Cały czas słyszymy o tym, aby jeść warzywa, bo mają właściwości zdrowotne. Są one dla nas źródłem witamin i minerałów, błonnika oraz antyoksydantów. Jakie warzywa najlepiej wybierać? Sprawdź nasze przepisy na zupy, koktajle i sałatki.
Podczas zakupów powinniśmy sięgać po jak najświeższe warzywa – wybierajmy te, które są jędrne, i nie sią przejrzałe. Powinniśmy spożywać je w jak najmniej przetworzonej formie. Niestety długotrwałe przechowywanie oraz obróbka termiczna powodują utratę cennych składników. Dlatego najlepiej jeść warzywa surowe lub krótko gotowane, np. na parze.
Warzywa zawierają dużo:
- Witaminy C – kojarzymy ją głównie z dbaniem o odporność, ale ma ona też szczególne znaczenie w produkcji kolagenu, który jest głównym budulcem m.in. skóry i błon. Jest również przeciwutleniaczem zapobiegającym starzeniu. Aby dostarczyć sobie tego składnika, wzbogacajmy swoją dietę o paprykę, brukselkę czy białą kapustę.
- Witaminy E – ta w naturalnej formie gamma-tokoferolu jest potężnym antyoksydantem. Witamina E nazywana jest „witaminą płodności” lub „witaminą młodości” – w obydwu przypadkach znajduje swoje zastosowanie. Działa też przeciwzapalnie. Znajdziemy ją w papryce, natce pietruszki, szpinaku, kapuście, brukselce, marchewce.
- Witaminy K – odpowiada za prawidłową krzepliwość krwi, wpływa też na uwapnienie kości. Występuje głównie w warzywach zielonych, takich jak: brokuły, szpinak, sałata, kapusta, ogórki.
- Beta-karotenu, witamin z grupy B, błonnika.
Nie powinno się również zapominać o licznych minerałach zawartych w roślinach, chociażby takich jak sód, potas, fluor, wapń, żelazo.
Jakie warzywa wybierać?
Proponuję skupić się na kolorach. Dzięki temu twoja dieta będzie urozmaicona, a dania nie znudzą się tak szybko. Takie podejście zwiększa też różnorodność dostarczanych składników odżywczych. Możesz każdego dnia wybrać inny kolor warzyw.
Zielone
Te warzywa powinny pojawiać się najczęściej w diecie, ponieważ zawierają dużo żelaza koniecznego podczas transportu tlenu oraz wapnia niezbędnego do dobrej struktury naczyń skórnych. Zielone liściaste warzywa zawierają luteinę, która wraz z zeaksantyną przeciwdziała chorobom siatkówki oka, m.in. zwyrodnieniu plamki żółtej. Inne zielone warzywa, takie jak brokuł, brukselka i kapusta, są bogate w indolo-3-karbinol działający przeciwnowotworowo.
Warto sięgać m.in. po: szpinak, sałatę, rukolę, jarmuż, groszek, brokuły, szparagi, brukselkę, rzeżuchę, cukinię, ogórki, awokado.
Czerwone
Czerwone warzywa są źródłem likopenu i antocyjanów pomagających zwalczyć choroby poprzez działanie przeciwzapalne. Co ciekawe, przetwory pomidorowe takie jak keczup czy koncentrat pomidorowy zawierają więcej likopenu niż świeże pomidory, a dodatek tłuszczu zwiększa przyswajanie tego składnika. Z kolei potas reguluje pracę serca i obniża ciśnienie krwi.
Warto sięgać m.in. po pomidory, paprykę czerwoną, czerwoną cebulę, czerwoną kapustę.
Żółte i pomarańczowe
Te warzywa zawierają przede wszystkim barwnik beta-karoten, który chroni skórę przed promieniami słonecznymi i starzeniem, zapewnia jej ładny wygląd oraz wpływa korzystnie na widzenie.
Polecane warzywa: marchew, dynia, żółta papryka, bataty, żółte pomidory, rokitnik.
Białe
Z kolei te rośliny zawierają związki siarki, które działają przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwzapalnie. Wzmacniają odporność, regulują ciśnienie krwi i obniżają poziom cholesterolu we krwi.
Warto sięgać po czosnek, cebulę, szalotkę, por.
Fioletowe
W tej grupie warzyw przede wszystkim można wymienić bakłażana, który obniża ryzyko zachorowania na nowotwory, poprawia wzrok i kondycję skóry.
Kilka rad dla zdrowia:
- jedz kolorowo,
- dbaj o różnorodność,
- pamiętaj o dokładnym myciu warzyw (sprawdź, jak myć warzywa i owoce),
- zimą sięgaj po mrożonki i przetwory,
- korzystaj z kalendarza sezonowości,
- zadbaj o to, aby warzywa codziennie zajmowały najwięcej miejsca na twoim talerzu!
Warzywa w roli głównej. Przykładowe przepisy
Zielony koktajl
Zupy
Sałatki
Więcej przepisów znajdziesz w naszej aplikacji Pogotowie Dietetyczne
Autor
Kamila Berdys
Cały czas słyszymy o tym, aby jeść warzywa, bo mają właściwości zdrowotne. Są one dla nas źródłem witamin i minerałów, błonnika oraz antyoksydantów. Jakie warzywa najlepiej wybierać? Sprawdź nasze przepisy na zupy, koktajle i sałatki.
Podczas zakupów powinniśmy sięgać po jak najświeższe warzywa – wybierajmy te, które są jędrne, i nie sią przejrzałe. Powinniśmy spożywać je w jak najmniej przetworzonej formie. Niestety długotrwałe przechowywanie oraz obróbka termiczna powodują utratę cennych składników. Dlatego najlepiej jeść warzywa surowe lub krótko gotowane, np. na parze.
Warzywa zawierają dużo:
- Witaminy C – kojarzymy ją głównie z dbaniem o odporność, ale ma ona też szczególne znaczenie w produkcji kolagenu, który jest głównym budulcem m.in. skóry i błon. Jest również przeciwutleniaczem zapobiegającym starzeniu. Aby dostarczyć sobie tego składnika, wzbogacajmy swoją dietę o paprykę, brukselkę czy białą kapustę.
- Witaminy E – ta w naturalnej formie gamma-tokoferolu jest potężnym antyoksydantem. Witamina E nazywana jest „witaminą płodności” lub „witaminą młodości” – w obydwu przypadkach znajduje swoje zastosowanie. Działa też przeciwzapalnie. Znajdziemy ją w papryce, natce pietruszki, szpinaku, kapuście, brukselce, marchewce.
- Witaminy K – odpowiada za prawidłową krzepliwość krwi, wpływa też na uwapnienie kości. Występuje głównie w warzywach zielonych, takich jak: brokuły, szpinak, sałata, kapusta, ogórki.
- Beta-karotenu, witamin z grupy B, błonnika.
Nie powinno się również zapominać o licznych minerałach zawartych w roślinach, chociażby takich jak sód, potas, fluor, wapń, żelazo.
Jakie warzywa wybierać?
Proponuję skupić się na kolorach. Dzięki temu twoja dieta będzie urozmaicona, a dania nie znudzą się tak szybko. Takie podejście zwiększa też różnorodność dostarczanych składników odżywczych. Możesz każdego dnia wybrać inny kolor warzyw.
Zielone
Te warzywa powinny pojawiać się najczęściej w diecie, ponieważ zawierają dużo żelaza koniecznego podczas transportu tlenu oraz wapnia niezbędnego do dobrej struktury naczyń skórnych. Zielone liściaste warzywa zawierają luteinę, która wraz z zeaksantyną przeciwdziała chorobom siatkówki oka, m.in. zwyrodnieniu plamki żółtej. Inne zielone warzywa, takie jak brokuł, brukselka i kapusta, są bogate w indolo-3-karbinol działający przeciwnowotworowo.
Warto sięgać m.in. po: szpinak, sałatę, rukolę, jarmuż, groszek, brokuły, szparagi, brukselkę, rzeżuchę, cukinię, ogórki, awokado.
Czerwone
Czerwone warzywa są źródłem likopenu i antocyjanów pomagających zwalczyć choroby poprzez działanie przeciwzapalne. Co ciekawe, przetwory pomidorowe takie jak keczup czy koncentrat pomidorowy zawierają więcej likopenu niż świeże pomidory, a dodatek tłuszczu zwiększa przyswajanie tego składnika. Z kolei potas reguluje pracę serca i obniża ciśnienie krwi.
Warto sięgać m.in. po pomidory, paprykę czerwoną, czerwoną cebulę, czerwoną kapustę.
Żółte i pomarańczowe
Te warzywa zawierają przede wszystkim barwnik beta-karoten, który chroni skórę przed promieniami słonecznymi i starzeniem, zapewnia jej ładny wygląd oraz wpływa korzystnie na widzenie.
Polecane warzywa: marchew, dynia, żółta papryka, bataty, żółte pomidory, rokitnik.
Białe
Z kolei te rośliny zawierają związki siarki, które działają przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwzapalnie. Wzmacniają odporność, regulują ciśnienie krwi i obniżają poziom cholesterolu we krwi.
Warto sięgać po czosnek, cebulę, szalotkę, por.
Fioletowe
W tej grupie warzyw przede wszystkim można wymienić bakłażana, który obniża ryzyko zachorowania na nowotwory, poprawia wzrok i kondycję skóry.
Kilka rad dla zdrowia:
- jedz kolorowo,
- dbaj o różnorodność,
- pamiętaj o dokładnym myciu warzyw (sprawdź, jak myć warzywa i owoce),
- zimą sięgaj po mrożonki i przetwory,
- korzystaj z kalendarza sezonowości,
- zadbaj o to, aby warzywa codziennie zajmowały najwięcej miejsca na twoim talerzu!
Warzywa w roli głównej. Przykładowe przepisy
Zielony koktajl
Zupy
Sałatki
Więcej przepisów znajdziesz w naszej aplikacji Pogotowie Dietetyczne
Autor
Tagi
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Tryptofan – aminokwas na dobry sen i nastrój
Tryptofan to aminokwas egzogenny, który w organizmie jest magazynowany w niewielkiej ilości. Jego stężenie uznaje się za jedno z najniższych w ustroju. Organizm nie jest w stanie wytworzyć tryptofanu samodzielnie, dlatego musi być on dostarczany…
WIĘCEJ >Siemię lniane – wszystko, co trzeba wiedzieć
Siemię lniane to małe, oleiste ziarenka lnu pospolitego, które mają brązową lub lekko złotawą barwę. Zaliczane są do tzw. superfoods, czyli do zdrowej żywności o cennych właściwościach prozdrowotnych. Po co i jak spożywać siemię lniane,…
WIĘCEJ >Masz chore jelita? Sprawdź, jakie grożą ci niedobory
Osoby, które mają problemy z jelitami, są ciągle narażone na niedobory. Dzieje się tak, ponieważ choroby w obrębie jelit są ściśle związane z wchłanianiem substancji odżywczych. Jakie niedobory występują najczęściej? Jelito objęte stanem zapalnym gorzej…
WIĘCEJ >Witamina D i jej wpływ na organizm
Mnóstwo publikacji naukowych pokazuje, że witamina D może wspomóc proces leczenia niemal we wszystkich schorzeniach – od osteoporozy, przez choroby serca, nowotwory, depresję, aż po choroby autoimmunologiczne czy choroby jelit. Witamina D ma potężną moc,…
WIĘCEJ >