Komosa ryżowa (quinoa) należy do tzw. pseudozbóż. Jeśli zdrowe odżywianie jest dla ciebie ważne, w twojej diecie nie powinno jej zabraknąć. Sprawdź dlaczego!
Quinoa wywodzi się z Peru i jest najbogatszym źródłem roślinnego białka. Jego zawartość waha się w granicach 13–22 g na 100 g.
Komosa ryżowa jest źródłem pełnowartościowego białka, ponieważ zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy egzogenne włącznie z wystarczającą ilością lizyny, która zwykle jest aminokwasem ograniczającym (jest jej za mało do przyswojenia białek) w innych zbożach.
Quinoa jest ponadto skarbnicą witamin i minerałów. Zawiera m.in. wapń, żelazo, miedź, cynk, fosfor, potas, mangan, kwas foliowy, witaminę E, A i C. Ponadto ma w swoim składzie kwas krzemowy, siarkę oraz dużą ilość błonnika. Jedynym mankamentem komosy jest niska zawartość selenu.
Komosa ryżowa – zalety
Komosa ma mnóstwo zalet!
- Wszystkie odmiany komosy są naturalnie bezglutenowe, więc bez obaw mogą je spożywać osoby z alergią na gluten oraz celiakią.
- Jest rośliną, która zawiera w swoich ziarnach saponiny – naturalne środki ochrony roślin, dzięki czemu nie potrzebuje, a wręcz źle znosi opryski i podobne zabiegi. Saponiny wykazują też pozytywne działanie na nasz organizm – działają przeciwalergicznie i immunostymulująco.
- Jest źródłem fitoestrogenów, a więc związków, które m.in. łagodzą przebieg menopauzy.
- Zawiera flawonoidy, które mają właściwości antynowotworowe, przeciwzapalne i przeciwwirusowe.
- Zawiera też nienasycone kwasy tłuszczowe, które mają działanie przeciwzapalne.
- Szklanka komosy ryżowej zapewnia 30% zapotrzebowania na magnez, dlatego dobrze wpływa na zdrowie ludzi zestresowanych i aktywnych.
- Ma dwa razy więcej żelaza niż inne kasze, więc dieta dla anemików powinna ją uwzględniać.
- Zawiera cynk kluczowy dla prawidłowego wzrostu włosów.
Rodzaje komosy
Quinoa ma postać małych, drobnych ziarenek. Mają one różny kolor w zależności od odmiany. Istnieją trzy rodzaje komosy: czerwona, czarna i biała. Różnią się one między sobą smakiem, delikatnością. Najbardziej popularna w Polsce jest quinoa biała, która ma bardzo charakterystyczny, orzechowy smak z lekką goryczką.
Jak gotować komosę ryżową?
Przed ugotowaniem należy ją wypłukać, aby pozbyć się goryczki. Komosę gotuje się w osolonej wodzie przez około 12–15 minut, a następnie odstawia, by wchłonęła wodę.
Komosa jest bardzo wdzięcznym produktem – można ją spożywać na słodko i słono. Jest dobrą alternatywą dla ziemniaków, ryżu czy kaszy jaglanej. Quinoa czarna i czerwona są inne niż biała, ponieważ nie pęcznieją pod wpływem gotowania. Są one również bardziej chrupiące. Nadają się do sałatek i jako dodatek do potraw.
Sprawdź nasz e-book z przepisami na pyszne komosanki. Poszukaj też innych przepisów w aplikacji Pogotowie Dietetyczne.
Autor
Iwona Wierzbicka
Komosa ryżowa (quinoa) należy do tzw. pseudozbóż. Jeśli zdrowe odżywianie jest dla ciebie ważne, w twojej diecie nie powinno jej zabraknąć. Sprawdź dlaczego!
Quinoa wywodzi się z Peru i jest najbogatszym źródłem roślinnego białka. Jego zawartość waha się w granicach 13–22 g na 100 g.
Komosa ryżowa jest źródłem pełnowartościowego białka, ponieważ zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy egzogenne włącznie z wystarczającą ilością lizyny, która zwykle jest aminokwasem ograniczającym (jest jej za mało do przyswojenia białek) w innych zbożach.
Quinoa jest ponadto skarbnicą witamin i minerałów. Zawiera m.in. wapń, żelazo, miedź, cynk, fosfor, potas, mangan, kwas foliowy, witaminę E, A i C. Ponadto ma w swoim składzie kwas krzemowy, siarkę oraz dużą ilość błonnika. Jedynym mankamentem komosy jest niska zawartość selenu.
Komosa ryżowa – zalety
Komosa ma mnóstwo zalet!
- Wszystkie odmiany komosy są naturalnie bezglutenowe, więc bez obaw mogą je spożywać osoby z alergią na gluten oraz celiakią.
- Jest rośliną, która zawiera w swoich ziarnach saponiny – naturalne środki ochrony roślin, dzięki czemu nie potrzebuje, a wręcz źle znosi opryski i podobne zabiegi. Saponiny wykazują też pozytywne działanie na nasz organizm – działają przeciwalergicznie i immunostymulująco.
- Jest źródłem fitoestrogenów, a więc związków, które m.in. łagodzą przebieg menopauzy.
- Zawiera flawonoidy, które mają właściwości antynowotworowe, przeciwzapalne i przeciwwirusowe.
- Zawiera też nienasycone kwasy tłuszczowe, które mają działanie przeciwzapalne.
- Szklanka komosy ryżowej zapewnia 30% zapotrzebowania na magnez, dlatego dobrze wpływa na zdrowie ludzi zestresowanych i aktywnych.
- Ma dwa razy więcej żelaza niż inne kasze, więc dieta dla anemików powinna ją uwzględniać.
- Zawiera cynk kluczowy dla prawidłowego wzrostu włosów.
Rodzaje komosy
Quinoa ma postać małych, drobnych ziarenek. Mają one różny kolor w zależności od odmiany. Istnieją trzy rodzaje komosy: czerwona, czarna i biała. Różnią się one między sobą smakiem, delikatnością. Najbardziej popularna w Polsce jest quinoa biała, która ma bardzo charakterystyczny, orzechowy smak z lekką goryczką.
Jak gotować komosę ryżową?
Przed ugotowaniem należy ją wypłukać, aby pozbyć się goryczki. Komosę gotuje się w osolonej wodzie przez około 12–15 minut, a następnie odstawia, by wchłonęła wodę.
Komosa jest bardzo wdzięcznym produktem – można ją spożywać na słodko i słono. Jest dobrą alternatywą dla ziemniaków, ryżu czy kaszy jaglanej. Quinoa czarna i czerwona są inne niż biała, ponieważ nie pęcznieją pod wpływem gotowania. Są one również bardziej chrupiące. Nadają się do sałatek i jako dodatek do potraw.
Sprawdź nasz e-book z przepisami na pyszne komosanki. Poszukaj też innych przepisów w aplikacji Pogotowie Dietetyczne.
Autor
Tagi
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Orzechy pekan – dlaczego warto je jeść?
Orzechy pekan to nie tylko smaczna przekąska, ale również bogate źródło wartości odżywczych. Ich regularne spożywanie może przynieść wiele korzyści zdrowotnych, poniżej przedstawimy najważniejsze z nich: Bogactwo składników odżywczych orzechów pekan Orzechy pekan są bogate…
WIĘCEJ >Błonnik – więcej szkody czy pożytku?
Błonnik to włókno roślinne, które nie jest rozkładane przez enzymy trawienne w przewodzie pokarmowym, więc nie jest trawione. Sprawdź, co warto wiedzieć na jego temat. Składniki błonnika pokarmowego można podzielić na rozpuszczalne i nierozpuszczalne w…
WIĘCEJ >Nadczynność tarczycy – co warto wiedzieć?
Nadczynność tarczycy, nazywana hipertyreozą, to zaburzenie, w którym tarczyca produkuje za dużo hormonów w stosunku do potrzeb organizmu. Polega na wzmożonej aktywności wydzielniczej gruczołu, czego efektem są podwyższone poziomy FT3 i FT4. Wyróżnia się nadczynność subkliniczną, pierwotną i wtórną….
WIĘCEJ >Wpływ alkoholu na zdrowie – czy każda ilość jest szkodliwa?
Regularne spożywanie alkoholu, nawet w umiarkowanych ilościach, może wywoływać poważne konsekwencje zdrowotne. Chociaż przez lata mówiono o korzystnym wpływie niewielkich ilości, badania dowodzą, że alkohol niesie ryzyko zdrowotne od pierwszego drinka. WHO oraz inne organizacje…
WIĘCEJ >