Każdy z nas dobrze zdaje sobie sprawę z tego, że od cukru łatwo można się uzależnić. Znacznie trudniej jest jednak zerwać z tym nałogiem. Dzieje się tak m.in. dlatego, że po zjedzeniu czegoś słodkiego w naszym mózgu uwalniane są związki chemiczne, takie jak dopamina czy endorfiny, które wprowadzają nas w stan błogości czy świetnego samopoczucia. Jednak co za dużo, to niezdrowo, a nadmierne spożywanie cukru może doprowadzić do wielu problemów zdrowotnych. Sprawdź, jak zmniejszyć apetyt na słodycze.
Najgroźniejszym ze słodkich przeciwników jest cukier rafinowany. Niezależnie od postaci, w jakiej występuje, uznawany jest za jedną z najszkodliwszych substancji. Nie zawiera on żadnych wartości odżywczych, a jego częste spożywanie prowadzi do wystąpienia niedoborów witamin oraz minerałów niezbędnych dla naszego zdrowia.
Z nadmiernym spożywaniem cukru (rafinowanego) wiąże się m.in.:
- osłabienie układu odpornościowego (sprawdź, jak wzmocnić odporność),
- osłabienie wzroku,
- próchnica,
- kandydoza (infekcja drożdżaków),
- osteoporoza,
- cukrzyca i insulinooporność,
- problemy z nadwagą i z krążeniem.
Warto zatem podjąć walkę z tym nałogiem w trosce nie tylko o naszą sylwetkę, lecz także o nasze zdrowie. Jak sobie z tym poradzić? Poniżej kilka skutecznych i sprawdzonych sposobów na to, jak zmniejszyć apetyt na słodkie.
1. Zbilansowanie diety i regularne pory spożywania posiłków
Warto zacząć od uregulowania częstotliwości jedzenia w ciągu dnia, a przede wszystkim od tego, aby nie podjadać pomiędzy posiłkami. Lepiej ograniczyć przekąski na rzecz dobrze zbilansowanego i bogatego w wartości odżywcze stałego dania, którym najemy się do syta. Dzięki niemu dostarczymy swojemu organizmowi energii i wartościowych składników potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania. Dodatkowo nie będziemy odczuwać głodu do czasu kolejnego posiłku. To z kolei powstrzyma nas od chęci sięgnięcia po coś słodkiego.
2. Ograniczenie słodyczy
Czego oczy nie widzą, tego sercu nie żal. Dlatego lepiej pozbyć się zapasów słodyczy z domu, a podczas kolejnych zakupów postarać się ograniczyć ich ilość do niezbędnego minimum albo w ogóle z nich zrezygnować. Jeżeli w pobliżu nie będzie słodkich przekąsek, łatwiej będzie ograniczyć ilość zbędnie przyjmowanego cukru oraz kalorii.
3. Wprowadzenie zdrowszych zamienników cukru
Cukier cukrowi nierówny, dlatego do przygotowywania domowych wypieków i słodkości warto skorzystać z ich lepszych zamienników w postaci ksylitolu, stewii, naturalnego miodu czy daktyli lub banana. Są to produkty równie słodkie, ale i zdecydowanie zdrowsze od zwykłego cukru.
Sprawdź e-book: Zdrowe słodycze – bez nabiału, glutenu i cukru
4. Jedzenie więcej warzyw i owoców
Warto zaprzyjaźnić się z naturalną słodyczą wielu warzyw i owoców, które urozmaicą i ubarwią naszą dietę oraz dostarczą organizmowi mnóstwo witamin i składników odżywczych. Sprawdzą się zarówno w sytuacji awaryjnej, gdy nie będziemy mogli zjeść normalnego posiłku, jak i jako alternatywa dla słodkiej przekąski między posiłkami, jeżeli już będziemy musieli z niej skorzystać.
Jak zmniejszyć apetyt na słodycze? Zrób to z głową
Wszystkie powyższe zmiany należy wprowadzać z rozwagą i małymi krokami. Dobrze jest obserwować, w jaki sposób wpływa to na nasze zdrowie i samopoczucie. Zamiast nagle eliminować cukier do zera, warto zacząć od jego stopniowego ograniczania.
Dobrze jest również prowadzić dzienniczek żywieniowy, który pomoże nam w prosty sposób kontrolować, co jemy, oraz ułatwi wprowadzanie i śledzenie nowych nawyków. Dzienniczek można prowadzić w aplikacji Pogotowie dietetyczne.
To może cię zainteresować:
- Najczęściej popełniane błędy żywieniowe
- Cukier, słodziki, stewia, ksylitol – używać czy nie?
- Cukier to nałóg – jak z nim wygrać?
- Fruktoza – cukier gorszy od cukru
Sprawdź nasze e-booki:
Autor
Kamila Berdys
Każdy z nas dobrze zdaje sobie sprawę z tego, że od cukru łatwo można się uzależnić. Znacznie trudniej jest jednak zerwać z tym nałogiem. Dzieje się tak m.in. dlatego, że po zjedzeniu czegoś słodkiego w naszym mózgu uwalniane są związki chemiczne, takie jak dopamina czy endorfiny, które wprowadzają nas w stan błogości czy świetnego samopoczucia. Jednak co za dużo, to niezdrowo, a nadmierne spożywanie cukru może doprowadzić do wielu problemów zdrowotnych. Sprawdź, jak zmniejszyć apetyt na słodycze.
Najgroźniejszym ze słodkich przeciwników jest cukier rafinowany. Niezależnie od postaci, w jakiej występuje, uznawany jest za jedną z najszkodliwszych substancji. Nie zawiera on żadnych wartości odżywczych, a jego częste spożywanie prowadzi do wystąpienia niedoborów witamin oraz minerałów niezbędnych dla naszego zdrowia.
Z nadmiernym spożywaniem cukru (rafinowanego) wiąże się m.in.:
- osłabienie układu odpornościowego (sprawdź, jak wzmocnić odporność),
- osłabienie wzroku,
- próchnica,
- kandydoza (infekcja drożdżaków),
- osteoporoza,
- cukrzyca i insulinooporność,
- problemy z nadwagą i z krążeniem.
Warto zatem podjąć walkę z tym nałogiem w trosce nie tylko o naszą sylwetkę, lecz także o nasze zdrowie. Jak sobie z tym poradzić? Poniżej kilka skutecznych i sprawdzonych sposobów na to, jak zmniejszyć apetyt na słodkie.
1. Zbilansowanie diety i regularne pory spożywania posiłków
Warto zacząć od uregulowania częstotliwości jedzenia w ciągu dnia, a przede wszystkim od tego, aby nie podjadać pomiędzy posiłkami. Lepiej ograniczyć przekąski na rzecz dobrze zbilansowanego i bogatego w wartości odżywcze stałego dania, którym najemy się do syta. Dzięki niemu dostarczymy swojemu organizmowi energii i wartościowych składników potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania. Dodatkowo nie będziemy odczuwać głodu do czasu kolejnego posiłku. To z kolei powstrzyma nas od chęci sięgnięcia po coś słodkiego.
2. Ograniczenie słodyczy
Czego oczy nie widzą, tego sercu nie żal. Dlatego lepiej pozbyć się zapasów słodyczy z domu, a podczas kolejnych zakupów postarać się ograniczyć ich ilość do niezbędnego minimum albo w ogóle z nich zrezygnować. Jeżeli w pobliżu nie będzie słodkich przekąsek, łatwiej będzie ograniczyć ilość zbędnie przyjmowanego cukru oraz kalorii.
3. Wprowadzenie zdrowszych zamienników cukru
Cukier cukrowi nierówny, dlatego do przygotowywania domowych wypieków i słodkości warto skorzystać z ich lepszych zamienników w postaci ksylitolu, stewii, naturalnego miodu czy daktyli lub banana. Są to produkty równie słodkie, ale i zdecydowanie zdrowsze od zwykłego cukru.
Sprawdź e-book: Zdrowe słodycze – bez nabiału, glutenu i cukru
4. Jedzenie więcej warzyw i owoców
Warto zaprzyjaźnić się z naturalną słodyczą wielu warzyw i owoców, które urozmaicą i ubarwią naszą dietę oraz dostarczą organizmowi mnóstwo witamin i składników odżywczych. Sprawdzą się zarówno w sytuacji awaryjnej, gdy nie będziemy mogli zjeść normalnego posiłku, jak i jako alternatywa dla słodkiej przekąski między posiłkami, jeżeli już będziemy musieli z niej skorzystać.
Jak zmniejszyć apetyt na słodycze? Zrób to z głową
Wszystkie powyższe zmiany należy wprowadzać z rozwagą i małymi krokami. Dobrze jest obserwować, w jaki sposób wpływa to na nasze zdrowie i samopoczucie. Zamiast nagle eliminować cukier do zera, warto zacząć od jego stopniowego ograniczania.
Dobrze jest również prowadzić dzienniczek żywieniowy, który pomoże nam w prosty sposób kontrolować, co jemy, oraz ułatwi wprowadzanie i śledzenie nowych nawyków. Dzienniczek można prowadzić w aplikacji Pogotowie dietetyczne.
To może cię zainteresować:
- Najczęściej popełniane błędy żywieniowe
- Cukier, słodziki, stewia, ksylitol – używać czy nie?
- Cukier to nałóg – jak z nim wygrać?
- Fruktoza – cukier gorszy od cukru
Sprawdź nasze e-booki:
Autor
Tagi
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Łuszczyca a dieta – co warto wiedzieć?
Łuszczyca jest chorobą przewlekłą z okresami remisji i zaostrzeniem zmian skórnych. Odpowiednie żywienie u osób z łuszczycą ma duże znaczenie. Sprawdź, jak się odżywiać, i na co jeszcze zwrócić uwagę. Łuszczyca jest zapalną chorobą o charakterystycznych zmianach skórnych….
WIĘCEJ >Dieta wspomagająca mikrobiom
Dobrze odżywiony mikrobiom oznacza zdrowe jelita, a to z kolei przekłada się na poprawne funkcjonowanie całego organizmu. Sprawdź, jak za pomocą diety możesz wspomóc swój mikrobiom. Nie ma sprawnie pracującego organizmu bez dobrze odżywionej mikrobioty…
WIĘCEJ >Proste wskazówki, dzięki którym szybko zrobisz obiad
Chcesz zdrowo się odżywiać, ale nie wiesz, jak to ogarnąć w praktyce? Mamy dla ciebie proste wskazówki, dzięki którym będzie to łatwiejsze! Brak czasu to dziś prawdziwa zmora i dotyczy każdego. Na co dzień nie…
WIĘCEJ >Dieta dziecka – 3 najważniejsze zasady
Dieta dziecka powinna być zdrowa – wszyscy o tym słyszymy. To niezwykle ważne, aby maluch miał do wyboru produkty dobrej jakości. Sprawdź, czego nie powinno zabraknąć w diecie najmłodszych. Co powinna zawierać dieta dziecka? Dobrej…
WIĘCEJ >