
W oliwie jest mnóstwo składników, które możemy nazwać prozdrowotnymi. Sprawdź, dlaczego warto po nią sięgać.
Często czytamy, że naukowcy odkryli coś nowego w składzie oliwy. Nie mamy pewności, jak działają jej poszczególne składniki, ale wiemy, że jako całość ma bardzo dobroczynne działanie na nasz organizm. Nie znam chyba drugiego produktu tak dobrego dla zdrowia. Może poza aloesem, który również jest wyjątkowym pod względem składu i właściwości.
Właściwości prozdrowotne
Oliwa ma właściwości:
- przeciwutleniające,
- przeciwzapalne,
- przeciwaterogenne,
- przeciwrakowe,
- przeciwbakteryjne (przeciw bakteriom gram-dodatnim, gram-ujemnym oraz mykoplazmie),
- przeciwwirusowe.
Ponadto:
- chroni cholesterol przed utlenianiem,
- zwiększa produkcję tlenku azotu,
- chroni mitochondria.
Właściwości prozdrowotne wyciągów z liści
W handlu są dostępne suplementy z wyciągami z liści oliwnych. Mają one właściwości przeciwbakteryjne przeciw Campylobacter jejuni, Helicobacter pylori oraz Staphylococcus aureus. Chronią także przeciwko wirusom mononukleozy, wirusowemu zapalenia wątroby, rotawirusom i wirusom wywołującym „przeziębienie”.
Korzyści
Bardzo ważne, by wybierać oliwę extra virgin, czyli tłoczoną na zimno, z pierwszego tłoczenia i zapakowaną w ciemną, szklaną butelkę. Ponadto im bardziej oliwa jest gorzka, tym ma więcej składników antyoksydacyjnych.
Oliwa:
- zmniejsza ryzyko chorób neurodegeneracyjnych,
- łagodzi stany zapalne, a więc może być pomocna w chorobach autoimmunizacyjnych oraz w insulinooporności,
- zmniejsza ryzyko miażdżycy, zatoru, zawału oraz udaru mózgu,
- skraca czas walki z infekcją i wzmacnia odporność organizmu,
- zmniejsza ciśnienie krwi wywołane obniżeniem poziomu tlenku azotu.
To może Cię zainteresować:
- Tłuszcze i cholesterol
- Śniadanie białkowo-tłuszczowe – co warto wiedzieć?
- Które tłuszcze są szkodliwe?
Sprawdź nasze e-booki:

Źródła
- Omar S., Oleuropein in olive and its pharmacological effects, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21179340/ (28.09.2017).
- Tripoli E. i in., The phenolic compounds of olive oil: structure, biological activity and beneficial effects on human health, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19079898/ (28.09.2017).
Autor

Iwona Wierzbicka
W oliwie jest mnóstwo składników, które możemy nazwać prozdrowotnymi. Sprawdź, dlaczego warto po nią sięgać.
Często czytamy, że naukowcy odkryli coś nowego w składzie oliwy. Nie mamy pewności, jak działają jej poszczególne składniki, ale wiemy, że jako całość ma bardzo dobroczynne działanie na nasz organizm. Nie znam chyba drugiego produktu tak dobrego dla zdrowia. Może poza aloesem, który również jest wyjątkowym pod względem składu i właściwości.
Właściwości prozdrowotne
Oliwa ma właściwości:
- przeciwutleniające,
- przeciwzapalne,
- przeciwaterogenne,
- przeciwrakowe,
- przeciwbakteryjne (przeciw bakteriom gram-dodatnim, gram-ujemnym oraz mykoplazmie),
- przeciwwirusowe.
Ponadto:
- chroni cholesterol przed utlenianiem,
- zwiększa produkcję tlenku azotu,
- chroni mitochondria.
Właściwości prozdrowotne wyciągów z liści
W handlu są dostępne suplementy z wyciągami z liści oliwnych. Mają one właściwości przeciwbakteryjne przeciw Campylobacter jejuni, Helicobacter pylori oraz Staphylococcus aureus. Chronią także przeciwko wirusom mononukleozy, wirusowemu zapalenia wątroby, rotawirusom i wirusom wywołującym „przeziębienie”.
Korzyści
Bardzo ważne, by wybierać oliwę extra virgin, czyli tłoczoną na zimno, z pierwszego tłoczenia i zapakowaną w ciemną, szklaną butelkę. Ponadto im bardziej oliwa jest gorzka, tym ma więcej składników antyoksydacyjnych.
Oliwa:
- zmniejsza ryzyko chorób neurodegeneracyjnych,
- łagodzi stany zapalne, a więc może być pomocna w chorobach autoimmunizacyjnych oraz w insulinooporności,
- zmniejsza ryzyko miażdżycy, zatoru, zawału oraz udaru mózgu,
- skraca czas walki z infekcją i wzmacnia odporność organizmu,
- zmniejsza ciśnienie krwi wywołane obniżeniem poziomu tlenku azotu.
To może Cię zainteresować:
- Tłuszcze i cholesterol
- Śniadanie białkowo-tłuszczowe – co warto wiedzieć?
- Które tłuszcze są szkodliwe?
Sprawdź nasze e-booki:

Źródła
- Omar S., Oleuropein in olive and its pharmacological effects, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21179340/ (28.09.2017).
- Tripoli E. i in., The phenolic compounds of olive oil: structure, biological activity and beneficial effects on human health, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19079898/ (28.09.2017).
Autor
Tagi
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Radio Opole: Czytaj etykiety
Smalec z tłuszczem roślinnym i proszkiem buraczanym?!? - to jest możliwe! Jak czytać etykiety i kupować "czyste" produkty radzi Iwona Wierzbicka na antenie Radio Opole.
WIĘCEJ >Terapia sokami, sokoterapia – moc soków
Iwona Wierzbicka dla Magaznu Strefa Trenera, o terapii zielonymi sokami, pozytywne właściwości i potencjalne zagrożenia jakie mogą wynikać z niedopasowania roślin i warzyw indywidualnie dla pacjenta.
WIĘCEJ >Cytryna – nie wkrajaj jej do napoju!
Woda z cytryną dla orzeźwienia? A może herbata z dodatkiem cytryny dla rozgrzania? Sprawdź, dlaczego nie jest to najlepszy pomysł. Dowiedz się, co takiego ma w sobie cytryna, że lepiej na nią uważać. Zarówno na…
WIĘCEJ >Radio Opole: Zdrowie i uroda – Stres
Iwona Wierzbicka w Radio Opole - Zdrowie i uroda, opowiada o tym jak zredukować poziom stresu, dzięki diecie, ćwiczeniom i zdrowym stylem życia. Podkreśla istotę odpowiedniego żywienia, a dopiero w drugiej kolejności uzupełnieniu suplementacją.
WIĘCEJ >