fbpx
Szukaj
open close

Jak spożywać pyłek pszczeli?

Pyłek pszczeli

Pyłek pszczeli zaliczany jest do grupy superfoods. I nie ma się co dziwić – to jeden z najbardziej wartościowych produktów na świecie. Równocześnie wciąż jest niedoceniany. Jeśli zdrowe odżywianie jest dla ciebie ważne, sprawdź, dlaczego warto po niego sięgać.

Pyłek pszczeli to małe ziarenka przenoszone przez pszczoły z kwiatów do ula. Jest to jeden z podstawowych składników diety tych owadów i odgrywa on kluczową rolę w ich życiu.

Pszczoły zbierają pyłek z kwiatów, gdy odwiedzają różne rośliny w poszukiwaniu nektaru, który jest wykorzystywany do produkcji miodu. Pyłek jest połączeniem pyłku kwiatowego z nektarem i śliną pszczół.

Pyłek ten jest niezwykle bogaty w składniki odżywcze. Znajdziemy w nim m.in.:

  • białko – stanowi od 16% nawet do 50% pyłku, jego poziom wynika ze źródła pyłku i czasu jego zbioru;
  • tłuszcze właściwe, sterole, flawonoidy, triterpeny, kwasy organiczne, a także fitoenzymy, fitohormony i substancje o działaniu antybiotycznym;
  • potas, magnez, żelazo, cynk, selen, bor, srebro, pallad, platynę;
  • 18 aminokwasów (endo- i egzogennych), stwierdzono obecność m.in.: kwasu asparaginowego, kwasu glutaminowego, seryny, alaniny, proliny, asparaginy;
  • witaminy: A, B1, B2, B3, E, C, B6, PP, P, D, H, B12 oraz kwas foliowy;
  • neurohormony;
  • inozytol, biotynę, kwas pantotenowy, kwercetynę.

Pyłek pszczeli – właściwości

Pyłek pszczeli ma udowodnione działanie prozdrowotne. Na ten moment odkryto w nim 471 składników odżywczych. Jest jednym z najbardziej wartościowych darów natury.

Pyłek pszczeli wykazuje m.in. działanie:

  • przeciwzapalne,
  • przeciwbólowe,
  • przeciwbakteryjne,
  • przeciwgrzybiczne,
  • przeciwmiażdżycowe,
  • przeciwnowotworowe,
  • adaptogenne i antydepresyjne.

Jego składniki działają regenerująco na nerw wzrokowy. Po pyłek mogą sięgać osoby z problemami z układem pokarmowym, ponieważ reguluje on procesy trawienne i wspomaga leczenie m.in. choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Poza tym dzięki zawartości błonnika pyłek kwiatowy przeciwdziała zaparciom u dzieci i dorosłych (jest bardzo skuteczny w leczeniu ostrych zaparć).

Dodatkowo stanowi on bardzo cenną odżywkę uzupełniającą codzienny jadłospis w aminokwasy, biopierwiastki i witaminy. Skutecznie przyczynia się do zwiększenia poziomu żelaza we krwi i zwiększenia liczby czerwonych krwinek. A do tego obniża ciśnienie krwi.

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Ponadto pyłek pobudza apetyt, reguluje przemianę materii, prowadzi do spadku wagi i wzmacnia organizm. Może być pomocny dla osób zmagających się z chorobą reumatyczną.

Poza tym pyłek dzięki zawartości antyoksydantów opóźnia procesy starzenia. Korzystnie wpływa też na nasz system nerwowy – wzmacnia go, a dodatkowo zmniejsza rozdrażnienie i nerwowość.

Osoby, które chciałyby zrezygnować z picia kawy mogą po niego sięgnąć – pyłek pszczeli to świetny zamiennik małej czarnej. Już po zażyciu minimum 10 g czujemy pobudzenie i zwiększoną koncentrację oraz poprawę jakości widzenia!

Jak przygotować pyłek pszczeli?

Dla zwiększenia przyswajalności substancji zawartych w pyłku kwiatowym zaleca się spożywać go wraz z miodem. Kluczowe jest zmiażdżenie lub zmielenie pyłku kwiatowego przed spożyciem. Robi się to po to, aby zniszczyć twardą otoczkę ziaren i dotrzeć do tego, co jest w nich ukryte.

Należy połączyć składniki w proporcji 1:1, dokładnie wymieszać i odstawić na minimum 4 godziny (najlepiej na całą noc). Następnie należy spożyć pyłek 15–30 minut przed śniadaniem. Przed wypiciem można papkę rozcieńczyć wodą.

Można też wsypać pyłek do szklanki letniej wody, dodać trochę miodu i odstawić na noc.

Pyłek pszczeli – przeciwwskazania

Przeciwwskazaniem do stosowania pyłku kwiatowego jest uczulenie na sam pyłek kwiatowy pszczeli i/lub na inne produkty pszczele.

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Iwona Wierzbicka

Pyłek pszczeli zaliczany jest do grupy superfoods. I nie ma się co dziwić – to jeden z najbardziej wartościowych produktów na świecie. Równocześnie wciąż jest niedoceniany. Jeśli zdrowe odżywianie jest dla ciebie ważne, sprawdź, dlaczego warto po niego sięgać.

Pyłek pszczeli to małe ziarenka przenoszone przez pszczoły z kwiatów do ula. Jest to jeden z podstawowych składników diety tych owadów i odgrywa on kluczową rolę w ich życiu.

Pszczoły zbierają pyłek z kwiatów, gdy odwiedzają różne rośliny w poszukiwaniu nektaru, który jest wykorzystywany do produkcji miodu. Pyłek jest połączeniem pyłku kwiatowego z nektarem i śliną pszczół.

Pyłek ten jest niezwykle bogaty w składniki odżywcze. Znajdziemy w nim m.in.:

  • białko – stanowi od 16% nawet do 50% pyłku, jego poziom wynika ze źródła pyłku i czasu jego zbioru;
  • tłuszcze właściwe, sterole, flawonoidy, triterpeny, kwasy organiczne, a także fitoenzymy, fitohormony i substancje o działaniu antybiotycznym;
  • potas, magnez, żelazo, cynk, selen, bor, srebro, pallad, platynę;
  • 18 aminokwasów (endo- i egzogennych), stwierdzono obecność m.in.: kwasu asparaginowego, kwasu glutaminowego, seryny, alaniny, proliny, asparaginy;
  • witaminy: A, B1, B2, B3, E, C, B6, PP, P, D, H, B12 oraz kwas foliowy;
  • neurohormony;
  • inozytol, biotynę, kwas pantotenowy, kwercetynę.

Pyłek pszczeli – właściwości

Pyłek pszczeli ma udowodnione działanie prozdrowotne. Na ten moment odkryto w nim 471 składników odżywczych. Jest jednym z najbardziej wartościowych darów natury.

Pyłek pszczeli wykazuje m.in. działanie:

  • przeciwzapalne,
  • przeciwbólowe,
  • przeciwbakteryjne,
  • przeciwgrzybiczne,
  • przeciwmiażdżycowe,
  • przeciwnowotworowe,
  • adaptogenne i antydepresyjne.

Jego składniki działają regenerująco na nerw wzrokowy. Po pyłek mogą sięgać osoby z problemami z układem pokarmowym, ponieważ reguluje on procesy trawienne i wspomaga leczenie m.in. choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Poza tym dzięki zawartości błonnika pyłek kwiatowy przeciwdziała zaparciom u dzieci i dorosłych (jest bardzo skuteczny w leczeniu ostrych zaparć).

Dodatkowo stanowi on bardzo cenną odżywkę uzupełniającą codzienny jadłospis w aminokwasy, biopierwiastki i witaminy. Skutecznie przyczynia się do zwiększenia poziomu żelaza we krwi i zwiększenia liczby czerwonych krwinek. A do tego obniża ciśnienie krwi.

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Ponadto pyłek pobudza apetyt, reguluje przemianę materii, prowadzi do spadku wagi i wzmacnia organizm. Może być pomocny dla osób zmagających się z chorobą reumatyczną.

Poza tym pyłek dzięki zawartości antyoksydantów opóźnia procesy starzenia. Korzystnie wpływa też na nasz system nerwowy – wzmacnia go, a dodatkowo zmniejsza rozdrażnienie i nerwowość.

Osoby, które chciałyby zrezygnować z picia kawy mogą po niego sięgnąć – pyłek pszczeli to świetny zamiennik małej czarnej. Już po zażyciu minimum 10 g czujemy pobudzenie i zwiększoną koncentrację oraz poprawę jakości widzenia!

Jak przygotować pyłek pszczeli?

Dla zwiększenia przyswajalności substancji zawartych w pyłku kwiatowym zaleca się spożywać go wraz z miodem. Kluczowe jest zmiażdżenie lub zmielenie pyłku kwiatowego przed spożyciem. Robi się to po to, aby zniszczyć twardą otoczkę ziaren i dotrzeć do tego, co jest w nich ukryte.

Należy połączyć składniki w proporcji 1:1, dokładnie wymieszać i odstawić na minimum 4 godziny (najlepiej na całą noc). Następnie należy spożyć pyłek 15–30 minut przed śniadaniem. Przed wypiciem można papkę rozcieńczyć wodą.

Można też wsypać pyłek do szklanki letniej wody, dodać trochę miodu i odstawić na noc.

Pyłek pszczeli – przeciwwskazania

Przeciwwskazaniem do stosowania pyłku kwiatowego jest uczulenie na sam pyłek kwiatowy pszczeli i/lub na inne produkty pszczele.

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Autor

Iwona Wierzbicka
26 lipca 2023

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

domowa apteczka

9 niezbędnych środków w mojej apteczce

Nie jest to tekst o tym, co jest uniwersalne, ani o suplementach, które przyjmuję na co dzień, lecz o tym, co się znajduje w mojej apteczce. Pewne rzeczy warto mieć na wszelki wypadek. Używam ich…

WIĘCEJ >

Pasożyty – wszystko, co trzeba wiedzieć!

Temat pasożytów wzbudza żywe zainteresowanie. I słusznie! Często docierają do nas sprzeczne informacje. Jedni mówią, że prawie wszystkiemu są winne pasożyty, a inni – że nie ma co przesadzać, że to teorie spiskowe. Jaka jest…

WIĘCEJ >
czego nie jeść przy Hashimoto

Czego nie jeść przy Hashimoto?

Diagnoza: Hashimoto. Ta informacja zwykle oznacza konieczność wprowadzenia zmian w diecie. Sprawdź, czego nie jeść przy Hashimoto. Wprowadzenie zmian w diecie, w tym usunięcie z niej niektórych produktów, ma uspokoić układ immunologiczny, który atakuje organizm…

WIĘCEJ >
arsen

Arsen w żywności – sprawdź, czego unikać!

Arsen to niebezpieczny pierwiastek, który może występować w żywności jako zanieczyszczenie lub składnik naturalny. Sprawdź, jakich produktów unikać. Arsen (As) to pierwiastek półmetaliczny, który występuje w przyrodzie w różnych formach, z których najważniejsze to arsen…

WIĘCEJ >