fbpx
Szukaj
open close

Najlepsze źródło wapnia – skorupki jaj

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Tagi

Postaw mi kawę na buycoffee.to
jaja, jajka, skorupki

Co się dzieje ze skorupkami jaj? Czy lądują w koszu? To błąd! Też tak robiłam i wyrzucałam dziennie nawet 5–10 skorupek. Sprawdź, jak można je wykorzystać.

Skorupki jaj – dlaczego lepiej ich nie wyrzucać?

  • Skorupka jaja to 5% związków organicznych i 95% związków nieorganicznych (głównie węglanu wapnia).
  • Syntetyczny węglan wapnia wykorzystywany w suplementach otrzymuje się po poddaniu obróbce wodorotlenku wapnia lub niektórych minerałów, głównie kredy.
  • Skorupki jaja kurzego zawierają sole wapnia, miedź, fluor, żelazo mangan, molibden, siarę, krzem, selen, cynk i stront.
  • Stront ma podwójne działanie: hamujące w stosunku do osteoklastów (komórek kościogubnych) i pobudzające czynności osteoblastów (komórek kościotwórczych).
  • Ilość strontu w skorupkach jaja kurzego jest optymalna dla człowieka, jeśli jest spożywana w odpowiedniej ilości. Około 3 g na dobę skorupek jaj w pełni pokrywa zapotrzebowanie na dwa ważne pierwiastki – wapń i stront.
  • Skorupki jaj prawie nie zawierają szkodliwych metali ciężkich, takich jak wanad, chrom, ołów, glin i kadm, którymi często obarczone są preparaty bogate w wapń. Tego rodzaju związki nie są odkładane w skorupkach, nawet jeśli kura karmiona jest paszą zawierającą metale ciężkie. Jest to naturalny mechanizm ochronny kury przed uszkodzeniem układu nerwowego potomstwa.
  • Skorupki jaja kurzego działają przeciwbakteryjnie, zwalczają Pseudomonas aeruginosa (pałeczka ropy błękitnej), Bacillus cereus (bakteria gram dodatnia) i Staphylococcus aureus (gronkowiec złocisty).
  • W skorupkach znajduje się również lizozym, który ma właściwości hamujące wzrost bakterii gram-dodatnich. Lizozym znajdziemy również w białku i choćby we łzach.

Przepisy na kuracje jajeczne

Nalewka z jaj

Można zrobić nalewkę z alkoholem. Taki ajerkoniak pełen jest witamin i minerałów, a nie tylko wapnia, bo przygotowuje się go z całych jaj (10 białych jaj, 3 kg cytryn, 0,7 l alkoholu, 0,7 l miodu). Przepis na nalewkę. Niestety, nie nadaje się dla dzieci i osób z insulinoopornością.

Zalecenia doktora Tombaka

Skorupki zanurzyć na 5 minut we wrzątku, pozostawić do wyschnięcia i zmielić w młynku do kawy. Jeść od 0,5 do 1 g dziennie (1 g = ok. 1/2–1/3 łyżeczki, zależy od wielkości łyżeczki). Można wymieszać z sokiem z cytryny.

Sposób Ajwen

Surowe, wiejskie jaja umyć, sparzyć przez 5 sekund. Rozbić jajo, najlepiej zjeść na surowo, skorupki wysuszyć i zmielić w młynku lub rozkruszyć moździerzem. Zalać sokiem z cytryny tak, by je przykryć (wystarczy nawet 1 cytryna, ale można użyć więcej). Zostawić na 2–3 dni w chłodnym miejscu. Cytryna wyciągnie ze skorupek wapń i sprawi, że będzie jeszcze bardziej biodostępny. Dzień przed spożyciem dodać miód (prawdziwy) i wodę, zostawić na noc, rano wypić.  

UWAGA: 1 skorupka waży 8 g, optymalna porcja to 1 g rano i 1 g wieczorem przez 30 dni dwa razy w roku. Jak podzielić sok? Sok ze zmieloną skorupką podziel na 4 kieliszki, każdy kieliszek jest na 1 dzień (zawiera 2 g skorupki). Co dwa dni przygotuj kolejną porcję, tym sposobem nie zabraknie nalewki przez 30 dni. Dzieci też mogą spożywać, ale mniejszą porcję, np. 1/2 kieliszka dziennie ze mniejszą ilością soku z cytryny.

Co z resztą skorupek?

Możesz wspomóc swojego psa czy kota, ja rozgniatam i mieszam z karmą. Można też nawozić tak swoje rośliny domowe i ogrodowe.

Szukasz przepisów na dania z jajami? Sprawdź naszego e-booka:

jajami

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Iwona Wierzbicka

Co się dzieje ze skorupkami jaj? Czy lądują w koszu? To błąd! Też tak robiłam i wyrzucałam dziennie nawet 5–10 skorupek. Sprawdź, jak można je wykorzystać.

Skorupki jaj – dlaczego lepiej ich nie wyrzucać?

  • Skorupka jaja to 5% związków organicznych i 95% związków nieorganicznych (głównie węglanu wapnia).
  • Syntetyczny węglan wapnia wykorzystywany w suplementach otrzymuje się po poddaniu obróbce wodorotlenku wapnia lub niektórych minerałów, głównie kredy.
  • Skorupki jaja kurzego zawierają sole wapnia, miedź, fluor, żelazo mangan, molibden, siarę, krzem, selen, cynk i stront.
  • Stront ma podwójne działanie: hamujące w stosunku do osteoklastów (komórek kościogubnych) i pobudzające czynności osteoblastów (komórek kościotwórczych).
  • Ilość strontu w skorupkach jaja kurzego jest optymalna dla człowieka, jeśli jest spożywana w odpowiedniej ilości. Około 3 g na dobę skorupek jaj w pełni pokrywa zapotrzebowanie na dwa ważne pierwiastki – wapń i stront.
  • Skorupki jaj prawie nie zawierają szkodliwych metali ciężkich, takich jak wanad, chrom, ołów, glin i kadm, którymi często obarczone są preparaty bogate w wapń. Tego rodzaju związki nie są odkładane w skorupkach, nawet jeśli kura karmiona jest paszą zawierającą metale ciężkie. Jest to naturalny mechanizm ochronny kury przed uszkodzeniem układu nerwowego potomstwa.
  • Skorupki jaja kurzego działają przeciwbakteryjnie, zwalczają Pseudomonas aeruginosa (pałeczka ropy błękitnej), Bacillus cereus (bakteria gram dodatnia) i Staphylococcus aureus (gronkowiec złocisty).
  • W skorupkach znajduje się również lizozym, który ma właściwości hamujące wzrost bakterii gram-dodatnich. Lizozym znajdziemy również w białku i choćby we łzach.

Przepisy na kuracje jajeczne

Nalewka z jaj

Można zrobić nalewkę z alkoholem. Taki ajerkoniak pełen jest witamin i minerałów, a nie tylko wapnia, bo przygotowuje się go z całych jaj (10 białych jaj, 3 kg cytryn, 0,7 l alkoholu, 0,7 l miodu). Przepis na nalewkę. Niestety, nie nadaje się dla dzieci i osób z insulinoopornością.

Zalecenia doktora Tombaka

Skorupki zanurzyć na 5 minut we wrzątku, pozostawić do wyschnięcia i zmielić w młynku do kawy. Jeść od 0,5 do 1 g dziennie (1 g = ok. 1/2–1/3 łyżeczki, zależy od wielkości łyżeczki). Można wymieszać z sokiem z cytryny.

Sposób Ajwen

Surowe, wiejskie jaja umyć, sparzyć przez 5 sekund. Rozbić jajo, najlepiej zjeść na surowo, skorupki wysuszyć i zmielić w młynku lub rozkruszyć moździerzem. Zalać sokiem z cytryny tak, by je przykryć (wystarczy nawet 1 cytryna, ale można użyć więcej). Zostawić na 2–3 dni w chłodnym miejscu. Cytryna wyciągnie ze skorupek wapń i sprawi, że będzie jeszcze bardziej biodostępny. Dzień przed spożyciem dodać miód (prawdziwy) i wodę, zostawić na noc, rano wypić.  

UWAGA: 1 skorupka waży 8 g, optymalna porcja to 1 g rano i 1 g wieczorem przez 30 dni dwa razy w roku. Jak podzielić sok? Sok ze zmieloną skorupką podziel na 4 kieliszki, każdy kieliszek jest na 1 dzień (zawiera 2 g skorupki). Co dwa dni przygotuj kolejną porcję, tym sposobem nie zabraknie nalewki przez 30 dni. Dzieci też mogą spożywać, ale mniejszą porcję, np. 1/2 kieliszka dziennie ze mniejszą ilością soku z cytryny.

Co z resztą skorupek?

Możesz wspomóc swojego psa czy kota, ja rozgniatam i mieszam z karmą. Można też nawozić tak swoje rośliny domowe i ogrodowe.

Szukasz przepisów na dania z jajami? Sprawdź naszego e-booka:

jajami

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Autor

Iwona Wierzbicka
24 listopada 2014

Tagi

Komentarzy: 21

  1. Sasanka 24 listopada 2014 o 23:45

    Ciekawy artykuł, ostatnio sama zaczęłam stosować skorupkoterapię. Natknęlam się też niedawno na wykład na you tube (nie podam kogo, nie pamiętam) o jajkach i dowiedziałam się ku mojemu zdziwieniu, że salmonella występuje nie tylko na skorupce, ale też wewnątrz jaja, dlatego należy jeść jajka gotowane, nie surowe. Zastanawiam się więc, czy:
    1. 5 sek moczenia we wrzątku wystarczy, aby zlikwidować salmonellę
    2. czy nie obawia się Pani salmonelli jedząc jajka na surowo (ja też niedawno nawet jadłam surowe jajka, ale po wykładzie zwątpiłam)
    3. czemu tak duża różnica czasowa – Tombak poleca 5 min, Pani 5 sek.

    • Iwona 24 listopada 2014 o 23:52

      Ja z kolei w innych źródłach czytałam, że aby zabić salmonellę wystarczy dosłownie 3 sek. Pierwszy raz słyszę o salmonelli wewnątrz. Myślę, że to nie prawda, chyba sianie postrachu. Od roku jem codziennie jaja. Szczerze mówiąc nawet ich nie myję 🙂 tutaj o tym opowiadam: https://www.ajwendieta.pl/blog/kulinaria/ajwen-vlog-kuchnia-5/ Natomiast do nalewki czy wymaczania w cytrynie już myje i lekko wyparzam, nie mam ochoty na rozmoczone kupy 😛

      • Mniszka Brudnica 7 kwietnia 2015 o 12:28

        Salmonella niszczy się już w temp.80 st.C.Gotowanie skorup pogarsza ich
        przyswajalność, w dodatku lepiej nie gotować skorup przeznaczonych do
        spożycia w soli, bo podobno skorupki jednak trochę też wtedy ją
        wchłaniają.Dzienna dawka dla ludzi wapnia jest od 800 mg -1300 mg czyli
        ok.max 2 łyżeczki skorup dziennie,jeśli chcemy zaspokoić podaż na wapń
        samymi skorupkami.

        • piotr 10 listopada 2015 o 18:47

          Witam !
          Czemu robimy suplementacje dwa razy w roku po 30 dni ? nie lepiej dostarczać częściej w mniejszych ilościach ? z góry dzięki za pomoc

      • L 10 maja 2015 o 21:49

        Bakterie Salmonelli i Campylobacter są niestety w środku jaja jeśli kura nioska była zakażona tą bakterią. Wiadomo, ze to szok dla wielu, bo mechanizm obronny jaja jest dość silny zawiera wszystko co może aby chronić zycie ptaka. Spożywanie jaj i mięsa na surowo jest sporym ryzykiem. Bakterie są dość szybko niszczone w temp. ale 5s to nie jest. Nie wszystkie szczepy Salmonelli są tak samo zjadliwe. Zalecam ostrożność. Jaja na surowo dla zdrowych dorosłych ze sprawdzonych żródeł ogranicza ryzyko. Ja się nie odważę

  2. Gośka 1 grudnia 2014 o 09:45

    Bardzo ciekawy artykuł. Oba przepisy super. Dziękuję. Ale jaki „termin” do spożycia te jeszcze nie zmielone i jak szybko trzeba zużyć już sproszkowane. Jednym słowem czy można zbierać i zmielić hurtowo czy trzeba zrobić to od razu. Gdzieś czytałam że po zmieleniu trzeba wykorzystać przez bodajże 5 czy 6 dni. Jak to jest?

    • Iwona 2 grudnia 2014 o 12:31

      Lepiej nie zbierać i robić na bieżąco, jajo jest świeże do póki całe, jak rozbijemy, na pewno zaczynają się dziać procesy destruktywne. Niemniej jednak minerały są dość stabilne. Tą nalewkę z alkoholem ostatnią spożyłam w październiku, a robiłam latem i wciąż była pyszna, te z cytryną robię i spożywam na bieżąco.

  3. Justa 22 marca 2015 o 10:34

    Czy skorupki jaj nie szkodzą czasem nerkom? Mam kamienice nerkową a bardzo bym chciała spróbować skorupek na włosy i łamliwe paznokcie.

    • Iwona Wierzbicka 22 marca 2015 o 11:05

      Bardzo ważna jest suplementacja witaminą K2 (MK7) i D3 by faktycznie unikać zwapnień i usuwać już istniejące, do tego większa podaż płynów.

    • Cynamonowa 14 kwietnia 2015 o 21:23

      Kamienie nerkowe to zwapnienie nerek, nie stosowałabym dodatkowych suplementacji wapniem! Poszukaj w internecie artykuł „boraksowa konspiracja”, znajdziesz dla siebie trochę wartościowych informacji.

  4. Cynamonowa 14 kwietnia 2015 o 21:25

    Surowe żółtko jaja jest super ale surowego białka jaja nie powinno się spożywać bo wypłukuje z organizmu wit B. Gotowane białko jajka jest już ok i nie ma takich właściwości.

  5. Mirka 22 kwietnia 2015 o 09:23

    czy to muszą być tylko skorupki z jaj wiejskich?

  6. aaa 20 października 2015 o 14:56

    witam
    moje pytanie brzmi ile trzeba dodac miodu i wody do tego i czy trzeba to pic z skorupkami czy sam sok w tym artykule SPOSÓB AJWEN
    SPOSÓB AJWEN – surowe, wiejskie jaja umyć z kup, sparzyć przez 5sek. Rozbić jajo, najlepiej zjeść na surowo,
    skorupki wysuszyć i zmielić w młynku lub rozkruszyć moździerzem, zalać
    sokiem z cytryny tak by je przykryć więc wystarczy nawet 1 cytryna, ale
    można użyć więcej. Zostawić na 2-3 dni w chłodnym. Cytryna wyciągnie
    wapń ze skorupek i sprawi, że będzie jeszcze bardziej biodostępny. Dzień
    przed spożyciem dodać miód (prawdziwy) i wodę, zostawić na noc, rano
    wypić. UWAGA: 1 skorupka waży 8g, optymalna porcja to 1g rano i 1g wieczorem przez 30 dni dwa razy w roku. Jak podzielić sok? sok
    ze zmieloną skorupką podziel na 4 kieliszki, każdy kieliszek jest na 1
    dzień (zawiera 2 g skorupki). Co dwa dni przygotuj kolejną porcję, tym
    sposobem nie zabraknie nalewki przez 30 dni. Dzieci też mogą spożywać,
    ale mniejszą porcję, np. 1/2 kieliszka dziennie z mniejszą ilością soku z
    cytryny. –

  7. HellOfIgnorants 20 października 2015 o 16:56

    Należy pamiętać że bardzo istotny dla mocnych kości jest MAGNEZ, a wapń u dorosłego człowieka nie jest tak istotny jak magnez! Oczywiście w pewnych niewielkich ilościach jest potrzebny, ale im człowiek starszy tym więcej magnezu a mniej wapnia powinien spożywać. Nadmiar wapnia może prowadzić do chorób typu demencja czy alzheimer w starszym wieku. W dodatku wapń utrudnia wchłanianie magnezu. Więc jeśli przyjmujecie magnez nie przyjmujcie w tym samym czasie wapnia.

  8. rafik OLECHNO 21 października 2015 o 17:29

    to ktos powie ile dodać tego miodu i wody

  9. aaa 21 października 2015 o 17:30

    ??

  10. Maria Zasada 28 lutego 2016 o 19:03

    wapń powinno się przyjmować razem z witamina D3 i K2, bo pomagają wbudowywać wapń do kości. Kupiłam ostatnio d-vitum forte i K2-vitum forte. lepiej teraz o siebie dbać niż potem walczyć z osteoporozą lub miażdzycą

  11. wojtekfriska 22 czerwca 2020 o 18:34

    Czy w tym sposobie Ajwen należy odsączyć/oddzielić sok z cytryny od zmielonych skorupek czy po prostu jemy tą papkę łącznie? Prośba o info.Pozdrawiam

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Homocysteina

Homocysteina – cichy zabójca

Homocysteina (hcy) to niebezpieczny aminokwas, którego wysoki poziom przyczynia się do miażdżycy i zawałów serca. To tykająca bomba, cichy zabójca. Homocysteina znana jest od wielu lat, ale wciąż przez wielu lekarzy i diagnostów nie jest…

WIĘCEJ >

Kwasy tłuszczowe. Nie bój się boczku i jaj!

Kwasy tłuszczowe (tłuszcze) – w uproszczeniu – dzielą się na nasycone i nienasycone (jednonienasycone – omega-9 i wielonienasycone – omega-3 i omega-6, nazywane niezbędnymi nienasyconymi). W tym miejscu mogłabym od razu napisać, że kwasy tłuszczowe…

WIĘCEJ >
kobieta

Badania dla kobiet – jakie warto zrobić?

Badacie się co roku, co dwa lata, a może wcale? Często wydajemy pieniądze na nowe ubrania, kolację w restauracji, kino z popcornem i colą. A co z ciałem? Szkoda pieniędzy. Sprawdź, jakie badania dla kobiet warto…

WIĘCEJ >

Praca z ludźmi jest piękna i trudna

Praca z ludźmi to najtrudniejsza ze wszystkich prac. Daje radość i smutki. Wymaga siły, empatii, zrozumienia, wyrozumiałości dla czyichś frustracji, którymi często jestem obrzucana. Czasami trzeba pogłaskać, czasami dać przysłowiowego kopa w tyłek, czasami tylko…

WIĘCEJ >