fbpx
Szukaj
open close

Jak glicyna wpływa na zdrowie?

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Tagi

Postaw mi kawę na buycoffee.to
glicyna

Poprawia pamięć i koncentrację, a do tego wpływa jakość snu i pomaga osobom zestresowanym i przemęczonym. Sprawdź, jak jeszcze działa glicyna.

Glicyna to jeden z 20 aminokwasów, które są podstawowymi składnikami białek i peptydów, stanowiącymi fundamentalne elementy budulcowe organizmów żywych.

Glicyna pełni wiele ważnych funkcji w organizmach. Jest głównym inhibitorycznym neurotransmiterem w ośrodkowym układzie nerwowym, co oznacza, że ​​ma właściwości uspokajające i relaksujące. Bierze też udział w syntezie kolagenu, który jest ważnym białkiem strukturalnym w skórze, tkankach łącznych, kościach i innych strukturach ciała. Poza tym jest składnikiem kwasów żółciowych, które pomagają w trawieniu tłuszczów. Pełni też rolę w metabolizmie azotu i często wykorzystuje się ją do produkcji innych aminokwasów, takich jak seryna czy cysteina.

Właściwości glicyny

Glicyna:

  • to aminokwas niezbędny, co oznacza, że ​​musi być dostarczany z dietą, ponieważ organizm nie jest w stanie go syntetyzować w wystarczającej ilości;
  • jest uważana za bezpieczną i jest szeroko dostępna jako suplement diety;
  • może być stosowana w celu poprawy jakości snu i redukcji stresu;
  • ma właściwości antyoksydacyjne, co oznacza, że ​​pomaga w zwalczaniu wolnych rodników w organizmie;
  • niektóre badania sugerują, że może mieć pozytywny wpływ na regulację poziomu cukru we krwi poprzez poprawę insulinooporności.

Źródła w pożywieniu

Glicyna występuje naturalnie w wielu produktach spożywczych, zarówno pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego.

Produkty zwierzęce bogate w glicynę to mięso (szczególnie kurczak i wieprzowina), ryby, jaja, a także żelatyna, która zawiera dużo tego aminokwasu.

Produkty roślinne zawierające glicynę to orzechy, nasiona, soja oraz warzywa, takie jak szpinak i kapusta.

Warto podkreślić, że choć glicyna ma wiele korzystnych właściwości, nadmiar może prowadzić do działań niepożądanych, takich jak biegunka, nudności lub bóle brzucha. Dlatego zawsze warto konsultować się z lekarzem przed rozpoczęciem suplementacji glicyną, zwłaszcza jeśli istnieją jakiekolwiek schorzenia lub inne czynniki ryzyka. Najlepiej uzyskać glicynę zrównoważoną dietą bogatą w różne źródła białka.

To może Cię zainteresować:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Iwona Wierzbicka

Poprawia pamięć i koncentrację, a do tego wpływa jakość snu i pomaga osobom zestresowanym i przemęczonym. Sprawdź, jak jeszcze działa glicyna.

Glicyna to jeden z 20 aminokwasów, które są podstawowymi składnikami białek i peptydów, stanowiącymi fundamentalne elementy budulcowe organizmów żywych.

Glicyna pełni wiele ważnych funkcji w organizmach. Jest głównym inhibitorycznym neurotransmiterem w ośrodkowym układzie nerwowym, co oznacza, że ​​ma właściwości uspokajające i relaksujące. Bierze też udział w syntezie kolagenu, który jest ważnym białkiem strukturalnym w skórze, tkankach łącznych, kościach i innych strukturach ciała. Poza tym jest składnikiem kwasów żółciowych, które pomagają w trawieniu tłuszczów. Pełni też rolę w metabolizmie azotu i często wykorzystuje się ją do produkcji innych aminokwasów, takich jak seryna czy cysteina.

Właściwości glicyny

Glicyna:

  • to aminokwas niezbędny, co oznacza, że ​​musi być dostarczany z dietą, ponieważ organizm nie jest w stanie go syntetyzować w wystarczającej ilości;
  • jest uważana za bezpieczną i jest szeroko dostępna jako suplement diety;
  • może być stosowana w celu poprawy jakości snu i redukcji stresu;
  • ma właściwości antyoksydacyjne, co oznacza, że ​​pomaga w zwalczaniu wolnych rodników w organizmie;
  • niektóre badania sugerują, że może mieć pozytywny wpływ na regulację poziomu cukru we krwi poprzez poprawę insulinooporności.

Źródła w pożywieniu

Glicyna występuje naturalnie w wielu produktach spożywczych, zarówno pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego.

Produkty zwierzęce bogate w glicynę to mięso (szczególnie kurczak i wieprzowina), ryby, jaja, a także żelatyna, która zawiera dużo tego aminokwasu.

Produkty roślinne zawierające glicynę to orzechy, nasiona, soja oraz warzywa, takie jak szpinak i kapusta.

Warto podkreślić, że choć glicyna ma wiele korzystnych właściwości, nadmiar może prowadzić do działań niepożądanych, takich jak biegunka, nudności lub bóle brzucha. Dlatego zawsze warto konsultować się z lekarzem przed rozpoczęciem suplementacji glicyną, zwłaszcza jeśli istnieją jakiekolwiek schorzenia lub inne czynniki ryzyka. Najlepiej uzyskać glicynę zrównoważoną dietą bogatą w różne źródła białka.

To może Cię zainteresować:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Autor

Iwona Wierzbicka
11 grudnia 2023

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Jak obierać szparagi?

W Polsce najwięcej szparagów uprawia się w Wielkopolsce i są tam najsmaczniejsze. Ma to związek z tym, że w tamtym regionie jest piaszczysta ziemia, a taką właśnie uwielbiają te warzywa. Niestety, jednak to nie Poznaniacy…

WIĘCEJ >

Serotonina – hormon szczęścia i zdrowia

Serotonina, znana jako „hormon szczęścia,” pełni kluczową rolę w funkcjonowaniu organizmu. Jej główna funkcja to regulacja nastroju, apetytu i snu. Powstaje z tryptofanu – aminokwasu, który możemy dostarczyć z pożywienia. Odpowiednia dieta, wspierająca produkcję serotoniny,…

WIĘCEJ >
soja, tofu

Soja – 5 powodów, by z niej zrezygnować

Często podkreśla się jej właściwości zdrowotne, głównie dużą zawartość białka. Jednak są powody, by niekoniecznie po nią sięgać. Sprawdź, dlaczego soja nie jest polecana. Soja występuje w postaci ziaren, lecz nie tylko. W sklepach znajdziemy…

WIĘCEJ >
wątroba

Encefalopatia wątrobowa. Co ma wątroba do mgły mózgowej?

Wątroba to narząd filtrujący, magazynujący ważne składniki odżywcze, ale również wpływający na gospodarkę węglowodanową. Jeśli ten organ źle pracuje, wtedy to samo dzieje się z całym organizmem. Sprawdź, czym jest encefalopatia wątrobowa i czy twoje…

WIĘCEJ >