Jajka po benedyktyńsku (nazywane też „poszetowymi”) są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Sprawdź, jak można je zrobić.
Jajka po benedyktyńsku to jajka gotowane bez skorupki. Jakim cudem to się trzyma i jeszcze zachowuje kolisty kształt?
Przede wszystkim musimy wiedzieć, że jaja zawierają dużą ilość białka, które:
- zaczyna się ścinać powyżej 42 stopni C, a gotująca się woda ma 100 stopni C,
- ścina się pod wpływem kwasów,
- koaguluje też w kontakcie z solą (co ciekawe ten proces jest odwracalny, np. gdy doleje się wody).
Jak zrobić jajka po benedyktyńsku?
Przygotowujemy trzy jaja.
- Nastawiamy litrowy garnek z wodą.
- Dodajemy łyżeczkę soli.
- Wlewamy 50 ml octu (jabłkowego lub zwykłego).
- Doprowadzamy do wrzenia.
- MINIMALIZUJEMY płomień.
- Mieszamy łyżką wodę, żeby powstał wir.
- Rozbijamy jajko i ostrożne wylewamy je na wrzątek.
- Mieszamy ostrożnie łyżką.
- Wybijamy kolejne jajko, mieszamy.
- Wybijamy ostatnie jajko i mieszamy.
- Gotujemy 3 minuty.
- Wyjmujemy jajka łyżką cedzakową.
Uwagi
Dlaczego minimalizujemy płomień przed wybiciem jajek? Bo porobią się tzw. farfocle, a gdy zmniejszymy ogień, będziemy mieć jajka o ładnym kształcie.
Chcesz się nauczyć gotować? Sprawdź:
Autor
Paweł Jackowski
Jajka po benedyktyńsku (nazywane też „poszetowymi”) są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Sprawdź, jak można je zrobić.
Jajka po benedyktyńsku to jajka gotowane bez skorupki. Jakim cudem to się trzyma i jeszcze zachowuje kolisty kształt?
Przede wszystkim musimy wiedzieć, że jaja zawierają dużą ilość białka, które:
- zaczyna się ścinać powyżej 42 stopni C, a gotująca się woda ma 100 stopni C,
- ścina się pod wpływem kwasów,
- koaguluje też w kontakcie z solą (co ciekawe ten proces jest odwracalny, np. gdy doleje się wody).
Jak zrobić jajka po benedyktyńsku?
Przygotowujemy trzy jaja.
- Nastawiamy litrowy garnek z wodą.
- Dodajemy łyżeczkę soli.
- Wlewamy 50 ml octu (jabłkowego lub zwykłego).
- Doprowadzamy do wrzenia.
- MINIMALIZUJEMY płomień.
- Mieszamy łyżką wodę, żeby powstał wir.
- Rozbijamy jajko i ostrożne wylewamy je na wrzątek.
- Mieszamy ostrożnie łyżką.
- Wybijamy kolejne jajko, mieszamy.
- Wybijamy ostatnie jajko i mieszamy.
- Gotujemy 3 minuty.
- Wyjmujemy jajka łyżką cedzakową.
Uwagi
Dlaczego minimalizujemy płomień przed wybiciem jajek? Bo porobią się tzw. farfocle, a gdy zmniejszymy ogień, będziemy mieć jajka o ładnym kształcie.
Chcesz się nauczyć gotować? Sprawdź:
Autor
Tagi
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Radio Opole: otyłość, paleo, internet i odchudzanie
Rozmowa Magdaleny Szybińskiej z Iwoną Wierzbicką o otyłości, diecie paleo i odchudzaniu w internecie. Programy: projektminus40 i 10 zasad skutecznego odchudzania.
WIĘCEJ >Smoothies dla całej rodziny
Smoothie to świetny sposób by kilka składników odżywczych dostarczyć w szybki i przyjemny sposób, dzieci nie zawsze chcą jeść warzywa, czasami jedzą tylko chleb i słodycze, pewnie nie raz słyszysz - jedz zielone bo mają
WIĘCEJ >Jak zrobić ryż z kalafiora?
Ryż z kalafiora? A co to właściwie jest? Jak to przyrządzić? Zapraszamy na materiał kręcony prosto z Kuchni Ajwen. Jak zrobić „ryż” z kalafiora? Czas wykonania: około 30 minut Potrzebny sprzęt: blender (najlepiej z dodatkową…
WIĘCEJ >Mleko kokosowe z wyciskarki wolnoobrotowej Muke
Mleko kokosowe (czy raczej bardziej poprawnie – mleczko kokosowe) to genialny zamiennik mleka krowiego. Uwielbiają je niemal wszyscy „paleożercy”. Sprawdź, jak je przygotować. Słowo „mleko” zarezerwowane jest dla mleka zwierzęcego, a mleczko kokosowe jest wyciśniętym sokiem…
WIĘCEJ >