fbpx
Szukaj
open close

Jajka po benedyktyńsku – jak je zrobić?

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Tagi

Postaw mi kawę na buycoffee.to
jajka po benedyktyńsku

Jajka po benedyktyńsku (nazywane też „poszetowymi”) są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Sprawdź, jak można je zrobić.

Jajka po benedyktyńsku to jajka gotowane bez skorupki. Jakim cudem to się trzyma i jeszcze zachowuje kolisty kształt?
Przede wszystkim musimy wiedzieć, że jaja zawierają dużą ilość białka, które:

  • zaczyna się ścinać powyżej 42 stopni C, a gotująca się woda ma 100 stopni C,
  • ścina się pod wpływem kwasów,
  • koaguluje też w kontakcie z solą (co ciekawe ten proces jest odwracalny, np. gdy doleje się wody).

Jak zrobić jajka po benedyktyńsku?

Przygotowujemy trzy jaja.

  • Nastawiamy litrowy garnek z wodą.
  • Dodajemy łyżeczkę soli.
  • Wlewamy 50 ml octu (jabłkowego lub zwykłego).
  • Doprowadzamy do wrzenia.
  • MINIMALIZUJEMY płomień.
  • Mieszamy łyżką wodę, żeby powstał wir.
  • Rozbijamy jajko i ostrożne wylewamy je na wrzątek.
  • Mieszamy ostrożnie łyżką.
  • Wybijamy kolejne jajko, mieszamy.
  • Wybijamy ostatnie jajko i mieszamy.
  • Gotujemy 3 minuty.
  • Wyjmujemy jajka łyżką cedzakową.

Uwagi

Dlaczego minimalizujemy płomień przed wybiciem jajek? Bo porobią się tzw. farfocle, a gdy zmniejszymy ogień, będziemy mieć jajka o ładnym kształcie.

Chcesz się nauczyć gotować? Sprawdź:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Paweł Jackowski

Jajka po benedyktyńsku (nazywane też „poszetowymi”) są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Sprawdź, jak można je zrobić.

Jajka po benedyktyńsku to jajka gotowane bez skorupki. Jakim cudem to się trzyma i jeszcze zachowuje kolisty kształt?
Przede wszystkim musimy wiedzieć, że jaja zawierają dużą ilość białka, które:

  • zaczyna się ścinać powyżej 42 stopni C, a gotująca się woda ma 100 stopni C,
  • ścina się pod wpływem kwasów,
  • koaguluje też w kontakcie z solą (co ciekawe ten proces jest odwracalny, np. gdy doleje się wody).

Jak zrobić jajka po benedyktyńsku?

Przygotowujemy trzy jaja.

  • Nastawiamy litrowy garnek z wodą.
  • Dodajemy łyżeczkę soli.
  • Wlewamy 50 ml octu (jabłkowego lub zwykłego).
  • Doprowadzamy do wrzenia.
  • MINIMALIZUJEMY płomień.
  • Mieszamy łyżką wodę, żeby powstał wir.
  • Rozbijamy jajko i ostrożne wylewamy je na wrzątek.
  • Mieszamy ostrożnie łyżką.
  • Wybijamy kolejne jajko, mieszamy.
  • Wybijamy ostatnie jajko i mieszamy.
  • Gotujemy 3 minuty.
  • Wyjmujemy jajka łyżką cedzakową.

Uwagi

Dlaczego minimalizujemy płomień przed wybiciem jajek? Bo porobią się tzw. farfocle, a gdy zmniejszymy ogień, będziemy mieć jajka o ładnym kształcie.

Chcesz się nauczyć gotować? Sprawdź:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Autor

Paweł Jackowski
24 listopada 2016

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Dieta paleo – przewodnik

Cierpisz z powodu jelita drażliwego, zgagi, bólów brzucha, przelewania się w jelitach? A może próbowałeś wszelkich diet i zawsze po węglowodanach czujesz senność? Jeśli twoja odpowiedź na którekolwiek z tych pytań brzmi „tak”, to musisz…

WIĘCEJ >

Jak kroić nożem?

Krótki instruktaż, jak kroić nożem, aby nie zrobić sobie krzywdy. Więcej tego typu filmów znajdziesz na naszym kanale na YouTubie. Chcesz się nauczyć gotować? Sprawdź: Potrawy z ryb i owoców morza Potrawy z mięsa Podroby,…

WIĘCEJ >

Nóż karbowany – jak go używać?

Nóż karbowany może w ciekawy sposób odmienić nasze posiłki. Będą nie tylko pyszne, lecz także miłe dla oka. Po co używać takiego noża i do czego może się przydać? Sprawdź! Nóż karbowany ma wyprofilowany kształt….

WIĘCEJ >
paleo jest tanie

5 powodów, dla których gotowanie paleo jest tanie

Dobrze wiesz ile kosztują drożdżówki, pączki, batoniki, czekolady, wafelki, ciasteczka, babeczki, czekoladki prawda? Z jaką łatwością wydajesz pieniążki na kawałek ciastka w kawiarni i ile tych pysznych kawałków już zjadłeś?

WIĘCEJ >