fbpx
Szukaj
open close

Pestycydy – jak pozbyć się ich z roślin?

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Tagi

Postaw mi kawę na buycoffee.to
jak-pozbyc-sie-pestycydow-z-roslin

Nie zawsze kupujemy warzywa i owoce ekologiczne, bo nie zawsze mamy do nich dostęp czy mamy na nie pieniądze. Na szczęście istnieją sposoby, dzięki którym możemy ograniczyć spożycie środków chemicznych stosowanych przy uprawach. Sprawdź, jak usunąć pestycydy z roślin.

Mamy dla ciebie kilka podpowiedzi.

Najlepszy sposób na usunięcie szkodliwych bakterii

Przez 2–3 minuty należy płukać warzywa i owoce w wodzie o odczynie kwaśnym. Jak to zrobić? Na 1 litr wody dodajemy około 0,5 szklanki octu (najlepiej winnego lub jabłkowego) albo 2–3 łyżki kwasku cytrynowego.

Najskuteczniejsze usuwanie pestycydów

Po wyjęciu warzyw i owoców z kwaśnej wody przez kolejne 2–3 minuty płuczemy je w wodzie o odczynie alkalicznym. Sposób jest bardzo prosty. Na 1 litr wody dodajemy 1 czubatą łyżkę sody kuchennej.

Co jest ważne?

  • Woda po płukaniu może stać się mętna, żółta lub z tłustym kożuchem.
  • Po wstępnym umyciu produkt płuczemy, szorujemy, suszymy, wkładamy do lodówki (ale nie obok nieumytych warzyw). Rośliny umyte w taki sposób należy zjeść w ciągu najbliższych kilku dni, ponieważ mogą psuć się szybciej.
  • Warzywa w foli, np. brokuł, kładziemy na parapecie (słońce) na 30 minut przed spożyciem. Chodzi o redukcję azotanów, które roślina wytwarza, gdy jest zapakowana.

Gotowe płyny

Coraz więcej słyszymy o specjalnych płynach do oczyszczania warzyw i owoców. Są one dostępne w ekologicznych sklepach stacjonarnych i internetowych. Działają tak samo jak opisane powyżej domowe sposoby. Tego typu środki zabijają bakterie (np. E. coli, listeria i salmonella) oraz usuwają pozostałości nawozów i pestycydów z powierzchni. W składzie tych płynów znajdziemy m.in. wodę, kwas mlekowy, kwas cytrynowy, kwas jabłkowy, ekstrakt z liści aloesu.

Ozonowanie

Na rynku pojawiają się też urządzenia do ozonowania. Ozon jest związkiem w pełni ekologicznym, a produkty poddane jego działaniu są zabezpieczone przed wszelkimi bakteriami. Ten sposób pozwala na usunięcie środków ochrony roślin z ich powierzchni (fungicydów, pestycydów), a także na dezynfekowanie produktów, a nawet przedłużanie ich trwałości Co ciekawe, tego typu urządzenia można stosować do oczyszczania mięsa z hormonów i antybiotyków.

Sprawdź nasze e-booki:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Kamila Berdys

Nie zawsze kupujemy warzywa i owoce ekologiczne, bo nie zawsze mamy do nich dostęp czy mamy na nie pieniądze. Na szczęście istnieją sposoby, dzięki którym możemy ograniczyć spożycie środków chemicznych stosowanych przy uprawach. Sprawdź, jak usunąć pestycydy z roślin.

Mamy dla ciebie kilka podpowiedzi.

Najlepszy sposób na usunięcie szkodliwych bakterii

Przez 2–3 minuty należy płukać warzywa i owoce w wodzie o odczynie kwaśnym. Jak to zrobić? Na 1 litr wody dodajemy około 0,5 szklanki octu (najlepiej winnego lub jabłkowego) albo 2–3 łyżki kwasku cytrynowego.

Najskuteczniejsze usuwanie pestycydów

Po wyjęciu warzyw i owoców z kwaśnej wody przez kolejne 2–3 minuty płuczemy je w wodzie o odczynie alkalicznym. Sposób jest bardzo prosty. Na 1 litr wody dodajemy 1 czubatą łyżkę sody kuchennej.

Co jest ważne?

  • Woda po płukaniu może stać się mętna, żółta lub z tłustym kożuchem.
  • Po wstępnym umyciu produkt płuczemy, szorujemy, suszymy, wkładamy do lodówki (ale nie obok nieumytych warzyw). Rośliny umyte w taki sposób należy zjeść w ciągu najbliższych kilku dni, ponieważ mogą psuć się szybciej.
  • Warzywa w foli, np. brokuł, kładziemy na parapecie (słońce) na 30 minut przed spożyciem. Chodzi o redukcję azotanów, które roślina wytwarza, gdy jest zapakowana.

Gotowe płyny

Coraz więcej słyszymy o specjalnych płynach do oczyszczania warzyw i owoców. Są one dostępne w ekologicznych sklepach stacjonarnych i internetowych. Działają tak samo jak opisane powyżej domowe sposoby. Tego typu środki zabijają bakterie (np. E. coli, listeria i salmonella) oraz usuwają pozostałości nawozów i pestycydów z powierzchni. W składzie tych płynów znajdziemy m.in. wodę, kwas mlekowy, kwas cytrynowy, kwas jabłkowy, ekstrakt z liści aloesu.

Ozonowanie

Na rynku pojawiają się też urządzenia do ozonowania. Ozon jest związkiem w pełni ekologicznym, a produkty poddane jego działaniu są zabezpieczone przed wszelkimi bakteriami. Ten sposób pozwala na usunięcie środków ochrony roślin z ich powierzchni (fungicydów, pestycydów), a także na dezynfekowanie produktów, a nawet przedłużanie ich trwałości Co ciekawe, tego typu urządzenia można stosować do oczyszczania mięsa z hormonów i antybiotyków.

Sprawdź nasze e-booki:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Autor

Kamila Berdys
5 czerwca 2018

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Jedno jabłko dziennie dla zdrowia to mit!

Uważasz, że jabłka dodadzą ci zdrowia? To niestety mit. Dzisiejsze warzywa i owoce są nawet do 90% uboższe w witaminy i minerały niż 20 lat temu. Nie oznacza to, że masz ich nie jeść. Warto!…

WIĘCEJ >
niestrawność

10 sposobów na niestrawność

Niestrawność, czyli dyspepsja, objawia się różnymi nieprzyjemnymi dolegliwościami ze strony układu trawienia. Skutecznie potrafi popsuć jakość codziennego życia. Sprawdź, skąd się bierze niestrawność i jak się z nią uporać. Objawy Osoby borykające się z niestrawnością…

WIĘCEJ >

Wrzodziejące zapalenie jelita grubego

Wrzodziejące zapalenie jelita grubego (colitis ulcerosa, WZJG) to choroba, w której proces zapalny obejmuje błonę śluzową i podśluzową jelita grubego. Proces ten zajmuje około 50% odbytnicy i 20% całego jelita grubego. WZJG najczęściej przebiega w…

WIĘCEJ >

Cel: zmiana diety. Sprawdź, jak go zrealizować!

Czy pamiętasz jeszcze swoje postanowienia noworoczne? Wiele osób porzuca je już w połowie stycznia. Chciałabym, żebyś tym razem spojrzał na nie z innej perspektywy. Sprawdź, co może ci pomóc o siebie zadbać. Gdy mówimy o…

WIĘCEJ >