Kasztany jadalne to doskonała przekąska, a przygotowywana z nich mąka świetnie nadaje się do przyrządzenia wielu smacznych dań i sprawdzi się w diecie osób unikających glutenu. Sprawdź, dlaczego warto sięgać po te produkty.
Kasztany jadalne (Castanea sativa) nie mają nic wspólnego z powszechnie znanymi nam kasztanami – owocami kasztanowca (Aesculus hippocastanum). W Polsce nie są tak popularne, rosną u nas głównie na Pomorzu Zachodnim i na Dolnym Śląsku. Szczególnie upodobali sobie ich smak Włosi i Francuzi. Kasztany jadalne dojrzewają późną jesienią, na przełomie października i listopada, i wtedy zazwyczaj można je spotkać w sklepach.
Kasztany jadalne w kuchni
W kasztanach jadalnych można znaleźć wiele witamin (m.in. witaminę C, witaminę A, witaminy z grupy B) oraz ważnych dla zdrowia pierwiastków (np. wapń, żelazo, magnez, potas), a ponadto tłuszcze nienasycone, lecytynę czy błonnik, który wspomaga pracę jelit.
Kasztany jadalne mają lekko słodki, orzechowy smak. Największą popularnością cieszą się w wersji pieczonej, choć te gotowane też mają wielu zwolenników. Mogą być doskonałą przekąską lub dodatkiem do różnych dań (np. mięsnych) czy deserów. Można z nich zrobić zupę, placki, puree, ciasto. Można je zużyć też do sałatek czy wykorzystać jako farsz do pierogów czy mięs. Z kolei mąka kasztanowa sprawdzi się np. do zagęszczania sosów, przygotowywania naleśników i placków czy pieczenia chleba i ciast.
Aby upiec kasztany, wystarczy naciąć ich skórkę, ułożyć je na blaszce i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 30 minut. Aby je ugotować, wystarczy je umyć, włożyć do garnka z zimną wodą i gotować około 30–40 minut. Przed zjedzeniem należy je obrać.
Mąka kasztanowa
Ze zmielonych kasztanów jadalnych powstaje mąka kasztanowa. Ma ona podobne właściwości do skrobi ziemniaczanej. Ma lekko słodki smak i orzechowy aromat. Jest dobrym zamiennikiem mąki pszennej, jest bardzo plastyczna i wychodzą z niej świetne wypieki.
Mąka ta wyróżnia się niską zawartością tłuszczu i białka, ale wysoką – węglowodanów. Należy do węglowodanów alternatywnych, czyli może być spożywana przez osoby, które nie mogą jeść zbóż lub są na protokole autoimmunologicznym (AIP). Bardzo dobrze sprawdzi się w diecie osób będących na diecie bezglutenowej.
Tu znajdziesz przepis na tzw. kasztanowiec, który – w zależności od dodatków – może być albo ciastem, albo chlebkiem.
Mnóstwo przepisów na różne dania z mąki kasztanowej znajdziesz też w naszej aplikacji Pogotowie dietetyczne.
Sprawdź jeszcze:
Sprawdź nasze e-booki:
Autor
Iwona Wierzbicka
Kasztany jadalne to doskonała przekąska, a przygotowywana z nich mąka świetnie nadaje się do przyrządzenia wielu smacznych dań i sprawdzi się w diecie osób unikających glutenu. Sprawdź, dlaczego warto sięgać po te produkty.
Kasztany jadalne (Castanea sativa) nie mają nic wspólnego z powszechnie znanymi nam kasztanami – owocami kasztanowca (Aesculus hippocastanum). W Polsce nie są tak popularne, rosną u nas głównie na Pomorzu Zachodnim i na Dolnym Śląsku. Szczególnie upodobali sobie ich smak Włosi i Francuzi. Kasztany jadalne dojrzewają późną jesienią, na przełomie października i listopada, i wtedy zazwyczaj można je spotkać w sklepach.
Kasztany jadalne w kuchni
W kasztanach jadalnych można znaleźć wiele witamin (m.in. witaminę C, witaminę A, witaminy z grupy B) oraz ważnych dla zdrowia pierwiastków (np. wapń, żelazo, magnez, potas), a ponadto tłuszcze nienasycone, lecytynę czy błonnik, który wspomaga pracę jelit.
Kasztany jadalne mają lekko słodki, orzechowy smak. Największą popularnością cieszą się w wersji pieczonej, choć te gotowane też mają wielu zwolenników. Mogą być doskonałą przekąską lub dodatkiem do różnych dań (np. mięsnych) czy deserów. Można z nich zrobić zupę, placki, puree, ciasto. Można je zużyć też do sałatek czy wykorzystać jako farsz do pierogów czy mięs. Z kolei mąka kasztanowa sprawdzi się np. do zagęszczania sosów, przygotowywania naleśników i placków czy pieczenia chleba i ciast.
Aby upiec kasztany, wystarczy naciąć ich skórkę, ułożyć je na blaszce i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 30 minut. Aby je ugotować, wystarczy je umyć, włożyć do garnka z zimną wodą i gotować około 30–40 minut. Przed zjedzeniem należy je obrać.
Mąka kasztanowa
Ze zmielonych kasztanów jadalnych powstaje mąka kasztanowa. Ma ona podobne właściwości do skrobi ziemniaczanej. Ma lekko słodki smak i orzechowy aromat. Jest dobrym zamiennikiem mąki pszennej, jest bardzo plastyczna i wychodzą z niej świetne wypieki.
Mąka ta wyróżnia się niską zawartością tłuszczu i białka, ale wysoką – węglowodanów. Należy do węglowodanów alternatywnych, czyli może być spożywana przez osoby, które nie mogą jeść zbóż lub są na protokole autoimmunologicznym (AIP). Bardzo dobrze sprawdzi się w diecie osób będących na diecie bezglutenowej.
Tu znajdziesz przepis na tzw. kasztanowiec, który – w zależności od dodatków – może być albo ciastem, albo chlebkiem.
Mnóstwo przepisów na różne dania z mąki kasztanowej znajdziesz też w naszej aplikacji Pogotowie dietetyczne.
Sprawdź jeszcze:
Sprawdź nasze e-booki:
Autor
Tagi
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Muffinki lub chleb z mąki kasztanowej
Składniki: Mąka kasztanowa, jaja, banany, figi, gorzka czekolada. Przygotuj dużą formę do ciasta. Zmiksuj razem 10 jaj i 400 g mąki kasztanowej. Można wlewać ciasto do formy po trochę, przekładając pokruszoną czekoladą, pokrojonymi figami i…
WIĘCEJ >Placuszki kasztanowo-bananowe
Placuszki to świetny posiłek potreningowy, posiłek dla dziecka, węglowodany, które nie uczulają. Można je zjeść na kolację albo zabrać ze sobą. Szybko się je robi.
WIĘCEJ >Najczęściej popełniane błędy żywieniowe
Sprawdź, jakie błędy żywieniowe popełniamy najczęściej i dowiedz się, jak ich unikać. Po wielu rozmowach przeprowadzonych w gabinecie zauważyłam, że problem ze zwyczajami żywieniowymi nie wynika z braku wiedzy, a często z nieprawidłowych nawyków. Wielokrotnie…
WIĘCEJ >Dlaczego diety nie działają cz.2
Jesteś na diecie, starasz się i… NIC Nie każdy w życiu ma łatwo, nie każdy ma z górki, można powiedzieć „ciężko jest lekko żyć”. Stosujesz dietę, bo koleżanka powiedziała że świetnie na niej schudła a…
WIĘCEJ >