fbpx
logo
Szukaj
open close

Mikrobiom – jakie pełni funkcje?

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Tagi

Postaw mi kawę na buycoffee.to
mikrobiom

Czym jest mikrobiom i jakie ma znaczenie dla naszego zdrowia? Sprawdź, co warto wiedzieć na jego temat.

Mikrobiom to ogół mikroorganizmów występujących w danym siedlisku. Obejmuje bakterie, grzyby, archeony, wirusy. Nie są one zawsze „przyjazne”. W skład mikrobiomu mogą wchodzić również drobnoustroje potencjalnie chorobotwórcze, np. Escherichia coli.

Mówiąc o mikrobiomie, mamy na myśli głównie przewód pokarmowy, w którym żyje ponad 90 proc. mikrobów, tymczasem w innych rejonach organizmu też kłębi się życie. Drobnoustroje kolonizują każde miejsce, w którym wnętrze ciała styka się ze środowiskiem zewnętrznym, czyli takie jak: oczy, uszy, nos, usta, pochwa, odbyt, drogi moczowe. Mikroorganizmy występują też na każdym centymetrze kwadratowym skóry, najliczniej pod pachami, w pachwinach, między palcami stóp i w pępku.

Istnieje powiązanie pomiędzy mikrobiomem a konkretnymi jednostkami chorobowymi. Jego zmiany są związane z niektórymi chorobami jelitowymi i podwyższonym ryzykiem wystąpienia schorzeń ogólnoustrojowych. Obserwuje się zależność między składem flory a otyłością, cukrzycą, alergią, chorobami nowotworowymi czy autyzmem. Mikrobiom może mieć nawet wpływ na samopoczucie.

Funkcje mikrobiomu

Poniżej znajdziesz najważniejsze informacje dotyczące wpływu mikrobiomu na organizm.

Wchłanianie składników pokarmowych

Mikrobiom wytwarza witaminy z grupy B i witaminę K. Zwiększa też wchłanianie minerałów, takich jak magnez i wapń, oraz soli mineralnych, takich jak sód, potas, magnez czy wapń. Ponadto mikrobiom przekształca składniki pokarmowe, np. trawi nieprzyswajalne dla człowieka polisacharydy. Uczestniczy też w wytwarzaniu krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, które mają wpływ na wzrost i różnicowanie enterocytów i komórek nabłonka okrężnicy.

Odporność

Mikrobiom ma wpływ na układ odpornościowy, i to w wielu aspektach. Przede wszystkim wzmacnia on odporność organizmu i zapobiega chorobom. Przez działanie degradacyjne i detoksykacyjne w jelicie grubym usuwa toksyczne, mutagenne i karcynogenne związki chemiczne. Poza tym mikrobiom zapobiega kolonizacji jelita przez bakterie chorobotwórcze, stymuluje dojrzewanie komórek układu odpornościowego oraz wspomaga jego pracę. Wycisza też procesy zapalne.

Ochrona

Mikrobiom przewodu pokarmowego posiada funkcję chroniącą go przed bakteriami patogennymi. Bakterie komensalne neutralizują te patogenne. Poza tym mikrobiom hamuje wzrost i namnażanie się patogennych szczepów poprzez wydzielanie antybakteryjnych metabolitów, np. bakteriocyn.

Związkiem pochodzenia bakteryjnego, który jest preferowanym źródłem energii dla komórek jelita grubego, jest maślan i on też jest pomocny przy stanach zapalnych jelit.

Samopoczucie psychiczne

Wyniki badań wskazują na rolę mikroflory w modulowaniu rozwoju mózgu i wpływie na jego funkcje na drodze złożonych mechanizmów neuronalnych, hormonalnych i immunologicznych, związanych z prawidłowym działaniem osi mózgowo-jelitowej.

Zaburzenia depresyjne, które należą do najczęściej diagnozowanych schorzeń psychiatrycznych, także są powiązane ze zmianami mikrobiomu jelit. Badania wskazują, że czynniki stresowe silnie wpływają na zaburzenie składu bakterii bytujących w naszych jelitach. W konsekwencji może być to jednym z czynników sprzyjających rozwojowi zaburzeń psychiatrycznych.

Przeczytaj, jak wspomóc mikrobiom za pomocą diety

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Kamila Berdys

Czym jest mikrobiom i jakie ma znaczenie dla naszego zdrowia? Sprawdź, co warto wiedzieć na jego temat.

Mikrobiom to ogół mikroorganizmów występujących w danym siedlisku. Obejmuje bakterie, grzyby, archeony, wirusy. Nie są one zawsze „przyjazne”. W skład mikrobiomu mogą wchodzić również drobnoustroje potencjalnie chorobotwórcze, np. Escherichia coli.

Mówiąc o mikrobiomie, mamy na myśli głównie przewód pokarmowy, w którym żyje ponad 90 proc. mikrobów, tymczasem w innych rejonach organizmu też kłębi się życie. Drobnoustroje kolonizują każde miejsce, w którym wnętrze ciała styka się ze środowiskiem zewnętrznym, czyli takie jak: oczy, uszy, nos, usta, pochwa, odbyt, drogi moczowe. Mikroorganizmy występują też na każdym centymetrze kwadratowym skóry, najliczniej pod pachami, w pachwinach, między palcami stóp i w pępku.

Istnieje powiązanie pomiędzy mikrobiomem a konkretnymi jednostkami chorobowymi. Jego zmiany są związane z niektórymi chorobami jelitowymi i podwyższonym ryzykiem wystąpienia schorzeń ogólnoustrojowych. Obserwuje się zależność między składem flory a otyłością, cukrzycą, alergią, chorobami nowotworowymi czy autyzmem. Mikrobiom może mieć nawet wpływ na samopoczucie.

Funkcje mikrobiomu

Poniżej znajdziesz najważniejsze informacje dotyczące wpływu mikrobiomu na organizm.

Wchłanianie składników pokarmowych

Mikrobiom wytwarza witaminy z grupy B i witaminę K. Zwiększa też wchłanianie minerałów, takich jak magnez i wapń, oraz soli mineralnych, takich jak sód, potas, magnez czy wapń. Ponadto mikrobiom przekształca składniki pokarmowe, np. trawi nieprzyswajalne dla człowieka polisacharydy. Uczestniczy też w wytwarzaniu krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, które mają wpływ na wzrost i różnicowanie enterocytów i komórek nabłonka okrężnicy.

Odporność

Mikrobiom ma wpływ na układ odpornościowy, i to w wielu aspektach. Przede wszystkim wzmacnia on odporność organizmu i zapobiega chorobom. Przez działanie degradacyjne i detoksykacyjne w jelicie grubym usuwa toksyczne, mutagenne i karcynogenne związki chemiczne. Poza tym mikrobiom zapobiega kolonizacji jelita przez bakterie chorobotwórcze, stymuluje dojrzewanie komórek układu odpornościowego oraz wspomaga jego pracę. Wycisza też procesy zapalne.

Ochrona

Mikrobiom przewodu pokarmowego posiada funkcję chroniącą go przed bakteriami patogennymi. Bakterie komensalne neutralizują te patogenne. Poza tym mikrobiom hamuje wzrost i namnażanie się patogennych szczepów poprzez wydzielanie antybakteryjnych metabolitów, np. bakteriocyn.

Związkiem pochodzenia bakteryjnego, który jest preferowanym źródłem energii dla komórek jelita grubego, jest maślan i on też jest pomocny przy stanach zapalnych jelit.

Samopoczucie psychiczne

Wyniki badań wskazują na rolę mikroflory w modulowaniu rozwoju mózgu i wpływie na jego funkcje na drodze złożonych mechanizmów neuronalnych, hormonalnych i immunologicznych, związanych z prawidłowym działaniem osi mózgowo-jelitowej.

Zaburzenia depresyjne, które należą do najczęściej diagnozowanych schorzeń psychiatrycznych, także są powiązane ze zmianami mikrobiomu jelit. Badania wskazują, że czynniki stresowe silnie wpływają na zaburzenie składu bakterii bytujących w naszych jelitach. W konsekwencji może być to jednym z czynników sprzyjających rozwojowi zaburzeń psychiatrycznych.

Przeczytaj, jak wspomóc mikrobiom za pomocą diety

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Autor

Kamila Berdys
1 września 2022

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Codzienna aktywność fizyczna – jaką wybrać?

Aktywność fizyczna powinna być stałym elementem naszego codziennego życia. Lepiej unikać zrywów typu „od teraz zacznę regularnie ćwiczyć!”, do czego mamy tendencję zwłaszcza na początku roku. Zwykle już po tygodniu nie mamy ochoty tego kontynuować….

WIĘCEJ >

Comfort food a dieta

Trudno jednoznacznie określić, czym jest comfort food. Najprościej mówiąc, jest to jedzenie, które otula smakiem, kojarzy nam się z beztroskim czasem, spotkaniami z najbliższymi, chwilami spędzonymi w ulubionym miejscu. To danie, które przywołuje jakieś dobre…

WIĘCEJ >

Dieta podczas infekcji

W czasie choroby organizm skupia się na walce z patogenami. Katar, kaszel czy gorączka to objawy, które świadczą o tym, że organizm próbuje się pozbyć tego, co zbędne. To czas, w którym powinniśmy go bardzo wspierać,…

WIĘCEJ >

SIBO – diagnoza to nie wszystko!

Gdy ktoś ma wzdęcia (nawet po wypiciu wody), ból brzucha, biegunki, zaparcia, nadmierne gazy czy często odczuwa przelewanie się w jelitach – możemy podejrzewać SIBO. Ale ten problem może być objawem innych zaburzeń. Samo zdiagnozowanie…

WIĘCEJ >