
W oliwie jest mnóstwo składników, które możemy nazwać prozdrowotnymi. Sprawdź, dlaczego warto po nią sięgać.
Często czytamy, że naukowcy odkryli coś nowego w składzie oliwy. Nie mamy pewności, jak działają jej poszczególne składniki, ale wiemy, że jako całość ma bardzo dobroczynne działanie na nasz organizm. Nie znam chyba drugiego produktu tak dobrego dla zdrowia. Może poza aloesem, który również jest wyjątkowym pod względem składu i właściwości.
Właściwości prozdrowotne
Oliwa ma właściwości:
- przeciwutleniające,
- przeciwzapalne,
- przeciwaterogenne,
- przeciwrakowe,
- przeciwbakteryjne (przeciw bakteriom gram-dodatnim, gram-ujemnym oraz mykoplazmie),
- przeciwwirusowe.
Ponadto:
- chroni cholesterol przed utlenianiem,
- zwiększa produkcję tlenku azotu,
- chroni mitochondria.
Właściwości prozdrowotne wyciągów z liści
W handlu są dostępne suplementy z wyciągami z liści oliwnych. Mają one właściwości przeciwbakteryjne przeciw Campylobacter jejuni, Helicobacter pylori oraz Staphylococcus aureus. Chronią także przeciwko wirusom mononukleozy, wirusowemu zapalenia wątroby, rotawirusom i wirusom wywołującym „przeziębienie”.
Korzyści
Bardzo ważne, by wybierać oliwę extra virgin, czyli tłoczoną na zimno, z pierwszego tłoczenia i zapakowaną w ciemną, szklaną butelkę. Ponadto im bardziej oliwa jest gorzka, tym ma więcej składników antyoksydacyjnych.
Oliwa:
- zmniejsza ryzyko chorób neurodegeneracyjnych,
- łagodzi stany zapalne, a więc może być pomocna w chorobach autoimmunizacyjnych oraz w insulinooporności,
- zmniejsza ryzyko miażdżycy, zatoru, zawału oraz udaru mózgu,
- skraca czas walki z infekcją i wzmacnia odporność organizmu,
- zmniejsza ciśnienie krwi wywołane obniżeniem poziomu tlenku azotu.
To może Cię zainteresować:
- Tłuszcze i cholesterol
- Śniadanie białkowo-tłuszczowe – co warto wiedzieć?
- Które tłuszcze są szkodliwe?
Sprawdź nasze e-booki:

Źródła
- Omar S., Oleuropein in olive and its pharmacological effects, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21179340/ (28.09.2017).
- Tripoli E. i in., The phenolic compounds of olive oil: structure, biological activity and beneficial effects on human health, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19079898/ (28.09.2017).
Autor

Iwona Wierzbicka
W oliwie jest mnóstwo składników, które możemy nazwać prozdrowotnymi. Sprawdź, dlaczego warto po nią sięgać.
Często czytamy, że naukowcy odkryli coś nowego w składzie oliwy. Nie mamy pewności, jak działają jej poszczególne składniki, ale wiemy, że jako całość ma bardzo dobroczynne działanie na nasz organizm. Nie znam chyba drugiego produktu tak dobrego dla zdrowia. Może poza aloesem, który również jest wyjątkowym pod względem składu i właściwości.
Właściwości prozdrowotne
Oliwa ma właściwości:
- przeciwutleniające,
- przeciwzapalne,
- przeciwaterogenne,
- przeciwrakowe,
- przeciwbakteryjne (przeciw bakteriom gram-dodatnim, gram-ujemnym oraz mykoplazmie),
- przeciwwirusowe.
Ponadto:
- chroni cholesterol przed utlenianiem,
- zwiększa produkcję tlenku azotu,
- chroni mitochondria.
Właściwości prozdrowotne wyciągów z liści
W handlu są dostępne suplementy z wyciągami z liści oliwnych. Mają one właściwości przeciwbakteryjne przeciw Campylobacter jejuni, Helicobacter pylori oraz Staphylococcus aureus. Chronią także przeciwko wirusom mononukleozy, wirusowemu zapalenia wątroby, rotawirusom i wirusom wywołującym „przeziębienie”.
Korzyści
Bardzo ważne, by wybierać oliwę extra virgin, czyli tłoczoną na zimno, z pierwszego tłoczenia i zapakowaną w ciemną, szklaną butelkę. Ponadto im bardziej oliwa jest gorzka, tym ma więcej składników antyoksydacyjnych.
Oliwa:
- zmniejsza ryzyko chorób neurodegeneracyjnych,
- łagodzi stany zapalne, a więc może być pomocna w chorobach autoimmunizacyjnych oraz w insulinooporności,
- zmniejsza ryzyko miażdżycy, zatoru, zawału oraz udaru mózgu,
- skraca czas walki z infekcją i wzmacnia odporność organizmu,
- zmniejsza ciśnienie krwi wywołane obniżeniem poziomu tlenku azotu.
To może Cię zainteresować:
- Tłuszcze i cholesterol
- Śniadanie białkowo-tłuszczowe – co warto wiedzieć?
- Które tłuszcze są szkodliwe?
Sprawdź nasze e-booki:

Źródła
- Omar S., Oleuropein in olive and its pharmacological effects, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21179340/ (28.09.2017).
- Tripoli E. i in., The phenolic compounds of olive oil: structure, biological activity and beneficial effects on human health, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19079898/ (28.09.2017).
Autor
Tagi
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Cała prawda o węglowodanach
Nic nie wzbudza ostatnio tak dużych kontrowersji jak węglowodany. Czy ograniczać je w diecie, czy też zwiększać ich podaż? Czy wykorzystywać je po treningu, czy raczej okno potreningowe uznać za mit? Czy powodują insulinooporność i stany zapalne,…
WIĘCEJ >Pulneo – niewinny syrop?
Pulneo - syrop od przeziębień. Reklama w telewizji zachęca: Masz chore dziecko, podaj mu Pulneo (teraz jest już bez recepty), szybko rozprawi się z przeziębieniem Twojego dziecka. Syrop syntetyczny, ponadto E218, E216, E202 i E110
WIĘCEJ >Dieta bez glutenu i nabiału w żywieniu sportowców
Iwona Wierzbicka dla Asystent Trenera o wpływie glutenu i laktozy na organizm człowieka. Wiele osób ma nietolerancje na wymienione składniki, w większym lub mniejszym stopniu. Poprawę samopoczucia odnotowano nawet u osób zdrowych, którzy wyeliminowali laktozę
WIĘCEJ >EBM – co to znaczy?
Definicja EBM (ang. evidence based medicine) powstała w latach 80. Termin ten oznacza: skrupulatne, sprecyzowane i rozsądne wykorzystanie aktualnych dowodów przy podejmowaniu decyzji dotyczących opieki nad konkretnym pacjentem. Jako pioniera medycyny opartej na faktach uważa…
WIĘCEJ >