Magnez odgrywa bardzo ważną rolę w naszym organizmie. Co warto wiedzieć o tym pierwiastku?
Magnez jest niezbędny do produkcji około 300 enzymów i bierze udział w procesach syntezy i rozpadu związków wysokoenergetycznych, np. ATP. Jest konieczny do prawidłowego przenoszenia impulsów nerwowych do pracy serca, a także do uwalniania insuliny (wpływa na regulację poziomu cukru). Ponadto jest obowiązkowy w syntezie białka, kwasów nukleinowych i do utrzymania struktury chromosomów. Warunkuje prawidłową mineralizację kości oraz stabilizuje strukturę błon komórkowych. Magnez odpowiada też za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i odpowiednią kurczliwość mięśni. Przyczynia się do redukcji uczucia znużenia i zmęczenia – zarówno psychicznego, jak i fizycznego.
Niedobór magnezu
Nawet 50% populacji może cierpieć na niedobory magnezu. Wynika to częściowo z czasów, w jakich żyjemy, charakteryzujących się dużym poziomem stresu, który zwiększa zapotrzebowanie na ten pierwiastek.
Dowiedz się więcej: Stres niszczy organizm – zadbaj o siebie!
Typowe objawy niedoboru:
- częste bóle głowy, ogólnie zwiększona wrażliwość na ból,
- utrata apetytu,
- nudności,
- zmęczenie, osłabienie.
Przy długotrwałym niedoborze magnezu pojawiają się objawy, takie jak:
- zaburzenia rytmu serca,
- skurcze naczyń wieńcowych,
- drgawki, tiki, mrowienia,
- mniejsza wytrzymałość kości (ponieważ następuje wzrost wydalania wapnia z moczem oraz zmniejszona resorpcja wapnia z kości).
Źródła w pożywieniu
Produkty zbożowe, orzechy (szczególnie migdały i orzechy włoskie), nasiona słonecznika, nasiona dyni, ziemniaki, kakao oraz warzywa, takie jak: szpinak, brokuł, brukselka, jarmuż, sałata rzymska.
Zapotrzebowanie na magnez to około 400–420 mg dla mężczyzn i około 320 mg dla kobiet. Osoby prowadzące stresujący tryb życia mają zwiększone wykorzystanie magnezu, a co za tym idzie – większe zapotrzebowanie na ten pierwiastek. Jeśli podaż z diety nie pokrywa zapotrzebowania, to warto wprowadzić suplementację.
Sprawdź nasze e-booki:
Autor
Joanna Zawadzka
Magnez odgrywa bardzo ważną rolę w naszym organizmie. Co warto wiedzieć o tym pierwiastku?
Magnez jest niezbędny do produkcji około 300 enzymów i bierze udział w procesach syntezy i rozpadu związków wysokoenergetycznych, np. ATP. Jest konieczny do prawidłowego przenoszenia impulsów nerwowych do pracy serca, a także do uwalniania insuliny (wpływa na regulację poziomu cukru). Ponadto jest obowiązkowy w syntezie białka, kwasów nukleinowych i do utrzymania struktury chromosomów. Warunkuje prawidłową mineralizację kości oraz stabilizuje strukturę błon komórkowych. Magnez odpowiada też za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i odpowiednią kurczliwość mięśni. Przyczynia się do redukcji uczucia znużenia i zmęczenia – zarówno psychicznego, jak i fizycznego.
Niedobór magnezu
Nawet 50% populacji może cierpieć na niedobory magnezu. Wynika to częściowo z czasów, w jakich żyjemy, charakteryzujących się dużym poziomem stresu, który zwiększa zapotrzebowanie na ten pierwiastek.
Dowiedz się więcej: Stres niszczy organizm – zadbaj o siebie!
Typowe objawy niedoboru:
- częste bóle głowy, ogólnie zwiększona wrażliwość na ból,
- utrata apetytu,
- nudności,
- zmęczenie, osłabienie.
Przy długotrwałym niedoborze magnezu pojawiają się objawy, takie jak:
- zaburzenia rytmu serca,
- skurcze naczyń wieńcowych,
- drgawki, tiki, mrowienia,
- mniejsza wytrzymałość kości (ponieważ następuje wzrost wydalania wapnia z moczem oraz zmniejszona resorpcja wapnia z kości).
Źródła w pożywieniu
Produkty zbożowe, orzechy (szczególnie migdały i orzechy włoskie), nasiona słonecznika, nasiona dyni, ziemniaki, kakao oraz warzywa, takie jak: szpinak, brokuł, brukselka, jarmuż, sałata rzymska.
Zapotrzebowanie na magnez to około 400–420 mg dla mężczyzn i około 320 mg dla kobiet. Osoby prowadzące stresujący tryb życia mają zwiększone wykorzystanie magnezu, a co za tym idzie – większe zapotrzebowanie na ten pierwiastek. Jeśli podaż z diety nie pokrywa zapotrzebowania, to warto wprowadzić suplementację.
Sprawdź nasze e-booki:
Autor
Tagi
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Dieta wspierająca płodność
Jak powinna wyglądać dieta wspierająca płodność? Jakich produktów nie powinno w niej zabraknąć? Sprawdź, o co zadbać w swojej diecie, jeżeli planujemy ciążę i chcemy się do niej jak najlepiej przygotować. Dieta wspierająca płodność musi…
WIĘCEJ >Dlaczego warto jeść sezonowo?
Sezonowość polega na jedzeniu produktów wtedy, kiedy naturalnie rosną one w naszym otoczeniu, w naszej strefie geograficznej. Sprawdź, dlaczego warto jeść sezonowo. Temat dotyczy głównie warzyw i owoców, ale nie tylko. Sezonowe owoce i warzywa…
WIĘCEJ >Dieta niskowęglowodanowa – dla kogo będzie odpowiednia?
Dieta niskowęglowodanowa polega na znacznym ograniczeniu ilości węglowodanów w codziennym jadłospisie. Zgodnie z założeniami tej diety można spożywać od 50 g do 150 g węglowodanów. Taki sposób żywienia będzie korzystny dla tych, którzy borykają się…
WIĘCEJ >Śniadanie białkowo-tłuszczowe – co warto wiedzieć?
Sprawdź, jak powinno wyglądać śniadanie białkowo-tłuszczowe i dlaczego warto zaczynać dzień właśnie w ten sposób. Śniadanie białkowo-tłuszczowe powinno składać się z białka, tłuszczu i warzyw. Taki posiłek może zawierać np. jajka, mięso lub rybę z…
WIĘCEJ >