Orzeźwia, gasi pragnienie i jest popularnym dodatkiem do kanapek i sałatek – ogórek jest jednym z najchętniej spożywanych i uprawianych warzyw. Często można go spotkać w przydomowych ogródkach, a w spiżarniach półki często uginają się od jego kiszonej wersji. Za co go lubimy?
Ogórek wywodzi się z rodziny dyniowatych. To roślina pnąca o charakterystycznych, żółtych kwiatach. Istnieje ponad 50 gatunków ogórków, z czego największą popularnością cieszy się u nas ogórek siewny (Cucumis sativus L.).
Co kryje w sobie ogórek?
Ogórek nie ma wyraźnego smaku i nie zawiera zbyt wiele składników odżywczych, więc często jest niedoceniany. Ponad 90% składu ogórka to woda. Poza tym znajdziemy w nim witaminę K, witaminę C, witaminy z grupy B, kwas foliowy oraz wapń, magnez, fosfor, potas czy żelazo. Ilość tych składników nie pozwala jednak na pokrycie dziennego zapotrzebowania. Najlepiej jeść ogórki nieobrane, gdyż to w skórce i tuż pod nią znajduje się najwięcej wartościowych substancji.
Ogórek jest także źródłem polifenoli (taniny, flawonoidy), które mają silne działanie antyoksydacyjne. Ponadto tym, co jest w nim cenne, jest błonnik. To on reguluje pracę układu pokarmowego. Z kolei zawarty w ogórku chlorofil sprzyja oczyszczaniu organizmu. Poza tym jest to warzywo niskokaloryczne o niskim indeksie i ładunku glikemicznym.
Ogórek jest polecany także w profilaktyce antynowotworowej. To za sprawą zawartych w nim kukurbitacynom, które wykazują właściwości przeciwnowotworowe. Kukurbitacyny odpowiadają też za gorzki smak tego warzywa.
Poza tym jedzenie ogórków:
- przyspiesza metabolizm,
- działa moczopędnie,
- korzystnie wpływa na ciśnienie i pracę serca (dzięki zawartości potasu),
- wspomaga usuwanie nadmiaru wody z organizmu (a dzięki temu pomaga np. w zwalczaniu obrzęków),
- obniża stężenie glukozy we krwi,
- pomaga oczyścić organizm z toksyn i zbędnych produktów przemiany materii.
Prawdziwa moc ogórków ujawnia się po ich ukiszeniu. Ogórki kiszone zawierają więcej witamin, mają też właściwości probiotyczne. Ich regularne spożywanie korzystnie wpływa zwłaszcza na trawienie i pracę jelit.
Sprawdź: Kiszonki – dlaczego warto je robić?
Ogórki nie będą wskazane dla osób, które mają stwierdzoną na nie alergię, oraz dla tych, którzy borykają się ze wzdęciami, ponieważ mogą się one nasilić.
Ogórek i pomidor – łączyć czy nie?
Złą sławę ma zawarta w ogórkach askorbinaza, czyli substancja, która niszczy witaminę C. Z tego powodu wiele osób dbających o zdrowe odżywianie obawia się łączenia ogórków i pomidorów albo papryki, np. w sałatce, gdyż mogłoby to zmniejszyć ilość witaminy C. Warto jednak wiedzieć, że działanie askorbinazy niweluje kwas. Warto więc dodać do sałatki np. sok z cytryny, kiszone produkty czy ocet jabłkowy. Nie trzeba jednak aż tak restrykcyjnie podchodzić do diety, a lepiej zadbać o obecność witaminy C w swoim jadłospisie również pod inną postacią.
Ogórek w kuchni i kosmetyce
Zupa ogórkowa, chłodnik, mizeria, koktajl, sałatka – to właśnie w tych potrawach ogórek najczęściej się pojawia. Plastry ogórka można też dodać do wody, dzięki czemu będzie jeszcze bardziej orzeźwiająca. Dużą popularnością cieszą się ogórki kiszone oraz małosolne, które są nieco krócej fermentowane i mają lekko kwaśny, ale delikatniejszy smak niż ogórki kiszone.
Przepisy na dania z ogórkami i nie tylko znajdziesz w aplikacji Pogotowie Dietetyczne.
Ogórki są też często wykorzystywane w kosmetyce. Nic dziwnego, w końcu kojąco działają na skórę, zmniejszają opuchliznę czy łagodzą podrażnienia. Na ich bazie powstają maseczki, szampony, toniki, kremy czy inne preparaty pozwalające oczyścić skórę i dbać o jej młody wygląd.
Autor
Iwona Wierzbicka
Orzeźwia, gasi pragnienie i jest popularnym dodatkiem do kanapek i sałatek – ogórek jest jednym z najchętniej spożywanych i uprawianych warzyw. Często można go spotkać w przydomowych ogródkach, a w spiżarniach półki często uginają się od jego kiszonej wersji. Za co go lubimy?
Ogórek wywodzi się z rodziny dyniowatych. To roślina pnąca o charakterystycznych, żółtych kwiatach. Istnieje ponad 50 gatunków ogórków, z czego największą popularnością cieszy się u nas ogórek siewny (Cucumis sativus L.).
Co kryje w sobie ogórek?
Ogórek nie ma wyraźnego smaku i nie zawiera zbyt wiele składników odżywczych, więc często jest niedoceniany. Ponad 90% składu ogórka to woda. Poza tym znajdziemy w nim witaminę K, witaminę C, witaminy z grupy B, kwas foliowy oraz wapń, magnez, fosfor, potas czy żelazo. Ilość tych składników nie pozwala jednak na pokrycie dziennego zapotrzebowania. Najlepiej jeść ogórki nieobrane, gdyż to w skórce i tuż pod nią znajduje się najwięcej wartościowych substancji.
Ogórek jest także źródłem polifenoli (taniny, flawonoidy), które mają silne działanie antyoksydacyjne. Ponadto tym, co jest w nim cenne, jest błonnik. To on reguluje pracę układu pokarmowego. Z kolei zawarty w ogórku chlorofil sprzyja oczyszczaniu organizmu. Poza tym jest to warzywo niskokaloryczne o niskim indeksie i ładunku glikemicznym.
Ogórek jest polecany także w profilaktyce antynowotworowej. To za sprawą zawartych w nim kukurbitacynom, które wykazują właściwości przeciwnowotworowe. Kukurbitacyny odpowiadają też za gorzki smak tego warzywa.
Poza tym jedzenie ogórków:
- przyspiesza metabolizm,
- działa moczopędnie,
- korzystnie wpływa na ciśnienie i pracę serca (dzięki zawartości potasu),
- wspomaga usuwanie nadmiaru wody z organizmu (a dzięki temu pomaga np. w zwalczaniu obrzęków),
- obniża stężenie glukozy we krwi,
- pomaga oczyścić organizm z toksyn i zbędnych produktów przemiany materii.
Prawdziwa moc ogórków ujawnia się po ich ukiszeniu. Ogórki kiszone zawierają więcej witamin, mają też właściwości probiotyczne. Ich regularne spożywanie korzystnie wpływa zwłaszcza na trawienie i pracę jelit.
Sprawdź: Kiszonki – dlaczego warto je robić?
Ogórki nie będą wskazane dla osób, które mają stwierdzoną na nie alergię, oraz dla tych, którzy borykają się ze wzdęciami, ponieważ mogą się one nasilić.
Ogórek i pomidor – łączyć czy nie?
Złą sławę ma zawarta w ogórkach askorbinaza, czyli substancja, która niszczy witaminę C. Z tego powodu wiele osób dbających o zdrowe odżywianie obawia się łączenia ogórków i pomidorów albo papryki, np. w sałatce, gdyż mogłoby to zmniejszyć ilość witaminy C. Warto jednak wiedzieć, że działanie askorbinazy niweluje kwas. Warto więc dodać do sałatki np. sok z cytryny, kiszone produkty czy ocet jabłkowy. Nie trzeba jednak aż tak restrykcyjnie podchodzić do diety, a lepiej zadbać o obecność witaminy C w swoim jadłospisie również pod inną postacią.
Ogórek w kuchni i kosmetyce
Zupa ogórkowa, chłodnik, mizeria, koktajl, sałatka – to właśnie w tych potrawach ogórek najczęściej się pojawia. Plastry ogórka można też dodać do wody, dzięki czemu będzie jeszcze bardziej orzeźwiająca. Dużą popularnością cieszą się ogórki kiszone oraz małosolne, które są nieco krócej fermentowane i mają lekko kwaśny, ale delikatniejszy smak niż ogórki kiszone.
Przepisy na dania z ogórkami i nie tylko znajdziesz w aplikacji Pogotowie Dietetyczne.
Ogórki są też często wykorzystywane w kosmetyce. Nic dziwnego, w końcu kojąco działają na skórę, zmniejszają opuchliznę czy łagodzą podrażnienia. Na ich bazie powstają maseczki, szampony, toniki, kremy czy inne preparaty pozwalające oczyścić skórę i dbać o jej młody wygląd.
Autor
Tagi
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Terapia sokami, sokoterapia – moc soków
Iwona Wierzbicka dla Magaznu Strefa Trenera, o terapii zielonymi sokami, pozytywne właściwości i potencjalne zagrożenia jakie mogą wynikać z niedopasowania roślin i warzyw indywidualnie dla pacjenta.
WIĘCEJ >Sezonowość – jak przetrwać zimę bez świeżych warzyw?
Kiszonki – zawierają korzystny kwas mlekowy, który wspomaga naszą florę bakteryjną, ułatwia trawienie oraz wspomaga odporność. Ponadto kiszonki bogate są w witaminę C oraz bardzo ważną witaminę K i B, których ilość się zwiększa pod
WIĘCEJ >Frytki z selera
Seler w roli głównej zamiast ziemniaka. Frytki można zrobić smażąc na oleju kokosowym lub smalcu gęsim, jednak najzdrowsze frytki będą kiedy wrzucimy je do piekarnika i upieczemy na blasze z małą ilością tłuszczu.
WIĘCEJ >Efekt flush – czym jest i jak go uniknąć?
Niacyna, znana również jako witamina B3, jest często stosowana w leczeniu wysokiego poziomu cholesterolu. Jednakże jej przyjmowanie w dużych dawkach może powodować tzw. „efekt flush” – zaczerwienienie i pieczenie skóry. W poniższym artykule omówimy przyczyny,…
WIĘCEJ >