To jeden z czynników, który prowadzi do wystąpienia insulinooporności. Niestety, wiele osób nawet po zdiagnozowaniu tego zaburzenia nie potrafi zerwać z pewnym nawykiem, co tylko pogłębia problem. Rada jest prosta: masz insulinooporność – nie podjadaj. Dowiedz się, dlaczego jest to ważne.
Ledwo zjesz śniadanie, a już po chwili szukasz czegoś do schrupania? A może ciągle sięgasz po różne produkty, które są uznawane za zdrowe (np. warzywa, pestki, orzechy), więc wydaje ci się, że robisz wszystko dobrze? Niestety, takie postępowanie będzie niekorzystnie wpływało na twój stan zdrowia i twoją wagę, a już szczególnie, gdy masz insulinooporność. Już nawet częste popijanie kawy czy żucie gumy nie będzie wskazane. Niestety, szybko można się o tym boleśnie przekonać.
Podjadanie a insulinooporność
Jedzenie i picie czegoś, co ma konkretny smak lub mobilizuje naszą jamę ustną do żucia, jest sygnałem dla mózgu, że rozpoczął się proces jedzenia, dlatego należy wyrzucić insulinę, bo będziemy magazynować energię (insulina jest transporterem energii do komórek).
Nadmiar cukru (glukozy) we krwi jest niebezpieczny, dlatego natura wyposażyła nas w insulinę i zdolność magazynowania nadmiaru energii w postaci tkanki tłuszczowej. Niestety w wyniku naszego stylu życia ten mechanizm obronny często zwraca się przeciwko nam samym.
Kiedy coś gryziemy lub pijemy, np. herbatę albo kawę, którą „sączymy” cały dzień, stale wytwarza się insulina. Jest ona antagonistą względem glukagonu, tj. hormonu „spalającego” tkankę tłuszczową.
U osób z zaburzoną gospodarką węglowodanowo-insulinową insulina może wytwarzać się stale, co uniemożliwia schudnięcie.
Co to w praktyce oznacza? Dieta i aktywność fizyczna nie przyniosą zamierzonych efektów albo będą one bardzo małe. Wszystko przez podjadanie, które powoduje niepotrzebne wyrzuty insuliny.
Kilka prostych rad
Zapamiętaj:
- Spożywanie pokarmów, a przede wszystkim węglowodanów, a do tego wielokrotne przegryzanie w ciągu dnia i picie napojów z cukrem podnosi poziom insuliny.
- Wzrost poziomu insuliny może być wywołany również stresem, nieprzespaną nocą, stanem zapalnym czy brakiem ekspozycji na światło słoneczne.
- Wypijanie jedynie czystej wody między posiłkami zwiększa szansę na to, że nie będziesz podjadać, bo twój poziom głodu będzie stabilny.
- W insulinooporności nie ma bezpiecznych przekąsek – każdą powinno się traktować jak posiłek!
- Zjedzenie śniadania białkowo-tłuszczowego stabilizuje gospodarkę glukozowo-insulinową, co powoduje mniejszą chęć na podjadanie między posiłkami i zmniejsza apetyt w ciągu dnia. Sprawdź e-book z przepisami na śniadania białkowo-tłuszczowe.
Chcesz wiedzieć więcej? Przeczytaj książkę „Insulinooporność. Dieta i styl życia”.
Autor
Iwona Wierzbicka
To jeden z czynników, który prowadzi do wystąpienia insulinooporności. Niestety, wiele osób nawet po zdiagnozowaniu tego zaburzenia nie potrafi zerwać z pewnym nawykiem, co tylko pogłębia problem. Rada jest prosta: masz insulinooporność – nie podjadaj. Dowiedz się, dlaczego jest to ważne.
Ledwo zjesz śniadanie, a już po chwili szukasz czegoś do schrupania? A może ciągle sięgasz po różne produkty, które są uznawane za zdrowe (np. warzywa, pestki, orzechy), więc wydaje ci się, że robisz wszystko dobrze? Niestety, takie postępowanie będzie niekorzystnie wpływało na twój stan zdrowia i twoją wagę, a już szczególnie, gdy masz insulinooporność. Już nawet częste popijanie kawy czy żucie gumy nie będzie wskazane. Niestety, szybko można się o tym boleśnie przekonać.
Podjadanie a insulinooporność
Jedzenie i picie czegoś, co ma konkretny smak lub mobilizuje naszą jamę ustną do żucia, jest sygnałem dla mózgu, że rozpoczął się proces jedzenia, dlatego należy wyrzucić insulinę, bo będziemy magazynować energię (insulina jest transporterem energii do komórek).
Nadmiar cukru (glukozy) we krwi jest niebezpieczny, dlatego natura wyposażyła nas w insulinę i zdolność magazynowania nadmiaru energii w postaci tkanki tłuszczowej. Niestety w wyniku naszego stylu życia ten mechanizm obronny często zwraca się przeciwko nam samym.
Kiedy coś gryziemy lub pijemy, np. herbatę albo kawę, którą „sączymy” cały dzień, stale wytwarza się insulina. Jest ona antagonistą względem glukagonu, tj. hormonu „spalającego” tkankę tłuszczową.
U osób z zaburzoną gospodarką węglowodanowo-insulinową insulina może wytwarzać się stale, co uniemożliwia schudnięcie.
Co to w praktyce oznacza? Dieta i aktywność fizyczna nie przyniosą zamierzonych efektów albo będą one bardzo małe. Wszystko przez podjadanie, które powoduje niepotrzebne wyrzuty insuliny.
Kilka prostych rad
Zapamiętaj:
- Spożywanie pokarmów, a przede wszystkim węglowodanów, a do tego wielokrotne przegryzanie w ciągu dnia i picie napojów z cukrem podnosi poziom insuliny.
- Wzrost poziomu insuliny może być wywołany również stresem, nieprzespaną nocą, stanem zapalnym czy brakiem ekspozycji na światło słoneczne.
- Wypijanie jedynie czystej wody między posiłkami zwiększa szansę na to, że nie będziesz podjadać, bo twój poziom głodu będzie stabilny.
- W insulinooporności nie ma bezpiecznych przekąsek – każdą powinno się traktować jak posiłek!
- Zjedzenie śniadania białkowo-tłuszczowego stabilizuje gospodarkę glukozowo-insulinową, co powoduje mniejszą chęć na podjadanie między posiłkami i zmniejsza apetyt w ciągu dnia. Sprawdź e-book z przepisami na śniadania białkowo-tłuszczowe.
Chcesz wiedzieć więcej? Przeczytaj książkę „Insulinooporność. Dieta i styl życia”.
Autor
Tagi
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Amoniak i jego wpływ na mózg – co warto wiedzieć?
Amoniak to związek chemiczny, który naturalnie występuje w organizmie człowieka. Pełni on istotną rolę, uczestnicząc w procesach metabolicznych, takich jak rozkład białek. Jednak jego nadmiar może mieć szkodliwy wpływ na zdrowie, szczególnie na mózg i…
WIĘCEJ >Czy warto robić badania?
Często spotykam się z popełnianiem pewnego zasadniczego błędu. Zapisujemy się do specjalisty dopiero wtedy, gdy przez dłuższy czas czujemy się źle. Nie chodzi tu o grypę, bo z tym we wczesnym stadium możemy sobie poradzić…
WIĘCEJ >Co wydłuża telomery?
Skracanie się telomerów to zjawisko fizjologiczne, które postępuje wraz z wiekiem. Niektóre czynniki mogą to jednak przyspieszyć, a inne – spowolnić. Sprawdź, czym są telomery i jak je wydłużyć. Telomery to struktury znajdujące się na…
WIĘCEJ >7 wskazówek na czas urlopu
Wakacje to moment, gdy albo już pakujesz się na urlop, albo zrobisz to niebawem. To czas, aby cieszyć się widokami i korzystać z ciepłych promieni słońca. Ale to właśnie wtedy pojawiają się też dylematy żywieniowe….
WIĘCEJ >