To one odpowiadają za wchłanianie składników odżywczych z pożywienia, dlatego są tak ważne dla sprawnego działania układu pokarmowego. Dowiedz się, co niszczy kosmki jelitowe i jak je odbudować.
Kosmki jelitowe to małe wypustki znajdujące się w jelicie cienkim. Są odpowiedzialne za wchłanianie substancji odżywczych z pokarmów. Zanim składniki te przejdą do krwiobiegu, najpierw są przyswajane przez kosmki jelitowe.
Kosmki jelitowe pokrywają wnętrze jelita cienkiego na całej jego powierzchni. Mają one od 0,3 mm do 1,5 mm długości, a na 1 mm² jest ich od 10 do 40. Ogółem jest ich około 10 milionów. Każdy z nich jest bardzo dobrze unerwiony i ukrwiony. Całkowita powierzchnia chłonna kosmków jelitowych może wynosić nawet 200 m².
Jaka jest ich rola?
Bez prawidłowo funkcjonujących kosmków jelitowych niemożliwe byłoby właściwe wchłanianie substancji odżywczych, w tym białek, tłuszczów, węglowodanów i witamin.
Kosmki stanowią naturalną barierę dla szkodliwych substancji, a im jest ich więcej, tym mamy większą zdolność wchłaniania. Uszkodzone kosmki mogą przyczyniać się do powstania „dziur”, przez które szkodliwe substancje wędrują w głąb organizmu. Mamy wtedy do czynienia z zespołem jelita przesiąkliwego.
Jakiekolwiek zaburzenie w obrębie kosmków jelitowych skutkuje problemami z wchłanianiem składników odżywczych. W efekcie organizm jest gorzej odżywiony, pojawia się problem z wagą, muskulaturą i hormonami. Prowadzi to do niedoborów, anemii, a w dłuższej perspektywie – niedożywienia.
Chorobą, w której dochodzi do niszczenia kosmków jelitowych, jest celiakia (choroba trzewna). Prowadzi ona do ich całkowitego zaniku, dlatego tak ważne jest stosowanie odpowiedniej, bezglutenowej diety. Uszkodzenie kosmków jelitowych objawia się licznymi dolegliwościami ze strony układu pokarmowego, takimi jak wzdęcia, biegunki, bóle brzucha.
Ich częściowy zanik ma natomiast miejsce w zespole rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego. Do poważnych uszkodzeń kosmków jelitowych dochodzi również w chorobie Leśniowskiego–Crohna.
Co niszy kosmki jelitowe i jak je odbudować?
Kosmki jelitowe mogą zostać uszkodzone w wyniku stresu, stanów zapalnych, nietolerancji pokarmowych, np. glutenu, tym bardziej jeśli ktoś cierpi na celiakię. Nieprawidłowa dieta również ma tutaj znaczenie. Bardzo niekorzystnie na kosmki jelitowe wpływają np. produkty wysokoprzetworzone czy alkohol.
Dobra wiadomość jest taka, że przy pomocy odpowiedniej diety jesteśmy w stanie odbudować kosmki jelitowe i przywrócić prawidłową pracę układu pokarmowego.
Błona śluzowa jelit wraz z kosmkami jelitowymi może się odbudować w ciągu kilku miesięcy ścisłego przestrzegania diety. Pomocne jest tu stosowanie diety bezglutenowej, a także unikanie żywności przetworzonej oraz alkoholu.
W ułożeniu diety wspierającej odbudowę kosmków jelitowych pomoże ci dietetyk kliniczny.
Autor
Iwona Wierzbicka
To one odpowiadają za wchłanianie składników odżywczych z pożywienia, dlatego są tak ważne dla sprawnego działania układu pokarmowego. Dowiedz się, co niszczy kosmki jelitowe i jak je odbudować.
Kosmki jelitowe to małe wypustki znajdujące się w jelicie cienkim. Są odpowiedzialne za wchłanianie substancji odżywczych z pokarmów. Zanim składniki te przejdą do krwiobiegu, najpierw są przyswajane przez kosmki jelitowe.
Kosmki jelitowe pokrywają wnętrze jelita cienkiego na całej jego powierzchni. Mają one od 0,3 mm do 1,5 mm długości, a na 1 mm² jest ich od 10 do 40. Ogółem jest ich około 10 milionów. Każdy z nich jest bardzo dobrze unerwiony i ukrwiony. Całkowita powierzchnia chłonna kosmków jelitowych może wynosić nawet 200 m².
Jaka jest ich rola?
Bez prawidłowo funkcjonujących kosmków jelitowych niemożliwe byłoby właściwe wchłanianie substancji odżywczych, w tym białek, tłuszczów, węglowodanów i witamin.
Kosmki stanowią naturalną barierę dla szkodliwych substancji, a im jest ich więcej, tym mamy większą zdolność wchłaniania. Uszkodzone kosmki mogą przyczyniać się do powstania „dziur”, przez które szkodliwe substancje wędrują w głąb organizmu. Mamy wtedy do czynienia z zespołem jelita przesiąkliwego.
Jakiekolwiek zaburzenie w obrębie kosmków jelitowych skutkuje problemami z wchłanianiem składników odżywczych. W efekcie organizm jest gorzej odżywiony, pojawia się problem z wagą, muskulaturą i hormonami. Prowadzi to do niedoborów, anemii, a w dłuższej perspektywie – niedożywienia.
Chorobą, w której dochodzi do niszczenia kosmków jelitowych, jest celiakia (choroba trzewna). Prowadzi ona do ich całkowitego zaniku, dlatego tak ważne jest stosowanie odpowiedniej, bezglutenowej diety. Uszkodzenie kosmków jelitowych objawia się licznymi dolegliwościami ze strony układu pokarmowego, takimi jak wzdęcia, biegunki, bóle brzucha.
Ich częściowy zanik ma natomiast miejsce w zespole rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego. Do poważnych uszkodzeń kosmków jelitowych dochodzi również w chorobie Leśniowskiego–Crohna.
Co niszy kosmki jelitowe i jak je odbudować?
Kosmki jelitowe mogą zostać uszkodzone w wyniku stresu, stanów zapalnych, nietolerancji pokarmowych, np. glutenu, tym bardziej jeśli ktoś cierpi na celiakię. Nieprawidłowa dieta również ma tutaj znaczenie. Bardzo niekorzystnie na kosmki jelitowe wpływają np. produkty wysokoprzetworzone czy alkohol.
Dobra wiadomość jest taka, że przy pomocy odpowiedniej diety jesteśmy w stanie odbudować kosmki jelitowe i przywrócić prawidłową pracę układu pokarmowego.
Błona śluzowa jelit wraz z kosmkami jelitowymi może się odbudować w ciągu kilku miesięcy ścisłego przestrzegania diety. Pomocne jest tu stosowanie diety bezglutenowej, a także unikanie żywności przetworzonej oraz alkoholu.
W ułożeniu diety wspierającej odbudowę kosmków jelitowych pomoże ci dietetyk kliniczny.
Autor
Tagi
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Nie rób tego, jeśli masz insulinooporność!
To jeden z czynników, który prowadzi do wystąpienia insulinooporności. Niestety, wiele osób nawet po zdiagnozowaniu tego zaburzenia nie potrafi zerwać z pewnym nawykiem, co tylko pogłębia problem. Rada jest prosta: masz insulinooporność – nie podjadaj….
WIĘCEJ >Czy dieta zasadowa jest skuteczna? Test pH cytryny
Jest dużo sprzeczności na temat tego, jakie pH ma cytryna, jakie woda, a jakie jest dla nas odpowiednie. Czy jak wypijasz kwaśne, to niszczysz sobie żołądek, a jak wypijasz zasadowe, to przynosisz ulgę? Sprawdź, czy…
WIĘCEJ >Plastik. Dlaczego szkło jest od niego lepsze?
Plastik miał być kolejną olbrzymią rewolucją ułatwiającą nam wszystkim życie i poprawiającą mocno jego jakość. Los jednak lubi brutalnie weryfikować wielkie wynalazki. Tak samo było w przypadku plastiku, który po tym, jak zaczął być stosowany…
WIĘCEJ >Cheat meal, cheat day – kto może, a kto nie?
Cheta day jest "odstępstwem" o reguły, od schematu, od zasad, ale czy każdemu jest dane co jakiś czas rozluźnić szyki dietetyczne. Niestety nie i nie dla każdego jest to dobra alternatywa, natomiast dla niektórych osób
WIĘCEJ >