Morsowanie ma korzystny wpływ nie tylko na zdrowie, lecz także na urodę. Dlaczego warto morsować? Przedstawiamy 8 głównych powodów.
1. Zwiększenie odporności
Morsowanie to jedna ze skuteczniejszych metod naturalnego wzmacniania organizmu. Wspiera układ odpornościowy (obniża poziom cytokin prozapalnych) oraz zmniejsza stany zapalne, czyli może być pomocne w chorobach autoimmunologicznych. Osoby regularnie morsujące zapadają na choroby układu oddechowego o 40% rzadziej i ogólnie mniej chorują (lub wcale) w porównaniu z tymi, które tego nie robią.
Sprawdź: Wzmocnij odporność organizmu
2. Poprawa termoregulacji
Na skutek morsowania poprawia się odporność na niskie temperatury. Zauważają to szczególne „zmarzluchy”, które nagle przestają marznąć i jest im po prostu cieplej.
Sprawdź jeszcze: Dlaczego ciągle jest mi zimno?
3. Wpływ na metabolizm, pomoc w odchudzaniu
Dzięki morsowaniu poprawia się wrażliwość insulinowa, a także wrażliwość leptynowa, dzięki czemu pojawia się większe uczucie sytości. Poza tym morsowanie może wspomagać powstawanie brunatnej tkanki tłuszczowej (BAT) oraz uruchamiać beżowienie białej tkanki tłuszczowej. A do tego zwiększa metabolizm i powoduje zmniejszenie ochoty na węglowodany.
Regularne morsowanie może spowodować utratę kilku kilogramów w trakcie sezonu (oczywiście, jeśli stosowana jest też odpowiednia dieta).
4. Pozytywny wpływ na tarczycę
Morsowanie pobudza przysadkę, zwiększa wydzielanie hormonów tarczycy, a przede wszystkim poprawia konwersję T4 do T3.
5. Ujędrnienie skóry, zmniejszenie cellulitu
Dzięki temu, że morsowanie wpływa na krążenie i ukrwienie skóry, to poprawia również jej wygląd – staje się bardziej ujędrniona i wygładzona.
6. Wydzielanie endorfin
Morsowanie powoduje wydzielanie m.in. beta-endorfiny i dopaminy, co objawia się tym, że po wyjściu z wody wyraźnie odczuwana jest euforia. Poza tym dopamina wpływa na pozytywne nastawienie oraz większą motywację do działania. Morsowanie korzystnie działa na nastrój i pozwala pozbyć się „zimowej chandry” (spowodowanej brakiem słońca). Osoby regularnie morsujące mają lepsze samopoczucie.
7. Pozytywny wpływ na stawy i kości
Regularne morsowanie wpływa pozytywnie na kondycję stawów i kości, zmniejsza też dolegliwości bólowe.
8. Poprawa wydolności układu sercowo-naczyniowego
W czasie morsowania gwałtownie kurczą się powierzchniowe naczynia krwionośne. Po wyjściu z wody następuje silne ukrwienie skóry, a także mięśni. Dzięki temu dochodzi do dotlenienia, odżywienia i regeneracji wszystkich tkanek, ponadto poprawia się wydolność organizmu.
To może cię zainteresować:
Autor
Joanna Zawadzka
Morsowanie ma korzystny wpływ nie tylko na zdrowie, lecz także na urodę. Dlaczego warto morsować? Przedstawiamy 8 głównych powodów.
1. Zwiększenie odporności
Morsowanie to jedna ze skuteczniejszych metod naturalnego wzmacniania organizmu. Wspiera układ odpornościowy (obniża poziom cytokin prozapalnych) oraz zmniejsza stany zapalne, czyli może być pomocne w chorobach autoimmunologicznych. Osoby regularnie morsujące zapadają na choroby układu oddechowego o 40% rzadziej i ogólnie mniej chorują (lub wcale) w porównaniu z tymi, które tego nie robią.
Sprawdź: Wzmocnij odporność organizmu
2. Poprawa termoregulacji
Na skutek morsowania poprawia się odporność na niskie temperatury. Zauważają to szczególne „zmarzluchy”, które nagle przestają marznąć i jest im po prostu cieplej.
Sprawdź jeszcze: Dlaczego ciągle jest mi zimno?
3. Wpływ na metabolizm, pomoc w odchudzaniu
Dzięki morsowaniu poprawia się wrażliwość insulinowa, a także wrażliwość leptynowa, dzięki czemu pojawia się większe uczucie sytości. Poza tym morsowanie może wspomagać powstawanie brunatnej tkanki tłuszczowej (BAT) oraz uruchamiać beżowienie białej tkanki tłuszczowej. A do tego zwiększa metabolizm i powoduje zmniejszenie ochoty na węglowodany.
Regularne morsowanie może spowodować utratę kilku kilogramów w trakcie sezonu (oczywiście, jeśli stosowana jest też odpowiednia dieta).
4. Pozytywny wpływ na tarczycę
Morsowanie pobudza przysadkę, zwiększa wydzielanie hormonów tarczycy, a przede wszystkim poprawia konwersję T4 do T3.
5. Ujędrnienie skóry, zmniejszenie cellulitu
Dzięki temu, że morsowanie wpływa na krążenie i ukrwienie skóry, to poprawia również jej wygląd – staje się bardziej ujędrniona i wygładzona.
6. Wydzielanie endorfin
Morsowanie powoduje wydzielanie m.in. beta-endorfiny i dopaminy, co objawia się tym, że po wyjściu z wody wyraźnie odczuwana jest euforia. Poza tym dopamina wpływa na pozytywne nastawienie oraz większą motywację do działania. Morsowanie korzystnie działa na nastrój i pozwala pozbyć się „zimowej chandry” (spowodowanej brakiem słońca). Osoby regularnie morsujące mają lepsze samopoczucie.
7. Pozytywny wpływ na stawy i kości
Regularne morsowanie wpływa pozytywnie na kondycję stawów i kości, zmniejsza też dolegliwości bólowe.
8. Poprawa wydolności układu sercowo-naczyniowego
W czasie morsowania gwałtownie kurczą się powierzchniowe naczynia krwionośne. Po wyjściu z wody następuje silne ukrwienie skóry, a także mięśni. Dzięki temu dochodzi do dotlenienia, odżywienia i regeneracji wszystkich tkanek, ponadto poprawia się wydolność organizmu.
To może cię zainteresować:
Autor
Tagi
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Choroba Gravesa–Basedowa – co robić?
Choroba Gravesa–Basedowa to choroba autoimmunologiczna, czyli układu immunologicznego, a nie tarczycy samej w sobie. Przejawia się tym, że nieprawidłowo działający układ odpornościowy atakuje tarczycę. W tym przypadku jest ona pobudzana do nadmiernej produkcji hormonów. Przyczyny…
WIĘCEJ >Po co nam cholesterol? Sprawdź, co trzeba o nim wiedzieć
Po co nam cholesterol, jakie powinny być prawidłowe wyniki krwi i czego unikać, by były w normie – sprawdź, co warto wiedzieć na temat cholesterolu. Cholesterol to związek chemiczny należący do steroli. Jest niezbędny do…
WIĘCEJ >Dlaczego warto jeść sezonowo?
Sezonowość polega na jedzeniu produktów wtedy, kiedy naturalnie rosną one w naszym otoczeniu, w naszej strefie geograficznej. Sprawdź, dlaczego warto jeść sezonowo. Temat dotyczy głównie warzyw i owoców, ale nie tylko. Sezonowe owoce i warzywa…
WIĘCEJ >Krzywa glukozowo-insulinowa – co warto wiedzieć?
Krzywa glukozowo-insulinowa to oznaczenie poziomu glukozy i insuliny w co najmniej trzech punktach: na czczo, po godzinie i po dwóch godzinach od wypicia 75 g roztworu glukozy. Sprawdź, co warto wiedzieć na temat tego badania….
WIĘCEJ >