
Jedną z najczęściej występujących dolegliwości towarzyszących osobom z nieprawidłowo funkcjonującą tarczycą jest wypadanie włosów.
Dotyczy to zarówno osób zmagających się z nadczynnością, jak i niedoczynnością tego gruczołu (sprawdź, jak poprawić pracę tarczycy). Zdarza się także, że chorym doskwiera wypadanie brwi.
Prawidłowo nie powinno nam wypadać więcej niż 50–100 włosów dziennie. Jeżeli jednak za każdym razem, gdy się czeszesz, zauważasz duży kłąb włosów, należałoby się przyjrzeć temu bliżej.
Żelazo a włosy
Oprócz tego, że mogą doskwierać ci problemy z tarczycą, możesz mieć również niedobory żelaza. Zrób morfologię, sprawdź także poziom żelaza i ferrytyny.
Jeżeli ferrytyna wyjdzie poniżej 70, włosy mogą mieć tendencję do wypadania. Zadbaj wówczas o to, aby żelazo z pożywienia dobrze się wchłaniało. Nie łącz w jednym posiłku produktów białkowych (np. mięsa, ryb, jaj) z produktami zbożowymi. Zawarty w zbożach kwas fitynowy zwiąże żelazo zawarte w mięsie i organizm nie będzie w stanie go przyswoić. Staraj się zastosować dietę rozdzielną. Spożywaj produkty białkowe z warzywami oraz kasze lub ziemniaki w towarzystwie warzyw.

Obejrzyj film: Zatrzymaj włosy na głowie
Włącz również do diety podroby, które są niezwykle bogate w żelazo. Możesz też pić koktajle z zieloną pietruszką. Przy dużych niedoborach żelaza możesz zastosować sok z pokrzywy (jeśli nie masz alergii na bylicę).
Zakwaszenie żołądka
Kolejną istotną kwestią jest zadbanie o odpowiednią ilość kwasu solnego w żołądku. Jeżeli jest go za mało, pH żołądka podnosi się, co znacząco utrudnia prawidłowe strawienie mięsa, które jest zdecydowanie lepszym źródłem żelaza niż produkty roślinne. Wypij 15 minut przed posiłkiem pół szklanki wody z sokiem z połówki cytryny. Przed każdym posiłkiem białkowym można wypić pół szklanki wody z dwiema łyżkami ekologicznego octu jabłkowego. Pamiętaj, by w trakcie posiłku oraz do minimum godziny po nim nie pić żadnych napojów.
Witamina C
Zadbaj także o odpowiednią podaż witaminy C z diety. Przede wszystkim spożywaj dużo warzyw. Możesz także włączyć witaminę C do suplementacji. Najlepiej, by była w towarzystwie bioflawonoidów – wówczas będzie zdecydowanie lepiej przyswajalna.
Inne niedobory
Kolejną przyczyną wypadających włosów może być niedobór cynku i krzemu. Krzem występuje w mięsie oraz w warzywach i owocach. Dziennie zapotrzebowanie to 20–30 mg. Cynk z kolei znajdziesz w wątrobie cielęcej, wieprzowej, migdałach, kaszy gryczanej oraz w gorzkiej czekoladzie. Zdecydowanie lepiej przyswajalny będzie jednak ten pochodzący z produktów zwierzęcych ze względu na nieobecność składników antyodżywczych, które utrudniają wchłanianie cennych składników.
Możesz wykonać też badanie analizy pierwiastkowej włosa i sprawdzić poziom minerałów oraz metali ciężkich w organizmie. Poziom cynku zbadasz również w surowicy krwi. Jeśli w badaniu wyjdą niedobory składników odżywczych, rozważ odpowiednią suplementację, najlepiej pod okiem doświadczonego dietetyka.
Przede wszystkim jednak zadbaj o stan jelit, aby przyjmowane suplementy odpowiednio się wchłaniały – pomocne mogą być dobrej jakości probiotyki.

Obejrzyj film: Jelita – tam zaczyna się twoje zdrowie
Jeżeli nie cierpisz na nietolerancję histaminy, włącz do diety kiszonki oraz soki z nich – są także świetnym źródłem korzystnych dla naszych jelit bakterii (przeczytaj, dlaczego warto kisić owoce i warzywa).
Autor

Joanna Jędrzejczak-Jackowska
Jedną z najczęściej występujących dolegliwości towarzyszących osobom z nieprawidłowo funkcjonującą tarczycą jest wypadanie włosów.
Dotyczy to zarówno osób zmagających się z nadczynnością, jak i niedoczynnością tego gruczołu (sprawdź, jak poprawić pracę tarczycy). Zdarza się także, że chorym doskwiera wypadanie brwi.
Prawidłowo nie powinno nam wypadać więcej niż 50–100 włosów dziennie. Jeżeli jednak za każdym razem, gdy się czeszesz, zauważasz duży kłąb włosów, należałoby się przyjrzeć temu bliżej.
Żelazo a włosy
Oprócz tego, że mogą doskwierać ci problemy z tarczycą, możesz mieć również niedobory żelaza. Zrób morfologię, sprawdź także poziom żelaza i ferrytyny.
Jeżeli ferrytyna wyjdzie poniżej 70, włosy mogą mieć tendencję do wypadania. Zadbaj wówczas o to, aby żelazo z pożywienia dobrze się wchłaniało. Nie łącz w jednym posiłku produktów białkowych (np. mięsa, ryb, jaj) z produktami zbożowymi. Zawarty w zbożach kwas fitynowy zwiąże żelazo zawarte w mięsie i organizm nie będzie w stanie go przyswoić. Staraj się zastosować dietę rozdzielną. Spożywaj produkty białkowe z warzywami oraz kasze lub ziemniaki w towarzystwie warzyw.

Obejrzyj film: Zatrzymaj włosy na głowie
Włącz również do diety podroby, które są niezwykle bogate w żelazo. Możesz też pić koktajle z zieloną pietruszką. Przy dużych niedoborach żelaza możesz zastosować sok z pokrzywy (jeśli nie masz alergii na bylicę).
Zakwaszenie żołądka
Kolejną istotną kwestią jest zadbanie o odpowiednią ilość kwasu solnego w żołądku. Jeżeli jest go za mało, pH żołądka podnosi się, co znacząco utrudnia prawidłowe strawienie mięsa, które jest zdecydowanie lepszym źródłem żelaza niż produkty roślinne. Wypij 15 minut przed posiłkiem pół szklanki wody z sokiem z połówki cytryny. Przed każdym posiłkiem białkowym można wypić pół szklanki wody z dwiema łyżkami ekologicznego octu jabłkowego. Pamiętaj, by w trakcie posiłku oraz do minimum godziny po nim nie pić żadnych napojów.
Witamina C
Zadbaj także o odpowiednią podaż witaminy C z diety. Przede wszystkim spożywaj dużo warzyw. Możesz także włączyć witaminę C do suplementacji. Najlepiej, by była w towarzystwie bioflawonoidów – wówczas będzie zdecydowanie lepiej przyswajalna.
Inne niedobory
Kolejną przyczyną wypadających włosów może być niedobór cynku i krzemu. Krzem występuje w mięsie oraz w warzywach i owocach. Dziennie zapotrzebowanie to 20–30 mg. Cynk z kolei znajdziesz w wątrobie cielęcej, wieprzowej, migdałach, kaszy gryczanej oraz w gorzkiej czekoladzie. Zdecydowanie lepiej przyswajalny będzie jednak ten pochodzący z produktów zwierzęcych ze względu na nieobecność składników antyodżywczych, które utrudniają wchłanianie cennych składników.
Możesz wykonać też badanie analizy pierwiastkowej włosa i sprawdzić poziom minerałów oraz metali ciężkich w organizmie. Poziom cynku zbadasz również w surowicy krwi. Jeśli w badaniu wyjdą niedobory składników odżywczych, rozważ odpowiednią suplementację, najlepiej pod okiem doświadczonego dietetyka.
Przede wszystkim jednak zadbaj o stan jelit, aby przyjmowane suplementy odpowiednio się wchłaniały – pomocne mogą być dobrej jakości probiotyki.

Obejrzyj film: Jelita – tam zaczyna się twoje zdrowie
Jeżeli nie cierpisz na nietolerancję histaminy, włącz do diety kiszonki oraz soki z nich – są także świetnym źródłem korzystnych dla naszych jelit bakterii (przeczytaj, dlaczego warto kisić owoce i warzywa).
Autor
Tagi
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Najlepsze źródło wapnia – skorupki jaj
Skorupki jaja kurzego zawierają sole wapnia, miedź, fluor, żelazo mangan, molibden, siarę, krzem, selen, cynk i stront. Stront ma podwójne działanie: hamujące w stosunku do osteoklastów (komórek kościogubnych) i pobudzające czynności osteoblastów (komórek kościotwórczych).
WIĘCEJ >Czy dieta rozdzielna ma sens?
Czy dieta rozdzielna ma sens? Co do tego naukowcy nie są zgodni, ale wiele osób stosujących taki sposób odżywiania potwierdza, że czuje się dzięki temu dużo lepiej. Co zyskują? Dieta rozdzielna polega na tym, aby…
WIĘCEJ >Kawa rozpuszczalna – pić czy nie pić?
Kawa rozpuszczalna przez większość z nas nie jest uznawana za wysokiej jakości produkt spożywczy. Jej smak, sposób pozyskania, a także szybki proces parzenia nie wiąże się w żaden sposób z tradycyjnym rytuałem przygotowywania porannej kawy ziarnistej….
WIĘCEJ >Wątróbka – naturalna multiwitamina
Wątróbka to obecnie najtańszy kawałek mięsa, ale mało kto za nią przepada, dlatego czasami trudno ją kupić w sklepie mięsnym. Tymczasem warto się do niej przekonać i wprowadzić ją do swojej diety. Sprawdź, dlaczego. W…
WIĘCEJ >