
Ryż z kalafiora? A co to właściwie jest? Jak to przyrządzić? Zapraszamy na materiał kręcony prosto z Kuchni Ajwen.
Jak zrobić „ryż” z kalafiora?
Czas wykonania: około 30 minut
Potrzebny sprzęt: blender (najlepiej z dodatkową nakładką szatkująco-rozdrabniającą)
Składniki (na 2 porcje):
- 1/2 surowego kalafiora
- 1 cebula
- 2 łyżki tłuszczu (najlepiej smalcu)
- sól, pieprz
Sposób wykonania:
- Kalafior dzielimy na mniejsze kawałki.
- Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
- Kawałki kalafiora wkładamy do rozdrabniacza.
- Miksujemy około 5 sekund.
- Przekładamy zmiksowany kalafior do jakiegoś naczynia.
- Na patelni lub w rondelku rozgrzewamy tłuszcz.
- Wrzucamy cebulę.
- Zasmażamy 2–3 minuty
- Dodajemy ryż z kalafiora.
- Mieszamy i podgrzewamy 2–3 minuty.
- Doprawiamy solą i pieprzem
Uwagi:
- Taki „ryż” może być superdodatkiem do dań mięsnych oraz dla osób na protokole autoimmunologicznym.
- Możemy dodać swoje ulubione zioła, np. kolendrę, zieloną pietruszkę, świeże oregano.
Chcesz się nauczyć gotować? Sprawdź:
Autor

Paweł Jackowski
Ryż z kalafiora? A co to właściwie jest? Jak to przyrządzić? Zapraszamy na materiał kręcony prosto z Kuchni Ajwen.
Jak zrobić „ryż” z kalafiora?
Czas wykonania: około 30 minut
Potrzebny sprzęt: blender (najlepiej z dodatkową nakładką szatkująco-rozdrabniającą)
Składniki (na 2 porcje):
- 1/2 surowego kalafiora
- 1 cebula
- 2 łyżki tłuszczu (najlepiej smalcu)
- sól, pieprz
Sposób wykonania:
- Kalafior dzielimy na mniejsze kawałki.
- Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
- Kawałki kalafiora wkładamy do rozdrabniacza.
- Miksujemy około 5 sekund.
- Przekładamy zmiksowany kalafior do jakiegoś naczynia.
- Na patelni lub w rondelku rozgrzewamy tłuszcz.
- Wrzucamy cebulę.
- Zasmażamy 2–3 minuty
- Dodajemy ryż z kalafiora.
- Mieszamy i podgrzewamy 2–3 minuty.
- Doprawiamy solą i pieprzem
Uwagi:
- Taki „ryż” może być superdodatkiem do dań mięsnych oraz dla osób na protokole autoimmunologicznym.
- Możemy dodać swoje ulubione zioła, np. kolendrę, zieloną pietruszkę, świeże oregano.
Chcesz się nauczyć gotować? Sprawdź:
Autor
Tagi
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Topinambur – właściwości i przepisy
Topinambur to korzeń rośliny zwanej słonecznikiem bulwiastym. Do Europy dostał się dzięki odkryciom geograficznym, a do naszego pięknego kraju przyjechał na początku 1700 roku. W czasach prekolumbijskich uprawiali go Indianie Ameryki Północnej z plemienia Topinamboore….
WIĘCEJ >Placuszki kasztanowo-bananowe
Placuszki to świetny posiłek potreningowy, posiłek dla dziecka, węglowodany, które nie uczulają. Można je zjeść na kolację albo zabrać ze sobą. Szybko się je robi.
WIĘCEJ >Placki bananowo-borówkowe
Przekąska w formie placków, kilka dojrzałych bananów, troche borówek i wiejskie jaja, sprawdź jak wyszły zdrowe placki według przepisu Ajwen.
WIĘCEJ >Jak naostrzyć nóż?
Czy wiesz, jak naostrzyć nóż? Sprawdź, jak zrobi to szybko i sprawnie. Proste rzeczy bywają czasem bardzo trudne. Podobnie jest z ostrzeniem noży. Czy wiesz, jak powinno się to robić? Jeśli nie, koniecznie obejrzyj film…
WIĘCEJ >