Jak można poprawić stan cery? Co jej szkodzi? Sprawdź, czego unikać, aby cera nabrała blasku.
Gluten a problemy z cerą
Wyłączenie z diety glutenu, a szczególnie pszenicy, przynosi naprawdę dobre efekty, jeśli chodzi o poprawę stanu cery.
Problem z glutenem pojawia się wtedy, kiedy przechodzi on przez nie do końca szczelne jelita i dostaje się do organizmu. Nie powinien tego robić. Prowadzi to do nadmiernego pobudzenia układu odpornościowego, który może reagować w bardzo różny sposób. Jednym z mniej poważnych objawów jest właśnie reakcja skórna. Gluten jest często problemem w przypadku chorób autoimmunologicznych.
Jeśli chodzi o cerę, kłopotliwy może być też nabiał. Szczególnie ten przemysłowy, zwłaszcza jeżeli jest jedzony regularnie. Podobnie jak w przypadku glutenu problem dotyczy reakcji układu odpornościowego. Nabiał zawiera białka mleka krowiego, które przy przechodzeniu przez barierę jelitową mogą pobudzić układ odpornościowy do zbyt dużej aktywności.
Jednak to nie tylko gluten jest problemem. U wielu osób można zobaczyć zupełnie inną reakcję organizmu na pszenicę oraz żyto. Oba zboża są bogate w gluten, więc o co chodzi? Są dwie teorie na ten temat. Po pierwsze, pszenica poza glutenem zawiera też inne białka i być może to one stanowią większy problem lub ich połączenie z glutenem. Dodatkowo na przestrzeni lat pszenica stała się zbożem dużo bogatszym w gluten niż jeszcze kilkadziesiąt lat temu.
Obejrzyj film: Trądzik i cera – co jej szkodzi?
Jest jednak inna teoria, która w badaniach potwierdza się coraz częściej. Pszenica w bardzo dużej mierze, ze względu na masową produkcję, jest modyfikowana genetycznie. O ile samo GMO nie jest prawdopodobnie groźne, to groźny jest fakt, że dzięki tym mutacjom przy uprawie pszenicy można używać bardzo dużych ilości środków chemicznych, owadobójczych, z naciskiem na glifosat. Coraz więcej badań sugeruje udział tego środka chemicznego w licznych problemach zdrowotnych (m.in. potwierdza się jego udział w rozszczelnieniu jelita).
Nabiał do kosza
Skąd bierze się kłopot z nabiałem? Przecież babcie doiły krowy na potęgę. Może właśnie w tym tkwi problem. Dzisiaj nikt już tych krów nie doi, są one prawie na stałe podłączone do maszyn, które powodują rany w wymionach. W ranach pojawia się ropa, a żeby to załagodzić, krowy dostają leki czy antybiotyki. Sporo mówi się też o hormonach w produktach mlecznych. Niestety, nabiał faktycznie może podnosić poziom estrogenów. Jak więc widać, w sklepowym nabiale jest mało cennych składników odżywczych, a są za to pozostałości po ropie, antybiotykach, lekach czy zastrzykach.
Cukier, syropek i przetworzona żywność
Dziś zarówno burak cukrowy, jak i trzcina cukrowa są produkowane na skalę masową. Często są bardzo modyfikowane genetycznie, więc tutaj znów do gry wchodzą liczne środki chemiczne z naciskiem na glifosat. Jak nie cukier, to w przetworzonej żywności znajdziesz tańszy syrop glukozowo-fruktozowy pozyskiwany z kukurydzy, czyli – obok pszenicy i soi – rośliny najbardziej modyfikowanej genetycznie.
Pozbądź się więc cukru z cukierniczki oraz całej żywności, która go zawiera, a także syropu glukozowo-fruktozowego (słodzone napoje, ciastka, ciasteczka, batoniki, słodkie bułki, gotowe płatki śniadaniowe itp.). Jeśli zależy ci na dobrej kondycji skóry, to naprawdę nie są to produkty, które warto wrzucać do swoich jelit. Jelita nieustannie starają się zrobić solidną selekcję niczym ochroniarz stojący na bramce przed luksusowym klubem. Czasami są bezsilne, zwłaszcza gdy nie dbasz o swoje żywienie. Wtedy substancje, które źle działają na organizm, dostają się do środka.
Hormony a problemy z cerą
Kobiety dosyć często obserwują zmiany na cerze w trakcie różnych faz cyklu miesiączkowego. Szczególnie nadmiar androgenów będzie wpływał negatywnie na stan cery oraz pojawianie się zmian skórnych, takich jak trądzik. Z drugiej strony zbyt mała ilość testosteronu może powodować suchość skóry oraz pogorszenie jej kondycji. Podobnie wygląda sytuacja w przypadku estrogenów – zarówno ich nadmiar, jak i niedobór będzie wpływał negatywnie na kondycję skóry. Bardzo ważny jest więc zdrowy balans i odpowiednia ilość wszystkich hormonów płciowych.
Co jeszcze?
Jeśli zastosowałeś się sumiennie do wszystkich powyższych punktów, a stan twojej cery nie poprawił się ani trochę, należy rozważyć poważniejsze problemy. Mogą to być opóźnione alergie pokarmowe na różne pokarmy. W ich przypadku warto zainteresować się tematem nieszczelnego jelita i jego zwiększonej przepuszczalności. Coraz częściej można też spotkać się z problemem, jakim jest obecność patogenów w organizmie. Na kolejnym miejscu znajduje się duża liczba toksyn i metali ciężkich, które poprzez chemię obecną w wielu produktach i nie tylko oraz przez słabej jakości dietę mogą w nadmiarze gromadzić się w organizmie. Niewydolność niektórych organów odpowiedzialnych za detoks czy też pewne mutacje genetyczne również mogą prowadzić do problemów ze skórą.
To może Cię jeszcze zainteresować:
Sprawdź nasze e-booki:
Bibliografia:
- Samsel A., Seneff S., Glyphosate’s, Suppression of Cytochrome P450 Enzymes and Amino Acid Biosynthesis by the Gut Microbiome: Pathways to Modern Diseases, https://www.mdpi.com/1099-4300/15/4/1416 (12.02.2018).
- Samsel A., Seneff S., Glyphosate, pathways to modern diseases II: Celiac sprue and gluten intolerance, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24678255/ (12.02.2018).
- Malekinejad H., Rezabakhsh A., Hormones in Dairy Foods and Their Impact on Public Health – A Narrative Review Article, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4524299/ (12.02.2018).
- Nowak J.J., Zagrożenia ze strony glifosatu i Roundupu, najszerzej używanych w uprawach GMO, https://www.researchgate.net/publication/337085039_Zagrozenia_ze_strony_glifosatu_i_Roundupu_najszerzej_uzywanych_w_uprawach_GMO_-raport_ICPPC_2016_Threats_from_glyphosate_and_Roundup_most_frequently_used_in_GMO_cultivations-_in_Polish_with_quotatio (12.02.2018).
Autor
Mateusz Ostręga
Jak można poprawić stan cery? Co jej szkodzi? Sprawdź, czego unikać, aby cera nabrała blasku.
Gluten a problemy z cerą
Wyłączenie z diety glutenu, a szczególnie pszenicy, przynosi naprawdę dobre efekty, jeśli chodzi o poprawę stanu cery.
Problem z glutenem pojawia się wtedy, kiedy przechodzi on przez nie do końca szczelne jelita i dostaje się do organizmu. Nie powinien tego robić. Prowadzi to do nadmiernego pobudzenia układu odpornościowego, który może reagować w bardzo różny sposób. Jednym z mniej poważnych objawów jest właśnie reakcja skórna. Gluten jest często problemem w przypadku chorób autoimmunologicznych.
Jeśli chodzi o cerę, kłopotliwy może być też nabiał. Szczególnie ten przemysłowy, zwłaszcza jeżeli jest jedzony regularnie. Podobnie jak w przypadku glutenu problem dotyczy reakcji układu odpornościowego. Nabiał zawiera białka mleka krowiego, które przy przechodzeniu przez barierę jelitową mogą pobudzić układ odpornościowy do zbyt dużej aktywności.
Jednak to nie tylko gluten jest problemem. U wielu osób można zobaczyć zupełnie inną reakcję organizmu na pszenicę oraz żyto. Oba zboża są bogate w gluten, więc o co chodzi? Są dwie teorie na ten temat. Po pierwsze, pszenica poza glutenem zawiera też inne białka i być może to one stanowią większy problem lub ich połączenie z glutenem. Dodatkowo na przestrzeni lat pszenica stała się zbożem dużo bogatszym w gluten niż jeszcze kilkadziesiąt lat temu.
Obejrzyj film: Trądzik i cera – co jej szkodzi?
Jest jednak inna teoria, która w badaniach potwierdza się coraz częściej. Pszenica w bardzo dużej mierze, ze względu na masową produkcję, jest modyfikowana genetycznie. O ile samo GMO nie jest prawdopodobnie groźne, to groźny jest fakt, że dzięki tym mutacjom przy uprawie pszenicy można używać bardzo dużych ilości środków chemicznych, owadobójczych, z naciskiem na glifosat. Coraz więcej badań sugeruje udział tego środka chemicznego w licznych problemach zdrowotnych (m.in. potwierdza się jego udział w rozszczelnieniu jelita).
Nabiał do kosza
Skąd bierze się kłopot z nabiałem? Przecież babcie doiły krowy na potęgę. Może właśnie w tym tkwi problem. Dzisiaj nikt już tych krów nie doi, są one prawie na stałe podłączone do maszyn, które powodują rany w wymionach. W ranach pojawia się ropa, a żeby to załagodzić, krowy dostają leki czy antybiotyki. Sporo mówi się też o hormonach w produktach mlecznych. Niestety, nabiał faktycznie może podnosić poziom estrogenów. Jak więc widać, w sklepowym nabiale jest mało cennych składników odżywczych, a są za to pozostałości po ropie, antybiotykach, lekach czy zastrzykach.
Cukier, syropek i przetworzona żywność
Dziś zarówno burak cukrowy, jak i trzcina cukrowa są produkowane na skalę masową. Często są bardzo modyfikowane genetycznie, więc tutaj znów do gry wchodzą liczne środki chemiczne z naciskiem na glifosat. Jak nie cukier, to w przetworzonej żywności znajdziesz tańszy syrop glukozowo-fruktozowy pozyskiwany z kukurydzy, czyli – obok pszenicy i soi – rośliny najbardziej modyfikowanej genetycznie.
Pozbądź się więc cukru z cukierniczki oraz całej żywności, która go zawiera, a także syropu glukozowo-fruktozowego (słodzone napoje, ciastka, ciasteczka, batoniki, słodkie bułki, gotowe płatki śniadaniowe itp.). Jeśli zależy ci na dobrej kondycji skóry, to naprawdę nie są to produkty, które warto wrzucać do swoich jelit. Jelita nieustannie starają się zrobić solidną selekcję niczym ochroniarz stojący na bramce przed luksusowym klubem. Czasami są bezsilne, zwłaszcza gdy nie dbasz o swoje żywienie. Wtedy substancje, które źle działają na organizm, dostają się do środka.
Hormony a problemy z cerą
Kobiety dosyć często obserwują zmiany na cerze w trakcie różnych faz cyklu miesiączkowego. Szczególnie nadmiar androgenów będzie wpływał negatywnie na stan cery oraz pojawianie się zmian skórnych, takich jak trądzik. Z drugiej strony zbyt mała ilość testosteronu może powodować suchość skóry oraz pogorszenie jej kondycji. Podobnie wygląda sytuacja w przypadku estrogenów – zarówno ich nadmiar, jak i niedobór będzie wpływał negatywnie na kondycję skóry. Bardzo ważny jest więc zdrowy balans i odpowiednia ilość wszystkich hormonów płciowych.
Co jeszcze?
Jeśli zastosowałeś się sumiennie do wszystkich powyższych punktów, a stan twojej cery nie poprawił się ani trochę, należy rozważyć poważniejsze problemy. Mogą to być opóźnione alergie pokarmowe na różne pokarmy. W ich przypadku warto zainteresować się tematem nieszczelnego jelita i jego zwiększonej przepuszczalności. Coraz częściej można też spotkać się z problemem, jakim jest obecność patogenów w organizmie. Na kolejnym miejscu znajduje się duża liczba toksyn i metali ciężkich, które poprzez chemię obecną w wielu produktach i nie tylko oraz przez słabej jakości dietę mogą w nadmiarze gromadzić się w organizmie. Niewydolność niektórych organów odpowiedzialnych za detoks czy też pewne mutacje genetyczne również mogą prowadzić do problemów ze skórą.
To może Cię jeszcze zainteresować:
Sprawdź nasze e-booki:
Bibliografia:
- Samsel A., Seneff S., Glyphosate’s, Suppression of Cytochrome P450 Enzymes and Amino Acid Biosynthesis by the Gut Microbiome: Pathways to Modern Diseases, https://www.mdpi.com/1099-4300/15/4/1416 (12.02.2018).
- Samsel A., Seneff S., Glyphosate, pathways to modern diseases II: Celiac sprue and gluten intolerance, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24678255/ (12.02.2018).
- Malekinejad H., Rezabakhsh A., Hormones in Dairy Foods and Their Impact on Public Health – A Narrative Review Article, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4524299/ (12.02.2018).
- Nowak J.J., Zagrożenia ze strony glifosatu i Roundupu, najszerzej używanych w uprawach GMO, https://www.researchgate.net/publication/337085039_Zagrozenia_ze_strony_glifosatu_i_Roundupu_najszerzej_uzywanych_w_uprawach_GMO_-raport_ICPPC_2016_Threats_from_glyphosate_and_Roundup_most_frequently_used_in_GMO_cultivations-_in_Polish_with_quotatio (12.02.2018).
Autor
Tagi
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Które tłuszcze są szkodliwe?
Kiedy tłuszcze mogą szkodzić? Sprawdź, których lepiej unikać. Dieta paleo oraz inne systemy żywieniowe opierające się na ograniczeniu ilości spożywanych węglowodanów charakteryzują się z natury większą ilością tłuszczu w diecie. Nasz organizm do funkcjonowania potrzebuje…
WIĘCEJ >Kwasy omega-3 – ryba czy tabletka?
Czy suplementacja kwasów tłuszczowych omega-3 rozwiązuje całkowicie problem niedoborów kwasów tłuszczowych EPA i DHA? Sprawdź! Na pierwszy rzut oka sytuacja wydaje się banalnie prosta. Już jakiś czas temu naukowcy dobrze przebadali, jaki wpływ ma na…
WIĘCEJ >Jeden prosty trik, który pomoże ci podnieść poziom testosteronu
Żeń-szeń syberyjski, Longjack, Ashwagandha, kwas D-asparaginowy – to tylko niektóre z boosterów testosteronu, po które sięgają mężczyźni, aby podbić sobie ten hormon. Producenci suplementów przeliczają banknoty, a poziom testosteronu jak oscylował w dolnych granicach normy,…
WIĘCEJ >Czy insulinooporność prowadzi do zaburzeń hormonalnych?
Nie każda insulinooporność jest patologią. Jest to dość naturalny stan u osób na dietach o bardzo niskiej podaży węglowodanów czy też u kobiet w trzecim trymestrze ciąży. Taka fizjologiczna insulinooporność nie jest problemem, bo nie…
WIĘCEJ >