Sprawdź, na czym polega post przerywany, jakie daje korzyści i dla kogo intermittent fasting (IF) może być dobrym rozwiązaniem.
Intermittent fasting (IF), czyli post przerywany (post okresowy), polega na przeplataniu okresów jedzenia (tzw. okno żywieniowe) i niejedzenia w ściśle określonych ramach czasowych.
Jak stosować IF?
Jest kilka wersji postu przerywanego. Najpopularniejszy i najskuteczniejszy jest model 8/16. Oznacza to, że posiłki należy spożywać tylko przez 8 godzin w ciągu dnia, a przez 16 godzin nie można jeść.
Należy przy tym dbać o to, aby dieta była odżywcza i niskoprzetworzona. Jeżeli nasz sposób odżywiania jest prawidłowy pod względem składu, to go nie zmieniamy, a skracamy jedynie czas, jaki przeznaczamy w ciągu dnia na jedzenie.
Istnieją też inne wersje diety IF. Przykładowo jemy 10 godzin, a pościmy 14 godzin lub jemy i nie jemy po 12 godzin.
Już sam nocny post trwający 12 godzin będzie miał korzystny wpływ na organizm.
O czym trzeba pamiętać?
Oczywiście takie podejście do diety nie oznacza, że w czasie okna żywieniowego należy jeść bez przerwy – zjadamy wtedy dwa albo trzy posiłki. Chodzi o to, aby w tym danym czasie zmieścić się z zaplanowanymi posiłkami. Pamiętajmy przy tym, że dieta powinna być jak najbardziej odżywcza i jak najmniej przetworzona. Jedyne, co się zmienia podczas stosowania IF, to czas, w którym jemy.
A co z piciem? Po wodę można sięgać poza oknem żywieniowym, ale z kawą i herbatą bywa różnie. Co prawda te napoje nie przerywają postu, ale u osób, które mają bardzo zaburzoną gospodarkę węglowodanową, mogą powodować wzrost glukozy i insuliny.
Co daje post przerywany?
Stosowanie postu przerywanego niesie za sobą wiele korzyści, m.in.:
- zmniejsza stany zapalne (w badaniach widoczne jest zmniejszenie wielu parametrów, takich jak: interleukiny czy TNF-alfa),
- uruchamia procesy naprawy komórek, takie jak autofagia,
- może przyczyniać się do zmniejszenia tkanki tłuszczowej,
- zwiększa wrażliwość na insulinę i leptynę,
- reguluje ośrodki głodu i apetytu, co wpływa na pojawienie się większego uczucia sytości,
- oddziałuje pozytywnie na jelita – może przyczynić się do ich regeneracji i uszczelnienia, a także do poprawy składu flory bakteryjnej.
Kto może stosować IF?
Post przerywany będzie odpowiedni dla osób:
- z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, np. insulinoopornością,
- które mają zakłócony rytm dobowy (systematyczne poszczenie, np. 12-godzinne, może ten rytm wyregulować, a przy tym poprawić jakość snu i zapewnić nocną regenerację),
- z problemami jelitowo-żołądkowymi, które po posiłku mają różne dolegliwości, np. uczucie ciężkości,
- na ketozie, szczególnie gdy chcemy sobie podbić ciała ketonowe.
Post przerywany może być problematyczny (chociaż nie niemożliwy) w przypadku osób, które bardzo intensywnie trenują i mają duże zapotrzebowanie energetyczne (może być trudno je pokryć, chociaż jest to do zrobienia). IF może być trudny także dla kobiet w ciąży, ponieważ mają większe zapotrzebowanie energetyczne, a także dla osób cierpiących na hipoglikemię reaktywną. Dzięki postom przerywanym mogą ją sobie unormować, ale pierwszy moment przestawienia się na taki sposób jedzenia może być trudny.
JEŚLI POTRZEBUJESZ POMOCY, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN
Autor
Joanna Zawadzka
Sprawdź, na czym polega post przerywany, jakie daje korzyści i dla kogo intermittent fasting (IF) może być dobrym rozwiązaniem.
Intermittent fasting (IF), czyli post przerywany (post okresowy), polega na przeplataniu okresów jedzenia (tzw. okno żywieniowe) i niejedzenia w ściśle określonych ramach czasowych.
Jak stosować IF?
Jest kilka wersji postu przerywanego. Najpopularniejszy i najskuteczniejszy jest model 8/16. Oznacza to, że posiłki należy spożywać tylko przez 8 godzin w ciągu dnia, a przez 16 godzin nie można jeść.
Należy przy tym dbać o to, aby dieta była odżywcza i niskoprzetworzona. Jeżeli nasz sposób odżywiania jest prawidłowy pod względem składu, to go nie zmieniamy, a skracamy jedynie czas, jaki przeznaczamy w ciągu dnia na jedzenie.
Istnieją też inne wersje diety IF. Przykładowo jemy 10 godzin, a pościmy 14 godzin lub jemy i nie jemy po 12 godzin.
Już sam nocny post trwający 12 godzin będzie miał korzystny wpływ na organizm.
O czym trzeba pamiętać?
Oczywiście takie podejście do diety nie oznacza, że w czasie okna żywieniowego należy jeść bez przerwy – zjadamy wtedy dwa albo trzy posiłki. Chodzi o to, aby w tym danym czasie zmieścić się z zaplanowanymi posiłkami. Pamiętajmy przy tym, że dieta powinna być jak najbardziej odżywcza i jak najmniej przetworzona. Jedyne, co się zmienia podczas stosowania IF, to czas, w którym jemy.
A co z piciem? Po wodę można sięgać poza oknem żywieniowym, ale z kawą i herbatą bywa różnie. Co prawda te napoje nie przerywają postu, ale u osób, które mają bardzo zaburzoną gospodarkę węglowodanową, mogą powodować wzrost glukozy i insuliny.
Co daje post przerywany?
Stosowanie postu przerywanego niesie za sobą wiele korzyści, m.in.:
- zmniejsza stany zapalne (w badaniach widoczne jest zmniejszenie wielu parametrów, takich jak: interleukiny czy TNF-alfa),
- uruchamia procesy naprawy komórek, takie jak autofagia,
- może przyczyniać się do zmniejszenia tkanki tłuszczowej,
- zwiększa wrażliwość na insulinę i leptynę,
- reguluje ośrodki głodu i apetytu, co wpływa na pojawienie się większego uczucia sytości,
- oddziałuje pozytywnie na jelita – może przyczynić się do ich regeneracji i uszczelnienia, a także do poprawy składu flory bakteryjnej.
Kto może stosować IF?
Post przerywany będzie odpowiedni dla osób:
- z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, np. insulinoopornością,
- które mają zakłócony rytm dobowy (systematyczne poszczenie, np. 12-godzinne, może ten rytm wyregulować, a przy tym poprawić jakość snu i zapewnić nocną regenerację),
- z problemami jelitowo-żołądkowymi, które po posiłku mają różne dolegliwości, np. uczucie ciężkości,
- na ketozie, szczególnie gdy chcemy sobie podbić ciała ketonowe.
Post przerywany może być problematyczny (chociaż nie niemożliwy) w przypadku osób, które bardzo intensywnie trenują i mają duże zapotrzebowanie energetyczne (może być trudno je pokryć, chociaż jest to do zrobienia). IF może być trudny także dla kobiet w ciąży, ponieważ mają większe zapotrzebowanie energetyczne, a także dla osób cierpiących na hipoglikemię reaktywną. Dzięki postom przerywanym mogą ją sobie unormować, ale pierwszy moment przestawienia się na taki sposób jedzenia może być trudny.
JEŚLI POTRZEBUJESZ POMOCY, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN
Autor
Tagi
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Dlaczego ciągle jest mi zimno?
W zimie nie rozstajesz się z grubymi skarpetkami i kubkiem gorącej herbaty. Latem nie jest wcale lepiej – z nieba leje się żar, a tobie wciąż jest zimno. Możliwe, że od lat słyszysz, że taka…
WIĘCEJ >Kwas DHA – suplementować czy nie?
Czy suplementować kwas DHA, czy może da się go dostarczyć w pożywieniu? Sprawdź, co warto wiedzieć na ten temat. DHA to kwas dokozaheksaenowy, który należy do kwasów omega-3 i ma bardzo wiele właściwości (zwykle większość…
WIĘCEJ >Bolesne miesiączki – co może pomóc?
Bolesne miesiączki to dosyć częsty problem. Wiele kobiet od lat bezskutecznie poszukuje pomocy. Co można zrobić, jeśli się z tym borykamy? Przyczyn bolesnych miesiączek może być wiele. Mogą to być np. niedobory czy przewlekły stan…
WIĘCEJ >Choroba wrzodowa – jak sobie pomóc?
Choroba wrzodowa potrafi skutecznie utrudnić codzienne funkcjonowanie. Sprawdź, jak można sobie pomóc. Wrzody żołądka i jelit pojawiają się, gdy dochodzi do naruszenia ochronnej warstwy w postaci błony śluzowej tych narządów. Jako winowajcę coraz częściej wspomina…
WIĘCEJ >