Każdego dnia wraz z pożywieniem dostarczamy organizmowi niezbędnych składników odżywczych do prawidłowego funkcjonowania. Potrafimy dobierać pokarm do naszych potrzeb. Problem powstaje, gdy nieumiejętnie łączymy pewne grupy produktów. Może to doprowadzić do różnego rodzaju chorób i dolegliwości. Sprawdź, jak komponować posiłki i dowiedz się na czym polega dieta rozdzielna.
Nieprawidłowe połączenie i spożycie danych produktów może być przyczyną trwałych problemów, takich jak: niestrawność, zgaga, wrzody, zaparcia i wiele innych chorób.
Dieta rozdzielna
Zdrowe osoby mogą w ogóle nie odczuwać dolegliwości, natomiast osoby borykające się z problemami zdrowotnymi powinny rozważyć wprowadzenie diety rozdzielnej na stałe. To podstawowa zasada ułatwiająca pracę naszemu układowi pokarmowemu. Chodzi o to, aby nie łączyć w jednym posiłku węglowodanów i białka. Jeżeli właśnie przy takim połączeniu pojawiają się u ciebie problemy trawienne, to te proste zasady mogą być pomocne.
Sprawdź: Dieta od podstaw: makroskładniki
Jak to zrobić? To proste, wystarczy rozróżnić grupy produktów:
- Pierwsza grupa to węglowodany. Zaliczamy do niej pieczywo, musli, płatki, kasze, ryż, kukurydzę, makarony, ziemniaki, owoce (zwłaszcza suszone), pieczywo.
- Druga grupa to białka, czyli białko zwierzęce oraz nabiał, np. mięso, wędliny, ryby, jajka, podroby, sery, jogurty, a także rośliny strączkowe.
- Trzecia grupa to tzw. produkty neutralne, takie jak: warzywa (oprócz ziemniaków i kukurydzy), nasiona, pestki, tłuszcze: oleje, oliwa, masło, woda.
Jak komponować posiłki? Proste zasady
Podstawową zasadą diety rozdzielnej jest niełączenie w jednym posiłku produktów z grupy białkowej i węglowodanowej. Natomiast produkty z obu gryp można łączyć z grupą neutralną.
Przykład komponowania posiłków:
- Śniadanie: białko + tłuszcz + warzywa
- Obiad: białko + tłuszcz + warzywa
- Kolacja: węglowodany + warzywa
Przykładowy dzień zgodnie z zasadami:
- Śniadanie: frittata z zielonymi warzywami – szpinak, jarmuż.
- Przekąska: budyń jaglany (daktyle, kasza jaglana, woda lub mleko kokosowe).
- Obiad: pieczony karczek z grillowanymi warzywami – marchew, pietruszka, seler.
- Kolacja: frytki z ziemniaków lub z batatów pieczone w piekarniku z sosem pomidorowym i olejem kokosowym.
Sprawdź nasze e-booki:
Autor
Kamila Berdys
Każdego dnia wraz z pożywieniem dostarczamy organizmowi niezbędnych składników odżywczych do prawidłowego funkcjonowania. Potrafimy dobierać pokarm do naszych potrzeb. Problem powstaje, gdy nieumiejętnie łączymy pewne grupy produktów. Może to doprowadzić do różnego rodzaju chorób i dolegliwości. Sprawdź, jak komponować posiłki i dowiedz się na czym polega dieta rozdzielna.
Nieprawidłowe połączenie i spożycie danych produktów może być przyczyną trwałych problemów, takich jak: niestrawność, zgaga, wrzody, zaparcia i wiele innych chorób.
Dieta rozdzielna
Zdrowe osoby mogą w ogóle nie odczuwać dolegliwości, natomiast osoby borykające się z problemami zdrowotnymi powinny rozważyć wprowadzenie diety rozdzielnej na stałe. To podstawowa zasada ułatwiająca pracę naszemu układowi pokarmowemu. Chodzi o to, aby nie łączyć w jednym posiłku węglowodanów i białka. Jeżeli właśnie przy takim połączeniu pojawiają się u ciebie problemy trawienne, to te proste zasady mogą być pomocne.
Sprawdź: Dieta od podstaw: makroskładniki
Jak to zrobić? To proste, wystarczy rozróżnić grupy produktów:
- Pierwsza grupa to węglowodany. Zaliczamy do niej pieczywo, musli, płatki, kasze, ryż, kukurydzę, makarony, ziemniaki, owoce (zwłaszcza suszone), pieczywo.
- Druga grupa to białka, czyli białko zwierzęce oraz nabiał, np. mięso, wędliny, ryby, jajka, podroby, sery, jogurty, a także rośliny strączkowe.
- Trzecia grupa to tzw. produkty neutralne, takie jak: warzywa (oprócz ziemniaków i kukurydzy), nasiona, pestki, tłuszcze: oleje, oliwa, masło, woda.
Jak komponować posiłki? Proste zasady
Podstawową zasadą diety rozdzielnej jest niełączenie w jednym posiłku produktów z grupy białkowej i węglowodanowej. Natomiast produkty z obu gryp można łączyć z grupą neutralną.
Przykład komponowania posiłków:
- Śniadanie: białko + tłuszcz + warzywa
- Obiad: białko + tłuszcz + warzywa
- Kolacja: węglowodany + warzywa
Przykładowy dzień zgodnie z zasadami:
- Śniadanie: frittata z zielonymi warzywami – szpinak, jarmuż.
- Przekąska: budyń jaglany (daktyle, kasza jaglana, woda lub mleko kokosowe).
- Obiad: pieczony karczek z grillowanymi warzywami – marchew, pietruszka, seler.
- Kolacja: frytki z ziemniaków lub z batatów pieczone w piekarniku z sosem pomidorowym i olejem kokosowym.
Sprawdź nasze e-booki:
Autor
Tagi
Komentarzy: 3
Pozostaw komentarz
Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Jak powinien wyglądać prawidłowy stolec?
Wstydliwa czynność, którą wykonuje każdy z nas, każdego dnia. Niestety, zdarza się, że tak nie jest, chociaż powinno. Jest to ważna, naturalna i fizjologiczna potrzeba naszego organizmu. Mówią: „Co wchodzi jednym końcem, wychodzi drugim”. To…
WIĘCEJ >3 sposoby na wsparcie pracy tarczycy
Dieta, suplementy i leki mają ogromny wpływ na prawidłowe działanie tarczycy. Istotne znaczenie ma również styl życia. Sprawdź, co gwarantuje codzienne wsparcie pracy tarczycy. Wsparcie pracy tarczycy 1. Zadbaj o sen Sen reguluje procesy hormonalne…
WIĘCEJ >Jak przygotować się do badań?
Decyzja o zrobieniu badań jest bardzo ważna, ale nie wystarczy jedynie danego dnia udać się do laboratorium. Wcześniej trzeba zadbać o kilka kwestii. Sprawdź, jak przygotować się do badań. Najczęściej pobieranym materiałem do badań laboratoryjnych…
WIĘCEJ >9 produktów „dla dzieci”, których dzieci nigdy nie powinny jeść
Czy jako rodzic wiesz, co tak naprawdę dajesz swojemu dziecku do jedzenia? Poniżej znajdziesz kilka najgroźniejszych produktów. Następnym razem zastanów się, czy faktycznie chcesz to podać swojemu dziecku. Pamiętaj, że to od ciebie zależy jakość…
WIĘCEJ >
Dzień dobry,
Czy grupa tłuszczowa zawiera się jednocześnie w tej 3 grupie, czyli grupie neutralnej? Pytam, ponieważ widzę, że tłuszcze nie należą do żadnej grupy. Dlaczego nasiona, pestki, tłuszcze: oleje, oliwa, masło są zaliczane do grupy neutralnej a nie do grupy tłuszczowej? Czy to znaczy, że mogę je stosować do każdego posiłku? Pozdrawiam 🙂
Dokładnie tak
Czyli tradycyjny polski obiad nie wchodzi w grę razem? Np. ziemniaki i schabowy. Czy ryż z mięsem i warzywami. A ja uwielbiam ziemniaki to kiedy mogę je zjeść. I co z ukochaną kawą z mlekiem? Też nie, a może ta odrobinę nie zaszkodzi? Bez mleka jest nie do wypicia dla mnie. Chyba ze można z jakim innym mlekiem pić? A zresztą to sobie poradzę