fbpx
Szukaj
open close

Kasztany jadalne i mąka kasztanowa – co warto wiedzieć?

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Tagi

Postaw mi kawę na buycoffee.to
pieczone kasztany jadalne

Kasztany jadalne to doskonała przekąska, a przygotowywana z nich mąka świetnie nadaje się do przyrządzenia wielu smacznych dań i sprawdzi się w diecie osób unikających glutenu. Sprawdź, dlaczego warto sięgać po te produkty.

Kasztany jadalne (Castanea sativa) nie mają nic wspólnego z powszechnie znanymi nam kasztanami – owocami kasztanowca (Aesculus hippocastanum). W Polsce nie są tak popularne, rosną u nas głównie na Pomorzu Zachodnim i na Dolnym Śląsku. Szczególnie upodobali sobie ich smak Włosi i Francuzi. Kasztany jadalne dojrzewają późną jesienią, na przełomie października i listopada, i wtedy zazwyczaj można je spotkać w sklepach.

Kasztany jadalne w kuchni

W kasztanach jadalnych można znaleźć wiele witamin (m.in. witaminę C, witaminę A, witaminy z grupy B) oraz ważnych dla zdrowia pierwiastków (np. wapń, żelazo, magnez, potas), a ponadto tłuszcze nienasycone, lecytynę czy błonnik, który wspomaga pracę jelit.

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Kasztany jadalne mają lekko słodki, orzechowy smak. Największą popularnością cieszą się w wersji pieczonej, choć te gotowane też mają wielu zwolenników. Mogą być doskonałą przekąską lub dodatkiem do różnych dań (np. mięsnych) czy deserów. Można z nich zrobić zupę, placki, puree, ciasto. Można je zużyć też do sałatek czy wykorzystać jako farsz do pierogów czy mięs. Z kolei mąka kasztanowa sprawdzi się np. do zagęszczania sosów, przygotowywania naleśników i placków czy pieczenia chleba i ciast.

Aby upiec kasztany, wystarczy naciąć ich skórkę, ułożyć je na blaszce i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 30 minut. Aby je ugotować, wystarczy je umyć, włożyć do garnka z zimną wodą i gotować około 30–40 minut. Przed zjedzeniem należy je obrać.

Mąka kasztanowa

Ze zmielonych kasztanów jadalnych powstaje mąka kasztanowa. Ma ona podobne właściwości do skrobi ziemniaczanej. Ma lekko słodki smak i orzechowy aromat. Jest dobrym zamiennikiem mąki pszennej, jest bardzo plastyczna i wychodzą z niej świetne wypieki.

Mąka ta wyróżnia się niską zawartością tłuszczu i białka, ale wysoką – węglowodanów. Należy do węglowodanów alternatywnych, czyli może być spożywana przez osoby, które nie mogą jeść zbóż lub są na protokole autoimmunologicznym (AIP). Bardzo dobrze sprawdzi się w diecie osób będących na diecie bezglutenowej.

Tu znajdziesz przepis na tzw. kasztanowiec, który – w zależności od dodatków – może być albo ciastem, albo chlebkiem.

Mnóstwo przepisów na różne dania z mąki kasztanowej znajdziesz też w naszej aplikacji Pogotowie dietetyczne.

Sprawdź jeszcze:

Sprawdź nasze e-booki:

e-booki

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Iwona Wierzbicka

Kasztany jadalne to doskonała przekąska, a przygotowywana z nich mąka świetnie nadaje się do przyrządzenia wielu smacznych dań i sprawdzi się w diecie osób unikających glutenu. Sprawdź, dlaczego warto sięgać po te produkty.

Kasztany jadalne (Castanea sativa) nie mają nic wspólnego z powszechnie znanymi nam kasztanami – owocami kasztanowca (Aesculus hippocastanum). W Polsce nie są tak popularne, rosną u nas głównie na Pomorzu Zachodnim i na Dolnym Śląsku. Szczególnie upodobali sobie ich smak Włosi i Francuzi. Kasztany jadalne dojrzewają późną jesienią, na przełomie października i listopada, i wtedy zazwyczaj można je spotkać w sklepach.

Kasztany jadalne w kuchni

W kasztanach jadalnych można znaleźć wiele witamin (m.in. witaminę C, witaminę A, witaminy z grupy B) oraz ważnych dla zdrowia pierwiastków (np. wapń, żelazo, magnez, potas), a ponadto tłuszcze nienasycone, lecytynę czy błonnik, który wspomaga pracę jelit.

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Kasztany jadalne mają lekko słodki, orzechowy smak. Największą popularnością cieszą się w wersji pieczonej, choć te gotowane też mają wielu zwolenników. Mogą być doskonałą przekąską lub dodatkiem do różnych dań (np. mięsnych) czy deserów. Można z nich zrobić zupę, placki, puree, ciasto. Można je zużyć też do sałatek czy wykorzystać jako farsz do pierogów czy mięs. Z kolei mąka kasztanowa sprawdzi się np. do zagęszczania sosów, przygotowywania naleśników i placków czy pieczenia chleba i ciast.

Aby upiec kasztany, wystarczy naciąć ich skórkę, ułożyć je na blaszce i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 30 minut. Aby je ugotować, wystarczy je umyć, włożyć do garnka z zimną wodą i gotować około 30–40 minut. Przed zjedzeniem należy je obrać.

Mąka kasztanowa

Ze zmielonych kasztanów jadalnych powstaje mąka kasztanowa. Ma ona podobne właściwości do skrobi ziemniaczanej. Ma lekko słodki smak i orzechowy aromat. Jest dobrym zamiennikiem mąki pszennej, jest bardzo plastyczna i wychodzą z niej świetne wypieki.

Mąka ta wyróżnia się niską zawartością tłuszczu i białka, ale wysoką – węglowodanów. Należy do węglowodanów alternatywnych, czyli może być spożywana przez osoby, które nie mogą jeść zbóż lub są na protokole autoimmunologicznym (AIP). Bardzo dobrze sprawdzi się w diecie osób będących na diecie bezglutenowej.

Tu znajdziesz przepis na tzw. kasztanowiec, który – w zależności od dodatków – może być albo ciastem, albo chlebkiem.

Mnóstwo przepisów na różne dania z mąki kasztanowej znajdziesz też w naszej aplikacji Pogotowie dietetyczne.

Sprawdź jeszcze:

Sprawdź nasze e-booki:

e-booki

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Autor

Iwona Wierzbicka
18 października 2021

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Placuszki kasztanowo-bananowe

Placuszki to świetny posiłek potreningowy, posiłek dla dziecka, węglowodany, które nie uczulają. Można je zjeść na kolację albo zabrać ze sobą. Szybko się je robi.

WIĘCEJ >

Muffinki lub chleb z mąki kasztanowej

Składniki: Mąka kasztanowa, jaja, banany, figi, gorzka czekolada. Przygotuj dużą formę do ciasta. Zmiksuj razem 10 jaj i 400 g mąki kasztanowej. Można wlewać ciasto do formy po trochę, przekładając pokruszoną czekoladą, pokrojonymi figami i…

WIĘCEJ >

Człowiek je jak pies i choruje jak pies!

To dramat! W składzie karmy dla psa na pierwszym miejscu znajdują się zboża. Pies pochodzi od wilka i pomimo że mieszka przy człowieku, to jego układ pokarmowy i zęby są takie jak dawniej. Dowiedz się…

WIĘCEJ >
chrzan

Chrzan – co w sobie kryje?

Charakteryzuje się intensywnym zapachem i ostrym smakiem. Najczęściej wykorzystuje się jego korzeń, który jest bogatym źródłem witamin i minerałów. Dowiedz się, dlaczego warto sięgać po chrzan. Chrzan to rodzaj byliny z rodziny kapustowatych. W Polsce…

WIĘCEJ >