Czym się kierować podczas zakupów, aby kupić dobry olej? Sprawdź, na co warto zwrócić uwagę.
Jak wybrać dobry olej? To zależy do tego, do czego chcesz go użyć. Jeśli do smażenia, to wiele produktów nie będzie do tego nadawało, jak np. olej lniany czy z pestek dyni. Obróbka termiczna tych produktów przyczynia się do utraty walorów odżywczych, a przede wszystkim szkodzi to zdrowiu, bo m.in. przyczynia się do wystąpienia stanów zapalnych, choroby miażdżycowej czy chorób nowotworowych. Tego typu tłuszcze są przeznaczone wyłącznie do spożywania na zimno (np. do sałatek).
Na jakim oleju smażyć?
Najbardziej odporne na działanie wysokiej temperatury są tłuszcze nasycone, nadające się do smażenia, takie jak: olej kokosowy, masło klarowane ghee, smalec, łój wołowy. Można też smażyć na oliwie z oliwek extra virgin, chociaż trochę szkoda tam ją marnować. Warto też dążyć do tego, by smażyć jak najmniej. Lepszym rozwiązaniem będzie inna obróbka termiczna, taka jak gotowanie, pieczenie, duszenie.
Po czym rozpoznać dobry olej?
Najlepiej wybierać oleje:
- nierafinowane (oleje rafinowane są mocno przetworzone; rafinacja zabija wszystkie wartości odżywcze oleju),
- tłoczone na zimno,
- w ciemnych, szklanych butelkach (nie kupuj oleju w plastikowej butelce!);
- z krótkim terminem przydatności do spożycia,
- przechowywane w lodówce (dotyczy to zwłaszcza olejów zawierających kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, ponieważ te cenne składniki łatwo się utleniają pod wpływem temperatury).
Wspomniane kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 nie należą do stabilnych termicznie związków chemicznych. W wysokiej temperaturze dochodzi do procesów wysoce szkodliwych, takich jak jełczenie i utlenianie. Przyczyniają się one do tworzenia wolnych rodników, a to zwiększa stan zapalny. Zatem poddawanie obróbce termicznej orzechów, migdałów, pestek, nasion, a także ich produktów – różnego rodzaju mąk i olejów – wykazuje działanie prozapalne, promiażdżycowe, a także kancerogenne.
Aby czerpać z kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 jak najwięcej dobrodziejstw, ważne jest też przyjmowanie ich w odpowiednich proporcjach. Duże spożycie tłuszczów omega-6 przy niedostatku omega-3 jest prozapalne i pronowotworowe oraz niweczy korzystne działanie omega-3.
Oleje tłoczone na zimno i nierafinowane zachowują wszystkie swoje właściwości prozdrowotne. Możesz je dodawać np. do sałatek.
Jeśli szukasz pomysłów na obiad lub inny posiłek, sprawdź nasze przepisy w aplikacji Pogotowie Dietetyczne.
Autor
Iwona Wierzbicka
Czym się kierować podczas zakupów, aby kupić dobry olej? Sprawdź, na co warto zwrócić uwagę.
Jak wybrać dobry olej? To zależy do tego, do czego chcesz go użyć. Jeśli do smażenia, to wiele produktów nie będzie do tego nadawało, jak np. olej lniany czy z pestek dyni. Obróbka termiczna tych produktów przyczynia się do utraty walorów odżywczych, a przede wszystkim szkodzi to zdrowiu, bo m.in. przyczynia się do wystąpienia stanów zapalnych, choroby miażdżycowej czy chorób nowotworowych. Tego typu tłuszcze są przeznaczone wyłącznie do spożywania na zimno (np. do sałatek).
Na jakim oleju smażyć?
Najbardziej odporne na działanie wysokiej temperatury są tłuszcze nasycone, nadające się do smażenia, takie jak: olej kokosowy, masło klarowane ghee, smalec, łój wołowy. Można też smażyć na oliwie z oliwek extra virgin, chociaż trochę szkoda tam ją marnować. Warto też dążyć do tego, by smażyć jak najmniej. Lepszym rozwiązaniem będzie inna obróbka termiczna, taka jak gotowanie, pieczenie, duszenie.
Po czym rozpoznać dobry olej?
Najlepiej wybierać oleje:
- nierafinowane (oleje rafinowane są mocno przetworzone; rafinacja zabija wszystkie wartości odżywcze oleju),
- tłoczone na zimno,
- w ciemnych, szklanych butelkach (nie kupuj oleju w plastikowej butelce!);
- z krótkim terminem przydatności do spożycia,
- przechowywane w lodówce (dotyczy to zwłaszcza olejów zawierających kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, ponieważ te cenne składniki łatwo się utleniają pod wpływem temperatury).
Wspomniane kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 nie należą do stabilnych termicznie związków chemicznych. W wysokiej temperaturze dochodzi do procesów wysoce szkodliwych, takich jak jełczenie i utlenianie. Przyczyniają się one do tworzenia wolnych rodników, a to zwiększa stan zapalny. Zatem poddawanie obróbce termicznej orzechów, migdałów, pestek, nasion, a także ich produktów – różnego rodzaju mąk i olejów – wykazuje działanie prozapalne, promiażdżycowe, a także kancerogenne.
Aby czerpać z kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 jak najwięcej dobrodziejstw, ważne jest też przyjmowanie ich w odpowiednich proporcjach. Duże spożycie tłuszczów omega-6 przy niedostatku omega-3 jest prozapalne i pronowotworowe oraz niweczy korzystne działanie omega-3.
Oleje tłoczone na zimno i nierafinowane zachowują wszystkie swoje właściwości prozdrowotne. Możesz je dodawać np. do sałatek.
Jeśli szukasz pomysłów na obiad lub inny posiłek, sprawdź nasze przepisy w aplikacji Pogotowie Dietetyczne.
Autor
Tagi
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Ile posiłków należy jeść przy insulinooporności?
Ile posiłków należy jeść przy insulinooporności? Odpowiedź na to pytanie nie jest ani prosta, ani jednoznaczna i najczęściej brzmi: to zależy. W dodatku zależy od bardzo wielu kwestii, m.in. od tego, jak wyglądają wyniki badań,…
WIĘCEJ >Kolorowe napoje – co kryją?
Wyobraź sobie scenkę: dziecko siedzi przed komputerem, pół dna gra, kładzie się spać po północy, zajada czipsy, paluszki, orzeszki, popija colą lub energetykiem, który teraz można kupić w litrowych butelkach. Stymulowane jest (niebieskim) światłem komputera,
WIĘCEJ >10 powodów, dla których warto jeść jaja
Tym razem dlaczego to jaja a nie chleb powinny być na śniadanie i o wyższości jaj nad innymi produktami. Dlaczego warto jeść jaja i co wnoszą w Twoje życie, o tym że jaja to produkt
WIĘCEJ >Sezonowość – jak przetrwać zimę bez świeżych warzyw?
Kiszonki – zawierają korzystny kwas mlekowy, który wspomaga naszą florę bakteryjną, ułatwia trawienie oraz wspomaga odporność. Ponadto kiszonki bogate są w witaminę C oraz bardzo ważną witaminę K i B, których ilość się zwiększa pod
WIĘCEJ >