fbpx
Szukaj
open close

MMC, czyli dlaczego lepiej nie podjadać

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Tagi

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Wędrujący kompleks mioelektryczny (MMC, tzw. miotła jelitowa)

Zachowanie odpowiednich odstępów pomiędzy posiłkami to podstawa, by kompleks MMC mógł działać sprawnie. Dowiedz się, dlaczego jest to ważne.

Wędrujący kompleks mioelektryczny (MMC, tzw. miotła jelitowa) to ważny element układu pokarmowego, który odpowiada za ruchy perystaltyczne w jelitach. MMC jest szczególnie aktywny w okresach między posiłkami, gdy przewód pokarmowy jest głównie pusty. Jest to rodzaj fal elektromiograficznych (EMG), które można zaobserwować na elektromiogramie (badanie aktywności mięśni) jelita cienkiego.

MMC czyści przewód pokarmowy – usuwa niestrawione resztki pokarmowe i bakterie, a następnie ewakuuje je z jelita cienkiego przez jelito grube. Kompleks mioelektryczny jest najbardziej aktywny w jelicie cienkim właśnie po to, żeby zaprowadzić porządek, czyli usunąć to, co zbędne, i co może sprzyjać nadmiernemu przerostowi bakterii.

MMC – jak działa?

Działanie kompleks mioelektrycznego dzieli się na trzy fazy:

  1. Faza I (faza spoczynkowa) – trwa kilka minut i charakteryzuje się niską aktywnością perystaltyczną. W tym okresie mięśnie przewodu pokarmowego są relatywnie spokojne.
  2. Faza II (faza wzrastającej aktywności) – trwa około 15–45 minut i charakteryzuje się wzrostem częstotliwości i intensywności skurczów mięśniowych. To właśnie w tej fazie zachodzi usuwanie resztek pokarmowych i bakterii z jelita.
  3. Faza III (faza spadającej aktywności) – trwa około 5–15 minut i jest to okres powrotu do spoczynku.

Po zakończeniu fazy III zaczyna się kolejna faza I.

Aktywność tego kompleksu włącza się mniej więcej 90 minut po jedzeniu. Dlatego w przypadku osób, które borykają się z problemami gastrycznymi, bardzo ważne jest zachowanie odpowiednich odstępów między posiłkami. Powinny one wynosić minimum 3 godziny i warto stopniowo je wydłużać. Jeżeli są one zbyt krótkie albo często podjadamy, to dochodzi do zaburzenia aktywności tego kompleksu. Niestety może to skutkować pogorszeniem stanu zdrowia.

Co zaburza działanie MMC?

Jeśli działanie tego kompleksu jest zaburzone, to pokarm może dłużej zalegać w żołądku i jelicie cienkim, co może powodować uczucie ciężkości i przyczyniać się do przerostu bakteryjnego SIBO, a także innych problemów z układem pokarmowym, takich jak zaparcia, zgaga, refluks kwasu żołądkowego czy zespół jelita drażliwego. Zanieczyszczenie jelit sprzyja rozwojowi bakterii.

Przyczyny zaburzeń MMC mogą być różnorodne. To niektóre z czynników, które mogą je wywoływać:

  • stres,
  • nieprawidłowa dieta (uboga w błonnik i bogata w przetworzone i wysokokaloryczne jedzenie może prowadzić do zaburzeń perystaltyki jelitowej),
  • leki (niektóre środki, zwłaszcza przeciwbólowe opioidy, mogą hamować aktywność MMC),
  • choroby przewodu pokarmowego (takie jak zapalenie jelita grubego czy choroba Leśniowskiego–Crohna),
  • zmiany hormonalne (hormony mogą wpływać na aktywność MMC).

Istotne są również nasze nawyki. Kompleks ten aktywuje się regularnie w ciągu dnia i w nocy, kiedy nie jemy, czyli nie wtedy, gdy mamy pełny żołądek i idziemy spać. W takiej sytuacji organizm musi ciężko pracować zamiast skupić się na czyszczeniu i regeneracji. Dlatego najlepiej zjeść ostatni posiłek na około 3 godziny sprzed snem. Dzięki temu organizm będzie mógł odpoczywać, a melatonina aktywuje kompleks MMC.

Jak wspomóc działanie MMC?

Zachowanie odpowiednich odstępów pomiędzy posiłkami to podstawa, by kompleks MMC mógł działać sprawnie. Minimum to 3 godziny między jednym posiłkiem a drugim.

Aby wspomóc działanie MMC można też podjąć następujące kroki:

  • stosuj odpowiednią dietę (unikaj nadmiernie przetworzonych pokarmów),
  • jedz regularnie,
  • unikaj podjadania,
  • stosuj techniki relaksacyjne, by radzić sobie ze stresem,
  • dbaj o swój rytm dobowy i jakość snu,
  • unikaj alkoholu (negatywnie wpływa na funkcje jelit),
  • dbaj o regularną aktywność.

Jeśli masz problemy związane z pracą układu pokarmowego, pomoże ci dietetyk kliniczny.

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

To może cię zainteresować:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Iwona Wierzbicka

Zachowanie odpowiednich odstępów pomiędzy posiłkami to podstawa, by kompleks MMC mógł działać sprawnie. Dowiedz się, dlaczego jest to ważne.

Wędrujący kompleks mioelektryczny (MMC, tzw. miotła jelitowa) to ważny element układu pokarmowego, który odpowiada za ruchy perystaltyczne w jelitach. MMC jest szczególnie aktywny w okresach między posiłkami, gdy przewód pokarmowy jest głównie pusty. Jest to rodzaj fal elektromiograficznych (EMG), które można zaobserwować na elektromiogramie (badanie aktywności mięśni) jelita cienkiego.

MMC czyści przewód pokarmowy – usuwa niestrawione resztki pokarmowe i bakterie, a następnie ewakuuje je z jelita cienkiego przez jelito grube. Kompleks mioelektryczny jest najbardziej aktywny w jelicie cienkim właśnie po to, żeby zaprowadzić porządek, czyli usunąć to, co zbędne, i co może sprzyjać nadmiernemu przerostowi bakterii.

MMC – jak działa?

Działanie kompleks mioelektrycznego dzieli się na trzy fazy:

  1. Faza I (faza spoczynkowa) – trwa kilka minut i charakteryzuje się niską aktywnością perystaltyczną. W tym okresie mięśnie przewodu pokarmowego są relatywnie spokojne.
  2. Faza II (faza wzrastającej aktywności) – trwa około 15–45 minut i charakteryzuje się wzrostem częstotliwości i intensywności skurczów mięśniowych. To właśnie w tej fazie zachodzi usuwanie resztek pokarmowych i bakterii z jelita.
  3. Faza III (faza spadającej aktywności) – trwa około 5–15 minut i jest to okres powrotu do spoczynku.

Po zakończeniu fazy III zaczyna się kolejna faza I.

Aktywność tego kompleksu włącza się mniej więcej 90 minut po jedzeniu. Dlatego w przypadku osób, które borykają się z problemami gastrycznymi, bardzo ważne jest zachowanie odpowiednich odstępów między posiłkami. Powinny one wynosić minimum 3 godziny i warto stopniowo je wydłużać. Jeżeli są one zbyt krótkie albo często podjadamy, to dochodzi do zaburzenia aktywności tego kompleksu. Niestety może to skutkować pogorszeniem stanu zdrowia.

Co zaburza działanie MMC?

Jeśli działanie tego kompleksu jest zaburzone, to pokarm może dłużej zalegać w żołądku i jelicie cienkim, co może powodować uczucie ciężkości i przyczyniać się do przerostu bakteryjnego SIBO, a także innych problemów z układem pokarmowym, takich jak zaparcia, zgaga, refluks kwasu żołądkowego czy zespół jelita drażliwego. Zanieczyszczenie jelit sprzyja rozwojowi bakterii.

Przyczyny zaburzeń MMC mogą być różnorodne. To niektóre z czynników, które mogą je wywoływać:

  • stres,
  • nieprawidłowa dieta (uboga w błonnik i bogata w przetworzone i wysokokaloryczne jedzenie może prowadzić do zaburzeń perystaltyki jelitowej),
  • leki (niektóre środki, zwłaszcza przeciwbólowe opioidy, mogą hamować aktywność MMC),
  • choroby przewodu pokarmowego (takie jak zapalenie jelita grubego czy choroba Leśniowskiego–Crohna),
  • zmiany hormonalne (hormony mogą wpływać na aktywność MMC).

Istotne są również nasze nawyki. Kompleks ten aktywuje się regularnie w ciągu dnia i w nocy, kiedy nie jemy, czyli nie wtedy, gdy mamy pełny żołądek i idziemy spać. W takiej sytuacji organizm musi ciężko pracować zamiast skupić się na czyszczeniu i regeneracji. Dlatego najlepiej zjeść ostatni posiłek na około 3 godziny sprzed snem. Dzięki temu organizm będzie mógł odpoczywać, a melatonina aktywuje kompleks MMC.

Jak wspomóc działanie MMC?

Zachowanie odpowiednich odstępów pomiędzy posiłkami to podstawa, by kompleks MMC mógł działać sprawnie. Minimum to 3 godziny między jednym posiłkiem a drugim.

Aby wspomóc działanie MMC można też podjąć następujące kroki:

  • stosuj odpowiednią dietę (unikaj nadmiernie przetworzonych pokarmów),
  • jedz regularnie,
  • unikaj podjadania,
  • stosuj techniki relaksacyjne, by radzić sobie ze stresem,
  • dbaj o swój rytm dobowy i jakość snu,
  • unikaj alkoholu (negatywnie wpływa na funkcje jelit),
  • dbaj o regularną aktywność.

Jeśli masz problemy związane z pracą układu pokarmowego, pomoże ci dietetyk kliniczny.

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

To może cię zainteresować:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Autor

Iwona Wierzbicka
29 września 2023

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Dieta niskowęglowodanowa – dla kogo będzie odpowiednia?

Dieta niskowęglowodanowa polega na znacznym ograniczeniu ilości węglowodanów w codziennym jadłospisie. Zgodnie z założeniami tej diety można spożywać od 50 g do 150 g węglowodanów. Taki sposób żywienia będzie korzystny dla tych, którzy borykają się…

WIĘCEJ >
hiperhomocysteinemia

Hiperhomocysteinemia (HHcy) – jak sobie pomóc?

Do czego może prowadzić wysokie stężenie homocysteiny we krwi i jak skutecznie można temu zapobiegać? Co się może stać, jeśli to zbagatelizujemy? Dowiedz się, do jakich problemów zdrowotnych prowadzi hiperhomocysteinemia. Hiperhomocysteinemia (HHcy) oznacza podwyższony poziom…

WIĘCEJ >
orzechy włoskie

Dlaczego warto jeść orzechy włoskie?

Orzechy włoskie są bogatym źródłem wielu składników odżywczych. Sprawdź, dlaczego warto po nie sięgać. Orzechy włoskie są źródłem: Według tabel wartości odżywczych orzechy włoskie wykazują najlepszy stosunek kwasów tłuszczowych, tj. 1:4, co świadczy o przewadze…

WIĘCEJ >

Jak zrobić zupę dyniowo-marchewkową?

Kolejny ciekawy przepis na szybką i zdrową zupę – tym razem dyniowo-marchewkową. Paweł Jackowski pokazuje, jak smaczne i oszczędne jest gotowanie paleo. Składniki: ¼ dyni Hokkaido (210 g) ½ marchewki (30 g) 2 szklanki bulionu…

WIĘCEJ >