fbpx
Szukaj
open close

Najpopularniejsze odmiany jabłek   

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Tagi

Postaw mi kawę na buycoffee.to
odmiany jabłek

Są dostępne przez cały rok, smaczne i zdrowe – jabłka to jedne z najchętniej wybieranych przez nas owoców. Sprawdź, jakie odmiany jabłek są dostępne w sklepach i na bazarach.

Jabłka to źródło witamin i substancji odżywczych, takich jak:

  • witamina C,
  • witamina E,
  • witamina K,
  • witaminy z grupy B,
  • wapń,
  • żelazo,
  • potas
  • magnez,
  • sód,
  • fosfor,
  • cynk.

Jabłka to również bogate źródło błonnika pokarmowego oraz antyoksydantów. Owoce te zawierają też wiele związków fenolowych, które mają właściwości m.in. przeciwzapalne, przeciwutleniające, przeciwbakteryjne czy przeciwwirusowe.

Wiele z dobroczynnych substancji odżywczych znajduje się w skórce, dlatego dobrze jest nie obierać jabłek, ale – co ważne – należy je bardzo dobrze umyć.

Zawartość poszczególnych składników różni się między sobą w zależności m.in. od odmiany, stopnia dojrzałości czy nawet stopnia wybarwienia owoców.

Za co je cenimy te owoce? Jabłka m.in.:

  • chronią przed chorobami układu pokarmowego;
  • zapobiegają miażdżycy;
  • wspierają pracę mózgu – chronią przed pogorszeniem się pamięci;
  • oczyszczają organizm z toksyn;
  • wspomagają trawienie i odchudzanie;
  • poprawiają pracę jelit – zapobiegają zaparciom.

Jabłka mają też niski indeks glikemiczny i nie powodują szybkiego wzrostu poziomu cukru we krwi.

Odmiany jabłek

Jabłka mają różny smak i wygląd. Najpopularniejsze odmiany jabłek są zwykle bez problemu dostępne w sklepach i na bazarach. W Polsce występuje co najmniej kilkanaście odmian jabłek. Poniżej przedstawiamy te najczęściej spotykane.

Antonówka

To stara i tradycyjna odmiana o jasnożółtym kolorze i gładkiej skórce. Owoce mają kruchy i lekko kwaskowaty miąższ, który zyskuje na smaku podczas dłuższego przechowywania. Można z nich zrobić soki, przetwory czy ciasta.

Cortland

To popularna odmiana deserowa. Owoce są słodkie, soczyste i bardzo orzeźwiające. Mają zieloną skórkę z czerwonym rumieńcem.

Delikates

Te jabłka są duże, okrągłe, mają zielonożółtą skórkę z czerwonym rumieńcem. Ich miąższ jest drobnoziarnisty, kruchy, biały. Można je wykorzystać na różnorodne sposoby. Często są dostępne w sklepach i warzywniakach.

Gala

To zimowa odmiana jabłek o charakterystycznym czerwonym kolorze. To jabłka idealne do zjedzenia na surowo – są soczyste, słodkie i chrupiące. To typowe jabłka deserowe.

Golden delicious

Te owoce są średniej wielkości. Mają zielonkawożółtą skórkę, są błyszczące, aromatyczne i soczyste. Mają kremowożółty miąższ i lekko kwaskowaty smak. Sprawdzą się do przygotowania soków, kompotów, przetworów i ciast.

Gloster

Te jabłka mają ciemnoczerwoną skórkę i lekko zielonkawy, drobnoziarnisty miąższ. W smaku są słodko-kwaśne. Można je wykorzystać do sałatek i ciast albo zjeść po prostu na surowo.

Jonagold

Te jabłka potrafią być bardzo duże. Mają charakterystyczną zielonożółtą skórkę z czerwonym rumieńcem. Miąższ jest delikatnie zielonkawy, bardzo soczysty i lekko kwaskowaty. Te owoce mają wiele zastosowań w kuchni. Możesz je wykorzystać do pieczenia, gotowania, smażenia czy duszenia. Owoce nadają się też do mrożenia.

Kosztela

To owoce zwykle wcześnie zbierane, a zatem kwaśne i twarde. Można je przechowywać w chłodzie przez kilka miesięcy, aż staną się słodsze. Są idealne do przetworów. Owoce są bardzo delikatne – łatwo można je uszkodzić.

Ligol

Są kruche, soczyste i słodko-kwaśne – w sam raz do jedzenia na surowo lub do sałatek. Owoce są duże, z jaskrawoczerwonym rumieńcem, a ich skórka jest mocna i lekko tłusta.

Lobo

Są okrągłe, lekko stożkowate i spłaszczone. Mają słaby aromat i słodko-kwaśny smak. Skórka jest gładka, zielonożółta, z lekko woskowym nalotem. Owoce sprawdzą się do przyrządzania przetworów i deserów.

Malinówka

Oficjalna nazwa tej odmiany to „malinowa oberlandzka”. Owoce mają malinowy kolor z delikatnie fioletowym rumieńcem. Mają niezwykle intensywny zapach i lekko malinową nutę. Są soczyste i chrupkie. Można je wykorzystać do przygotowania soków, ciast albo schrupać na surowo.

Papierówka

Kojarzą się najczęściej z latem w babcinym ogrodzie. Są nieduże i mają charakterystyczne żółte zabarwienie oraz mało soczysty miąższ. Owoce łatwo się obijają i są nietrwałe – to owoc typowo sezonowy. Zrobisz z nich szarlotkę, konfitury czy kompot.

Paulared

Są twarde tuż po zerwaniu, ale wraz z czasem przechowywania zaczynają mięknąć. Mają delikatny woskowy nalot na skórce. Najlepiej smakują na surowo.

Rubin

Są duże, czerwone, soczyste i słodkie z lekko winną nutą – idealne do deserów. Można je długo przechowywać. Skórka jest pomarańczowa i ma lekko tłusty nalot.

Szampion

Są bardzo aromatyczne, soczyste i słodkie – ich smak jest podobny do gruszki. Można z nich zrobić soki, dżemy, przeciery, musy, konfitury. Świetnie sprawdzą się też jako zwykła przekąska. Są bardzo słodkie i aromatyczne.

Szara reneta

Te jabłka mają charakterystyczną oliwkową, matową skórkę, która często jest pokryta plamami, i jasnozielony miąższ. Można z nich zrobić szarlotkę albo chipsy. Są kwaśne i dobrze sprawdzą się do dań wytrawnych.

Mnóstwo przepisów z jabłkami w roli głównej znajdziesz w naszej aplikacji Pogotowie Dietetyczne.

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Iwona Wierzbicka

Są dostępne przez cały rok, smaczne i zdrowe – jabłka to jedne z najchętniej wybieranych przez nas owoców. Sprawdź, jakie odmiany jabłek są dostępne w sklepach i na bazarach.

Jabłka to źródło witamin i substancji odżywczych, takich jak:

  • witamina C,
  • witamina E,
  • witamina K,
  • witaminy z grupy B,
  • wapń,
  • żelazo,
  • potas
  • magnez,
  • sód,
  • fosfor,
  • cynk.

Jabłka to również bogate źródło błonnika pokarmowego oraz antyoksydantów. Owoce te zawierają też wiele związków fenolowych, które mają właściwości m.in. przeciwzapalne, przeciwutleniające, przeciwbakteryjne czy przeciwwirusowe.

Wiele z dobroczynnych substancji odżywczych znajduje się w skórce, dlatego dobrze jest nie obierać jabłek, ale – co ważne – należy je bardzo dobrze umyć.

Zawartość poszczególnych składników różni się między sobą w zależności m.in. od odmiany, stopnia dojrzałości czy nawet stopnia wybarwienia owoców.

Za co je cenimy te owoce? Jabłka m.in.:

  • chronią przed chorobami układu pokarmowego;
  • zapobiegają miażdżycy;
  • wspierają pracę mózgu – chronią przed pogorszeniem się pamięci;
  • oczyszczają organizm z toksyn;
  • wspomagają trawienie i odchudzanie;
  • poprawiają pracę jelit – zapobiegają zaparciom.

Jabłka mają też niski indeks glikemiczny i nie powodują szybkiego wzrostu poziomu cukru we krwi.

Odmiany jabłek

Jabłka mają różny smak i wygląd. Najpopularniejsze odmiany jabłek są zwykle bez problemu dostępne w sklepach i na bazarach. W Polsce występuje co najmniej kilkanaście odmian jabłek. Poniżej przedstawiamy te najczęściej spotykane.

Antonówka

To stara i tradycyjna odmiana o jasnożółtym kolorze i gładkiej skórce. Owoce mają kruchy i lekko kwaskowaty miąższ, który zyskuje na smaku podczas dłuższego przechowywania. Można z nich zrobić soki, przetwory czy ciasta.

Cortland

To popularna odmiana deserowa. Owoce są słodkie, soczyste i bardzo orzeźwiające. Mają zieloną skórkę z czerwonym rumieńcem.

Delikates

Te jabłka są duże, okrągłe, mają zielonożółtą skórkę z czerwonym rumieńcem. Ich miąższ jest drobnoziarnisty, kruchy, biały. Można je wykorzystać na różnorodne sposoby. Często są dostępne w sklepach i warzywniakach.

Gala

To zimowa odmiana jabłek o charakterystycznym czerwonym kolorze. To jabłka idealne do zjedzenia na surowo – są soczyste, słodkie i chrupiące. To typowe jabłka deserowe.

Golden delicious

Te owoce są średniej wielkości. Mają zielonkawożółtą skórkę, są błyszczące, aromatyczne i soczyste. Mają kremowożółty miąższ i lekko kwaskowaty smak. Sprawdzą się do przygotowania soków, kompotów, przetworów i ciast.

Gloster

Te jabłka mają ciemnoczerwoną skórkę i lekko zielonkawy, drobnoziarnisty miąższ. W smaku są słodko-kwaśne. Można je wykorzystać do sałatek i ciast albo zjeść po prostu na surowo.

Jonagold

Te jabłka potrafią być bardzo duże. Mają charakterystyczną zielonożółtą skórkę z czerwonym rumieńcem. Miąższ jest delikatnie zielonkawy, bardzo soczysty i lekko kwaskowaty. Te owoce mają wiele zastosowań w kuchni. Możesz je wykorzystać do pieczenia, gotowania, smażenia czy duszenia. Owoce nadają się też do mrożenia.

Kosztela

To owoce zwykle wcześnie zbierane, a zatem kwaśne i twarde. Można je przechowywać w chłodzie przez kilka miesięcy, aż staną się słodsze. Są idealne do przetworów. Owoce są bardzo delikatne – łatwo można je uszkodzić.

Ligol

Są kruche, soczyste i słodko-kwaśne – w sam raz do jedzenia na surowo lub do sałatek. Owoce są duże, z jaskrawoczerwonym rumieńcem, a ich skórka jest mocna i lekko tłusta.

Lobo

Są okrągłe, lekko stożkowate i spłaszczone. Mają słaby aromat i słodko-kwaśny smak. Skórka jest gładka, zielonożółta, z lekko woskowym nalotem. Owoce sprawdzą się do przyrządzania przetworów i deserów.

Malinówka

Oficjalna nazwa tej odmiany to „malinowa oberlandzka”. Owoce mają malinowy kolor z delikatnie fioletowym rumieńcem. Mają niezwykle intensywny zapach i lekko malinową nutę. Są soczyste i chrupkie. Można je wykorzystać do przygotowania soków, ciast albo schrupać na surowo.

Papierówka

Kojarzą się najczęściej z latem w babcinym ogrodzie. Są nieduże i mają charakterystyczne żółte zabarwienie oraz mało soczysty miąższ. Owoce łatwo się obijają i są nietrwałe – to owoc typowo sezonowy. Zrobisz z nich szarlotkę, konfitury czy kompot.

Paulared

Są twarde tuż po zerwaniu, ale wraz z czasem przechowywania zaczynają mięknąć. Mają delikatny woskowy nalot na skórce. Najlepiej smakują na surowo.

Rubin

Są duże, czerwone, soczyste i słodkie z lekko winną nutą – idealne do deserów. Można je długo przechowywać. Skórka jest pomarańczowa i ma lekko tłusty nalot.

Szampion

Są bardzo aromatyczne, soczyste i słodkie – ich smak jest podobny do gruszki. Można z nich zrobić soki, dżemy, przeciery, musy, konfitury. Świetnie sprawdzą się też jako zwykła przekąska. Są bardzo słodkie i aromatyczne.

Szara reneta

Te jabłka mają charakterystyczną oliwkową, matową skórkę, która często jest pokryta plamami, i jasnozielony miąższ. Można z nich zrobić szarlotkę albo chipsy. Są kwaśne i dobrze sprawdzą się do dań wytrawnych.

Mnóstwo przepisów z jabłkami w roli głównej znajdziesz w naszej aplikacji Pogotowie Dietetyczne.

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Autor

Iwona Wierzbicka
15 maja 2023

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

„Insulinooporność. Dieta i styl życia” – nowa książka Iwony Wierzbickiej!

W maju 2022 ukazała się nowa książka Iwony Wierzbickiej „Insulinooporność. Dieta i styl życia”. Insulinooporność może powodować szereg różnych objawów, takich jak problemy ze schudnięciem, napady głodu, senność po posiłku (zwłaszcza węglowodanowym), problemy z zajściem…

WIĘCEJ >
rośliny strączkowe, ciecierzyca, soczewica

Strączki – jeść czy nie jeść?

Sprawdź, o czym warto wiedzieć, zanim sięgniemy po strączki. Rośliny strączkowe to niekwestionowane bogate źródło białka, ale i węglowodanów. Profil aminokwasowy soi jest podobny do białka wzorcowego, jakim jest jajo kurze, zatem idealnie nadaje się…

WIĘCEJ >
jak przetrwać zimę bez świeżych warzyw, warzywa, owoce, sezonowość

Sezonowość – jak przetrwać zimę bez świeżych warzyw?

Kiszonki – zawierają korzystny kwas mlekowy, który wspomaga naszą florę bakteryjną, ułatwia trawienie oraz wspomaga odporność. Ponadto kiszonki bogate są w witaminę C oraz bardzo ważną witaminę K i B, których ilość się zwiększa pod

WIĘCEJ >
detoks

Detoks – zadbaj, by organizm sam się oczyszczał

O tym, że żywność jest kiepskiej jakości, nie trzeba specjalnie przypominać. Skoro tak jest, zadbaj o swój detoks! Jeśli chodzi o mięso, to wiadomo – zawiera antybiotyki. Z kolei rośliny to niewielkie ilości witamin i minerałów, glifosat, GMO, sztuczne nawozy, wielokrotne…

WIĘCEJ >