co ciekawe, badacze odkryli związek pomiędzy dysfunkcją układu odpornościowego a osteoporozą. Grupa komórek zwanych cytokinami może inicjować reakcję zapalną prowadzącą do osłabienia kości. Na szczęście dobra dieta, zdrowy styl życia, równowaga hormonalna i stosowanie opisanych wyżej zaleceń to czynniki, które są w stanie uchronić nas przed osteoporozą.
JEŚLI POTRZEBUJESZ POMOCY, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN
Autor
Tagi
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Jak przygotowywać warzywa, aby nie traciły cennych wartości?
Dużo warzyw w diecie = zdrowie! To chyba wie już każdy. Ale czy wiesz, jak przygotowywać warzywa, aby dostarczały maksymalnej ilości składników odżywczych? Sprawdź, o czym warto pamiętać. Podczas obróbki termicznej tracimy z warzyw część…
WIĘCEJ >Zgaga – jak sobie pomóc? 5 rad dla zdrowia
Męczy cię zgaga? Sprawdź, co może być jej przyczyną i jak sobie z nią poradzić. Zgaga to uczucie palenia w klatce piersiowej świadczące o zaburzeniach układu pokarmowego. Jej przyczyną może być przepuklina rozworu przełyku, niestrawność…
WIĘCEJ >Wrzodziejące zapalenie jelita grubego
Wrzodziejące zapalenie jelita grubego (colitis ulcerosa, WZJG) to choroba, w której proces zapalny obejmuje błonę śluzową i podśluzową jelita grubego. Proces ten zajmuje około 50% odbytnicy i 20% całego jelita grubego. WZJG najczęściej przebiega w…
WIĘCEJ >SIBO – co to jest?
SIBO to zespół rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego (ang. small intestinal bacterial overgrowth). Sprawdź, jak może się objawiać. W zespole SIBO mamy do czynienia z patologią, w której jelito cienkie zasiedla nieodpowiednia ilość bakterii dla tego…
WIĘCEJ >