fbpx
Szukaj
open close

Kasztanowiec-bananowiec – bezglutenowy chleb lub ciasto

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Tagi

Postaw mi kawę na buycoffee.to
chleb bezglutenowy

Od ciebie zależy, czy z podanego przepisu zrobisz bezglutenowy chleb czy ciasto. Sprawdź, jakie to proste!

Składniki:

  • 300 g mąki kasztanowej (w internecie najtaniej, ok. 19 zł za 0,5 kg)
  • 6 jaj
  • 1 niedojrzały banan (bo ma skrobię)
  • dodatki smakowe: plastry dojrzałego banana, figi, suszone śliwki

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Ja używam termoobiegu i dolnej grzałki. Zmiksuj wszystko blenderem: mąkę, jaja, banana (tego niedojrzałego). Wlewaj ciasto po troszkę, przekładając pokrojonymi figami, śliwkami i dojrzałym bananem.

Uwagi:

Możesz dodać więcej mąki, ciasto będzie wtedy bardziej zbite. Jeśli chcesz, aby wyszło coś słodszego, dodaj więcej bakalii albo więcej bananów. Jeśli chcesz upiec chleb, nie dodawaj plastrów banana, a zamiast bakalii dodaj kilka rodzynek lub nie dokładaj żadnych dodatków.

Tego typu ciasto czy chleb to świetny pomysł na smakołyk dla dzieci. Można zabrać taki wypiek do szkoły, w trasę, na wycieczkę. Czy to będzie ciasto, czy chleb – zależy od ciebie.

Zobacz jeszcze inną wersję – z czekoladą.

bananowiec - kasztanowiec - ajwendieta
bananowiec - kasztanowiec - ajwendieta
bananowiec - kasztanowiec - ajwendieta
bananowiec - kasztanowiec - ajwendieta

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Iwona Wierzbicka

Od ciebie zależy, czy z podanego przepisu zrobisz bezglutenowy chleb czy ciasto. Sprawdź, jakie to proste!

Składniki:

  • 300 g mąki kasztanowej (w internecie najtaniej, ok. 19 zł za 0,5 kg)
  • 6 jaj
  • 1 niedojrzały banan (bo ma skrobię)
  • dodatki smakowe: plastry dojrzałego banana, figi, suszone śliwki

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Ja używam termoobiegu i dolnej grzałki. Zmiksuj wszystko blenderem: mąkę, jaja, banana (tego niedojrzałego). Wlewaj ciasto po troszkę, przekładając pokrojonymi figami, śliwkami i dojrzałym bananem.

Uwagi:

Możesz dodać więcej mąki, ciasto będzie wtedy bardziej zbite. Jeśli chcesz, aby wyszło coś słodszego, dodaj więcej bakalii albo więcej bananów. Jeśli chcesz upiec chleb, nie dodawaj plastrów banana, a zamiast bakalii dodaj kilka rodzynek lub nie dokładaj żadnych dodatków.

Tego typu ciasto czy chleb to świetny pomysł na smakołyk dla dzieci. Można zabrać taki wypiek do szkoły, w trasę, na wycieczkę. Czy to będzie ciasto, czy chleb – zależy od ciebie.

Zobacz jeszcze inną wersję – z czekoladą.

bananowiec - kasztanowiec - ajwendieta
bananowiec - kasztanowiec - ajwendieta
bananowiec - kasztanowiec - ajwendieta
bananowiec - kasztanowiec - ajwendieta

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Autor

Iwona Wierzbicka
13 marca 2015

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Soplówka jeżowata – naturalne wsparcie dla zdrowia mózgu

Soplówka jeżowata (Hericium erinaceus) zdobyła dużą popularność ze względu na swój korzystny wpływ dla zdrowia mózgu. Znana ze swojego unikalnego wyglądu, przypominającego grzywę lwa, jest nie tylko przysmakiem kulinarnym, ale także potężnym suplementem leczniczym. Korzyści…

WIĘCEJ >

Harmonia – jak ją odnaleźć?

Harmonia to stan równowagi. Żadna skrajność nie jest dobra. Dlaczego? Smutek jest potrzebny, by poczuć radość. Grzeszek – by być czasami świętoszkiem. 100% diety – by czasami odpuścić. Trzeba czasami poczuć się źle, by wiedzieć jak…

WIĘCEJ >

Jak spożywać pyłek pszczeli?

Pyłek pszczeli zaliczany jest do grupy superfoods. I nie ma się co dziwić – to jeden z najbardziej wartościowych produktów na świecie. Równocześnie wciąż jest niedoceniany. Jeśli zdrowe odżywianie jest dla ciebie ważne, sprawdź, dlaczego…

WIĘCEJ >

Rusza wyzwanie #nowaskóra i #nowafigura

Przed nami 3 miesiące wyzwania, w którym główną rolę będzie odgrywał bulion. Zachęcamy, aby zacząć czerpać z jego prozdrowotnych właściwości i samemu się przekonać, że regularne picie bulionu może zbawiennie zadziałać na skórę, jelita, odporność…

WIĘCEJ >