Jest tak wiele diet, że można się trochę pogubić. Sprawdź, jaka dieta jest najlepsza i po czym poznać, że jest dla ciebie odpowiednia.
Przejście na określony styl odżywiania często pomaga jakoś uporządkować żywienie. Wszystko staje się jasne – jesteś na diecie X, to możesz jeść, tego nie możesz, panują tu takie i takie zasady. Niby wszystko jest proste, niby zdrowo się odżywiasz, a jednak coś jest nie tak, o czym zaczyna informować organizm. I to właśnie wysyłanym przez niego komunikatom warto się przyjrzeć.
Na jakiej podstawie stwierdzić, że dana dieta ci służy?
Jaka dieta jest najlepsza – wyznaczniki dobrze dopasowanej diety
Jeśli odżywiasz się w określony sposób, to weź pod uwagę wyznaczniki dopasowanej diety, takie jak:
- wysoki poziom energii,
- niezasypianie po posiłkach,
- brak ochoty na słodkie,
- w miarę stały poziom energii w ciągu dnia (bez wyraźnego spadku o jakiejś porze),
- spokój w jelitach (bez przelewania, bulgotania, gazów, wzdęć itd.),
- lubienie diety (trudno będzie ci na niej wytrzymać, jeśli zmuszasz się do jedzenia czegoś, za czym nie przepadasz),
- brak uzależnienia od jedzenia, ciągłego myślenia o nim,
- możliwość funkcjonowania przez dłuższy czas bez pokarmu, z zachowaniem funkcji „życiowych i mózgowych” (czyli że np. pomimo pominięcia posiłku nadal dobrze funkcjonujesz, masz energię, jesteś w stanie się skupić, nie odczuwasz nagłych dolegliwości, nie masz potrzeby się położyć itd.),
- bycie nasyconym (nie masz ciągłej potrzeby przegryzania czegoś),
- odczucie ciepła w ciele (np. post Dąbrowskiej stosowany zimą powoduje, że jest nam po prostu zimno),
- prawidłowy poziom koncentracji (brak mgły mózgowej),
- brak problemów skórnych,
- brak zgagi, pieczenia w gardle, kluchy w garde, odchrząkiwania,
- brak alergii i złego samopoczucia po jedzeniu,
- prawidłowy poziom witaminy B12, kwasu foliowego, metali ciężkich we krwi,
- brak stanu zapalnego.
Słuchaj swojego organizmu
Jeśli to, co jesz, powoduje, że masz spadki energetyczne, ciągnie cię do słodkiego, masz niski poziom energii w ciągu dnia, odczuwasz dolegliwości w układzie pokarmowym, borykasz się z niedoborami – zastanów się, czy faktycznie warto brnąć w dany sposób odżywiania.
Również produkty powszechnie uważane za odżywcze (np. kiszonki, nabiał, owoce, ryby) mogą pogarszać twój stan zdrowia. Warto ustalić, dlaczego tak się dzieje. Ale jeśli te artykuły spożywcze są ważnym elementem stosowanej przez ciebie diety, to może warto się zastanowić nad sensem takiego odżywiania.
Nie podążaj ślepo za daną dietą – obserwuj, jak ona na ciebie wpływa.
Może problem tkwi w tym, jak stosujesz dietę?
Może się również okazać, że problem nie tkwi w samej diecie, ale w tym, jak ją stosujesz – np. kupujesz produkty słabej jakości albo twój jadłospis opiera się na daniach smażonych. W ustaleniu błędów żywieniowych pomoże ci dietetyk.
Możesz też prowadzić dzienniczek żywieniowy, by zapisywać, co jesz i jak się po tym czujesz. W ten sposób łatwiej będzie ci znaleźć winowajcę odpowiadającego za pogorszenie twojego samopoczucia.
Dzienniczek możesz za darmo prowadzić w aplikacji Pogotowie Dietetyczne.
Autor
Iwona Wierzbicka
Jest tak wiele diet, że można się trochę pogubić. Sprawdź, jaka dieta jest najlepsza i po czym poznać, że jest dla ciebie odpowiednia.
Przejście na określony styl odżywiania często pomaga jakoś uporządkować żywienie. Wszystko staje się jasne – jesteś na diecie X, to możesz jeść, tego nie możesz, panują tu takie i takie zasady. Niby wszystko jest proste, niby zdrowo się odżywiasz, a jednak coś jest nie tak, o czym zaczyna informować organizm. I to właśnie wysyłanym przez niego komunikatom warto się przyjrzeć.
Na jakiej podstawie stwierdzić, że dana dieta ci służy?
Jaka dieta jest najlepsza – wyznaczniki dobrze dopasowanej diety
Jeśli odżywiasz się w określony sposób, to weź pod uwagę wyznaczniki dopasowanej diety, takie jak:
- wysoki poziom energii,
- niezasypianie po posiłkach,
- brak ochoty na słodkie,
- w miarę stały poziom energii w ciągu dnia (bez wyraźnego spadku o jakiejś porze),
- spokój w jelitach (bez przelewania, bulgotania, gazów, wzdęć itd.),
- lubienie diety (trudno będzie ci na niej wytrzymać, jeśli zmuszasz się do jedzenia czegoś, za czym nie przepadasz),
- brak uzależnienia od jedzenia, ciągłego myślenia o nim,
- możliwość funkcjonowania przez dłuższy czas bez pokarmu, z zachowaniem funkcji „życiowych i mózgowych” (czyli że np. pomimo pominięcia posiłku nadal dobrze funkcjonujesz, masz energię, jesteś w stanie się skupić, nie odczuwasz nagłych dolegliwości, nie masz potrzeby się położyć itd.),
- bycie nasyconym (nie masz ciągłej potrzeby przegryzania czegoś),
- odczucie ciepła w ciele (np. post Dąbrowskiej stosowany zimą powoduje, że jest nam po prostu zimno),
- prawidłowy poziom koncentracji (brak mgły mózgowej),
- brak problemów skórnych,
- brak zgagi, pieczenia w gardle, kluchy w garde, odchrząkiwania,
- brak alergii i złego samopoczucia po jedzeniu,
- prawidłowy poziom witaminy B12, kwasu foliowego, metali ciężkich we krwi,
- brak stanu zapalnego.
Słuchaj swojego organizmu
Jeśli to, co jesz, powoduje, że masz spadki energetyczne, ciągnie cię do słodkiego, masz niski poziom energii w ciągu dnia, odczuwasz dolegliwości w układzie pokarmowym, borykasz się z niedoborami – zastanów się, czy faktycznie warto brnąć w dany sposób odżywiania.
Również produkty powszechnie uważane za odżywcze (np. kiszonki, nabiał, owoce, ryby) mogą pogarszać twój stan zdrowia. Warto ustalić, dlaczego tak się dzieje. Ale jeśli te artykuły spożywcze są ważnym elementem stosowanej przez ciebie diety, to może warto się zastanowić nad sensem takiego odżywiania.
Nie podążaj ślepo za daną dietą – obserwuj, jak ona na ciebie wpływa.
Może problem tkwi w tym, jak stosujesz dietę?
Może się również okazać, że problem nie tkwi w samej diecie, ale w tym, jak ją stosujesz – np. kupujesz produkty słabej jakości albo twój jadłospis opiera się na daniach smażonych. W ustaleniu błędów żywieniowych pomoże ci dietetyk.
Możesz też prowadzić dzienniczek żywieniowy, by zapisywać, co jesz i jak się po tym czujesz. W ten sposób łatwiej będzie ci znaleźć winowajcę odpowiadającego za pogorszenie twojego samopoczucia.
Dzienniczek możesz za darmo prowadzić w aplikacji Pogotowie Dietetyczne.
Autor
Tagi
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Czy jedzenie po 18:00 tuczy?
Czy jedzenie po 18:00 tuczy? To pytanie, które wielu z nas zadaje sobie regularnie. Żyjemy w czasach, gdy mnóstwo osób zmaga się z problemem nadwagi i szuka na nią sposobu. Czy ograniczenie spożycia jedzenia po…
WIĘCEJ >Jak wspomóc odchudzanie? 6 prostych sposobów
Chcesz schudnąć, ale pomimo podjętego wysiłku efekt cię nie zadowala? Sprawdź, jak wspomóc odchudzanie i jakie proste kroki warto podjąć, by osiągnąć zamierzony cel. 1. Jedz regularnie i pamiętaj o śniadaniu Śniadanie to najważniejszy posiłek….
WIĘCEJ >Jak schudnąć? 3 kroki, które warto zrobić
Jeśli nadmierna masa ciała to nasz problem, nie wystarczy, że postanowimy przejść na dietę. Czasami same zmiany w żywieniu mogą nie przynieść oczekiwanych efektów. Przyczyna takiej sytuacji może tkwić w problemach zdrowotnych. Zatem jak schudnąć?…
WIĘCEJ >5 sposobów na skuteczną dietę
Skuteczna dieta powinna być indywidualnie dobrana oraz powinna uwzględniać stan zdrowia i aktywność fizyczną. Powinna także zapewniać odpowiednią podaż makro- i mikroskładników. Co jeszcze jest ważne? Poznaj 5 sposobów na skuteczną dietę. 1. Jedz regularnie…
WIĘCEJ >