fbpx
logo
Szukaj
open close

Hipoglikemia – co warto wiedzieć?

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Tagi

Postaw mi kawę na buycoffee.to
hipoglikemia

Hipoglikemia (inaczej zwana niedocukrzeniem) to stan, w którym rozpoznaje się gwałtowny spadek poziomu glukozy we krwi. Występuje on u diabetyków, lecz może pojawić się również u osób, które nie są cukrzykami, w postaci hipoglikemii reaktywnej.

Hipoglikemia to stan charakteryzujący się zaburzoną gospodarką węglowodanową w organizmie. Pojawia się w momencie, gdy poziom glukozy we krwi spada poniżej 70 miligramów na decylitr. Towarzyszą temu konkretne objawy kliniczne, które w konsekwencji mogą doprowadzić do śpiączki, a finalnie do zgonu. Najczęściej występuje u pacjentów borykających się z cukrzycą typu 1 i 2 oraz u kobiet w ciąży, a także u osób dotkniętych wszelkiego rodzaju guzami trzustki.

Hipoglikemia jest powikłaniem leczenia cukrzycy stanowiącym potencjalne zagrożenie dla życia – zwłaszcza u chorych leczonych insuliną.

Przyczyny

Stan hipoglikemii może być indukowany na skutek przyjmowania zbyt dużej ilości insuliny w trakcie leczenia choroby cukrzycowej. Hipoglikemia to niejednokrotnie również efekt restrykcyjnych diet, w tym głodówek, a także niedożywienia organizmu.

Objawy

Do najbardziej rozpoznawalnych objawów tego stanu zaliczamy:

  • drżenie rąk,
  • potliwość całego ciała,
  • zaburzenia koncentracji,
  • napady głodu,
  • bóle i zawroty głowy,
  • nudności, wymioty,
  • tachykardia (przyśpieszona akcja serca),
  • podwójne widzenie,
  • ogólne rozdrażnienie,
  • senność, a nawet śpiączka,
  • zaburzenia koordynacji ruchowej.

Hipoglikemia reaktywna

Hipoglikemia reaktywna objawia się niskim poziomem glukozy we krwi. Występuje u osób niechorujących na cukrzycę (zazwyczaj będących w stanie przedcukrzycowym lub insulinooporności tkanek) w ciągu 3–5 godzin po spożyciu posiłku, najczęściej obfitującego w wysoką zawartość węglowodanów, a małą ilość tłuszczów. Ten rodzaj hipoglikemii objawia się w sposób typowy dla niskiego stężenia glukozy (dodatkowo pojawia się ból żołądka, mdłości, zimne palce lub nos).

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Hipoglikemia a sposób żywienia

Przy hipoglikemii posiłki należy spożywać regularnie, bez pośpiechu, a także trzeba je dokładnie przeżuwać. Liczba posiłków oraz odstęp między nimi to kwestia indywidualna. Nie zaleca się jednak długich przerw, a w żadnych wypadku – omijania posiłków, głodówek i postów typu intermittent fasting (IF). Zapobiegamy w ten sposób nagłemu spadkowi stężenia glukozy we krwi. 

Warto wprowadzić do swojego codziennego menu śniadania białkowo-tłuszczowe. Dzięki minimalnej zawartości węglowodanów nie spowodowują one nagłego wyrzutu insuliny już z samego rana, a co za tym idzie – spadku glukozy we krwi. Istotne jest to, że każdy ma inną tolerancję produktów węglowodanowych, a w związku z tym należy ostrożnie wprowadzać je do diety i od razu reagować na niepożądane objawy. Najważniejsze, by kierować się małymi porcjami, które wraz z posiłkami można stopniowo zwiększać.

Warto również wspomnieć o znakomitym działaniu aktywności fizycznej w kontekście zwalczania hipoglikemii reaktywnej. Odpowiednio dobrany trening, najlepiej odbywający się w godzinach porannych, doprowadzi do uregulowania poziomu glukozy we krwi.

PAMIĘTAJ!

JEŚLI COŚ CIĘ NIEPOKOI, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Jagoda Kłębek

Hipoglikemia (inaczej zwana niedocukrzeniem) to stan, w którym rozpoznaje się gwałtowny spadek poziomu glukozy we krwi. Występuje on u diabetyków, lecz może pojawić się również u osób, które nie są cukrzykami, w postaci hipoglikemii reaktywnej.

Hipoglikemia to stan charakteryzujący się zaburzoną gospodarką węglowodanową w organizmie. Pojawia się w momencie, gdy poziom glukozy we krwi spada poniżej 70 miligramów na decylitr. Towarzyszą temu konkretne objawy kliniczne, które w konsekwencji mogą doprowadzić do śpiączki, a finalnie do zgonu. Najczęściej występuje u pacjentów borykających się z cukrzycą typu 1 i 2 oraz u kobiet w ciąży, a także u osób dotkniętych wszelkiego rodzaju guzami trzustki.

Hipoglikemia jest powikłaniem leczenia cukrzycy stanowiącym potencjalne zagrożenie dla życia – zwłaszcza u chorych leczonych insuliną.

Przyczyny

Stan hipoglikemii może być indukowany na skutek przyjmowania zbyt dużej ilości insuliny w trakcie leczenia choroby cukrzycowej. Hipoglikemia to niejednokrotnie również efekt restrykcyjnych diet, w tym głodówek, a także niedożywienia organizmu.

Objawy

Do najbardziej rozpoznawalnych objawów tego stanu zaliczamy:

  • drżenie rąk,
  • potliwość całego ciała,
  • zaburzenia koncentracji,
  • napady głodu,
  • bóle i zawroty głowy,
  • nudności, wymioty,
  • tachykardia (przyśpieszona akcja serca),
  • podwójne widzenie,
  • ogólne rozdrażnienie,
  • senność, a nawet śpiączka,
  • zaburzenia koordynacji ruchowej.

Hipoglikemia reaktywna

Hipoglikemia reaktywna objawia się niskim poziomem glukozy we krwi. Występuje u osób niechorujących na cukrzycę (zazwyczaj będących w stanie przedcukrzycowym lub insulinooporności tkanek) w ciągu 3–5 godzin po spożyciu posiłku, najczęściej obfitującego w wysoką zawartość węglowodanów, a małą ilość tłuszczów. Ten rodzaj hipoglikemii objawia się w sposób typowy dla niskiego stężenia glukozy (dodatkowo pojawia się ból żołądka, mdłości, zimne palce lub nos).

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Hipoglikemia a sposób żywienia

Przy hipoglikemii posiłki należy spożywać regularnie, bez pośpiechu, a także trzeba je dokładnie przeżuwać. Liczba posiłków oraz odstęp między nimi to kwestia indywidualna. Nie zaleca się jednak długich przerw, a w żadnych wypadku – omijania posiłków, głodówek i postów typu intermittent fasting (IF). Zapobiegamy w ten sposób nagłemu spadkowi stężenia glukozy we krwi. 

Warto wprowadzić do swojego codziennego menu śniadania białkowo-tłuszczowe. Dzięki minimalnej zawartości węglowodanów nie spowodowują one nagłego wyrzutu insuliny już z samego rana, a co za tym idzie – spadku glukozy we krwi. Istotne jest to, że każdy ma inną tolerancję produktów węglowodanowych, a w związku z tym należy ostrożnie wprowadzać je do diety i od razu reagować na niepożądane objawy. Najważniejsze, by kierować się małymi porcjami, które wraz z posiłkami można stopniowo zwiększać.

Warto również wspomnieć o znakomitym działaniu aktywności fizycznej w kontekście zwalczania hipoglikemii reaktywnej. Odpowiednio dobrany trening, najlepiej odbywający się w godzinach porannych, doprowadzi do uregulowania poziomu glukozy we krwi.

PAMIĘTAJ!

JEŚLI COŚ CIĘ NIEPOKOI, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Autor

Jagoda Kłębek
13 marca 2020

Tagi

Komentarzy: 1

  1. EWA Ce 2 kwietnia 2020 o 14:36

    Dzień dobry,
    Podczas rutynowych badań lekarskich, miałam wykonane badanie B-HbA1c. Wynik to :26*L (nie mam jednostek, taki wynik podało mi mailowo labolatorium. Nie mam stwierdzonej cukrzycy i insulinooporności, choć nie ukrywam, że nigdy tego nie badałam. Z tego co widzę, wynik jest zaniżony co świadczy o hipoglikemii. Dodam, że mój lekarz rodzinny widział wyniki i powiedział, że wszystko jest okej. Czy wynik faktycznie jest niepokojący? Co powinnam w takiej sytuacji zrobić?

    Pozdrawiam:)

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Tapioka – dlaczego warto po nią sięgać?

Tapioka to często nieznany, a także niedoceniany produkt spożywczy. Mimo wielu wartości odżywczych dla wielu wciąż pozostaje tajemnicą. Tymczasem okazuje się, że może stanowić doskonały element naszej codziennej diety. Tapioka to rodzaj kaszy, którą wytwarza…

WIĘCEJ >
stres

Stres oksydacyjny – jak go zwalczać?

Powszechnie stres oksydacyjny uznawany jest za jedną z chorób cywilizacyjnych XXI wieku. Pojawia się on w momencie, gdy równowaga między antyoksydantami a utleniaczami zostaje zachwiana.  Stres oksydacyjny to sytuacja, w której w naszym organizmie brakuje…

WIĘCEJ >
dieta dzieci

Dieta dziecka – 10 niezbędnych produktów

Aby zapewnić dziecku harmonijny rozwój, należy zadbać o jego zdrową i zbilansowaną dietę. Powinna ona dostarczać wszystkich niezbędnych składników odżywczych w odpowiednich ilościach oraz proporcjach. Sprawdź, co powinna zawierać dieta dziecka. Dieta dziecka – co jest niezbędne?…

WIĘCEJ >

Orzechy – wszystko, co musisz wiedzieć

Jakie orzechy warto jeść? Jak je jeść? Po co i jak długo je moczyć? Czy można je prażyć i używać do pieczenia? To jedne z najczęstszych pytań, jakie pojawiają się w kontekście orzechów. Sprawdź, co…

WIĘCEJ >