fbpx
Szukaj
open close

Hiperhomocysteinemia (HHcy) – jak sobie pomóc?

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Tagi

Postaw mi kawę na buycoffee.to
hiperhomocysteinemia

Do czego może prowadzić wysokie stężenie homocysteiny we krwi i jak skutecznie można temu zapobiegać? Co się może stać, jeśli to zbagatelizujemy? Dowiedz się, do jakich problemów zdrowotnych prowadzi hiperhomocysteinemia.

Hiperhomocysteinemia (HHcy) oznacza podwyższony poziom homocysteiny w osoczu krwi. Homocysteina jest aminokwasem siarkowym, który powstaje w szlaku przemian metioniny. Jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu, ale jej nadmiar uszkadza naczynia krwionośne, przyczynia się do miażdżycy i problemów zakrzepowych.

Homocysteina uszkadza komórki nabłonka naczyń krwionośnych, osłabia działanie glutationu (najsilniejszego antyoksydantu), hamuje procesy naprawcze naczyń.

To właśnie podniesiony poziom homocysteiny, a nie cholesterolu znacznie podnosi ryzyko zawału serca czy udaru. Ponadto może przyczyniać się do poronień i rozwoju chorób neurodegeneracyjnych.

Hiperhomocysteinemia – przyczyny

Hiperhomocysteinemia może być spowodowana przez różne czynniki, w tym takie, jak:

  • niedobór witamin z grupy B, takich jak B6, B12 i kwas foliowy, które są niezbędne do przetwarzania homocysteiny;
  • palenie tytoniu;
  • nieprawidłowa dieta;
  • niektóre choroby genetyczne, które zaburzają metabolizm homocysteiny;
  • mutacja genu MTHFR;
  • nadmiar alkoholu;
  • niektóre leki, np. leki przeciwpadaczkowe.

Diagnostyka

Diagnostyka hiperhomocysteinemii zwykle obejmuje badanie poziomu homocysteiny we krwi. Istnieją różne metody pomiaru poziomu homocysteiny, w tym:

  • Badanie laboratoryjne – najczęściej stosowaną metodą jest badanie krwi w celu pomiaru poziomu homocysteiny.
  • Test na czczo lub po obciążeniu – w niektórych przypadkach, aby dokładniej ocenić poziom homocysteiny, lekarz może zalecić testowanie poziomu homocysteiny na czczo lub po obciążeniu, czyli po podaniu dawki metioniny.

Ponieważ niedobory witamin z grupy B mogą przyczynić się do hiperhomocysteinemii, konieczne może być również wykonanie badania poziomu witamin B6, B12 i kwasu foliowego.

W niektórych przypadkach, szczególnie gdy podejrzewa się związek między hiperhomocysteinemią a innymi problemami zdrowotnymi, lekarz może zlecić dodatkowe badania, takie jak badania nerek czy badania genetyczne.

U zdrowych osób dąży się do poziomu homocysteiny poniżej 10 µmol/l, choć laboratoria uznają za prawidłowy wynik 5–14 µmol/l.

Łagodną hiperhomocysteinemię rozpoznaje się, gdy jej stężenie w osoczu wynosi 15–30 µmol/l, średnio nasiloną przy wartości 30–100 µmol/l, a ciężką przy poziomie powyżej 100 µmol/l.

Leczenie hiperhomocysteinemii

Leczenie zwykle obejmuje zmiany stylu życia oraz suplementację, zwłaszcza witaminami z grupy B. Odpowiednio ułożona dieta pomoże w uregulowaniu poziomu homocysteiny. Może być też kluczowym czynnikiem zarówno w zapobieganiu, jak i leczeniu hiperhomocysteinemii. Zaleca się przede wszystkim:

  • spożywanie żywności bogatej w witaminy z grupy B (zwłaszcza B6 i B12);
  • sięganie po produkty bogate w kwas foliowy;
  • ograniczenie spożycia alkoholu;
  • unikanie żywności wysokoprzetworzonej.

Jeśli potrzebujesz wsparcia w tym zakresie, umów się do dietetyka klinicznego.

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Iwona Wierzbicka

Do czego może prowadzić wysokie stężenie homocysteiny we krwi i jak skutecznie można temu zapobiegać? Co się może stać, jeśli to zbagatelizujemy? Dowiedz się, do jakich problemów zdrowotnych prowadzi hiperhomocysteinemia.

Hiperhomocysteinemia (HHcy) oznacza podwyższony poziom homocysteiny w osoczu krwi. Homocysteina jest aminokwasem siarkowym, który powstaje w szlaku przemian metioniny. Jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu, ale jej nadmiar uszkadza naczynia krwionośne, przyczynia się do miażdżycy i problemów zakrzepowych.

Homocysteina uszkadza komórki nabłonka naczyń krwionośnych, osłabia działanie glutationu (najsilniejszego antyoksydantu), hamuje procesy naprawcze naczyń.

To właśnie podniesiony poziom homocysteiny, a nie cholesterolu znacznie podnosi ryzyko zawału serca czy udaru. Ponadto może przyczyniać się do poronień i rozwoju chorób neurodegeneracyjnych.

Hiperhomocysteinemia – przyczyny

Hiperhomocysteinemia może być spowodowana przez różne czynniki, w tym takie, jak:

  • niedobór witamin z grupy B, takich jak B6, B12 i kwas foliowy, które są niezbędne do przetwarzania homocysteiny;
  • palenie tytoniu;
  • nieprawidłowa dieta;
  • niektóre choroby genetyczne, które zaburzają metabolizm homocysteiny;
  • mutacja genu MTHFR;
  • nadmiar alkoholu;
  • niektóre leki, np. leki przeciwpadaczkowe.

Diagnostyka

Diagnostyka hiperhomocysteinemii zwykle obejmuje badanie poziomu homocysteiny we krwi. Istnieją różne metody pomiaru poziomu homocysteiny, w tym:

  • Badanie laboratoryjne – najczęściej stosowaną metodą jest badanie krwi w celu pomiaru poziomu homocysteiny.
  • Test na czczo lub po obciążeniu – w niektórych przypadkach, aby dokładniej ocenić poziom homocysteiny, lekarz może zalecić testowanie poziomu homocysteiny na czczo lub po obciążeniu, czyli po podaniu dawki metioniny.

Ponieważ niedobory witamin z grupy B mogą przyczynić się do hiperhomocysteinemii, konieczne może być również wykonanie badania poziomu witamin B6, B12 i kwasu foliowego.

W niektórych przypadkach, szczególnie gdy podejrzewa się związek między hiperhomocysteinemią a innymi problemami zdrowotnymi, lekarz może zlecić dodatkowe badania, takie jak badania nerek czy badania genetyczne.

U zdrowych osób dąży się do poziomu homocysteiny poniżej 10 µmol/l, choć laboratoria uznają za prawidłowy wynik 5–14 µmol/l.

Łagodną hiperhomocysteinemię rozpoznaje się, gdy jej stężenie w osoczu wynosi 15–30 µmol/l, średnio nasiloną przy wartości 30–100 µmol/l, a ciężką przy poziomie powyżej 100 µmol/l.

Leczenie hiperhomocysteinemii

Leczenie zwykle obejmuje zmiany stylu życia oraz suplementację, zwłaszcza witaminami z grupy B. Odpowiednio ułożona dieta pomoże w uregulowaniu poziomu homocysteiny. Może być też kluczowym czynnikiem zarówno w zapobieganiu, jak i leczeniu hiperhomocysteinemii. Zaleca się przede wszystkim:

  • spożywanie żywności bogatej w witaminy z grupy B (zwłaszcza B6 i B12);
  • sięganie po produkty bogate w kwas foliowy;
  • ograniczenie spożycia alkoholu;
  • unikanie żywności wysokoprzetworzonej.

Jeśli potrzebujesz wsparcia w tym zakresie, umów się do dietetyka klinicznego.

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Autor

Iwona Wierzbicka
29 lutego 2024

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

SIBO – diagnoza to nie wszystko!

Gdy ktoś ma wzdęcia (nawet po wypiciu wody), ból brzucha, biegunki, zaparcia, nadmierne gazy czy często odczuwa przelewanie się w jelitach – możemy podejrzewać SIBO. Ale ten problem może być objawem innych zaburzeń. Samo zdiagnozowanie…

WIĘCEJ >

17 produktów niezbędnych w diecie

Wiele osób komponuje jadłospis z przypadkowych produktów. Często słyszymy, że trzeba ograniczyć tłuszcz, jeść produkty pełnoziarniste, dużo warzyw i owoców, a będziemy zdrowi. Niestety nie! Często kupujemy produkty w puszkach, paczkach czy też całkowicie przetworzone,…

WIĘCEJ >
zgaga, refluks

Zgaga – jak sobie pomóc? 5 rad dla zdrowia

Męczy cię zgaga? Sprawdź, co może być jej przyczyną i jak sobie z nią poradzić. Zgaga to uczucie palenia w klatce piersiowej świadczące o zaburzeniach układu pokarmowego. Jej przyczyną może być przepuklina rozworu przełyku, niestrawność…

WIĘCEJ >
chleb

Odstaw te 2 produkty, a poczujesz się lepiej

W diecie Polaków są dwa ulubione produkty: pszenica (chleb, bułki, pierogi) oraz produkty mleczne (mleko, jogurty oraz serki wiejskie). Pomimo że jemy je codziennie po kilka razy, nie czujemy monotonii, nudy czy braku urozmaicenia. Kiedy…

WIĘCEJ >