
Magnez odgrywa bardzo ważną rolę w naszym organizmie. Co warto wiedzieć o tym pierwiastku?
Magnez jest niezbędny do produkcji około 300 enzymów i bierze udział w procesach syntezy i rozpadu związków wysokoenergetycznych, np. ATP. Jest konieczny do prawidłowego przenoszenia impulsów nerwowych do pracy serca, a także do uwalniania insuliny (wpływa na regulację poziomu cukru). Ponadto jest obowiązkowy w syntezie białka, kwasów nukleinowych i do utrzymania struktury chromosomów. Warunkuje prawidłową mineralizację kości oraz stabilizuje strukturę błon komórkowych. Magnez odpowiada też za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i odpowiednią kurczliwość mięśni. Przyczynia się do redukcji uczucia znużenia i zmęczenia – zarówno psychicznego, jak i fizycznego.
Niedobór magnezu
Nawet 50% populacji może cierpieć na niedobory magnezu. Wynika to częściowo z czasów, w jakich żyjemy, charakteryzujących się dużym poziomem stresu, który zwiększa zapotrzebowanie na ten pierwiastek.

Dowiedz się więcej: Stres niszczy organizm – zadbaj o siebie!
Typowe objawy niedoboru:
- częste bóle głowy, ogólnie zwiększona wrażliwość na ból,
- utrata apetytu,
- nudności,
- zmęczenie, osłabienie.
Przy długotrwałym niedoborze magnezu pojawiają się objawy, takie jak:
- zaburzenia rytmu serca,
- skurcze naczyń wieńcowych,
- drgawki, tiki, mrowienia,
- mniejsza wytrzymałość kości (ponieważ następuje wzrost wydalania wapnia z moczem oraz zmniejszona resorpcja wapnia z kości).
Źródła w pożywieniu
Produkty zbożowe, orzechy (szczególnie migdały i orzechy włoskie), nasiona słonecznika, nasiona dyni, ziemniaki, kakao oraz warzywa, takie jak: szpinak, brokuł, brukselka, jarmuż, sałata rzymska.
Zapotrzebowanie na magnez to około 400–420 mg dla mężczyzn i około 320 mg dla kobiet. Osoby prowadzące stresujący tryb życia mają zwiększone wykorzystanie magnezu, a co za tym idzie – większe zapotrzebowanie na ten pierwiastek. Jeśli podaż z diety nie pokrywa zapotrzebowania, to warto wprowadzić suplementację.
Sprawdź nasze e-booki:

Autor

Joanna Zawadzka
Magnez odgrywa bardzo ważną rolę w naszym organizmie. Co warto wiedzieć o tym pierwiastku?
Magnez jest niezbędny do produkcji około 300 enzymów i bierze udział w procesach syntezy i rozpadu związków wysokoenergetycznych, np. ATP. Jest konieczny do prawidłowego przenoszenia impulsów nerwowych do pracy serca, a także do uwalniania insuliny (wpływa na regulację poziomu cukru). Ponadto jest obowiązkowy w syntezie białka, kwasów nukleinowych i do utrzymania struktury chromosomów. Warunkuje prawidłową mineralizację kości oraz stabilizuje strukturę błon komórkowych. Magnez odpowiada też za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i odpowiednią kurczliwość mięśni. Przyczynia się do redukcji uczucia znużenia i zmęczenia – zarówno psychicznego, jak i fizycznego.
Niedobór magnezu
Nawet 50% populacji może cierpieć na niedobory magnezu. Wynika to częściowo z czasów, w jakich żyjemy, charakteryzujących się dużym poziomem stresu, który zwiększa zapotrzebowanie na ten pierwiastek.

Dowiedz się więcej: Stres niszczy organizm – zadbaj o siebie!
Typowe objawy niedoboru:
- częste bóle głowy, ogólnie zwiększona wrażliwość na ból,
- utrata apetytu,
- nudności,
- zmęczenie, osłabienie.
Przy długotrwałym niedoborze magnezu pojawiają się objawy, takie jak:
- zaburzenia rytmu serca,
- skurcze naczyń wieńcowych,
- drgawki, tiki, mrowienia,
- mniejsza wytrzymałość kości (ponieważ następuje wzrost wydalania wapnia z moczem oraz zmniejszona resorpcja wapnia z kości).
Źródła w pożywieniu
Produkty zbożowe, orzechy (szczególnie migdały i orzechy włoskie), nasiona słonecznika, nasiona dyni, ziemniaki, kakao oraz warzywa, takie jak: szpinak, brokuł, brukselka, jarmuż, sałata rzymska.
Zapotrzebowanie na magnez to około 400–420 mg dla mężczyzn i około 320 mg dla kobiet. Osoby prowadzące stresujący tryb życia mają zwiększone wykorzystanie magnezu, a co za tym idzie – większe zapotrzebowanie na ten pierwiastek. Jeśli podaż z diety nie pokrywa zapotrzebowania, to warto wprowadzić suplementację.
Sprawdź nasze e-booki:

Autor
Tagi
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Czym są choroby autoimmunologiczne?
Jakie są najczęstsze choroby autoimmunologiczne? Skąd się one biorą? Sprawdź, co warto wiedzieć na ten temat. Do choroby autoimmunologicznej dochodzi wtedy, gdy układ odpornościowy zaczyna źle funkcjonować i reaguje na własne komórki, czyli zamiast chronić…
WIĘCEJ >Dieta niskowęglowodanowa – dla kogo będzie odpowiednia?
Dieta niskowęglowodanowa polega na znacznym ograniczeniu ilości węglowodanów w codziennym jadłospisie. Zgodnie z założeniami tej diety można spożywać od 50 g do 150 g węglowodanów. Taki sposób żywienia będzie korzystny dla tych, którzy borykają się…
WIĘCEJ >Dynia – czy warto ją jeść?
Sezon na dynię trwa. Szczególnie jesienią chętnie sięgamy po to warzywo (a tak właściwie owoc – ze względu na zawartość nasion). Dlaczego warto po nią sięgać? Smak dyni jest neutralny – można ją jeść zarówno…
WIĘCEJ >Dieta wspierająca płodność
Jak powinna wyglądać dieta wspierająca płodność? Jakich produktów nie powinno w niej zabraknąć? Sprawdź, o co zadbać w swojej diecie, jeżeli planujemy ciążę i chcemy się do niej jak najlepiej przygotować. Dieta wspierająca płodność musi…
WIĘCEJ >