fbpx
Szukaj
open close

Jedno jabłko dziennie dla zdrowia to mit!

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Tagi

Postaw mi kawę na buycoffee.to
jabłko

Uważasz, że jabłka dodadzą ci zdrowia? To niestety mit. Dzisiejsze warzywa i owoce są nawet do 90% uboższe w witaminy i minerały niż 20 lat temu. Nie oznacza to, że masz ich nie jeść. Warto! Dieta powinna być urozmaicona, ale jeśli namiętnie wyciskasz soki z owoców, to twoja dieta wzbogaci się przede wszystkim w cukier.

Jabłko dla zdrowia

W pewnym badaniu poproszono 46 mężczyzn z nadwagą, mających wysoki poziom cholesterolu i trójglicerydów, aby wzięli udział w eksperymencie żywieniowym. Podzielono ich na połowę – 23 odżywiało się tak jak dotychczas, a druga połowa jadła dodatkowo codziennie jedno jabłko Golden Delicious. Znane jest powiedzenie „Jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z daleka ode mnie”. Co się okazało? Po dwóch miesiącach mężczyźni jedzący codziennie jedno jabłko mieli wyższy poziom cholesterolu LDL oraz trójglicerydów. 

Wniosek

Jabłka mają sporo cukru (jest to dodatkowy cukier w diecie), a zbyt mało fitozwiązków, by oddziaływać np. antyoksydacyjnie na organizm. Ma to szczególne znaczenie dla osób, które wzięły sobie do serca hasło „pięć porcji warzyw i owoców w ciągu dnia” i namiętnie wyciskają soki owocowe (źródło: Jo Robinson, Dzika strona jedzenia, Białystok 2014).

Do tej pory u żadnego z moich pacjentów nie zauważyłam efektu schudnięcia i „ozdrowienia” po tym jak do diety włączono soki owocowe, nawet te samodzielnie wyciskane. Zwykle waga wzrasta. Polecam natomiast soki warzywne, w szczególności z zielonych warzyw. Zmniejszają one stany zapalne w organizmie, co jest widoczne w obniżeniu poziomu homocysteiny, trójglicerydów czy cholesterolu LDL.

Jabłka bez robaków są szkodliwe

Kolejny ciekawy fakt dotyczący jabłek (podejrzewam, że nie dotyczy aż w takiej mierze tych ekologicznych z robakiem): zanim trafią do sklepu, są pryskane 23 razy. Zawierają one średnio 42 pozostałości po pestycydach, a spośród nich: 7 pozostałości chemicznych podejrzewa się o korelację z rakiem, kolejne 10 to neurotoksyny, następnych 19 działa na gospodarkę hormonalną, ostatnie 6 ma negatywny wpływ na ludzką reprodukcję i rozwój płodu.

Jeść czy nie jeść?

Kilka rad:

  • Jedz w ciągu dnia owoce, np. na jeden z posiłków, nie jedz ich między posiłkami.
  • Jedz owoce, ale nie wyciskaj z nich soków.
  • Jeśli potrzebujesz sokoterapii, rób ją z zielonych warzyw.
  • Nie łącz owoców z mięsem – będziesz mieć wzdęcia.
  • Owoce najlepiej spożywaj na pusty żołądek, wtedy najszybciej się trawią.
  • Kupuj owoce z robakami! Skoro robak chce je zjeść, tzn. że są zdrowe.

Sprawdź jeszcze:

Dołącz do naszej grupy wsparcia na Facebooku:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Iwona Wierzbicka

Uważasz, że jabłka dodadzą ci zdrowia? To niestety mit. Dzisiejsze warzywa i owoce są nawet do 90% uboższe w witaminy i minerały niż 20 lat temu. Nie oznacza to, że masz ich nie jeść. Warto! Dieta powinna być urozmaicona, ale jeśli namiętnie wyciskasz soki z owoców, to twoja dieta wzbogaci się przede wszystkim w cukier.

Jabłko dla zdrowia

W pewnym badaniu poproszono 46 mężczyzn z nadwagą, mających wysoki poziom cholesterolu i trójglicerydów, aby wzięli udział w eksperymencie żywieniowym. Podzielono ich na połowę – 23 odżywiało się tak jak dotychczas, a druga połowa jadła dodatkowo codziennie jedno jabłko Golden Delicious. Znane jest powiedzenie „Jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z daleka ode mnie”. Co się okazało? Po dwóch miesiącach mężczyźni jedzący codziennie jedno jabłko mieli wyższy poziom cholesterolu LDL oraz trójglicerydów. 

Wniosek

Jabłka mają sporo cukru (jest to dodatkowy cukier w diecie), a zbyt mało fitozwiązków, by oddziaływać np. antyoksydacyjnie na organizm. Ma to szczególne znaczenie dla osób, które wzięły sobie do serca hasło „pięć porcji warzyw i owoców w ciągu dnia” i namiętnie wyciskają soki owocowe (źródło: Jo Robinson, Dzika strona jedzenia, Białystok 2014).

Do tej pory u żadnego z moich pacjentów nie zauważyłam efektu schudnięcia i „ozdrowienia” po tym jak do diety włączono soki owocowe, nawet te samodzielnie wyciskane. Zwykle waga wzrasta. Polecam natomiast soki warzywne, w szczególności z zielonych warzyw. Zmniejszają one stany zapalne w organizmie, co jest widoczne w obniżeniu poziomu homocysteiny, trójglicerydów czy cholesterolu LDL.

Jabłka bez robaków są szkodliwe

Kolejny ciekawy fakt dotyczący jabłek (podejrzewam, że nie dotyczy aż w takiej mierze tych ekologicznych z robakiem): zanim trafią do sklepu, są pryskane 23 razy. Zawierają one średnio 42 pozostałości po pestycydach, a spośród nich: 7 pozostałości chemicznych podejrzewa się o korelację z rakiem, kolejne 10 to neurotoksyny, następnych 19 działa na gospodarkę hormonalną, ostatnie 6 ma negatywny wpływ na ludzką reprodukcję i rozwój płodu.

Jeść czy nie jeść?

Kilka rad:

  • Jedz w ciągu dnia owoce, np. na jeden z posiłków, nie jedz ich między posiłkami.
  • Jedz owoce, ale nie wyciskaj z nich soków.
  • Jeśli potrzebujesz sokoterapii, rób ją z zielonych warzyw.
  • Nie łącz owoców z mięsem – będziesz mieć wzdęcia.
  • Owoce najlepiej spożywaj na pusty żołądek, wtedy najszybciej się trawią.
  • Kupuj owoce z robakami! Skoro robak chce je zjeść, tzn. że są zdrowe.

Sprawdź jeszcze:

Dołącz do naszej grupy wsparcia na Facebooku:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Autor

Iwona Wierzbicka
8 listopada 2017

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Gen MTHFR – co to takiego?

Czym jest gen MTHFR i na czym polegają zaburzenia metalacji? Sprawdź! Metylacja W biochemii metylacja odnosi się do zamiany atomu wodoru na grupę metylową. Grupa metylowa składa się z czterech atomów, jednego atomu węgla i…

WIĘCEJ >
kolorowe napoje, napoje gazowane, napoje

Kolorowe napoje – co kryją?

Wyobraź sobie scenkę: dziecko siedzi przed komputerem, pół dna gra, kładzie się spać po północy, zajada czipsy, paluszki, orzeszki, popija colą lub energetykiem, który teraz można kupić w litrowych butelkach. Stymulowane jest (niebieskim) światłem komputera,

WIĘCEJ >

„Insulinooporność. Dieta i styl życia” – nowa książka Iwony Wierzbickiej!

W maju 2022 ukazała się nowa książka Iwony Wierzbickiej „Insulinooporność. Dieta i styl życia”. Insulinooporność może powodować szereg różnych objawów, takich jak problemy ze schudnięciem, napady głodu, senność po posiłku (zwłaszcza węglowodanowym), problemy z zajściem…

WIĘCEJ >

Człowiek je jak pies i choruje jak pies!

To dramat! W składzie karmy dla psa na pierwszym miejscu znajdują się zboża. Pies pochodzi od wilka i pomimo że mieszka przy człowieku, to jego układ pokarmowy i zęby są takie jak dawniej. Dowiedz się…

WIĘCEJ >