fbpx
Szukaj
open close

Kolorowe napoje – co kryją?

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Tagi

Postaw mi kawę na buycoffee.to
kolorowe napoje, napoje gazowane, napoje

Czy podczas czytania etykiety swojego ulubionego napoju, zastanawiasz się, co jest w składzie? Czy piją to twoje dzieci? A może kolorowe napoje z dodatkami są podstawowym płynem nawadniającym twoją rodzinę?

Często słyszę teksty typu: „woda jest dla psa”, „woda jest dla konia” albo „co my zwierzęta jesteśmy, żeby pić samą wodę?”. Czym się różnimy od innych istot żywych? Mózgiem i inteligencją. Mądra istota ludzka wymyśla coraz to lepiej smakujące i cudownie „odchudzające” dodatki do żywności, które mają zastąpić prawdziwe, naturalne substancje. Tyle tylko, że nasz organizm ich nie zna i nie wie, co z nimi zrobić. Większość z tych substancji powstała około 50–80 lat temu, a w naszych domach gości od czasu, kiedy weszliśmy do UE.

Przytoczę tutaj przykład pewnego ulubionego napoju, spożywanego chętnie zarówno zarówno przez dorosłych, jak i dzieci. Czy wiesz, że zawarty w nim barwnik może być niebezpieczny? Wyobraź sobie scenkę: dziecko pół dnia gra na komputerze, zajada czipsy, paluszki, orzeszki, popija colą lub energetykiem (można go teraz kupić w litrowych butelkach), po północy kładzie się spać. Jest stymulowane (niebieskim) światłem komputera, dodatkami do żywności, pobudzającym karmelem (który zresztą możesz też znaleźć w swoim ulubionym, „razowym” pieczywie) i nierzadko agresją bijącą z ekranu. Czy to dobrze wróży?

Kolorowe napoje – co mają w składzie?

Kolorowe napoje to woda, którą możesz mieć za darmo z kranu, i kilka do kilkunastu dodatków chemicznych, które w odpowiednio dobranej kompozycji dają złudzenie smaku i oddziałują na nasz mózg. Ten z kolei reaguje: „Dobre, chcę więcej, bez tego już nie mogę”. Do tego puszka, źródło toksycznego aluminium, lub butelka pet – związki typu bisfenol A i pochodne benzenu, które oddziałują na gospodarkę hormonalną człowieka.

Ile za to zapłacisz? Robimy to na własne życzenie i za przyzwoleniem wszystkich dookoła. Pijemy zawiesinę chemikaliów i jeszcze za to płacimy, a przy tym niejednokrotnie cieszymy się, że w cenie dwóch napojów dostaliśmy cztery.

Skorzystałam z aplikacji e-food by przeanalizować skład coli zero:

cola zero
słodziki (2)
słodziki (3)

Kolorowe napoje a słodziki

Tym, co jest dużo bardziej interesujące i jednocześnie zatrważające, jest to, że Polskie Towarzystwo Diabetologiczne i Polskie Towarzystwo Badań nad Otyłością oficjalnie polecają stosowanie słodzików. Uznają je za „zdrowe” zamienniki cukru, które zapobiegają otyłości i powinny je stosować osoby otyłe i z cukrzycą typu 2. Te informacje pochodzą z czasopisma „Diabetologia Kliniczna” (Zalecenia kliniczne dotyczące postępowania u chorych na cukrzycę, 2014, tom 3).

Słodziki stosuje się m.in. do tuczenia zwierząt rzeźnych. Używanie słodzików prowadzi do wyrzutów insuliny, co zwiększa apetyt. Sama insulina zadba z kolei o „zapakowanie” wszystkiego w komórki tłuszczowe.

Tak samo zatem utuczmy ludzi, a później pobadajmy ich otyłość. Nazwa towarzystwa wydaje się być nie do końca trafiona. Powinna brzmieć „do przeciwdziałania otyłości” albo „do zapobiegania otyłości”. Ludzie jedzą, są coraz bardziej chorzy i otyli, a wszystko to za przyzwoleniem instytucji od zdrowia.

słodziki (4)
słodziki (5)
słodziki (6)
słodziki (7)
kolorowe napoje

Co jest ważne?

Czytaj etykiety! Jak to robić, dowiesz się z tego filmu.

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Iwona Wierzbicka

Czy podczas czytania etykiety swojego ulubionego napoju, zastanawiasz się, co jest w składzie? Czy piją to twoje dzieci? A może kolorowe napoje z dodatkami są podstawowym płynem nawadniającym twoją rodzinę?

Często słyszę teksty typu: „woda jest dla psa”, „woda jest dla konia” albo „co my zwierzęta jesteśmy, żeby pić samą wodę?”. Czym się różnimy od innych istot żywych? Mózgiem i inteligencją. Mądra istota ludzka wymyśla coraz to lepiej smakujące i cudownie „odchudzające” dodatki do żywności, które mają zastąpić prawdziwe, naturalne substancje. Tyle tylko, że nasz organizm ich nie zna i nie wie, co z nimi zrobić. Większość z tych substancji powstała około 50–80 lat temu, a w naszych domach gości od czasu, kiedy weszliśmy do UE.

Przytoczę tutaj przykład pewnego ulubionego napoju, spożywanego chętnie zarówno zarówno przez dorosłych, jak i dzieci. Czy wiesz, że zawarty w nim barwnik może być niebezpieczny? Wyobraź sobie scenkę: dziecko pół dnia gra na komputerze, zajada czipsy, paluszki, orzeszki, popija colą lub energetykiem (można go teraz kupić w litrowych butelkach), po północy kładzie się spać. Jest stymulowane (niebieskim) światłem komputera, dodatkami do żywności, pobudzającym karmelem (który zresztą możesz też znaleźć w swoim ulubionym, „razowym” pieczywie) i nierzadko agresją bijącą z ekranu. Czy to dobrze wróży?

Kolorowe napoje – co mają w składzie?

Kolorowe napoje to woda, którą możesz mieć za darmo z kranu, i kilka do kilkunastu dodatków chemicznych, które w odpowiednio dobranej kompozycji dają złudzenie smaku i oddziałują na nasz mózg. Ten z kolei reaguje: „Dobre, chcę więcej, bez tego już nie mogę”. Do tego puszka, źródło toksycznego aluminium, lub butelka pet – związki typu bisfenol A i pochodne benzenu, które oddziałują na gospodarkę hormonalną człowieka.

Ile za to zapłacisz? Robimy to na własne życzenie i za przyzwoleniem wszystkich dookoła. Pijemy zawiesinę chemikaliów i jeszcze za to płacimy, a przy tym niejednokrotnie cieszymy się, że w cenie dwóch napojów dostaliśmy cztery.

Skorzystałam z aplikacji e-food by przeanalizować skład coli zero:

cola zero
słodziki (2)
słodziki (3)

Kolorowe napoje a słodziki

Tym, co jest dużo bardziej interesujące i jednocześnie zatrważające, jest to, że Polskie Towarzystwo Diabetologiczne i Polskie Towarzystwo Badań nad Otyłością oficjalnie polecają stosowanie słodzików. Uznają je za „zdrowe” zamienniki cukru, które zapobiegają otyłości i powinny je stosować osoby otyłe i z cukrzycą typu 2. Te informacje pochodzą z czasopisma „Diabetologia Kliniczna” (Zalecenia kliniczne dotyczące postępowania u chorych na cukrzycę, 2014, tom 3).

Słodziki stosuje się m.in. do tuczenia zwierząt rzeźnych. Używanie słodzików prowadzi do wyrzutów insuliny, co zwiększa apetyt. Sama insulina zadba z kolei o „zapakowanie” wszystkiego w komórki tłuszczowe.

Tak samo zatem utuczmy ludzi, a później pobadajmy ich otyłość. Nazwa towarzystwa wydaje się być nie do końca trafiona. Powinna brzmieć „do przeciwdziałania otyłości” albo „do zapobiegania otyłości”. Ludzie jedzą, są coraz bardziej chorzy i otyli, a wszystko to za przyzwoleniem instytucji od zdrowia.

słodziki (4)
słodziki (5)
słodziki (6)
słodziki (7)
kolorowe napoje

Co jest ważne?

Czytaj etykiety! Jak to robić, dowiesz się z tego filmu.

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Autor

Iwona Wierzbicka
4 października 2014

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

cukrzyca typu 1, dziecko

Cukrzyca typu 1 – czy da się przed nią uciec?

Przeciwciała anty-GAD to jedne z najczęściej wykrywanych u dzieci z cukrzycą typu 1, zaraz obok anty-ICA. Poznaj przypadek małej dziewczynki, której zagrażała cukrzyca typu 1. Pacjentką była półtoraroczna dziewczynka z atopią skóry. Po konsultacji w…

WIĘCEJ >
stewia, ksylitol

Cukier, słodziki, stewia, ksylitol – używać czy nie?

Stevia - badania są różne i zdania podzielone, wiele się mówi o jej antycukrzycowym działaniu bo obniża cukier, ale to obniżenie wynika ze zwiększonego wydzielania insuliny, jakimś cudem działa na wyspy beta trzustki i nie

WIĘCEJ >

Czy olej kokosowy jest super?

W dietetyce, podobnie jak w życiu, wiele metod i produktów przeżywa swoje wzloty i upadki. Raz są uwielbiane, innym razem – oskarżane przez społeczeństwo i naukowców. Sytuacja wygląda podobnie, jeżeli chodzi o popularny od jakiegoś…

WIĘCEJ >
substancje słodzące

Substancje słodzące, czyli słodka śmierć

Słodki smak towarzyszy nam już od najwcześniejszego okresu w życiu. Jest to pierwszy rodzaj smaku, jaki poznają nasze kubki smakowe za sprawą mleka matki. I być może to jest jedną z przyczyn, dla których tak…

WIĘCEJ >