Dieta karniwora wzbudza wiele kontrowersji. Dowiedz się, na czym ona polega i w czym może pomóc.
Dieta karniwora (ang. carnivore diet), znana również jako „dieta mięsna”, to restrykcyjny sposób odżywiania, który polega na jedzeniu wyłącznie produktów odzwierzęcych. Twórcą tej diety jest doktor Shawn Baker, chirurg, ortopeda i sportowiec.
Co jeść na diecie karniwora?
Na tej diecie można jeść tylko:
- mięso (wszystkie rodzaje),
- jaja,
- ryby i owoce morza,
- tłuszcze zwierzęce (smalec, łój, masło, masło ghee),
- nabiał (z dobrego źródła, niepasteryzowany, nie UHT).
Do picia poleca się wodę i buliony.
Jeśli komuś służą, co jakiś czas na talerzu mogą pojawiać się rośliny liściaste i bardzo dojrzałe owoce (ale rzadko). Całkowicie rezygnuje się jednak ze zbóż (makarony, kasze, pieczywo, płatki itd.), orzechów, nasion, słodyczy czy olejów roślinnych. Podstawą tej diety są białka i tłuszcze.
Czym dieta karniwora różni się od diety ketogenicznej?
Dieta ketogeniczna znaczenie ogranicza spożywanie węglowodanów, ale w przeciwieństwie do diety karniwora nie wyklucza ich całkowicie.
Co daje ta dieta?
Przejście na tę dietę wiąże się z takimi zaletami, jak utrata wagi, poprawa stanu skóry, poprawa funkcji mózgu (np. lepsza koncentracja, brak mgły mózgowej), zmniejszenie stanów zapalnych, lepsze samopoczucie, wyregulowanie gospodarki cukrowej.
Podstawą tej diety jest białko, więc można zauważyć też zwiększenie uczucia sytości i zmniejszenie apetytu (białko trawi się wolniej niż pozostałe makroskładniki).
Na co warto zwrócić uwagę?
Co jest istotne podczas stosowania tej diety? Bardzo ważne jest zwrócenie uwagi na jakość spożywanych produktów. Zaleca się unikanie żywności przetworzonej. Dobrym pomysłem będzie kupowanie mięsa i innych produktów odzwierzęcych w sprawdzonych miejscach, np. ekogospodarstwach.
W tej diecie obróbka termiczna powinna być zminimalizowana.
Produkty mięsne powinno się zjadać w całości, czyli należy zjadać podroby, mięśnie, tłuszcz, kości (jako podstawa gotowania bulionu).
Przeciwnicy tej diety podkreślają, że naraża ona na niedobory i pozbawia błonnika, więc nie jest dobra dla jelit. W praktyce nierzadko jednak okazuje się, że wiele osób borykających się z chorobami jelit odczuwa ulgę po przejściu na tę dietę.
Ponieważ jednak jest to dieta mocno restrykcyjna, warto wprowadzać ją stopniowo pod okiem dietetyka klinicznego.
Autor
Iwona Wierzbicka
Dieta karniwora wzbudza wiele kontrowersji. Dowiedz się, na czym ona polega i w czym może pomóc.
Dieta karniwora (ang. carnivore diet), znana również jako „dieta mięsna”, to restrykcyjny sposób odżywiania, który polega na jedzeniu wyłącznie produktów odzwierzęcych. Twórcą tej diety jest doktor Shawn Baker, chirurg, ortopeda i sportowiec.
Co jeść na diecie karniwora?
Na tej diecie można jeść tylko:
- mięso (wszystkie rodzaje),
- jaja,
- ryby i owoce morza,
- tłuszcze zwierzęce (smalec, łój, masło, masło ghee),
- nabiał (z dobrego źródła, niepasteryzowany, nie UHT).
Do picia poleca się wodę i buliony.
Jeśli komuś służą, co jakiś czas na talerzu mogą pojawiać się rośliny liściaste i bardzo dojrzałe owoce (ale rzadko). Całkowicie rezygnuje się jednak ze zbóż (makarony, kasze, pieczywo, płatki itd.), orzechów, nasion, słodyczy czy olejów roślinnych. Podstawą tej diety są białka i tłuszcze.
Czym dieta karniwora różni się od diety ketogenicznej?
Dieta ketogeniczna znaczenie ogranicza spożywanie węglowodanów, ale w przeciwieństwie do diety karniwora nie wyklucza ich całkowicie.
Co daje ta dieta?
Przejście na tę dietę wiąże się z takimi zaletami, jak utrata wagi, poprawa stanu skóry, poprawa funkcji mózgu (np. lepsza koncentracja, brak mgły mózgowej), zmniejszenie stanów zapalnych, lepsze samopoczucie, wyregulowanie gospodarki cukrowej.
Podstawą tej diety jest białko, więc można zauważyć też zwiększenie uczucia sytości i zmniejszenie apetytu (białko trawi się wolniej niż pozostałe makroskładniki).
Na co warto zwrócić uwagę?
Co jest istotne podczas stosowania tej diety? Bardzo ważne jest zwrócenie uwagi na jakość spożywanych produktów. Zaleca się unikanie żywności przetworzonej. Dobrym pomysłem będzie kupowanie mięsa i innych produktów odzwierzęcych w sprawdzonych miejscach, np. ekogospodarstwach.
W tej diecie obróbka termiczna powinna być zminimalizowana.
Produkty mięsne powinno się zjadać w całości, czyli należy zjadać podroby, mięśnie, tłuszcz, kości (jako podstawa gotowania bulionu).
Przeciwnicy tej diety podkreślają, że naraża ona na niedobory i pozbawia błonnika, więc nie jest dobra dla jelit. W praktyce nierzadko jednak okazuje się, że wiele osób borykających się z chorobami jelit odczuwa ulgę po przejściu na tę dietę.
Ponieważ jednak jest to dieta mocno restrykcyjna, warto wprowadzać ją stopniowo pod okiem dietetyka klinicznego.
Autor
Tagi
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Batat, maniok i ziemniak – porównanie
Ziemniak - najmniej kaloryczny i najmniej zasobny w węglowodany, zatem niesłusznie się go osoby odchudzające boją. Ma o połowę mniej węglowodanów niż maniok. Ma najmniej celulozy i skrobi przez co może być najlepiej tolerowany jeśli
WIĘCEJ >Oliwa z oliwek leczy stany zapalne
W oliwie jest mnóstwo składników, które możemy nazwać prozdrowotnymi. Sprawdź, dlaczego warto po nią sięgać. Często czytamy, że naukowcy odkryli coś nowego w składzie oliwy. Nie mamy pewności, jak działają jej poszczególne składniki, ale wiemy,…
WIĘCEJ >Czy produkty bezglutenowe są zdrowe?
Osoby, które z przyczyn zdrowotnych muszą wyeliminować gluten ze swojej diety, mogą znaleźć w sklepach różne produkty bezglutenowe. Producenci wychodzą naprzeciw konsumentom i tworzą zamienniki żywności przeznaczone dla chorujących na celiakię lub borykających się z nadwrażliwością…
WIĘCEJ >Jak skutecznie schudnąć bez liczenia kalorii? 8 prostych zasad
Liczysz kalorie, starasz się zdrowo odżywiać, ćwiczysz kilka razy w tygodniu, a waga ani drgnie? Sprawdź, jak skutecznie schudnąć dzięki wprowadzeniu kilku prostych zasad. 1. Śpij 8 godzin dziennie Badania pokazują, że osoby śpiące mniej…
WIĘCEJ >