
Pyłek pszczeli zaliczany jest do grupy superfoods. I nie ma się co dziwić – to jeden z najbardziej wartościowych produktów na świecie. Równocześnie wciąż jest niedoceniany. Jeśli zdrowe odżywianie jest dla ciebie ważne, sprawdź, dlaczego warto po niego sięgać.
Pyłek pszczeli to małe ziarenka przenoszone przez pszczoły z kwiatów do ula. Jest to jeden z podstawowych składników diety tych owadów i odgrywa on kluczową rolę w ich życiu.
Pszczoły zbierają pyłek z kwiatów, gdy odwiedzają różne rośliny w poszukiwaniu nektaru, który jest wykorzystywany do produkcji miodu. Pyłek jest połączeniem pyłku kwiatowego z nektarem i śliną pszczół.
Pyłek ten jest niezwykle bogaty w składniki odżywcze. Znajdziemy w nim m.in.:
- białko – stanowi od 16% nawet do 50% pyłku, jego poziom wynika ze źródła pyłku i czasu jego zbioru;
- tłuszcze właściwe, sterole, flawonoidy, triterpeny, kwasy organiczne, a także fitoenzymy, fitohormony i substancje o działaniu antybiotycznym;
- potas, magnez, żelazo, cynk, selen, bor, srebro, pallad, platynę;
- 18 aminokwasów (endo- i egzogennych), stwierdzono obecność m.in.: kwasu asparaginowego, kwasu glutaminowego, seryny, alaniny, proliny, asparaginy;
- witaminy: A, B1, B2, B3, E, C, B6, PP, P, D, H, B12 oraz kwas foliowy;
- neurohormony;
- inozytol, biotynę, kwas pantotenowy, kwercetynę.
Pyłek pszczeli – właściwości
Pyłek pszczeli ma udowodnione działanie prozdrowotne. Na ten moment odkryto w nim 471 składników odżywczych. Jest jednym z najbardziej wartościowych darów natury.
Pyłek pszczeli wykazuje m.in. działanie:
- przeciwzapalne,
- przeciwbólowe,
- przeciwbakteryjne,
- przeciwgrzybiczne,
- przeciwmiażdżycowe,
- przeciwnowotworowe,
- adaptogenne i antydepresyjne.
Jego składniki działają regenerująco na nerw wzrokowy. Po pyłek mogą sięgać osoby z problemami z układem pokarmowym, ponieważ reguluje on procesy trawienne i wspomaga leczenie m.in. choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Poza tym dzięki zawartości błonnika pyłek kwiatowy przeciwdziała zaparciom u dzieci i dorosłych (jest bardzo skuteczny w leczeniu ostrych zaparć).
Dodatkowo stanowi on bardzo cenną odżywkę uzupełniającą codzienny jadłospis w aminokwasy, biopierwiastki i witaminy. Skutecznie przyczynia się do zwiększenia poziomu żelaza we krwi i zwiększenia liczby czerwonych krwinek. A do tego obniża ciśnienie krwi.
Ponadto pyłek pobudza apetyt, reguluje przemianę materii, prowadzi do spadku wagi i wzmacnia organizm. Może być pomocny dla osób zmagających się z chorobą reumatyczną.
Poza tym pyłek dzięki zawartości antyoksydantów opóźnia procesy starzenia. Korzystnie wpływa też na nasz system nerwowy – wzmacnia go, a dodatkowo zmniejsza rozdrażnienie i nerwowość.
Osoby, które chciałyby zrezygnować z picia kawy mogą po niego sięgnąć – pyłek pszczeli to świetny zamiennik małej czarnej. Już po zażyciu minimum 10 g czujemy pobudzenie i zwiększoną koncentrację oraz poprawę jakości widzenia!
Jak przygotować pyłek pszczeli?
Dla zwiększenia przyswajalności substancji zawartych w pyłku kwiatowym zaleca się spożywać go wraz z miodem. Kluczowe jest zmiażdżenie lub zmielenie pyłku kwiatowego przed spożyciem. Robi się to po to, aby zniszczyć twardą otoczkę ziaren i dotrzeć do tego, co jest w nich ukryte.
Należy połączyć składniki w proporcji 1:1, dokładnie wymieszać i odstawić na minimum 4 godziny (najlepiej na całą noc). Następnie należy spożyć pyłek 15–30 minut przed śniadaniem. Przed wypiciem można papkę rozcieńczyć wodą.
Można też wsypać pyłek do szklanki letniej wody, dodać trochę miodu i odstawić na noc.
Pyłek pszczeli – przeciwwskazania
Przeciwwskazaniem do stosowania pyłku kwiatowego jest uczulenie na sam pyłek kwiatowy pszczeli i/lub na inne produkty pszczele.
Autor

Iwona Wierzbicka
Pyłek pszczeli zaliczany jest do grupy superfoods. I nie ma się co dziwić – to jeden z najbardziej wartościowych produktów na świecie. Równocześnie wciąż jest niedoceniany. Jeśli zdrowe odżywianie jest dla ciebie ważne, sprawdź, dlaczego warto po niego sięgać.
Pyłek pszczeli to małe ziarenka przenoszone przez pszczoły z kwiatów do ula. Jest to jeden z podstawowych składników diety tych owadów i odgrywa on kluczową rolę w ich życiu.
Pszczoły zbierają pyłek z kwiatów, gdy odwiedzają różne rośliny w poszukiwaniu nektaru, który jest wykorzystywany do produkcji miodu. Pyłek jest połączeniem pyłku kwiatowego z nektarem i śliną pszczół.
Pyłek ten jest niezwykle bogaty w składniki odżywcze. Znajdziemy w nim m.in.:
- białko – stanowi od 16% nawet do 50% pyłku, jego poziom wynika ze źródła pyłku i czasu jego zbioru;
- tłuszcze właściwe, sterole, flawonoidy, triterpeny, kwasy organiczne, a także fitoenzymy, fitohormony i substancje o działaniu antybiotycznym;
- potas, magnez, żelazo, cynk, selen, bor, srebro, pallad, platynę;
- 18 aminokwasów (endo- i egzogennych), stwierdzono obecność m.in.: kwasu asparaginowego, kwasu glutaminowego, seryny, alaniny, proliny, asparaginy;
- witaminy: A, B1, B2, B3, E, C, B6, PP, P, D, H, B12 oraz kwas foliowy;
- neurohormony;
- inozytol, biotynę, kwas pantotenowy, kwercetynę.
Pyłek pszczeli – właściwości
Pyłek pszczeli ma udowodnione działanie prozdrowotne. Na ten moment odkryto w nim 471 składników odżywczych. Jest jednym z najbardziej wartościowych darów natury.
Pyłek pszczeli wykazuje m.in. działanie:
- przeciwzapalne,
- przeciwbólowe,
- przeciwbakteryjne,
- przeciwgrzybiczne,
- przeciwmiażdżycowe,
- przeciwnowotworowe,
- adaptogenne i antydepresyjne.
Jego składniki działają regenerująco na nerw wzrokowy. Po pyłek mogą sięgać osoby z problemami z układem pokarmowym, ponieważ reguluje on procesy trawienne i wspomaga leczenie m.in. choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Poza tym dzięki zawartości błonnika pyłek kwiatowy przeciwdziała zaparciom u dzieci i dorosłych (jest bardzo skuteczny w leczeniu ostrych zaparć).
Dodatkowo stanowi on bardzo cenną odżywkę uzupełniającą codzienny jadłospis w aminokwasy, biopierwiastki i witaminy. Skutecznie przyczynia się do zwiększenia poziomu żelaza we krwi i zwiększenia liczby czerwonych krwinek. A do tego obniża ciśnienie krwi.
Ponadto pyłek pobudza apetyt, reguluje przemianę materii, prowadzi do spadku wagi i wzmacnia organizm. Może być pomocny dla osób zmagających się z chorobą reumatyczną.
Poza tym pyłek dzięki zawartości antyoksydantów opóźnia procesy starzenia. Korzystnie wpływa też na nasz system nerwowy – wzmacnia go, a dodatkowo zmniejsza rozdrażnienie i nerwowość.
Osoby, które chciałyby zrezygnować z picia kawy mogą po niego sięgnąć – pyłek pszczeli to świetny zamiennik małej czarnej. Już po zażyciu minimum 10 g czujemy pobudzenie i zwiększoną koncentrację oraz poprawę jakości widzenia!
Jak przygotować pyłek pszczeli?
Dla zwiększenia przyswajalności substancji zawartych w pyłku kwiatowym zaleca się spożywać go wraz z miodem. Kluczowe jest zmiażdżenie lub zmielenie pyłku kwiatowego przed spożyciem. Robi się to po to, aby zniszczyć twardą otoczkę ziaren i dotrzeć do tego, co jest w nich ukryte.
Należy połączyć składniki w proporcji 1:1, dokładnie wymieszać i odstawić na minimum 4 godziny (najlepiej na całą noc). Następnie należy spożyć pyłek 15–30 minut przed śniadaniem. Przed wypiciem można papkę rozcieńczyć wodą.
Można też wsypać pyłek do szklanki letniej wody, dodać trochę miodu i odstawić na noc.
Pyłek pszczeli – przeciwwskazania
Przeciwwskazaniem do stosowania pyłku kwiatowego jest uczulenie na sam pyłek kwiatowy pszczeli i/lub na inne produkty pszczele.
Autor
Tagi
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
9 niezbędnych środków w mojej apteczce
Nie jest to tekst o tym, co jest uniwersalne, ani o suplementach, które przyjmuję na co dzień, lecz o tym, co się znajduje w mojej apteczce. Pewne rzeczy warto mieć na wszelki wypadek. Używam ich…
WIĘCEJ >Bez tego droga do zdrowia będzie trudniejsza!
Droga do zdrowia bywa kręta, ale już na jej początku duże znaczenie mają trzy elementy – zrozumienie, cierpliwość i wytrwałość. Sprawdź, dlatego jest to tak istotne. Zrozumienie Miałam pacjentkę, które przyszła do mnie na jednorazową…
WIĘCEJ >Jak pakować mięso do mrożenia?
Jak pakować mięso do mrożenia? Szef kuchni Paweł Jackowski pokazuje, jak to zrobić. Niby wydaje się to bardzo proste, ale warto wiedzieć, jako można to sobie ułatwić. Chcesz się nauczyć gotować? Sprawdź: Potrawy z ryb…
WIĘCEJ >Histamina – co warto o niej wiedzieć?
Dowiedz się, czym jest histamina i dlaczego jej nadmiar tak uprzykrza życie. Histamina to organiczny związek chemiczny, który jest naturalnie wytwarzany przez organizm. Substancja ta odgrywa ważną rolę w różnych procesach fizjologicznych i patologicznych. Przede…
WIĘCEJ >