fbpx
Szukaj
open close

Łuszczyca a dieta – co warto wiedzieć?

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Tagi

Postaw mi kawę na buycoffee.to
łuszczyca

Łuszczyca jest chorobą przewlekłą z okresami remisji i zaostrzeniem zmian skórnych. Odpowiednie żywienie u osób z łuszczycą ma duże znaczenie. Sprawdź, jak się odżywiać, i na co jeszcze zwrócić uwagę.

Łuszczyca jest zapalną chorobą o charakterystycznych zmianach skórnych. Dokładna przyczyna występowania łuszczycy nie jest znana, jednak dominuje przekonanie, że wywołana jest wadą genetyczną (m.in. polimorfizm genu HLA-Cw6) oraz dysfunkcją układu immunologicznego. Łuszczyca jest chorobą przewlekłą z okresami remisji i zaostrzeniem zmian skórnych.

Objawy

Objawy łuszczycy to:

  • zaczerwienienia na skórze,
  • zmiany skórne pokryte białą łuską,
  • zniekształcenia paznokci,
  • wgłębienia na paznokciach,
  • gruba, sucha skóra w okresie remisji.

Dlaczego tak się dzieje? Skóra zajęta łuszczycą produkuje nowe komórki szybciej, a pozbywa się starych w normalnym tempie. To wywołuje piętrzenie się nowych komórek, tworząc czerwono-brunatne obrzęknięte plamy bądź grudki pokryte srebrzystą lub białawą łuską. Wczesne zmiany mają charakter drobnych grudek. Wysiewy tego typu występują najczęściej po osłabieniu organizmu, po traumie, dużym stresie, po przebytej anginie lub innej infekcji. W pełni rozwinięte zmiany są znacznie większe i osiągają nawet rozmiary kilku centymetrów. Łuszczyca może dotyczyć każdej części ciała, jednak najczęściej atakuje skórę głowy, kolan, łokci i nadgarstków. Czasem może dojść do zajęcia paznokci, na których pojawiają się bruzdy i wgłębienia.

Objawy pojawiają się cyklicznie i nie pozostawiają blizn, lecz w tych miejscach skóra może być bardziej wrażliwa, grubsza, wysuszona.

Łuszczyca a styl życia

Ważnym aspektem, o który trzeba w tej chorobie dbać, jest styl życia. Wpływa on na częstotliwość i skalę nawrotów łuszczycy, a nawet na to, czy choroba w ogóle zaatakuje. W przypadku wielu chorych delikatne światło słoneczne w dużym stopniu łagodzi objawy łuszczycy. W miarę możliwości wybieraj się na spacer w porannym słońcu lub ćwicz na zewnątrz, by dodatkowo zmniejszyć stres.

Obejrzyj webinar: Regeneracja kluczem do sukcesu

Łuszczyca a dieta

Niewłaściwa dieta jest jednym z czynników, które w znacznym stopniu zaostrzają przebieg choroby. Tutaj konieczne jest dostosowanie odpowiedniego sposobu odżywiania, który będzie utrzymywał organizm w odpowiedniej kondycji. Osoby chorujące na łuszczycę często narzekają na kłopoty z trawieniem. Dlatego też przygotowywanie potraw powinno opierać się głównie na składnikach lekkostrawnych. I nie chodzi tutaj o tradycyjną dietę łatwostrawną, a o dobranie odpowiedniej jakości produktów oraz dostosowanie obróbki termicznej.

Mięso nie powinno być smażone, lecz delikatnie pieczone i dobrej jakości. Głównym źródłem białka powinno być białko z mięsa drobiowego oraz z ryb, czyli ze źródeł łatwiejszych do strawienia niż typowe źródła białka. Zalecam ostrożność w wyborze warzyw strączkowych, gdyż mają one tendencję do nasilania kłopotów trawiennych, głównie w funkcjonowaniu jelit. Jedz świeżą, nieprzetworzoną żywność, postaraj się, by w każdym zjadanym przez ciebie posiłku znalazły się warzywa. Zaleca się zwiększenie spożycia niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które zmniejszają stany zapalne, a badania potwierdziły, że w znacznym stopniu uwalniają od objawów łuszczycy. Unikaj wszystkich produktów mlecznych. Z kolei alkohol powoduje stany zapalne i u wielu osób jest czynnikiem wywołującym łuszczycę, dlatego ogranicz jego spożywanie i obserwuj reakcje swojego organizmu. Jeśli po alkoholu masz atak choroby, całkowicie z niego zrezygnuj.

Co jeszcze jest ważne?

Warto także zidentyfikować alergie i w razie potrzeby zacząć eliminować alergeny. Tutaj ważne jest sprawdzenie zarówno alergii wziewnych, pokarmowych, jaki i nietolerancji pokarmowych. Reakcja na alergeny może być kluczowym czynnikiem wywołującym łuszczycę u niektórych chorych.

alergie i nietolerancje pokarmowe

Obejrzyj wykład na temat alergii i nietolerancji pokarmowych

Bardzo ważne jest także zadbanie o prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego. Problemy z trawieniem, a zwłaszcza niepełne trawienie białek, prowadzi do niedoborów żywieniowych. Kolejną kwestią jest odpowiednie dbanie o jelita, które są niezbędne w procesie trawienia, wchłaniania i detoksykacji. Co więcej, sprawnie pracujące jelita potrzebne są również do tego, aby zatrzymać namnażanie się Candida albicans oraz produktów ubocznych niektórych bakterii (mogą nasilać zmiany łuszczycowe). Dostosuj odpowiednią probiotykoterapię. Pomocne w tym będzie wykonanie badania mikroflory jelit. Wprowadzenie probiotyków jest kluczowe w leczeniu łuszczycy, ponieważ wspomagają detoksykację i dbają o zdrowie skóry.

Do istotnych czynników, które mogą przyczyniać się do zmian łuszczycowych, a które często widzę u moich pacjentów, należą: niski poziom witaminy D3, niedobór cynku i witaminy A, wahania poziomu hormonów i inne czynniki środowiskowe, które nie sprzyjają zdrowiu skóry. Czasami przyczyną zmian łuszczycowych może być także niedoczynność tarczycy.

Połącz siły

Oczywiście, jeżeli doskwiera nam łuszczyca, konsultacja dermatologiczna jest niezbędna. Ale pamiętaj, że leki w postaci maści działają tylko miejscowo i w zaostrzonych stadiach choroby są koniecznością. Jednak efekty ich działania są widoczne tylko do momentu, w którym przestajemy je stosować. Lepiej będzie, jeśli zamiast leczyć objawy, połączysz siły i zaczniesz szukać pierwotnej przyczyny oraz wspomożesz organizm odpowiednim żywieniem.

PAMIĘTAJ!

JEŚLI COŚ CIĘ NIEPOKOI, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Kamila Berdys

Łuszczyca jest chorobą przewlekłą z okresami remisji i zaostrzeniem zmian skórnych. Odpowiednie żywienie u osób z łuszczycą ma duże znaczenie. Sprawdź, jak się odżywiać, i na co jeszcze zwrócić uwagę.

Łuszczyca jest zapalną chorobą o charakterystycznych zmianach skórnych. Dokładna przyczyna występowania łuszczycy nie jest znana, jednak dominuje przekonanie, że wywołana jest wadą genetyczną (m.in. polimorfizm genu HLA-Cw6) oraz dysfunkcją układu immunologicznego. Łuszczyca jest chorobą przewlekłą z okresami remisji i zaostrzeniem zmian skórnych.

Objawy

Objawy łuszczycy to:

  • zaczerwienienia na skórze,
  • zmiany skórne pokryte białą łuską,
  • zniekształcenia paznokci,
  • wgłębienia na paznokciach,
  • gruba, sucha skóra w okresie remisji.

Dlaczego tak się dzieje? Skóra zajęta łuszczycą produkuje nowe komórki szybciej, a pozbywa się starych w normalnym tempie. To wywołuje piętrzenie się nowych komórek, tworząc czerwono-brunatne obrzęknięte plamy bądź grudki pokryte srebrzystą lub białawą łuską. Wczesne zmiany mają charakter drobnych grudek. Wysiewy tego typu występują najczęściej po osłabieniu organizmu, po traumie, dużym stresie, po przebytej anginie lub innej infekcji. W pełni rozwinięte zmiany są znacznie większe i osiągają nawet rozmiary kilku centymetrów. Łuszczyca może dotyczyć każdej części ciała, jednak najczęściej atakuje skórę głowy, kolan, łokci i nadgarstków. Czasem może dojść do zajęcia paznokci, na których pojawiają się bruzdy i wgłębienia.

Objawy pojawiają się cyklicznie i nie pozostawiają blizn, lecz w tych miejscach skóra może być bardziej wrażliwa, grubsza, wysuszona.

Łuszczyca a styl życia

Ważnym aspektem, o który trzeba w tej chorobie dbać, jest styl życia. Wpływa on na częstotliwość i skalę nawrotów łuszczycy, a nawet na to, czy choroba w ogóle zaatakuje. W przypadku wielu chorych delikatne światło słoneczne w dużym stopniu łagodzi objawy łuszczycy. W miarę możliwości wybieraj się na spacer w porannym słońcu lub ćwicz na zewnątrz, by dodatkowo zmniejszyć stres.

Obejrzyj webinar: Regeneracja kluczem do sukcesu

Łuszczyca a dieta

Niewłaściwa dieta jest jednym z czynników, które w znacznym stopniu zaostrzają przebieg choroby. Tutaj konieczne jest dostosowanie odpowiedniego sposobu odżywiania, który będzie utrzymywał organizm w odpowiedniej kondycji. Osoby chorujące na łuszczycę często narzekają na kłopoty z trawieniem. Dlatego też przygotowywanie potraw powinno opierać się głównie na składnikach lekkostrawnych. I nie chodzi tutaj o tradycyjną dietę łatwostrawną, a o dobranie odpowiedniej jakości produktów oraz dostosowanie obróbki termicznej.

Mięso nie powinno być smażone, lecz delikatnie pieczone i dobrej jakości. Głównym źródłem białka powinno być białko z mięsa drobiowego oraz z ryb, czyli ze źródeł łatwiejszych do strawienia niż typowe źródła białka. Zalecam ostrożność w wyborze warzyw strączkowych, gdyż mają one tendencję do nasilania kłopotów trawiennych, głównie w funkcjonowaniu jelit. Jedz świeżą, nieprzetworzoną żywność, postaraj się, by w każdym zjadanym przez ciebie posiłku znalazły się warzywa. Zaleca się zwiększenie spożycia niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które zmniejszają stany zapalne, a badania potwierdziły, że w znacznym stopniu uwalniają od objawów łuszczycy. Unikaj wszystkich produktów mlecznych. Z kolei alkohol powoduje stany zapalne i u wielu osób jest czynnikiem wywołującym łuszczycę, dlatego ogranicz jego spożywanie i obserwuj reakcje swojego organizmu. Jeśli po alkoholu masz atak choroby, całkowicie z niego zrezygnuj.

Co jeszcze jest ważne?

Warto także zidentyfikować alergie i w razie potrzeby zacząć eliminować alergeny. Tutaj ważne jest sprawdzenie zarówno alergii wziewnych, pokarmowych, jaki i nietolerancji pokarmowych. Reakcja na alergeny może być kluczowym czynnikiem wywołującym łuszczycę u niektórych chorych.

alergie i nietolerancje pokarmowe

Obejrzyj wykład na temat alergii i nietolerancji pokarmowych

Bardzo ważne jest także zadbanie o prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego. Problemy z trawieniem, a zwłaszcza niepełne trawienie białek, prowadzi do niedoborów żywieniowych. Kolejną kwestią jest odpowiednie dbanie o jelita, które są niezbędne w procesie trawienia, wchłaniania i detoksykacji. Co więcej, sprawnie pracujące jelita potrzebne są również do tego, aby zatrzymać namnażanie się Candida albicans oraz produktów ubocznych niektórych bakterii (mogą nasilać zmiany łuszczycowe). Dostosuj odpowiednią probiotykoterapię. Pomocne w tym będzie wykonanie badania mikroflory jelit. Wprowadzenie probiotyków jest kluczowe w leczeniu łuszczycy, ponieważ wspomagają detoksykację i dbają o zdrowie skóry.

Do istotnych czynników, które mogą przyczyniać się do zmian łuszczycowych, a które często widzę u moich pacjentów, należą: niski poziom witaminy D3, niedobór cynku i witaminy A, wahania poziomu hormonów i inne czynniki środowiskowe, które nie sprzyjają zdrowiu skóry. Czasami przyczyną zmian łuszczycowych może być także niedoczynność tarczycy.

Połącz siły

Oczywiście, jeżeli doskwiera nam łuszczyca, konsultacja dermatologiczna jest niezbędna. Ale pamiętaj, że leki w postaci maści działają tylko miejscowo i w zaostrzonych stadiach choroby są koniecznością. Jednak efekty ich działania są widoczne tylko do momentu, w którym przestajemy je stosować. Lepiej będzie, jeśli zamiast leczyć objawy, połączysz siły i zaczniesz szukać pierwotnej przyczyny oraz wspomożesz organizm odpowiednim żywieniem.

PAMIĘTAJ!

JEŚLI COŚ CIĘ NIEPOKOI, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Autor

Kamila Berdys
31 stycznia 2020

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Dieta przeciwgrzybicza

Dieta przeciwgrzybicza – sposób na Candidę

Candida albicans to drożdżaki obecne w organizmie każdego człowieka. Z reguły są niegroźne, pod warunkiem że jest zachowana prawidłowa flora bakteryjna układu pokarmowego. Problem się pojawia, gdy mamy do czynienia z przerostem Candidy. Dowiedz się, jak…

WIĘCEJ >

Dieta dziecka – 3 najważniejsze zasady

Dieta dziecka powinna być zdrowa – wszyscy o tym słyszymy. To niezwykle ważne, aby maluch miał do wyboru produkty dobrej jakości. Sprawdź, czego nie powinno zabraknąć w diecie najmłodszych. Co powinna zawierać dieta dziecka? Dobrej…

WIĘCEJ >
normy

Analiza wyników badań: normy laboratoryjne a normy funkcjonalne

Czym się różnią normy funkcjonalne od norm laboratoryjnych? Czy to, że twoje wyniki badań mieszczą się w granicach normy, oznacza, że nie masz się czym przejmować? Sprawdź, co warto wiedzieć na ten temat. Z normami…

WIĘCEJ >

Nadczynność tarczycy – co warto wiedzieć?

Nadczynność tarczycy, nazywana hipertyreozą, to zaburzenie, w którym tarczyca produkuje za dużo hormonów w stosunku do potrzeb organizmu. Polega na wzmożonej aktywności wydzielniczej gruczołu, czego efektem są podwyższone poziomy FT3 i FT4. Wyróżnia się nadczynność subkliniczną, pierwotną i wtórną….

WIĘCEJ >