fbpx
Szukaj
open close

Jak kupować ryby? Zwróć na to uwagę

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Tagi

Postaw mi kawę na buycoffee.to
jak kupować ryby

Od małego słyszymy o tym, że warto jeść ryby, bo są zdrowe i bogate w substancje odżywcze. Są one dobrym źródłem białka, jednak trzeba wziąć pod uwagę, że niestety obecnie coraz trudniej o to, by były dobrej jakości. Dowiedz się, jak kupować ryby.

Zazwyczaj mówi się, że po ryby należy sięgać ze względu na to, że są źródłem kwasów omega-3. Warto mieć jednak na uwadze, że ryby hodowlane zawierają głównie toksyczne substancje i prozapalne kwasy omega-6. Poza tym wiele mórz jest zanieczyszczonych, przez co w rybach i owocach morza można znaleźć dioksyny, metale ciężkie i PCB, które mają właściwości rakotwórcze i prozapalne. Dlatego tak ważne jest, by wybierać ryby z hodowli ekologicznych potwierdzonych certyfikatem.

Jak kupować ryby?

Podczas kupowania ryb zwróć uwagę na kilka istotnych elementów:

  • Wybieraj ryby ze sprawdzonego źródła, świeże, z głową, płetwami i błyszczącymi
    oczami (po nich poznasz jakość produktu).
  • Lepiej kupować ryby w całości niż w postaci filetów.
  • Decyduj się na ryby poławiane w morzach i oceanach albo na słodkowodne
    (z ekologicznych akwenów). 
  • Poszukaj ryb z ekologicznych hodowli z certyfikatem.
  • Jeśli kupujesz rybę w sklepie, czytaj etykietę, sprawdź nazwę, łowisko, jak również
    zawartość glazury, jeśli jest to produkt mrożony. Czasami jest jej tak dużo, że po
    rozmrożeniu pozostaje niewiele z tego, co kupiliśmy.
  • Jeśli bardzo lubisz ryby, wybieraj te poławiane faktycznie w morzu (ale
    niekoniecznie z Bałtyku). Sprawdź obszar i sposób połowu, gdyż często można być
    zaskoczonym informacją: obszar połowu – Atlantyk, sposób połowu – hodowla.

Jakich ryb nie kupować?

Wyklucz z diety takie gatunki ryb, jak:

  • tilapia,
  • panga,
  • ryba maślana,
  • łosoś atlantycki (hodowlany),
  • flądra,
  • sola,
  • halibut,
  • tuńczyk,
  • krewetki hodowlane.

Wyjątek: ryby pochodzące z hodowli ekologicznych potwierdzonych certyfikatem.

Ponadto nie jedz ryb w puszkach, w olejach roślinnych, w zalewach, hodowlanych, wędzonych w dymie wędzarniczym.

Jeżeli chcesz się dowiedzieć więcej o tym, po jakie ryby sięgać, a przy okazji poznać wiele pysznych przepisów, zajrzyj do e-booka o rybach.

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Iwona Wierzbicka

Od małego słyszymy o tym, że warto jeść ryby, bo są zdrowe i bogate w substancje odżywcze. Są one dobrym źródłem białka, jednak trzeba wziąć pod uwagę, że niestety obecnie coraz trudniej o to, by były dobrej jakości. Dowiedz się, jak kupować ryby.

Zazwyczaj mówi się, że po ryby należy sięgać ze względu na to, że są źródłem kwasów omega-3. Warto mieć jednak na uwadze, że ryby hodowlane zawierają głównie toksyczne substancje i prozapalne kwasy omega-6. Poza tym wiele mórz jest zanieczyszczonych, przez co w rybach i owocach morza można znaleźć dioksyny, metale ciężkie i PCB, które mają właściwości rakotwórcze i prozapalne. Dlatego tak ważne jest, by wybierać ryby z hodowli ekologicznych potwierdzonych certyfikatem.

Jak kupować ryby?

Podczas kupowania ryb zwróć uwagę na kilka istotnych elementów:

  • Wybieraj ryby ze sprawdzonego źródła, świeże, z głową, płetwami i błyszczącymi
    oczami (po nich poznasz jakość produktu).
  • Lepiej kupować ryby w całości niż w postaci filetów.
  • Decyduj się na ryby poławiane w morzach i oceanach albo na słodkowodne
    (z ekologicznych akwenów). 
  • Poszukaj ryb z ekologicznych hodowli z certyfikatem.
  • Jeśli kupujesz rybę w sklepie, czytaj etykietę, sprawdź nazwę, łowisko, jak również
    zawartość glazury, jeśli jest to produkt mrożony. Czasami jest jej tak dużo, że po
    rozmrożeniu pozostaje niewiele z tego, co kupiliśmy.
  • Jeśli bardzo lubisz ryby, wybieraj te poławiane faktycznie w morzu (ale
    niekoniecznie z Bałtyku). Sprawdź obszar i sposób połowu, gdyż często można być
    zaskoczonym informacją: obszar połowu – Atlantyk, sposób połowu – hodowla.

Jakich ryb nie kupować?

Wyklucz z diety takie gatunki ryb, jak:

  • tilapia,
  • panga,
  • ryba maślana,
  • łosoś atlantycki (hodowlany),
  • flądra,
  • sola,
  • halibut,
  • tuńczyk,
  • krewetki hodowlane.

Wyjątek: ryby pochodzące z hodowli ekologicznych potwierdzonych certyfikatem.

Ponadto nie jedz ryb w puszkach, w olejach roślinnych, w zalewach, hodowlanych, wędzonych w dymie wędzarniczym.

Jeżeli chcesz się dowiedzieć więcej o tym, po jakie ryby sięgać, a przy okazji poznać wiele pysznych przepisów, zajrzyj do e-booka o rybach.

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Autor

Iwona Wierzbicka
18 grudnia 2023

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

dna moczanowa

Dna moczanowa – jaką dietę stosować?

Dna moczanowa – dowiedz się, co jest przyczyną tego schorzenia, i jak wspomóc jego leczenie za pomocą diety. Dna moczanowa to bolesna, przewlekła choroba wynikająca z odkładania się w organizmie kryształków moczanu sodu. Jak to…

WIĘCEJ >

Maca – wyjątkowy adaptogen

Maca jest jednorocznym warzywem korzeniem z rodziny roślin krzyżowych, do których należą również m.in. brokuł, kalafior, kapusta czy jarmuż. Sprawdź, co warto wiedzieć o tej roślinie. Maca rośnie w Andach Peruwiańskich na wysokości 2700–4500 m…

WIĘCEJ >
łuszczyca

Łuszczyca a dieta – co warto wiedzieć?

Łuszczyca jest chorobą przewlekłą z okresami remisji i zaostrzeniem zmian skórnych. Odpowiednie żywienie u osób z łuszczycą ma duże znaczenie. Sprawdź, jak się odżywiać, i na co jeszcze zwrócić uwagę. Łuszczyca jest zapalną chorobą o charakterystycznych zmianach skórnych….

WIĘCEJ >

Wieprzowina w diecie osób aktywnych fizycznie

Wieprzowina nie jest najtłustszym mięsem. Łosoś ma więcej tłuszczów nasyconych niż kotlet schabowy. 50% tłuszczów w schabowszczaku jest takich samych jak w oliwie z oliwek?

WIĘCEJ >