Orzechy to bogactwo składników odżywczych. Sprawdź, dlaczego warto po nie sięgać.
Orzechy należą do produktów gęstych odżywczo. Zawierają dużo unikatowych witamin i minerałów, takich jak: wapń, fosfor, żelazo, bor, cynk, kobalt, magnez, miedź, mangan, siarka, a nawet jod, witaminy z grupy B, kwas foliowy, biotyna, witamina E. Można powiedzieć, że orzechy to tabletki multiwitaminowe, podobnie jak zwykłam nazywać wątrobę. Według mnie należą do najgęstszych odżywczo produktów, do których zaliczamy m.in.: wątróbkę, żółtko jaja, orzechy, pestki (zmielone), kaszę gryczaną, komosę ryżową, amarantus, brokuł, jarmuż.
Ciekawe fakty
Tabele wartości odżywczych BLS [1] czy IŻŻ [2] podają kilka ciekawych faktów:
- Dwa orzechy brazylijskie to 100% dziennego zapotrzebowania na selen.
- Już 100 g migdałów ma dwa razy więcej wapnia niż mleko.
- Orzechy pistacjowe, laskowe i brazylijskie mają porównywalną zawartość wapnia z mlekiem.
- Wszystkie orzechy mają więcej fosforu niż mleko. Najbogatszym źródłem tego pierwiastka są nerkowce, orzechy brazylijskie i pistacje.
- Najwięcej magnezu mają orzechy brazylijskie. Pozostałe orzechy bardzo zasobne w magnez to: arachidy (choć te faktycznie zaliczane są do roślin strączkowych), nerkowce, migdały, orzechy laskowe.
- Najwięcej cynku mają: pecan i nerkowce, ale również migdały, arachidy, orzechy włoskie i laskowe. Jest to podobna ilość jak w kaszy gryczanej i żółtku jaja. Pekan i nerkowce mają niemal dwukrotnie więcej cynku niż gryka.
- Orzechy są wyjątkowo zasobne w miedź i mangan, a największe ich źródło (wyższe niż w gryce) stanowią nerkowce, orzechy brazylijskie, laskowe i włoskie.
- Orzechy to największe źródło potasu – dwu-, a nawet trzykrotnie wyższe od pomidorów czy bananów.
- Pistacje zawierają niemal tyle samo żelaza co żółtko jaja i 1/3 tego, co znajdziemy w wątrobie. Oczywiście jest to żelazo niehemowe. Wysoką zawartością żelaza cechują się również nerkowce i orzeszki cola.
- Najbogatszym źródłem jodu są orzechy włoskie – mają go więcej niż żółtko jaja.
- W większości orzechów znajdziemy więcej siarki niż w żółtku jaja, a do najbogatszych źródeł należą orzechy włoskie i brazylijskie.
- Zawartość folianów w orzechach jest porównywalna do wielu warzyw, oczywiście z wyjątkiem brokułu, brukselki i jarmużu, które wiodą prym. Choć wg bazy BLS arachidy mają więcej folianów niż wymienione warzywa. Przeciętna zawartość folianów waha się w przedziale 60–100 mcg/100 g, dla przykładu w kalafiorze mamy 55 mcg, a papryce 52 mcg.
- Orzechy to również bogactwo witamin z grupy B, w tym biotyny, której najbogatszym źródłem jest żółtko. Z tabel BLS wynika, że laskowe mają jej więcej, natomiast włoskie i arachidy maja zbliżoną ilość.
- Do najbardziej zasobnych w witaminę E należą orzechy laskowe i migdały, co wysuwa je na prowadzenie w rywalizacji z wieloma warzywami. Natomiast w porównaniu do żółtka jaja wygrywają czterokrotnie.
Czy orzechy to bogate źródło białka i dobrych tłuszczów?
Orzechy są bardzo dobrym źródłem białka i po analizie składu aminokwasów egzogennych można stwierdzić, że jest ono niemal pełnowartościowe. Najbogatszym źródłem białka są arachidy, mają go około 30 g na 100 g produktów, migdały – 24 g na 100 g, nerkowce – 21 g na 100 g, laskowe i brazylijskie – 16 g na 100 g. Niestety nie do końca jest tak, że orzechy mogą być źródłem białka w codziennej diecie ze względu na to, że znajdują się w nich substancje antyodżywcze, np. lektyny. Mogą one negatywnie oddziaływać na nasz organizm (podobnie jak w przypadku roślin strączkowych), a ponadto są bardzo zasobne w tłuszcze, głównie omega-6, co czyni je przede wszystkim źródłem kwasów tłuszczowych o oddziaływaniu prozapalnym i pronowotworowym [3, 7]. To może mieć ogromne znaczenie w profilaktyce chorób kardiologicznych, autoimmunologicznych i chorób o podłożu zapalnym. Z tego też powodu orzechy, pestki czy rośliny strączkowe nie są polecane w chorobach autoimmunologicznych [4, 5, 6].
Obejrzyj film: Choroby autoimmunologiczne
Z tabeli wartości odżywczych wynika, że jedynie orzechy włoskie zawierają prawidłowy stosunek kwasów omega-3 do omega-6 w proporcji 1 do 4, co nie oznacza, że należy się nimi zajadać. Wciąż tych kwasów omega-6 jest bardzo dużo (42 g na 100 g produktu), co daje ogromny potencjał prozapalny.
Dość neutralnymi orzechami z punktu widzenia zawartości kwasów tłuszczowych są laskowe i macadamia. Są one przede wszystkim bogatym źródłem kwasów omega-9, jednonienasyconych. Osoby, które nie cierpią na choroby autoimmunologiczne, mogą właściwie spożywać wszystkie orzechy, aby urozmaicić źródło składników odżywczych. Należy to jednak robić z umiarem, np. 20 g dziennie. Z powodu dużej zawartości kwasów wielonienasyconych orzechy najlepiej kupować w łupinach i świeżo łuskać przed spożyciem. Powinny być świeże i o przyjemnym zapachu. Nie należy z nich robić mąki czy mleka, nie można ich też piec czy prażyć. Kwasy wielonienasycone łatwo utleniają się i stają się wręcz toksyczne.
Problem – kwas fitynowy
W orzechach znajdziemy sporo tryptofanu – prekursora serotoniny, ale również magnezu i witamin z grupy B, co czyni je pokarmem kojącym nerwy, wpływającym korzystnie na nasz układ nerwowy czy prawidłowy nastrój. Niestety problematyczny może być kwas fitynowy zawarty w orzechach, który wiąże wiele minerałów i przez to są one niedostępne. Sposobem może być moczenie orzechów przez co najmniej 12 godzin przed spożyciem. Oczywiście nie powinny to być orzechy prażone, gdyż w tych fitaza (enzym rozkładający kwas fitynowy) jest uszkodzona. Orzechy moczone będą dużo bardziej odżywcze [8, 9].
Niebezpieczne toksyny?
Niektóre osoby boją się orzechów z powodu zawartości aflatoksyn, niebezpiecznych metabolitów grzybów i pleśni. Przeanalizowałam wiele badań dotyczących ich zawartości w produktach spożywczych. Okazuje się, że zasobne mogą być zarówno zboża, jak i orzechy czy wiele innych produktów. Wszystko zależy od przechowywania, temperatury i wilgotności. Można powiedzieć, że należy zaufać dobrym praktykom pośredników. Niestety nigdy nie mamy pewności, czy produkt jest czysty, dlatego warto się kierować zasadami: kupujemy orzechy w łupinach – według wielu badań takie mają niewielką zawartość aflatoksyn. Orzechy nie powinny być przetworzone, czyli puszkowane, prażone, solone – te zawierają najwięcej toksyn.
Podsumowanie
Orzechy mają wiele zalet, ale mają też swoje wady. Są bogactwem składników witaminowych i mineralnych. Zawierają dobre białka, ale również substancje antyodżywcze i prozapalne kwasy tłuszczowe omega-6. Nie powinny ich spożywać osoby cierpiące na choroby autoimmunologiczne, natomiast pozostałe powinny po nie sięgać z umiarem. Jeśli wcześniej będziemy je moczyć, możemy czerpać z nich wiele korzyści dla zdrowia.
Sprawdź nasze e-booki:
Źródła:
- Niemiecka baza danych produktów spożywczych BLS 3.01.
- Kunachowicz H., Nadolna I., Iwanow K., Przygoda B., Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw, Warszawa 2007.
- Nowak J.Z., Przeciwzapalne „prowygaszeniowe” pochodne wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3 i omega 6, http://www.phmd.pl/api/files/view/3445.pdf (6.07.2017).
- Ballantyne A., The Paleo Approach. Reverse Autoimmune Disease and Heal Your Body, Victory Belt Publishing Inc. 2013.
- Myers A., Możesz wyleczyć choroby autoimmunologiczne, Vital 2016.
- Wentz I., Nowosadzka M., Zapalenie Tarczycy Hashimoto: Jak znaleźć i wyeliminować źródłową przyczynę choroby, 2013.
- Jelińska M., Kwasy tłuszczowe – czynniki modyfikujące procesy nowotworowe, http://biuletynfarmacji.wum.edu.pl/0501Jelinska/0Jelinska.html (6.07.2017).
- Reddy N.R., Sathe S.K., Salunkhe D.K., Phytates in legumes and cereals, https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S006526280860110X (6.07.2017).
- Ramel N., Living With Phytic Acid, http://www.westonaprice.org/health-topics/living-with-phytic-acid/ (6.07.2017).
Piśmiennictwo dotyczące zawartości aflatoksyn u autora.
Czytaj całość w PDF: Dietetyczny ring – Twardy orzech do zgryzienia
Autor
Iwona Wierzbicka
Orzechy to bogactwo składników odżywczych. Sprawdź, dlaczego warto po nie sięgać.
Orzechy należą do produktów gęstych odżywczo. Zawierają dużo unikatowych witamin i minerałów, takich jak: wapń, fosfor, żelazo, bor, cynk, kobalt, magnez, miedź, mangan, siarka, a nawet jod, witaminy z grupy B, kwas foliowy, biotyna, witamina E. Można powiedzieć, że orzechy to tabletki multiwitaminowe, podobnie jak zwykłam nazywać wątrobę. Według mnie należą do najgęstszych odżywczo produktów, do których zaliczamy m.in.: wątróbkę, żółtko jaja, orzechy, pestki (zmielone), kaszę gryczaną, komosę ryżową, amarantus, brokuł, jarmuż.
Ciekawe fakty
Tabele wartości odżywczych BLS [1] czy IŻŻ [2] podają kilka ciekawych faktów:
- Dwa orzechy brazylijskie to 100% dziennego zapotrzebowania na selen.
- Już 100 g migdałów ma dwa razy więcej wapnia niż mleko.
- Orzechy pistacjowe, laskowe i brazylijskie mają porównywalną zawartość wapnia z mlekiem.
- Wszystkie orzechy mają więcej fosforu niż mleko. Najbogatszym źródłem tego pierwiastka są nerkowce, orzechy brazylijskie i pistacje.
- Najwięcej magnezu mają orzechy brazylijskie. Pozostałe orzechy bardzo zasobne w magnez to: arachidy (choć te faktycznie zaliczane są do roślin strączkowych), nerkowce, migdały, orzechy laskowe.
- Najwięcej cynku mają: pecan i nerkowce, ale również migdały, arachidy, orzechy włoskie i laskowe. Jest to podobna ilość jak w kaszy gryczanej i żółtku jaja. Pekan i nerkowce mają niemal dwukrotnie więcej cynku niż gryka.
- Orzechy są wyjątkowo zasobne w miedź i mangan, a największe ich źródło (wyższe niż w gryce) stanowią nerkowce, orzechy brazylijskie, laskowe i włoskie.
- Orzechy to największe źródło potasu – dwu-, a nawet trzykrotnie wyższe od pomidorów czy bananów.
- Pistacje zawierają niemal tyle samo żelaza co żółtko jaja i 1/3 tego, co znajdziemy w wątrobie. Oczywiście jest to żelazo niehemowe. Wysoką zawartością żelaza cechują się również nerkowce i orzeszki cola.
- Najbogatszym źródłem jodu są orzechy włoskie – mają go więcej niż żółtko jaja.
- W większości orzechów znajdziemy więcej siarki niż w żółtku jaja, a do najbogatszych źródeł należą orzechy włoskie i brazylijskie.
- Zawartość folianów w orzechach jest porównywalna do wielu warzyw, oczywiście z wyjątkiem brokułu, brukselki i jarmużu, które wiodą prym. Choć wg bazy BLS arachidy mają więcej folianów niż wymienione warzywa. Przeciętna zawartość folianów waha się w przedziale 60–100 mcg/100 g, dla przykładu w kalafiorze mamy 55 mcg, a papryce 52 mcg.
- Orzechy to również bogactwo witamin z grupy B, w tym biotyny, której najbogatszym źródłem jest żółtko. Z tabel BLS wynika, że laskowe mają jej więcej, natomiast włoskie i arachidy maja zbliżoną ilość.
- Do najbardziej zasobnych w witaminę E należą orzechy laskowe i migdały, co wysuwa je na prowadzenie w rywalizacji z wieloma warzywami. Natomiast w porównaniu do żółtka jaja wygrywają czterokrotnie.
Czy orzechy to bogate źródło białka i dobrych tłuszczów?
Orzechy są bardzo dobrym źródłem białka i po analizie składu aminokwasów egzogennych można stwierdzić, że jest ono niemal pełnowartościowe. Najbogatszym źródłem białka są arachidy, mają go około 30 g na 100 g produktów, migdały – 24 g na 100 g, nerkowce – 21 g na 100 g, laskowe i brazylijskie – 16 g na 100 g. Niestety nie do końca jest tak, że orzechy mogą być źródłem białka w codziennej diecie ze względu na to, że znajdują się w nich substancje antyodżywcze, np. lektyny. Mogą one negatywnie oddziaływać na nasz organizm (podobnie jak w przypadku roślin strączkowych), a ponadto są bardzo zasobne w tłuszcze, głównie omega-6, co czyni je przede wszystkim źródłem kwasów tłuszczowych o oddziaływaniu prozapalnym i pronowotworowym [3, 7]. To może mieć ogromne znaczenie w profilaktyce chorób kardiologicznych, autoimmunologicznych i chorób o podłożu zapalnym. Z tego też powodu orzechy, pestki czy rośliny strączkowe nie są polecane w chorobach autoimmunologicznych [4, 5, 6].
Obejrzyj film: Choroby autoimmunologiczne
Z tabeli wartości odżywczych wynika, że jedynie orzechy włoskie zawierają prawidłowy stosunek kwasów omega-3 do omega-6 w proporcji 1 do 4, co nie oznacza, że należy się nimi zajadać. Wciąż tych kwasów omega-6 jest bardzo dużo (42 g na 100 g produktu), co daje ogromny potencjał prozapalny.
Dość neutralnymi orzechami z punktu widzenia zawartości kwasów tłuszczowych są laskowe i macadamia. Są one przede wszystkim bogatym źródłem kwasów omega-9, jednonienasyconych. Osoby, które nie cierpią na choroby autoimmunologiczne, mogą właściwie spożywać wszystkie orzechy, aby urozmaicić źródło składników odżywczych. Należy to jednak robić z umiarem, np. 20 g dziennie. Z powodu dużej zawartości kwasów wielonienasyconych orzechy najlepiej kupować w łupinach i świeżo łuskać przed spożyciem. Powinny być świeże i o przyjemnym zapachu. Nie należy z nich robić mąki czy mleka, nie można ich też piec czy prażyć. Kwasy wielonienasycone łatwo utleniają się i stają się wręcz toksyczne.
Problem – kwas fitynowy
W orzechach znajdziemy sporo tryptofanu – prekursora serotoniny, ale również magnezu i witamin z grupy B, co czyni je pokarmem kojącym nerwy, wpływającym korzystnie na nasz układ nerwowy czy prawidłowy nastrój. Niestety problematyczny może być kwas fitynowy zawarty w orzechach, który wiąże wiele minerałów i przez to są one niedostępne. Sposobem może być moczenie orzechów przez co najmniej 12 godzin przed spożyciem. Oczywiście nie powinny to być orzechy prażone, gdyż w tych fitaza (enzym rozkładający kwas fitynowy) jest uszkodzona. Orzechy moczone będą dużo bardziej odżywcze [8, 9].
Niebezpieczne toksyny?
Niektóre osoby boją się orzechów z powodu zawartości aflatoksyn, niebezpiecznych metabolitów grzybów i pleśni. Przeanalizowałam wiele badań dotyczących ich zawartości w produktach spożywczych. Okazuje się, że zasobne mogą być zarówno zboża, jak i orzechy czy wiele innych produktów. Wszystko zależy od przechowywania, temperatury i wilgotności. Można powiedzieć, że należy zaufać dobrym praktykom pośredników. Niestety nigdy nie mamy pewności, czy produkt jest czysty, dlatego warto się kierować zasadami: kupujemy orzechy w łupinach – według wielu badań takie mają niewielką zawartość aflatoksyn. Orzechy nie powinny być przetworzone, czyli puszkowane, prażone, solone – te zawierają najwięcej toksyn.
Podsumowanie
Orzechy mają wiele zalet, ale mają też swoje wady. Są bogactwem składników witaminowych i mineralnych. Zawierają dobre białka, ale również substancje antyodżywcze i prozapalne kwasy tłuszczowe omega-6. Nie powinny ich spożywać osoby cierpiące na choroby autoimmunologiczne, natomiast pozostałe powinny po nie sięgać z umiarem. Jeśli wcześniej będziemy je moczyć, możemy czerpać z nich wiele korzyści dla zdrowia.
Sprawdź nasze e-booki:
Źródła:
- Niemiecka baza danych produktów spożywczych BLS 3.01.
- Kunachowicz H., Nadolna I., Iwanow K., Przygoda B., Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw, Warszawa 2007.
- Nowak J.Z., Przeciwzapalne „prowygaszeniowe” pochodne wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3 i omega 6, http://www.phmd.pl/api/files/view/3445.pdf (6.07.2017).
- Ballantyne A., The Paleo Approach. Reverse Autoimmune Disease and Heal Your Body, Victory Belt Publishing Inc. 2013.
- Myers A., Możesz wyleczyć choroby autoimmunologiczne, Vital 2016.
- Wentz I., Nowosadzka M., Zapalenie Tarczycy Hashimoto: Jak znaleźć i wyeliminować źródłową przyczynę choroby, 2013.
- Jelińska M., Kwasy tłuszczowe – czynniki modyfikujące procesy nowotworowe, http://biuletynfarmacji.wum.edu.pl/0501Jelinska/0Jelinska.html (6.07.2017).
- Reddy N.R., Sathe S.K., Salunkhe D.K., Phytates in legumes and cereals, https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S006526280860110X (6.07.2017).
- Ramel N., Living With Phytic Acid, http://www.westonaprice.org/health-topics/living-with-phytic-acid/ (6.07.2017).
Piśmiennictwo dotyczące zawartości aflatoksyn u autora.
Czytaj całość w PDF: Dietetyczny ring – Twardy orzech do zgryzienia
Autor
Tagi
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Wiosna idzie – czas na odchudzanie
Zmień życie raz na zawsze na lepsze, pokochaj swój nowy styl życia, pokochaj "nowe" jedzenie, naucz się robić zakupy, naucz się przygotowywać posiłki, poświęć na to 1 miesiąc swojego życia, a już nigdy co wiosnę
WIĘCEJ >Herbata z cytryną – czy można ją pić?
Herbata jest bardzo popularnym napojem. W okresie zimowym szczególnym uznaniem cieszy się herbata z cytryną oraz dodatkami: goździkami, imbirem, cynamonem, pomarańczą czy jabłkami. Czy można jednak pić herbatę z cytryną? Nieraz słyszymy, żeby unikać…
WIĘCEJ >Czy mięso jest rakotwórcze? Manipulacje
Gdybym zrobiła ankietę, co nas zabija, to na pewno usłyszałabym, że czerwone mięso i cholesterol. Ale to nieprawda! Poważnie, nie chce mi się stale tłumaczyć, bo jak to ktoś mądrze powiedział: wyśmianie jest pierwszym i ostatnim argumentem głupca……
WIĘCEJ >Oliwa z oliwek leczy stany zapalne
W oliwie jest mnóstwo składników, które możemy nazwać prozdrowotnymi. Sprawdź, dlaczego warto po nią sięgać. Często czytamy, że naukowcy odkryli coś nowego w składzie oliwy. Nie mamy pewności, jak działają jej poszczególne składniki, ale wiemy,…
WIĘCEJ >