Mitochondria to nasze elektrownie, które dostarczają nam energii i ogrzewają ciało. Kiedy nie pracują prawidłowo, cierpimy na wiele chorób i czujemy zmęczenie.
Stan zapalny, zła dieta, niedobór składników witaminowo-mineralnych prowadzą do dysfunkcji mitochondrium, dlatego tak ważne jest prawidłowe odżywianie. Przy czym podkreślam – nie chodzi o jedzenie, lecz odżywianie.
Obejrzyj film: Zmień jedzenie na pożywienie
Te rady zmienią twoje życie na lepsze
Kilka ważnych rad:
- Unikaj produktów z fabryki.
- Jedz to, co urosło lub się urodziło.
- Sięgaj po to, co jest pokarmem, a nie tylko go udaje.
- Jedz po to, by odżywiać organizm, a nie go przytulać – jedzenie nie jest pluszowym misiem i nie zastąpi ci seksu czy przytulenia.
- Unikaj: zbóż (lub mocno je ogranicz), pszenicy, produktów mlecznych (wyjątek: masło), alkoholu.
- Wyeliminuj: słodycze, słodziki.
- Spożywaj tłuszcze – błony komórkowe ich potrzebują.
- Zadbaj o pełnowartościowe białko: mięso, jaja, podroby, ryby (ostrożnie ze względu na toksyny).
- Zadbaj o dobrej jakości produkty!
- Nie smaż! Duś, gotuj, gotuj na parze lub jedz coś surowego.
- Sięgaj po wątróbkę – to multiwitamina.
- Jedz serca – mają Q10.
- Zadbaj o regularny dowóz cholesterolu! To twój antyoksydant i prekursor do produkcji hormonów (obejrzyj film na temat tłuszczu i cholesterolu).
- Spożywaj warzywa zielone, liściaste, kapustne, kiełki – dostarczają niezbędnej siarki oraz sulforafanu.
- Jeśli tolerujesz, to włącz do diety orzechy włoskie, laskowe i pestki dyni (ale ich nie podgrzewaj).
- Dodawaj do wszystkiego prawdziwą oliwę.
- Jedz awokado.
- Spożywaj owoce jagodowe i czerwone warzywa.
- Jedz śniadania białkowo-tłuszczowe.
- Na kolację zrezygnuj z białka, bo długo się trawi.
- Zadbaj o 12-godzinną przerwę od jedzenia (od kolacji do śniadania).
- Wydłuż przerwy między posiłkami do 4–6 godzin.
- Pij tylko wodę (bez dodatków).
- Możesz wypić 1, maksymalnie 2 kawy (jeśli czujesz się po nich dobrze).
- Zadbaj o sen – to jedyna szansa na regenerację.
- Codziennie przebywaj na świeżym powietrzu, zrób 10 tysięcy kroków.
- Wyreguluj rytm dobowy.
- Odpocznij, kiedy tego potrzebujesz, nie pobudzaj się.
- Ustal z dietetykiem indywidualną suplementację (nie potrzebujesz wszystkiego, ale jeśli jesteś chory, to zapewne potrzebujesz jakiegoś wspomagania).
- Ogranicz kosmetyki.
JEŚLI COŚ CIĘ NIEPOKOI, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN
To może cię zainteresować:
Autor
Iwona Wierzbicka
Mitochondria to nasze elektrownie, które dostarczają nam energii i ogrzewają ciało. Kiedy nie pracują prawidłowo, cierpimy na wiele chorób i czujemy zmęczenie.
Stan zapalny, zła dieta, niedobór składników witaminowo-mineralnych prowadzą do dysfunkcji mitochondrium, dlatego tak ważne jest prawidłowe odżywianie. Przy czym podkreślam – nie chodzi o jedzenie, lecz odżywianie.
Obejrzyj film: Zmień jedzenie na pożywienie
Te rady zmienią twoje życie na lepsze
Kilka ważnych rad:
- Unikaj produktów z fabryki.
- Jedz to, co urosło lub się urodziło.
- Sięgaj po to, co jest pokarmem, a nie tylko go udaje.
- Jedz po to, by odżywiać organizm, a nie go przytulać – jedzenie nie jest pluszowym misiem i nie zastąpi ci seksu czy przytulenia.
- Unikaj: zbóż (lub mocno je ogranicz), pszenicy, produktów mlecznych (wyjątek: masło), alkoholu.
- Wyeliminuj: słodycze, słodziki.
- Spożywaj tłuszcze – błony komórkowe ich potrzebują.
- Zadbaj o pełnowartościowe białko: mięso, jaja, podroby, ryby (ostrożnie ze względu na toksyny).
- Zadbaj o dobrej jakości produkty!
- Nie smaż! Duś, gotuj, gotuj na parze lub jedz coś surowego.
- Sięgaj po wątróbkę – to multiwitamina.
- Jedz serca – mają Q10.
- Zadbaj o regularny dowóz cholesterolu! To twój antyoksydant i prekursor do produkcji hormonów (obejrzyj film na temat tłuszczu i cholesterolu).
- Spożywaj warzywa zielone, liściaste, kapustne, kiełki – dostarczają niezbędnej siarki oraz sulforafanu.
- Jeśli tolerujesz, to włącz do diety orzechy włoskie, laskowe i pestki dyni (ale ich nie podgrzewaj).
- Dodawaj do wszystkiego prawdziwą oliwę.
- Jedz awokado.
- Spożywaj owoce jagodowe i czerwone warzywa.
- Jedz śniadania białkowo-tłuszczowe.
- Na kolację zrezygnuj z białka, bo długo się trawi.
- Zadbaj o 12-godzinną przerwę od jedzenia (od kolacji do śniadania).
- Wydłuż przerwy między posiłkami do 4–6 godzin.
- Pij tylko wodę (bez dodatków).
- Możesz wypić 1, maksymalnie 2 kawy (jeśli czujesz się po nich dobrze).
- Zadbaj o sen – to jedyna szansa na regenerację.
- Codziennie przebywaj na świeżym powietrzu, zrób 10 tysięcy kroków.
- Wyreguluj rytm dobowy.
- Odpocznij, kiedy tego potrzebujesz, nie pobudzaj się.
- Ustal z dietetykiem indywidualną suplementację (nie potrzebujesz wszystkiego, ale jeśli jesteś chory, to zapewne potrzebujesz jakiegoś wspomagania).
- Ogranicz kosmetyki.
JEŚLI COŚ CIĘ NIEPOKOI, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN
To może cię zainteresować:
Autor
Tagi
Komentarzy: 1
Pozostaw komentarz
Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
„Insulinooporność. Dieta i styl życia” – nowa książka Iwony Wierzbickiej!
W maju 2022 ukazała się nowa książka Iwony Wierzbickiej „Insulinooporność. Dieta i styl życia”. Insulinooporność może powodować szereg różnych objawów, takich jak problemy ze schudnięciem, napady głodu, senność po posiłku (zwłaszcza węglowodanowym), problemy z zajściem…
WIĘCEJ >Aloes – jakie ma właściwości?
Jakie właściwości ma aloes? W czym może nam pomóc? Sprawdź! Na początek kilka ciekawostek o aloesie: Znajdziemy w nim ponad 75 substancji czynnych. Jest źródłem „białego złota”, czyli minerałów ORMUS. Ma zastosowanie w stomatologii, poprawia…
WIĘCEJ >Jak przeżyć po wizycie u dietetyka klinicznego – cz. 2
Jak poradzić sobie po wyjściu od dietetyka? Czego się wystrzegać? Oto kilka przydatnych porad.
WIĘCEJ >Radio Opole – Zdrowo na wiosnę
Iwona Wierzbicka dla Radio Opole o tym jak zmienić swój styl życia na zdrowy, jak dobrać aktywność fizyczną, jakie produkty wybierać. Dowiedz się jak walczyć ze stresem dzięki odpowiednim doborze wysiłku i prawidłowej, zdrowej diety.
WIĘCEJ >
[…] z otyłością olbrzymią właściwie nie mają BAT. W tym wypadku tkanka brunatna traci liczne mitochondria odpowiedzialne za procesy energetyczne i zaczyna wypełniać się triacyloglicerydami, czyli […]