
Od ciebie zależy, czy z podanego przepisu zrobisz bezglutenowy chleb czy ciasto. Sprawdź, jakie to proste!
Składniki:
- 300 g mąki kasztanowej (w internecie najtaniej, ok. 19 zł za 0,5 kg)
- 6 jaj
- 1 niedojrzały banan (bo ma skrobię)
- dodatki smakowe: plastry dojrzałego banana, figi, suszone śliwki
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Ja używam termoobiegu i dolnej grzałki. Zmiksuj wszystko blenderem: mąkę, jaja, banana (tego niedojrzałego). Wlewaj ciasto po troszkę, przekładając pokrojonymi figami, śliwkami i dojrzałym bananem.
Uwagi:
Możesz dodać więcej mąki, ciasto będzie wtedy bardziej zbite. Jeśli chcesz, aby wyszło coś słodszego, dodaj więcej bakalii albo więcej bananów. Jeśli chcesz upiec chleb, nie dodawaj plastrów banana, a zamiast bakalii dodaj kilka rodzynek lub nie dokładaj żadnych dodatków.
Tego typu ciasto czy chleb to świetny pomysł na smakołyk dla dzieci. Można zabrać taki wypiek do szkoły, w trasę, na wycieczkę. Czy to będzie ciasto, czy chleb – zależy od ciebie.
Autor

Iwona Wierzbicka
Od ciebie zależy, czy z podanego przepisu zrobisz bezglutenowy chleb czy ciasto. Sprawdź, jakie to proste!
Składniki:
- 300 g mąki kasztanowej (w internecie najtaniej, ok. 19 zł za 0,5 kg)
- 6 jaj
- 1 niedojrzały banan (bo ma skrobię)
- dodatki smakowe: plastry dojrzałego banana, figi, suszone śliwki
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Ja używam termoobiegu i dolnej grzałki. Zmiksuj wszystko blenderem: mąkę, jaja, banana (tego niedojrzałego). Wlewaj ciasto po troszkę, przekładając pokrojonymi figami, śliwkami i dojrzałym bananem.
Uwagi:
Możesz dodać więcej mąki, ciasto będzie wtedy bardziej zbite. Jeśli chcesz, aby wyszło coś słodszego, dodaj więcej bakalii albo więcej bananów. Jeśli chcesz upiec chleb, nie dodawaj plastrów banana, a zamiast bakalii dodaj kilka rodzynek lub nie dokładaj żadnych dodatków.
Tego typu ciasto czy chleb to świetny pomysł na smakołyk dla dzieci. Można zabrać taki wypiek do szkoły, w trasę, na wycieczkę. Czy to będzie ciasto, czy chleb – zależy od ciebie.
Autor
Tagi
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Czy mięso mrożone jest gorsze niż świeże?
Czy mięso mrożone jest gorsze niż świeże? Sprawdź! Mrożenie to proces zamiany wody w lód. W zasadzie większość rzeczy składa się z wody – krew, tkanki, mięśnie itd. Ba! Nawet w tłuszczu ona jest, dlatego…
WIĘCEJ >Czy erytrytol może zastąpić biały cukier?
Czy erytrytol może zastąpić biały cukier? Co warto o nim wiedzieć? Sprawdź! W ostatnim czasie coraz więcej osób rezygnuje z białego cukru, czyli sacharozy. Jest to dwucukier składający się w połowie z glukozy i w…
WIĘCEJ >Jak przeżyć po wizycie u dietetyka klinicznego – cz. 1
Jesteś po pierwszej wizycie u dietetyka? Oto kilka przydatnych wskazówek!
WIĘCEJ >10 pomysłów na dania z dyni
Dynia to królowa jesiennych przepisów. Nic dziwnego – świetnie sprawdza się i na słodko, i na słono. Można z niej przygotować różnego rodzaju wypieki, placki, zupy czy frytki. Sprawdź nasze pomysły na dania z dyni….
WIĘCEJ >