Pyłek pszczeli zaliczany jest do grupy superfoods. I nie ma się co dziwić – to jeden z najbardziej wartościowych produktów na świecie. Równocześnie wciąż jest niedoceniany. Jeśli zdrowe odżywianie jest dla ciebie ważne, sprawdź, dlaczego warto po niego sięgać.
Pyłek pszczeli to małe ziarenka przenoszone przez pszczoły z kwiatów do ula. Jest to jeden z podstawowych składników diety tych owadów i odgrywa on kluczową rolę w ich życiu.
Pszczoły zbierają pyłek z kwiatów, gdy odwiedzają różne rośliny w poszukiwaniu nektaru, który jest wykorzystywany do produkcji miodu. Pyłek jest połączeniem pyłku kwiatowego z nektarem i śliną pszczół.
Pyłek ten jest niezwykle bogaty w składniki odżywcze. Znajdziemy w nim m.in.:
- białko – stanowi od 16% nawet do 50% pyłku, jego poziom wynika ze źródła pyłku i czasu jego zbioru;
- tłuszcze właściwe, sterole, flawonoidy, triterpeny, kwasy organiczne, a także fitoenzymy, fitohormony i substancje o działaniu antybiotycznym;
- potas, magnez, żelazo, cynk, selen, bor, srebro, pallad, platynę;
- 18 aminokwasów (endo- i egzogennych), stwierdzono obecność m.in.: kwasu asparaginowego, kwasu glutaminowego, seryny, alaniny, proliny, asparaginy;
- witaminy: A, B1, B2, B3, E, C, B6, PP, P, D, H, B12 oraz kwas foliowy;
- neurohormony;
- inozytol, biotynę, kwas pantotenowy, kwercetynę.
Pyłek pszczeli – właściwości
Pyłek pszczeli ma udowodnione działanie prozdrowotne. Na ten moment odkryto w nim 471 składników odżywczych. Jest jednym z najbardziej wartościowych darów natury.
Pyłek pszczeli wykazuje m.in. działanie:
- przeciwzapalne,
- przeciwbólowe,
- przeciwbakteryjne,
- przeciwgrzybiczne,
- przeciwmiażdżycowe,
- przeciwnowotworowe,
- adaptogenne i antydepresyjne.
Jego składniki działają regenerująco na nerw wzrokowy. Po pyłek mogą sięgać osoby z problemami z układem pokarmowym, ponieważ reguluje on procesy trawienne i wspomaga leczenie m.in. choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Poza tym dzięki zawartości błonnika pyłek kwiatowy przeciwdziała zaparciom u dzieci i dorosłych (jest bardzo skuteczny w leczeniu ostrych zaparć).
Dodatkowo stanowi on bardzo cenną odżywkę uzupełniającą codzienny jadłospis w aminokwasy, biopierwiastki i witaminy. Skutecznie przyczynia się do zwiększenia poziomu żelaza we krwi i zwiększenia liczby czerwonych krwinek. A do tego obniża ciśnienie krwi.
Ponadto pyłek pobudza apetyt, reguluje przemianę materii, prowadzi do spadku wagi i wzmacnia organizm. Może być pomocny dla osób zmagających się z chorobą reumatyczną.
Poza tym pyłek dzięki zawartości antyoksydantów opóźnia procesy starzenia. Korzystnie wpływa też na nasz system nerwowy – wzmacnia go, a dodatkowo zmniejsza rozdrażnienie i nerwowość.
Osoby, które chciałyby zrezygnować z picia kawy mogą po niego sięgnąć – pyłek pszczeli to świetny zamiennik małej czarnej. Już po zażyciu minimum 10 g czujemy pobudzenie i zwiększoną koncentrację oraz poprawę jakości widzenia!
Jak przygotować pyłek pszczeli?
Dla zwiększenia przyswajalności substancji zawartych w pyłku kwiatowym zaleca się spożywać go wraz z miodem. Kluczowe jest zmiażdżenie lub zmielenie pyłku kwiatowego przed spożyciem. Robi się to po to, aby zniszczyć twardą otoczkę ziaren i dotrzeć do tego, co jest w nich ukryte.
Należy połączyć składniki w proporcji 1:1, dokładnie wymieszać i odstawić na minimum 4 godziny (najlepiej na całą noc). Następnie należy spożyć pyłek 15–30 minut przed śniadaniem. Przed wypiciem można papkę rozcieńczyć wodą.
Można też wsypać pyłek do szklanki letniej wody, dodać trochę miodu i odstawić na noc.
Pyłek pszczeli – przeciwwskazania
Przeciwwskazaniem do stosowania pyłku kwiatowego jest uczulenie na sam pyłek kwiatowy pszczeli i/lub na inne produkty pszczele.
Autor
Iwona Wierzbicka
Pyłek pszczeli zaliczany jest do grupy superfoods. I nie ma się co dziwić – to jeden z najbardziej wartościowych produktów na świecie. Równocześnie wciąż jest niedoceniany. Jeśli zdrowe odżywianie jest dla ciebie ważne, sprawdź, dlaczego warto po niego sięgać.
Pyłek pszczeli to małe ziarenka przenoszone przez pszczoły z kwiatów do ula. Jest to jeden z podstawowych składników diety tych owadów i odgrywa on kluczową rolę w ich życiu.
Pszczoły zbierają pyłek z kwiatów, gdy odwiedzają różne rośliny w poszukiwaniu nektaru, który jest wykorzystywany do produkcji miodu. Pyłek jest połączeniem pyłku kwiatowego z nektarem i śliną pszczół.
Pyłek ten jest niezwykle bogaty w składniki odżywcze. Znajdziemy w nim m.in.:
- białko – stanowi od 16% nawet do 50% pyłku, jego poziom wynika ze źródła pyłku i czasu jego zbioru;
- tłuszcze właściwe, sterole, flawonoidy, triterpeny, kwasy organiczne, a także fitoenzymy, fitohormony i substancje o działaniu antybiotycznym;
- potas, magnez, żelazo, cynk, selen, bor, srebro, pallad, platynę;
- 18 aminokwasów (endo- i egzogennych), stwierdzono obecność m.in.: kwasu asparaginowego, kwasu glutaminowego, seryny, alaniny, proliny, asparaginy;
- witaminy: A, B1, B2, B3, E, C, B6, PP, P, D, H, B12 oraz kwas foliowy;
- neurohormony;
- inozytol, biotynę, kwas pantotenowy, kwercetynę.
Pyłek pszczeli – właściwości
Pyłek pszczeli ma udowodnione działanie prozdrowotne. Na ten moment odkryto w nim 471 składników odżywczych. Jest jednym z najbardziej wartościowych darów natury.
Pyłek pszczeli wykazuje m.in. działanie:
- przeciwzapalne,
- przeciwbólowe,
- przeciwbakteryjne,
- przeciwgrzybiczne,
- przeciwmiażdżycowe,
- przeciwnowotworowe,
- adaptogenne i antydepresyjne.
Jego składniki działają regenerująco na nerw wzrokowy. Po pyłek mogą sięgać osoby z problemami z układem pokarmowym, ponieważ reguluje on procesy trawienne i wspomaga leczenie m.in. choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Poza tym dzięki zawartości błonnika pyłek kwiatowy przeciwdziała zaparciom u dzieci i dorosłych (jest bardzo skuteczny w leczeniu ostrych zaparć).
Dodatkowo stanowi on bardzo cenną odżywkę uzupełniającą codzienny jadłospis w aminokwasy, biopierwiastki i witaminy. Skutecznie przyczynia się do zwiększenia poziomu żelaza we krwi i zwiększenia liczby czerwonych krwinek. A do tego obniża ciśnienie krwi.
Ponadto pyłek pobudza apetyt, reguluje przemianę materii, prowadzi do spadku wagi i wzmacnia organizm. Może być pomocny dla osób zmagających się z chorobą reumatyczną.
Poza tym pyłek dzięki zawartości antyoksydantów opóźnia procesy starzenia. Korzystnie wpływa też na nasz system nerwowy – wzmacnia go, a dodatkowo zmniejsza rozdrażnienie i nerwowość.
Osoby, które chciałyby zrezygnować z picia kawy mogą po niego sięgnąć – pyłek pszczeli to świetny zamiennik małej czarnej. Już po zażyciu minimum 10 g czujemy pobudzenie i zwiększoną koncentrację oraz poprawę jakości widzenia!
Jak przygotować pyłek pszczeli?
Dla zwiększenia przyswajalności substancji zawartych w pyłku kwiatowym zaleca się spożywać go wraz z miodem. Kluczowe jest zmiażdżenie lub zmielenie pyłku kwiatowego przed spożyciem. Robi się to po to, aby zniszczyć twardą otoczkę ziaren i dotrzeć do tego, co jest w nich ukryte.
Należy połączyć składniki w proporcji 1:1, dokładnie wymieszać i odstawić na minimum 4 godziny (najlepiej na całą noc). Następnie należy spożyć pyłek 15–30 minut przed śniadaniem. Przed wypiciem można papkę rozcieńczyć wodą.
Można też wsypać pyłek do szklanki letniej wody, dodać trochę miodu i odstawić na noc.
Pyłek pszczeli – przeciwwskazania
Przeciwwskazaniem do stosowania pyłku kwiatowego jest uczulenie na sam pyłek kwiatowy pszczeli i/lub na inne produkty pszczele.
Autor
Tagi
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
9 niezbędnych środków w mojej apteczce
Nie jest to tekst o tym, co jest uniwersalne, ani o suplementach, które przyjmuję na co dzień, lecz o tym, co się znajduje w mojej apteczce. Pewne rzeczy warto mieć na wszelki wypadek. Używam ich…
WIĘCEJ >Pasożyty – wszystko, co trzeba wiedzieć!
Temat pasożytów wzbudza żywe zainteresowanie. I słusznie! Często docierają do nas sprzeczne informacje. Jedni mówią, że prawie wszystkiemu są winne pasożyty, a inni – że nie ma co przesadzać, że to teorie spiskowe. Jaka jest…
WIĘCEJ >Czego nie jeść przy Hashimoto?
Diagnoza: Hashimoto. Ta informacja zwykle oznacza konieczność wprowadzenia zmian w diecie. Sprawdź, czego nie jeść przy Hashimoto. Wprowadzenie zmian w diecie, w tym usunięcie z niej niektórych produktów, ma uspokoić układ immunologiczny, który atakuje organizm…
WIĘCEJ >Arsen w żywności – sprawdź, czego unikać!
Arsen to niebezpieczny pierwiastek, który może występować w żywności jako zanieczyszczenie lub składnik naturalny. Sprawdź, jakich produktów unikać. Arsen (As) to pierwiastek półmetaliczny, który występuje w przyrodzie w różnych formach, z których najważniejsze to arsen…
WIĘCEJ >