fbpx
Szukaj
open close

Jak zrobić ryż z kalafiora?

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Tagi

Postaw mi kawę na buycoffee.to
ryz-z-kalafiora.jpg

Ryż z kalafiora? A co to właściwie jest? Jak to przyrządzić? Zapraszamy na materiał kręcony prosto z Kuchni Ajwen.

Jak zrobić „ryż” z kalafiora?

Czas wykonania: około 30 minut

Potrzebny sprzęt: blender (najlepiej z dodatkową nakładką szatkująco-rozdrabniającą)

Składniki (na 2 porcje):

  • 1/2 surowego kalafiora
  • 1 cebula
  • 2 łyżki tłuszczu (najlepiej smalcu)
  • sól, pieprz

Sposób wykonania:

  • Kalafior dzielimy na mniejsze kawałki.
  • Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
  • Kawałki kalafiora wkładamy do rozdrabniacza.
  • Miksujemy około 5 sekund.
  • Przekładamy zmiksowany kalafior do jakiegoś naczynia.
  • Na patelni lub w rondelku rozgrzewamy tłuszcz.
  • Wrzucamy cebulę.
  • Zasmażamy 23 minuty
  • Dodajemy ryż z kalafiora.
  • Mieszamy i podgrzewamy 2–3 minuty.
  • Doprawiamy solą i pieprzem

Uwagi:

  • Taki „ryż” może być superdodatkiem do dań mięsnych oraz dla osób na protokole autoimmunologicznym.
  • Możemy dodać swoje ulubione zioła, np. kolendrę, zieloną pietruszkę, świeże oregano.

Chcesz się nauczyć gotować? Sprawdź:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Paweł Jackowski

Ryż z kalafiora? A co to właściwie jest? Jak to przyrządzić? Zapraszamy na materiał kręcony prosto z Kuchni Ajwen.

Jak zrobić „ryż” z kalafiora?

Czas wykonania: około 30 minut

Potrzebny sprzęt: blender (najlepiej z dodatkową nakładką szatkująco-rozdrabniającą)

Składniki (na 2 porcje):

  • 1/2 surowego kalafiora
  • 1 cebula
  • 2 łyżki tłuszczu (najlepiej smalcu)
  • sól, pieprz

Sposób wykonania:

  • Kalafior dzielimy na mniejsze kawałki.
  • Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
  • Kawałki kalafiora wkładamy do rozdrabniacza.
  • Miksujemy około 5 sekund.
  • Przekładamy zmiksowany kalafior do jakiegoś naczynia.
  • Na patelni lub w rondelku rozgrzewamy tłuszcz.
  • Wrzucamy cebulę.
  • Zasmażamy 23 minuty
  • Dodajemy ryż z kalafiora.
  • Mieszamy i podgrzewamy 2–3 minuty.
  • Doprawiamy solą i pieprzem

Uwagi:

  • Taki „ryż” może być superdodatkiem do dań mięsnych oraz dla osób na protokole autoimmunologicznym.
  • Możemy dodać swoje ulubione zioła, np. kolendrę, zieloną pietruszkę, świeże oregano.

Chcesz się nauczyć gotować? Sprawdź:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Autor

Paweł Jackowski
7 października 2016

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Smoothie z pietruszki

Sprawdź bardzo prosty przepis na smoothie z pietruszki (natki), cytryn (obranych, ale całych) i gałązki mięty z łyżką miodu. Do podanych składników wystarczy dodać wodę, aby można było wszystko rozdrobnić. Taki napój to bogactwo witaminy…

WIĘCEJ >

Niezbędnik kuchenny

Niezbędnik kuchenny, czyli czego nie może zabraknąć w naszej kuchni. Sprawdź, jaki sprzęt jest konieczny, by szybko i sprawnie przygotowywać różne dania. Kuchnia – dla jednych jest to miejsce, gdzie „dostaje się jeść”, dla innych…

WIĘCEJ >

Jak zrobić domową wędlinę?

Masz dosyć oszukiwania w sklepie? Chcesz jeść mięso, a nie tekturę z dodatkiem mięsa? Zrób sobie sam pyszną szyneczkę. Wbrew pozorom nie jest to trudne. Składniki (na jedną szyneczkę): ok. 700 g schabu 1/2 szklanki…

WIĘCEJ >

Gyros z kurczaka

Gyros z kurczaka – jak go przyrządzić? Szef kuchni Paweł Jackowski daje proste wskazówki, opowiada o sposobach na oszczędność i o trybowaniu mięsa. Poza tym pokazuje, jak można wykorzystać resztki. Chcesz się nauczyć gotować? Sprawdź:…

WIĘCEJ >