fbpx
Szukaj
open close

Krzywa glukozowo-insulinowa – co warto wiedzieć?

hand drawing a tube

Krzywa glukozowo-insulinowa to oznaczenie poziomu glukozy i insuliny w co najmniej trzech punktach: na czczo, po godzinie i po dwóch godzinach od wypicia 75 g roztworu glukozy. Sprawdź, co warto wiedzieć na temat tego badania.

Czasami konieczne jest jeszcze oznaczenie poziomu glukozy i insuliny dodatkowo po 30 minutach i po trzech godzinach. W takim przypadku mamy pięć pobrań (zarówno glukozy, jak i insuliny): na czczo, po 30 minutach, po godzinie, po dwóch godzinach i po trzech godzinach.

Po co robi się to badanie?

Badanie robi się przy podejrzeniu zaburzeń gospodarki węglowodanowej, np. nietolerancji glukozy, hiperinsulinemii, insulinooporności.

Nie zawsze wskaźnik HOMA jest wystarczający. Będzie on miarodajny u osób, u których już na czczo poziomy glukozy i insuliny są nieprawidłowe. Niestety w wielu przypadkach okazuje się, że wyniki na czczo są prawidłowe, a dopiero po obciążeniu poziom glukozy, a przede wszystkim insuliny, bardzo gwałtownie wzrasta. Podobnie niewystarczająca jest sama krzywa glukozowa, ponieważ dostarcza tylko informacji o poziomach glukozy, a do prawidłowej diagnozy potrzebne są również informacje o poziomach insuliny.

Krzywa glukozowo-insulinowa – jak wygląda badanie?

Badanie można opisać w następujących punktach:

  1. Pobranie krwi w celu oznaczenia glukozy i insuliny na czczo.
  2. Wypicie roztworu 75 g glukozy.
  3. Odmierzenie godziny od wypicia i kolejne pobranie krwi na oznaczenie poziomu glukozy i insuliny.
  4. Odmierzenie kolejnej godziny i pobranie krwi na oznaczenie poziomu glukozy i insuliny.

Badanie musi być przeprowadzona na czczo (8–12 godzin od ostatniego posiłku), po przespanej nocy.

W czasie badania należy być cały czas w laboratorium i siedzieć, ruch jest niewskazany (warto wziąć sobie książkę). Nie można chodzić, wyjść gdzieś na chwilę itp. Nie należy się też „pobudzać” przed badaniem, czyli trzeba jechać do laboratorium samochodem czy autobusem, a nie na rowerze. Spacer też nie będzie dobrym pomysłem.

Jeśli ktoś przyjmuje leki wpływające na gospodarkę węglowodanową (np. metforminę), to powinien je odstawić dwa tygodnie przed badaniem. Z kolei jeśli ktoś jest na diecie z ograniczoną ilością węglowodanów, to co najmniej dwa tygodnie przed badaniem powinien zwiększyć ilość węglowodanów w diecie do około 150 g.

Kto nie powinien robić tego badania?

To badanie nie jest dla:

  • osób, u których poziom glukozy na czczo wynosi powyżej 130 mg/dl.
  • osób na diecie z ograniczoną ilością węglowodanów (chodzi tu nie tylko o dietę ketogeniczną, lecz także o nisko- czy średniowęglowodanową).
  • kobiet w ciąży. Ciąża to stan, w którym występuje fizjologiczna insulinooporność. Takie badanie nie będzie wtedy miarodajne. U kobiet w ciąży wykonuje się tylko krzywą glukozową.

Czy test kanapkowy ma sens?

Test kanapkowy polega na tym, że zamiast wypić 75 g glukozy, zjadamy określony posiłek. Czy to ma sens? I tak, i nie.

Do postawienia diagnozy na pewno ten test nie wystarczy, bo konieczne będzie wykonanie badania po obciążeniu glukozą. Nie należy go jednak powtarzać częściej niż raz na pół roku (a nawet raz na rok), ponieważ może dodatkowo rozregulować wydzielanie insuliny.

Test kanapkowy sprawdzi się m.in. do monitorowania postępów diety. Można go wykonać częściej, np. co trzy miesiące. Będzie też lepszym rozwiązaniem dla osób, które są na diecie z ograniczoną ilością węglowodanów.

Sprawdź jeszcze: Jakie badania profilaktyczne warto zrobić?

PAMIĘTAJ!

JEŚLI COŚ CIĘ NIEPOKOI, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Joanna Zawadzka

Krzywa glukozowo-insulinowa to oznaczenie poziomu glukozy i insuliny w co najmniej trzech punktach: na czczo, po godzinie i po dwóch godzinach od wypicia 75 g roztworu glukozy. Sprawdź, co warto wiedzieć na temat tego badania.

Czasami konieczne jest jeszcze oznaczenie poziomu glukozy i insuliny dodatkowo po 30 minutach i po trzech godzinach. W takim przypadku mamy pięć pobrań (zarówno glukozy, jak i insuliny): na czczo, po 30 minutach, po godzinie, po dwóch godzinach i po trzech godzinach.

Po co robi się to badanie?

Badanie robi się przy podejrzeniu zaburzeń gospodarki węglowodanowej, np. nietolerancji glukozy, hiperinsulinemii, insulinooporności.

Nie zawsze wskaźnik HOMA jest wystarczający. Będzie on miarodajny u osób, u których już na czczo poziomy glukozy i insuliny są nieprawidłowe. Niestety w wielu przypadkach okazuje się, że wyniki na czczo są prawidłowe, a dopiero po obciążeniu poziom glukozy, a przede wszystkim insuliny, bardzo gwałtownie wzrasta. Podobnie niewystarczająca jest sama krzywa glukozowa, ponieważ dostarcza tylko informacji o poziomach glukozy, a do prawidłowej diagnozy potrzebne są również informacje o poziomach insuliny.

Krzywa glukozowo-insulinowa – jak wygląda badanie?

Badanie można opisać w następujących punktach:

  1. Pobranie krwi w celu oznaczenia glukozy i insuliny na czczo.
  2. Wypicie roztworu 75 g glukozy.
  3. Odmierzenie godziny od wypicia i kolejne pobranie krwi na oznaczenie poziomu glukozy i insuliny.
  4. Odmierzenie kolejnej godziny i pobranie krwi na oznaczenie poziomu glukozy i insuliny.

Badanie musi być przeprowadzona na czczo (8–12 godzin od ostatniego posiłku), po przespanej nocy.

W czasie badania należy być cały czas w laboratorium i siedzieć, ruch jest niewskazany (warto wziąć sobie książkę). Nie można chodzić, wyjść gdzieś na chwilę itp. Nie należy się też „pobudzać” przed badaniem, czyli trzeba jechać do laboratorium samochodem czy autobusem, a nie na rowerze. Spacer też nie będzie dobrym pomysłem.

Jeśli ktoś przyjmuje leki wpływające na gospodarkę węglowodanową (np. metforminę), to powinien je odstawić dwa tygodnie przed badaniem. Z kolei jeśli ktoś jest na diecie z ograniczoną ilością węglowodanów, to co najmniej dwa tygodnie przed badaniem powinien zwiększyć ilość węglowodanów w diecie do około 150 g.

Kto nie powinien robić tego badania?

To badanie nie jest dla:

  • osób, u których poziom glukozy na czczo wynosi powyżej 130 mg/dl.
  • osób na diecie z ograniczoną ilością węglowodanów (chodzi tu nie tylko o dietę ketogeniczną, lecz także o nisko- czy średniowęglowodanową).
  • kobiet w ciąży. Ciąża to stan, w którym występuje fizjologiczna insulinooporność. Takie badanie nie będzie wtedy miarodajne. U kobiet w ciąży wykonuje się tylko krzywą glukozową.

Czy test kanapkowy ma sens?

Test kanapkowy polega na tym, że zamiast wypić 75 g glukozy, zjadamy określony posiłek. Czy to ma sens? I tak, i nie.

Do postawienia diagnozy na pewno ten test nie wystarczy, bo konieczne będzie wykonanie badania po obciążeniu glukozą. Nie należy go jednak powtarzać częściej niż raz na pół roku (a nawet raz na rok), ponieważ może dodatkowo rozregulować wydzielanie insuliny.

Test kanapkowy sprawdzi się m.in. do monitorowania postępów diety. Można go wykonać częściej, np. co trzy miesiące. Będzie też lepszym rozwiązaniem dla osób, które są na diecie z ograniczoną ilością węglowodanów.

Sprawdź jeszcze: Jakie badania profilaktyczne warto zrobić?

PAMIĘTAJ!

JEŚLI COŚ CIĘ NIEPOKOI, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Autor

Joanna Zawadzka
13 listopada 2019

Tagi

Komentarzy: 1

  1. info9 4 kwietnia 2022 o 11:15

    Mam problem ze zrzuceniem oponki z brzucha, ale poza tym nie jestem bardzo otyłą osobą (ważę 68kg przy wzroście 169cm). Zrobiłam krzywe glukozy i insuliny. Z wyników widzę, że insulina pozostaje zbyt wysoka po 2 godzinach (oto wyniki na czczo, po godzinie i po dwóch, glukoza (88/136/89), insulina 7,5/90/38,9).
    Czy mam się o co martwić? Czy powinnam coś zmienić w żywieniu, zrobić jakieś dodatkowe badania?

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

co może mieć wpływ na płodność

Co może mieć wpływ na płodność?

Na płodność może mieć wpływ wiele czynników. Poniżej opisuję te, które są istotne z punktu widzenia dietetyka klinicznego i nad poprawą których mogę pracować wspólnie z moimi podopiecznymi (z wyjątkiem jednego elementu, wymienionego poniżej jako…

WIĘCEJ >
wzmacnianie odporności czosnek

Wzmacnianie odporności: Dieta

Wzmacnianie odporności to temat złożony. Będziemy o nim mówić w kilku artykułach. W pierwszym z nich omówimy, jakie znaczenie dla naszego układu odpornościowego ma odpowiednia dieta. Dieta wzmacniająca odporność powinna być jak najbardziej naturalna, a…

WIĘCEJ >

Dieta niskowęglowodanowa – dla kogo będzie odpowiednia?

Dieta niskowęglowodanowa polega na znacznym ograniczeniu ilości węglowodanów w codziennym jadłospisie. Zgodnie z założeniami tej diety można spożywać od 50 g do 150 g węglowodanów. Taki sposób żywienia będzie korzystny dla tych, którzy borykają się…

WIĘCEJ >
uziemianie

Uziemianie – na czym polega?

Na czym polega uziemianie i co ono daje? Sprawdź, jaki wpływ na zdrowie ma ta prosta i przyjemna metoda. Uziemianie to nic innego, jak postawienie gołych stóp na ziemi (trawie czy piasku) – można po…

WIĘCEJ >