
Ryż z kalafiora? A co to właściwie jest? Jak to przyrządzić? Zapraszamy na materiał kręcony prosto z Kuchni Ajwen.
Jak zrobić „ryż” z kalafiora?
Czas wykonania: około 30 minut
Potrzebny sprzęt: blender (najlepiej z dodatkową nakładką szatkująco-rozdrabniającą)
Składniki (na 2 porcje):
- 1/2 surowego kalafiora
- 1 cebula
- 2 łyżki tłuszczu (najlepiej smalcu)
- sól, pieprz
Sposób wykonania:
- Kalafior dzielimy na mniejsze kawałki.
- Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
- Kawałki kalafiora wkładamy do rozdrabniacza.
- Miksujemy około 5 sekund.
- Przekładamy zmiksowany kalafior do jakiegoś naczynia.
- Na patelni lub w rondelku rozgrzewamy tłuszcz.
- Wrzucamy cebulę.
- Zasmażamy 2–3 minuty
- Dodajemy ryż z kalafiora.
- Mieszamy i podgrzewamy 2–3 minuty.
- Doprawiamy solą i pieprzem
Uwagi:
- Taki „ryż” może być superdodatkiem do dań mięsnych oraz dla osób na protokole autoimmunologicznym.
- Możemy dodać swoje ulubione zioła, np. kolendrę, zieloną pietruszkę, świeże oregano.
Chcesz się nauczyć gotować? Sprawdź:
Autor

Paweł Jackowski
Ryż z kalafiora? A co to właściwie jest? Jak to przyrządzić? Zapraszamy na materiał kręcony prosto z Kuchni Ajwen.
Jak zrobić „ryż” z kalafiora?
Czas wykonania: około 30 minut
Potrzebny sprzęt: blender (najlepiej z dodatkową nakładką szatkująco-rozdrabniającą)
Składniki (na 2 porcje):
- 1/2 surowego kalafiora
- 1 cebula
- 2 łyżki tłuszczu (najlepiej smalcu)
- sól, pieprz
Sposób wykonania:
- Kalafior dzielimy na mniejsze kawałki.
- Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
- Kawałki kalafiora wkładamy do rozdrabniacza.
- Miksujemy około 5 sekund.
- Przekładamy zmiksowany kalafior do jakiegoś naczynia.
- Na patelni lub w rondelku rozgrzewamy tłuszcz.
- Wrzucamy cebulę.
- Zasmażamy 2–3 minuty
- Dodajemy ryż z kalafiora.
- Mieszamy i podgrzewamy 2–3 minuty.
- Doprawiamy solą i pieprzem
Uwagi:
- Taki „ryż” może być superdodatkiem do dań mięsnych oraz dla osób na protokole autoimmunologicznym.
- Możemy dodać swoje ulubione zioła, np. kolendrę, zieloną pietruszkę, świeże oregano.
Chcesz się nauczyć gotować? Sprawdź:
Autor
Tagi
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Placki bananowo-borówkowe
Przekąska w formie placków, kilka dojrzałych bananów, troche borówek i wiejskie jaja, sprawdź jak wyszły zdrowe placki według przepisu Ajwen.
WIĘCEJ >Frytki z selera
Seler w roli głównej zamiast ziemniaka. Frytki można zrobić smażąc na oleju kokosowym lub smalcu gęsim, jednak najzdrowsze frytki będą kiedy wrzucimy je do piekarnika i upieczemy na blasze z małą ilością tłuszczu.
WIĘCEJ >Krupnik samuraja (bezglutenowy)
Zobacz, jak zrobić bezglutenowy krupnik. Czasami brakuje nam potraw z dzieciństwa, jedną z nich jest krupnik. Dlaczego krupnik samuraja? Ponieważ dieta samuraja jest wersją diety paleo rozszerzoną m.in. o zdrowe kasze. Jest to dieta dobra dla…
WIĘCEJ >Jedzenie na mieście – co trzeba wiedzieć?
Idziecie do restauracji na obiad.Informujecie kelnera, że nie jecie glutenu, nabiału i strączków, zadowoleni czekacie na swój bezpieczny posiłek... żeby to było takie proste, jak sobie wyobrażacie jedzenie na mieście ...
WIĘCEJ >